Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити помідори черрі на підвіконні в домашніх умовах взимку: особливості посадки і догляду

  1. Сорти для підвіконня
  2. особливості вирощування
  3. пасинки
  4. підготовка ґрунту
  5. посадка
  6. де розмістити
  7. догляд
  8. полив
  9. Вологість
  10. Добрива і підживлення
  11. світло
  12. Збір врожаю
  13. Відео

Томати - овоч, який дуже чутливий до всіляких нітратів, нітритам і інший не корисною для організму хімії. Щоб є свої домашні, смачні і ароматні червоні плоди не обов'язково мати великі плантації городу або теплицю - досить підвіконня. Сучасні селекціонери вивели дуже багато мініатюрних помідор - черрі для вирощування в домашніх умовах. Кущі відрізняються низьким ростом, великий щільністю плодів і коротким циклом розвитку. Нижче наведені приклади найбільш поширених і зарекомендованих своєю пристосованістю до домашніх умов сортам, а також дані докладні інструкції по їх вирощуванню і догляду.

Сорти для підвіконня

Черрі - популярний вид помідор, що відрізняються красивою і правильною формою, мініатюрними розмірами і насиченим смаком. Через їх величезної затребуваності виведено вже кілька десятків сортів, призначених для зростання на підвіконні. Про Минусинские томати дізнайтеся тут .

Перераховувати їх можна нескінченно: Крайова, Черрі Ліза, намистинка, Дюймовочка, Лікола, Фіні, Пігмей, Перлинка. Горобинове диво, Зеленушка, Мінібел, Тотем, Акробат, Золоте гроно, Бонсай.

Томати - овоч, який дуже чутливий до всіляких нітратів, нітритам і інший не корисною для організму хімії

Томати Черрі відрізняються ідеальною формою плода і декоративним видом рослини

Ось опису відмітних характеристик декількох з них:

1. Балконне диво. Найбільш затребуваний сорт, що відрізняється рясним раннім плодоношенням. Висота куща не перевищує 40 см в крайній точці.

2. Пігмей - один з найбільш мініатюрних томатів-черрі. Його розмір не досягає 30 см, а плоди з'являються майже всі відразу і також дружно дозрівають.

Томат сорту «Пігмей»

Томати-чері - солодкі, м'ясисті плоди, кардинально відрізняються від звичайних щільністю дозрівання і маленькими розмірами.

3. Черрі Кіра - красива різновид черрі яро-оранжевого кольору, що утворює мальовничі грона.

4. Журавлина в цукрі - цей сорт рекомендований до консервації за м'ясистість і рівність плодів.

5. Дитячий солодкий - один з найвибагливіших кущів черрі для підвіконня.

Дитячий солодкий - один з найвибагливіших кущів черрі для підвіконня

Томат сорту «Журавлина в цукрі»

особливості вирощування

Інвентар для вирощування

  • насіння;
  • тара для висівання насіння;
  • ємності для пікіровки;
  • грунт і органічні добрива;
  • лампи денного світла.

Для сприятливого зростання і догляду кущах треба створити умови, сприятливі умови відповідно до особливостей виду.

  1. Полив і рівень вологості для чері не відрізняються від зрошення за класичними парниковими сортами ( Куматі , Данко , Червона стріла ). Наприклад, в похмуру погоду полив скорочують до мінімуму, а біля кущів фермери радять повісити гигрометр. Він покаже яка вологість навколо томатів.
  2. Черрі створені селекціонерами, як самозапилюватися вид. Але все ж, щоб допомогти зав'язі утворитися, садівники проходять пензликом. Штучно переносячи пилок з квітки на квітку.
  3. Для кращого розгалуження кореневої системи, самий кінчик кореня прищипують.

Для кращого розгалуження томати Черрі прищипують

пасинки

Якщо у грунтових і тепличних помідорів пасинки відривають і викидають, то у черрі на підвіконнях можна залишати для того, щоб отримати не тільки плодоносні рослина, але і красивий декор вікна.

Якщо ви вирішили створити естетику, то необхідно збільшити полив і додатково внести дозу добрив. Також заздалегідь підготуйте горщик побільше, куди надалі буде пересаджений кущ. Про кращі сорти томатів для відкритого грунту читайте в цієї статті .

Пасинки томата Черрі висаживают для вирощування

Якщо в більший обсяг пересадити вже не вдасться, то слід акуратно знімати верхній шар землі і міняти його на більш родючий.

підготовка ґрунту

Ідеальна грунт для помідор і огірків на підвіконні - садова земля, пісок і перегній. Всі складові збираються в рівних пропорціях з доповненням товченої яєчної шкаралупи і столової ложки золи. Про помаранчевий сорт томатів читайте тут .

Найкраще приготувати пакет з грунтом з осені, попередньо пропаривши його або протоку слабким розчином марганцівки. Після того, як всі процедури пройдені - готову субстанцію прибирають в холодильник.

Другий варіант підготовки ґрунту - це купити готовий грунт в магазині. Зазвичай на пакетах зазначають відповідний склад перерахуванням культур.

Зазвичай на пакетах зазначають відповідний склад перерахуванням культур

Різні види грунтів

посадка

Як і звичайні помідори, черрі вирощуються з розсади. Для цього:

  • зробіть борозенки в грунті, глибиною не більше половини см;
  • насипте туди насіння і присипте землею;
  • обприскати землю, укрийте плівкою;
  • приберіть в тепле і темне місце.

Після того, як з'являться перші паростки - плівку можна зняти, а тару винести на сонячну сторону.

Після того, як з'являться перші паростки - плівку можна зняти, а тару винести на сонячну сторону

Для вирощування розсади насіння поміщають під плівку

Для рівномірного розподілу світла на розсаду - встановіть щит з фольгою, що відображає сонячні промені і допомагають розподілити тепло рівномірно.

де розмістити

Ємність для томата вибирають ретельно, з таким розрахунком, щоб кореневій системі було привільно. Для цих цілей підійде горщик шириною максимум 20 см і глибиною близько 15 см. Такі габарити не дадуть розростатися куща, при цьому якщо регулярно підгодовувати черрі, вони будуть рясно і добре плодоносити.

Ідеально розмістити горщики на утепленій лоджії, якщо такої можливості немає, то на сонячній південній, південно-східній стороні квартири. Про Голландські сорти томатів розповість цей матеріал .

Ідеальним місцем для вирощування томатів Черрі є утеплена лоджія

догляд

Догляд за мініатюрними кущами в цілому схожий з доглядом за великими плантаціями томатів ( Волгоградський , Валентина ), З тією лише різницею, що в кімнатних умовах трохи складніше створити оптимальні умови для запилення, зав'язей і визрівання плодів. Тут потрібна регулярність і скрупульозність. Про характеристики сорту томату Беніто дізнайтеся по цим посиланням .

полив

При поливі слід звертати увагу на грунт. Вона не повинні бути заболоченій і гладкою. Легке зрошення і щоденне розпушування дозволять забезпечувати більший доступ повітря і поживних речовин до коріння.

Якщо температура вище 30 °, а вологість вище 60% - томати самостерилізаційну і зав'язування плодів не відбувається.

При похмурій, дощової або прохолодній погоді - фермери рекомендують скорочувати обсяги поливу і уважно стежити, не допускаючи надлишок вологи.

При похмурій, дощової або прохолодній погоді - фермери рекомендують скорочувати обсяги поливу і уважно стежити, не допускаючи надлишок вологи

Томату необхідно забезпечувати своєчасний полив, не допускаючи пересихання грунту

Вологість

Ідеальна вологість для томатів - 55-60%. У квартирі іноді буває складно, особливо в зимовий час подібні показники, тому слід керуватися деякими правилами:

  • регулярно включати зволожувач поруч з рослинами;
  • вивісити гигрометр для відстеження вологості;
  • раз в тиждень робити обприскування кущів;
  • уникати розміщення близько радіаторів.

Добрива і підживлення

Так як томати ростуть в обмеженому просторі горщика, то і підживлення їм потрібна регулярна і інтенсивна. Наприклад, в період зростання зелені в грунт додають азотовмісні компоненти.

При активній фазі цвітіння - йдуть фосфорні добрива, а при дозріванні - потужний комплекс загальних мікроелементів, що включають обов'язково калійні солі.

Для отримання великого обсягу врожайності додавати в грунт мінеральні та органічні добрива

При вирощуванні черрі в домашніх умовах не можна використовувати хімічні добрива, так як ввібравши складові в плід, томат стає швидше шкідливим, ніж корисним.

Один з потягів, багатих всіма необхідними вітамінами для росту і дозрівання є настій курячого гною.

Якщо специфічний запах відштовхує, то скористатися можна щадними органічними або мінеральними добривами з садового магазину.

світло

Правильне освітлення - одна з головних складових рясного плодоношення помідор на балконі . Ніжне листя черрі бояться прямих сонячних променів, так як на них утворюються опіки. У той же час нестача світла позначається на уповільненні розвитку культури.

  1. Повертайте щодня тару з розсадою, а потім і самі горщики, щоб вуст витягувався рівномірно по всьому периметру.
  2. Встановіть штучне світло. Томатам важливо 12-16 годин на добу виробляти хлорофіл під впливом світла.
  3. Затінюють кущі щитами при яром, інтенсивному світлі, щоб уникнути опіків.

При вирощуванні томата будинку йому необхідна додаткова підсвітка

Збір врожаю

Особливості черрі в тому, що практично всі плоди з'являються і визрівають одночасно. Тому збір врожаю цих помідор - суцільне задоволення.

Знімати дозрілий плід можна двома способами:

  1. Зрізавши біля основи плодоніжки манікюрними або садовими ножицями.
  2. Взявши помидорку двома пальцями акуратно покриття її за годинниковою стрілкою навколо підстави. Дозрілий плід легко відокремитися від заснування сам.

Відео

висновки

Черрі на підвіконні - це не тільки смачний і корисний овоч в будь-який час року, але і стильне, живе прикраса інтер'єру.

  1. кімнатні сорти вимагають такого ж повноцінного догляду, як і тепличні, грунтові.
  2. Дозрівання плодів відбувається одночасно, тому плоди не вимагають додаткової укладки для дозрівання.
  3. Рослина невеликих, компактних розмірів і невибагливо у догляді.
  4. Не виносить прямих сонячних променів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама