Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити розсаду перцю міцною і здоровою. Мій сад, город. Скарбничка дачного досвіду.

  1. Привіт, шановні читачі! Як ми вже знаємо солодкий перець дуже теплолюбна культура і до того ж...
  2. Крок 2. Готуємо насіння
  3. Крок 3. Готуємося до посіву
  4. Крок 4. Висів насіння
  5. Крок 5. Грамотний догляд за посівами
  6. Проблеми і неприємності
  7. Якості "дорослої" розсади
  8. Такоже на Цю тему Ви можете почитати:

Привіт, шановні читачі!

Привіт, шановні читачі

Як ми вже знаємо солодкий перець дуже теплолюбна культура і до того ж має тривалий вегетаційний період.

І тому, щоб отримати хороший урожай, та ще й як можна раніше, необхідно вирощувати цю культуру за допомогою розсади.

Перчик прекрасно росте і в теплиці , і у відкритому грунті , Але ось посіяти його прямо в грунт не вийде у нас з вами ні на півночі, ні навіть на півдні. Так що будемо освоювати всі премудрості посадки солодкого перцю через розсаду.

Як виростити розсаду перцю? Ось на це питання ми і спробуємо відповісти в цій статті. Ми не можемо регулювати погоду за вікном, але ми успішно створимо потрібний мікроклімат будинку.

Прибудовані в затишні горщики на південному, теплом підвіконні, перчики прекрасно ростуть і, пересаджені потім на город, перетворюються в міцні рослини і дають хороший урожай.

Крім цього вирощування розсади перцю має і такі плюси. У овоча, вирощеного розсадним методом:

  • Збільшується термін плодоношення.
  • Плоди починають дозрівати раніше на 2,5-3 тижні.

Але перш ніж приступити до посіву насіння, необхідно правильно вибрати сорти перцю, які ми будемо вирощувати.

Раджу звернути увагу на такі основні параметри:

  • Тривалість літа у вашій місцевості. Якщо воно коротке, то вибирайте ранні та середньоранні сорти. Якщо у вас набереться теплих днів на 2-2,5 місяці, то можна висаджувати і середньостиглі перчики. Ну, а якщо вам пощастило і ви живете в південних регіонах, то пізні сорти теж прекрасно визріють.
  • Форма плоду теж важлива. Перці з конусоподібної і циліндричної форми з товстими стінками гарні для салатів, в формі "кубиків" прекрасно використовувати для фарширування, а для маринування краще підійде дрібний перчик.
  • Колір болгарського перцю: Темна, наприклад, солодші.
  • Зростання куща. Високорослі сорти зазвичай висаджують в теплицях, а низько- і середньорослі - на грядках під плівковими укриттями.

Тепер, безпосередньо, приступимо до відповіді на головне питання - як виростити розсаду перцю солодкого.

Крок 1. Визначаємо термін посіву

Визначаємо термін посіву

Висаджувати перець на розсаду необхідно своєчасно, щоб вийшов гарний посадковий матеріал.

Це дуже важливий момент у вирощуванні солодкого перцю - визначення правильного терміну посіву на розсаду. Адже якщо ми посадимо насіння занадто рано, то рослини переростуть ще в горщиках.

Терміни висіву насіння перчика залежать від деяких факторів:

  1. Особливості сорту. Перчики ранніх сортів краще висівати за 60 діб до висадки його в город, а більш пізні сорти - за 70-75 діб.
  2. Місце майбутнього вирощування. Враховуйте, що юні сіянці перцю повинні з'явитися в обігрівається теплиці в кінці квітня місяця, в плівкових теплицях, парниках - з середини травня по його кінець, а під відкрите небо розсада висаджується в першій червневої декаді.
  3. Вирощування розсади з пікіровкою або без неї. Перчики вирощені без пікіровки будуть готові до посадки на тиждень раніше.
  4. Умов клімату вашого регіону.

У багатьох садівників відповідь проста - починати вирощувати розсаду на початку лютого, але, за умови короткого світлового дня, юному перчику в цьому випадку необхідна додаткова підсвітка.

При бажанні можна використовувати світлодіодні, фітолампи, включаючи їх на 12 годин.

Але більшість досвідчених городників планують висів насіння на розсаду в кінці лютого-початку березня.

  • Якщо насіння будуть висівати в ранні терміни, можна зіткнутися з деякими неприємностями: рослини будуть зав'язувати нижні плоди, це призводить перчики до виснаження. Така розсада може хворіти, стане гірше приживатися і затримувати плодоношення.

Звертайте увагу і на якість самого насіння! Багато виробників піддає насіння пересушуванні, щоб збільшити термін зберігання. Про цю особливість зазвичай пишеться на упаковці.

Крок 2. Готуємо насіння

Готуємо насіння

Солодкий перець - рослина примхлива, його насіння може швидко втратити схожість. Щоб уникнути цього, їх слід добре підготувати для посіву.

♦ Відбір насіння. Приготуйте соляний розчин (30 г кухонної солі на літр води). Опустіть туди насіння перчика і добре розмішайте.

Після 5-10 хвилин міцні, якісне насіння виявляться на дні, а слабкі будуть плавати. Нам потрібні здорові насіння - їх ми добре промиємо і дамо висохнути, розклавши на паперовий листочок.

♦ Протруювання. Як виростити розсаду перцю і отримати міцні сіянці? Необхідно протруювання.

Цей метод знезаразить насіння і дасть їм першу загартування від хвороб.

Нам допоможе слабкий розчин марганцю (грам марганцівки на літр води). Потримаємо там насіння хвилин 15-20, промиємо і висушити.

♦ Обробка. Щоб наш перчик ріс сильним, дня за 2 до посіву насіння потрібно обробити мікроелементами.

Розкладіть насіння в мішечки з марлі і помістіть їх в розчин з мікроелементами (можна використовувати "Ідеал" або "Епін").

Насіння там тримаємо близько доби, після чого виймаємо і просушуємо (промивати не потрібно).

  • Можете використовувати для обробки і народні засоби. Замочити насіння в розчині золи (2 г деревного попелу на літр води) - наполягаємо суміш добу. А самі мішечки з нашими насінням тримаємо в розчині 3 години.

Порада. Можна обійтися взагалі без замочування насіння. Дуже ефективним способом підготовки вважається барботирование (обробка насіння у воді, насиченої киснем).

Такий метод різко посилює схожість перцю. Для барботирования використовуйте звичайний акваріумний компресор. Обробляти цим способом насіння слід за тижні 2 до посіву.

  • Візьміть велику скляну банку, наповніть ємність на 2/3 водою (при цьому вода повинна бути близько + 20 ° С). Опустіть туди компресор так, щоб його наконечник розташовувався на дні, і включіть прилад. Як тільки у воді стануть з'являтися бульбашки - занурте в неї на добу мішечок з насінням.

♦ Загартовування насіння. Розсада перцю солодкого повинна володіти хорошим імунітетом.

Загартовування допоможе перчику гідно справлятися з погодними неприємностями і будь-якими хворобами. Загартовування насіння проводять безпосередньо перед самим посівом.

Замочіть посадковий матеріал в злегка підігрітій воді, почекайте, щоб насіння набрякли і відразу поставте їх в холодильник на нижню полицю. Тримайте їх там добу. Потім відразу приступайте до висіву.

Крок 3. Готуємося до посіву

Готуємося до посіву

Наш перчик погано переносить пікіровку - тому в загальну велику ємність насіння краще не садити. Ідеальними будуть окремі стаканчики в 100 мл об'єму.

У міру зростання перцю ми будемо його просто "перевалювати" в більші ємності.

♦ Грунт для розсади. Земля для нашого насіння повинна бути підживити і утепленій.

Щоб підігріти грунт - попередньо налийте в ємності з грунтом гарячу воду, а поверх натягніть плівку (там будуть збиратися випаровування).

Грунт для солодкого перцю може бути в декількох варіаціях:

  1. Готовий почвогрунт. У продажу є спеціальні, вже приготовані суміші для вирощування розсади перцю. Це найнадійніший варіант для посіву. Така земля вже оброблена і захищена від хвороб і шкідників.
  2. Грунт, приготована самостійно. Для цього змішайте відро рассадного грунту з торфом (4 частини), дернової землею (2 частини), лежані тирсою (1 частина), перегноєм (1 частина), річковим піском (0,5 л) і деревною золою (2-3 ст. л.).
  3. Кокосовий субстрат. Його також можна знайти в магазинах, такий субстрат теж відмінно підходить для вирощування юних перчиком.
  4. Земля з гідрогелем. Додавання в грунт гідрогелю відмінно дозволяє зберігати зволоженість грунту. Але додавати слід вже набряклі в воді гелеві кульки. Якщо ви закладіть в грунт сухі гранули - при набуханні кульки стануть витісняти землю з горщиків.
  5. Таблетки з торфу. Один з оптимальних за зручністю варіантів вирощування розсади. Надалі рослини (при пікіровки або при пересадці) просто переносяться разом з таблеткою в інші, більш великі ємності.

Рада, як виростити розсаду перцю. Щоб перчик потім краще адаптувався на своєму постійному місці в городі, до грунту додайте трохи землі з ділянки, де плануєте висадити рослину. Не забудьте її обробити марганцівкою або пропарити в духовці 30-40 хвилин.

На дно стаканчиків покладіть дренажний шар, як дренаж можна взяти маленькі шматочки пінопласту, биті частинки червоної цегли або керамзиту.

Самі стаканчики краще брати непрозорі - сонце негативно впливає на здорове формування кореневої системи.

♦ Вибираємо місце. Болгарський перець дуже не любить холод, йому життєво необхідні прямонаправленное промені сонця.

Ідеальним місцем для розсади стануть південні підвіконня, весь час залиті світлом. У дуже теплі дні розсаду можна виставляти на утеплені балкони / лоджії (під стаканчики з розсадою підкладіть утеплений матеріал).

Крок 4. Висів насіння

Висів насіння

♦ Посів перцю на розсаду. Стаканчики наповніть грунтовою сумішшю на ¾, злегка ущільнюючи грунт рукою.

Потім грунт трохи поливаємо і проробляємо борозенки глибиною в 1 см. У кожен стаканчик кладемо по дві насінини перцю на відстані близько 23 см один від одного, присипаючи їх грунтом (зручно буде використовувати зубочистку).

Стаканчики з насінням накриваємо поліетиленом і виставляємо на підвіконня.

  • Замість плівки можна використовувати скляне покриття поверх стаканчиків. Такий спосіб забезпечить нашим рослинам оптимальний мікроклімат, дуже важливий для здорового росту розсади. Щоб максимально захистити насіння перцю солодкого від можливих протягів, розсаді можна обладнати міні-теплички - по краях скриньок встановіть щільну, надійну дріт і натягніть поверх неї поліетиленову плівку, повністю закривши землю з насінням.

Рада як виростити розсаду перцю. Досвідчені городники радять розташовувати горщики з розсадою на видаленні між собою. Помічено, що болгарський перець не любить стикатися листочками і відразу починає витягуватися при цьому. Сусіди йому заважають!

Крок 5. Грамотний догляд за посівами

Грамотний догляд за посівами

Дуже важливо дотримуватися правильні умови вирощування розсади перцю. Як тільки ми висадили насіння, їх слід тримати до появи перших сходів при температурному режимі від + 25 ° С до + 27 ° С.

Перші паростки можуть з'явитися через 7-15 діб (в залежності від сорту овоча). Грунт в ящиках кожні два дні обприскуйте водою з пульверизатора.

Порада. Як тільки перчик дасть про себе знати першими сходами, плівкове покриття ми прибираємо. У цей час потрібно організувати рослині додаткове підсвічування фітолампи - це прискорить зростання сіянців і зміцнить їх.

  • Недолік світла провокує витягування і деформацію сіянців. Дорослі перчики при цьому можуть раптово перестати рости, їх коріння починають підгнивати і гинути.

Оптимальний світловий день у солодкого перцю складає 9-10 годин. Досвічувати перчик ми будемо днем ​​(з 8 ранку до 20 вечора).

♦ Температурні умови. Важливий фактор отримання здорової розсади - температурний режим. Кращою для сіянців є денна температура в + 23 ° -25 ° С, нічна + 16 ° -18 ° С.

Якщо вночі температура стане нижче + 12 ° С, рослини почнуть втрачати листочки і можуть загинути.

♦ Полив. Поливати юну розсаду слід тільки теплою водою, найкраще вранці. Поливати перчики не часто, але досить рясно - дивіться за станом грунту!

Після поливу не забудьте прорихлити грунт. Для води використовуйте дощову або талу воду. Якщо берете звичайну, з-під крана - обов'язково дайте їй попередньо відстоятися.

Рада як виростити розсаду перцю. Рихлите землю частіше - корінцях перчика життєво важливо отримувати кисень. Коріння у цієї рослини - саме "хворе" місце. Їх категорично не можна пошкоджувати - деформація призводить до гальмування в зростанні і припинення подальшого плодоношення.

♦ Загартовування. Уже зміцнілу розсаду (днів за 10-12 до висадки на город) слід гартувати - виносити на нетривалий час на вулицю або відкривати вікна.

Для гарту корисним стане обприскування розсади травним настоєм (для настою можна використовувати часник, цибуля, хвою, чорнобривці або квітки календули).

Загартована розсада знайде стійкість від шкідників.

Важливо! Якщо ви обприскали розсаду - на вулицю, під сонце її не можна виносити з вологими листочками! Крапельки води на листі можуть спровокувати їх опіки.

Крапельки води на листі можуть спровокувати їх опіки

♦ Підживлення. Як виростити розсаду перцю здоровою? Годуєте юні овочі! За весь термін вирощування розсади перчики потрібно підгодувати 2 рази:

  1. Коли з'являться 3-4 справжніх листочка.
  2. При отрастании 5-6 справжніх листків.

Ідеальним стане внесення розчину коров'яку (на 10 частин води 1 частина гною) або пташиного сухого посліду (його необхідно залити гарячою водою в + 80 ° -90 ° С, з розрахунку на частину посліду 20 частин води, настоювати його слід близько 2 годин).

Щоб плоди у перчика стали великими і соковитими - розсаді корисно проводити і позакореневе підживлення шляхом обприскування юного рослини розчином комплексних, мінеральних добрив.

�� Пікірувати чи ні? Хоча багато садівників не рекомендують пікірувати перчики (розсада при пересадці неохоче приживається на новому місці), але багато хто успішно вирощують розсаду за допомогою пікірування.

  • Пікіровка. Не пропустіть момент, коли варто розсадити підросли перчики (ідеальний час для пікірування: 15-20 добу після сходів, при появі у паростків 2 листочків). При процесі пікірування можна прищипувати головний корінь у рослини. Пікіровка рекомендована, якщо посів насіння солодкого перцю відбувається в особливо поживний грунт з високим вмістом азоту. Після пікіровки юні сіянці потрапляють в умови, наближені до городнім.
  • Без пікірування. Цей спосіб більш простий і безпечний. Підросли рослини акуратно перевалюють із земляною грудкою в ємності більшого обсягу. При цьому коренева система не пошкоджується і у перчика більше шансів вирости в здорову культуру.

Проблеми і неприємності

Проблеми і неприємності

При вирощуванні розсадного перцю будь городник може зіткнутися з проблемами. Неприємностей у юної розсади не так багато, як у дорослої рослини, але вони можуть бути:

♦ Сходи різко сповільнилися. Це може відбуватися у перчиком після пікірування, коли в процесі пересадки випадково пошкодили коріння. Тому, якщо ви початківець садівник, постарайтеся обійтися без пікіровки розсади.

  • Іноді перчик може уповільнити зростання при нестачі добрив. На його "голод" вказує світло-зелене забарвлення листочків, більш блідих в порівнянні з іншими сіянцями. Не забувайте годувати своїх вихованців!

♦ Чорна ніжка. Як виростити розсаду перцю без хвороби. Перець дуже любить вологу і поливи, але ні в комі разі не можна занадто активно і старанно його поливати.

Надлишок води в грунті може призвести до появи небезпечного захворювання розсади - чорної ніжки. До інфікування може привести і спочатку заражена спорами грибка грунт, що не пройшла попередню дезінфекцію.

  • При захворюванні коренева шийка рослини стає м'якою, перчик в'яне, стоншується і "лягає набік". Його дуже легко можна висмикнути з землі, так як хворі корінці відмирають і стоншуються.

Збудниками захворювання є патогенні грибки, які активізуються при занадто вологому грунті і його високою закислення.

Можуть постраждати від хвороби і густо висаджені перчики.

Для профілактики захворювання насипайте на поверхню грунту прожарений пісок і не допускайте перезволоження грунту!

Проводьте грамотний догляд за розсадою перцю, дотримуючись наступних порад:

  • Поливайте розсаду дуже акуратно, намагаючись не потрапити на стеблинки. Самі крихітні паростки краще поливати з піпетки в міжряддях.
  • Не тримайте довго сходи під укриттям! Частіше їх провітрюйте і стежте, щоб на грунті не накопичувалася вода, не було вогкості близько стеблинок. Можна навіть періодично дути на рослини, щоб не допустити застою повітря.
  • Відмовтеся від холодних підвіконь! Захоложенная земля дуже повільно просихає, а спорах грибка це і потрібно, щоб активізуватися.
  • Чи не загущающих посіви! В "частіше" розсади накопичується холодне повітря - справжній рай для хвороби.
  • Не допускайте для своїх вихованців різких перепадів температури - у них може постраждати і знизитися імунітет.

Якості "дорослої" розсади

Якості дорослої розсади

Знаючи, як виростити розсаду перцю, які необхідні грамотні агротехнічні заходи, піклуючись про своїх юних вихованців, ми зможемо виростити міцні сіянці, які успішно перетворяться в дорослі, здорові рослини.

А для успішної пересадки в город, вони повинні відповідати наступним характеристикам:

  1. Вік розсади 60-80 діб.
  2. Висота юних перчиком повинна досягати 17-20 см.
  3. Здорові рослини зобов'язані мати 7-10 відмінно розвинених листочків.
  4. Можуть мати невеликі бутони і міцне стебло товщиною 3-4 мм біля коріння.

Наша розсада буде готова переселитися на своє постійне місце проживання, коли грунт на городі прогріється до + 14 ° -16 ° С (в кореневмісному шарах - це глибина 10-15 см).

І коли вже відсутня загроза раптових заморозків (як правило, цей період припадає на кінець травня-початок і середину червня).

Перед посадкою юну розсаду потрібно добре полити, щоб зменшити можливі травми корінців.

Ми познайомилися з традиційним методом вирощування розсади солодкого перцю.

Але я хочу запропонувати вам подивитися кілька відео Юлії Міняєва про інший спосіб вирощування розсади - "в равлику". Мені він дуже сподобався. Спробую посадити частина розсади цим методом.


До скорої зустрічі, шановні читачі і успіхів у вирощуванні міцної і здорової розсади!

Такоже на Цю тему Ви можете почитати:

Мітки: перець , розсада

Як виростити розсаду перцю?
Як виростити розсаду перцю і отримати міцні сіянці?
Як виростити розсаду перцю здоровою?
?� Пікірувати чи ні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама