Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити розсаду помідор з насіння в домашніх умовах + відео

  1. Підготовка насіння: основні аспекти ↑
  2. Навіщо і як замочувати насіння в алое ↑
  3. Підготовка ґрунту і тари для розсади ↑
  4. Розсада по-московськи: незвичайний спосіб вирощування томатів ↑
  5. Терміни посіву томатів на розсаду ↑
  6. Сіємо помідори на розсаду за всіма правилами ↑
  7. При якій температурі потрібно вирощувати томати ↑
  8. Як поливати і підгодовувати саджанці ↑
  9. Як і коли пікірувати помідори + відео ↑
  10. Неправильний вибір насіння ↑
  11. Помилки в поливі, освітленні і температурному режимі ↑

Томат - найпопулярніша культура, яку стабільно вирощують на присадибних ділянках. Початківці городники не завжди знають, як правильно виростити розсаду помідор в домашніх умовах, і купують її на ринку. Однак у куплених сіянців є мінуси. По-перше, складно гарантувати, що ви купите той сорт, який хотіли. По-друге, саджанці, вирощені в іншому ґрунті, будуть хворіти, поки приживуться на вашому городі. Щоб зібрати хороший і смачний урожай, краще виростити свою розсаду.

Вирощування розсади помідорів вимагає певних знань. Якщо ви вперше взялися за цю роботу, вивчіть всі рекомендації. Отримання високого врожаю в домашніх умовах залежить:

  • від правильного вибору сорту насіння, їх підготовки до посіву;
  • підготовки грунту;
  • поливу і вибору добрив;
  • своєчасного пересаджування підросли томатів.
Томат - найпопулярніша культура, яку стабільно вирощують на присадибних ділянках

Красені-томати, вирощені зі своєї розсади

Розібравшись в особливостях кожного пункту, ви зможете виростити будь-який сорт, а не вибирати з тих, які є в наявності у продавця. Вирощування помідор в багатьох моментах схоже на вирощування інших культур. Якщо ви збирали хороший урожай болгарського перцю або баклажанів, ви повторите цей досвід і з томатами.

Підготовка насіння: основні аспекти ↑

Щоб дізнатися, як підготувати насіння томатів до посіву на розсаду, бажано спочатку розібратися в розмаїтті сортів. Важливо уважно читати інформацію на упаковці, щоб визначити терміни дозрівання, відстань, яке слід дотримуватися при посадці кущів. Дивитися також слід на морозостійкість, врожайність, відсоток схожості.

Зверніть увагу, що сорт помідорів, який вам сподобався, повинен бути адаптований під кліматичні умови місцевості, в якій ви живете. Добре, коли на упаковці є напис F1, якій виробник зазначив стійкість до захворювань.

Для висадки потрібно відібрати найкраще насіння

F1 також означає, що сорт відноситься до гібридних. Ще один фактор, який необхідно враховувати - термін придатності. Для пророщування насіння томатів на розсаду не беріть прострочений матеріал.

Отже, ви вже зрозуміли, що перший крок до вирощування розсади томатів в домашніх умовах - правильно прочитана упаковка. Наступний етап - пророщування насіння після їх підготовки. Ця робота складається з ряду дій:

  • оглянути куплені насіння, відбракувавши занадто дрібні або поламані;
  • щоб відібрати порожні насіння, залийте їх на кілька хвилин солоною водою - хороші впадуть на дно;
  • придатний для посадки матеріал потрібно промити чистою водою.

Розчин марганцівки повинен бути світло-рожевим

Обов'язково потрібно виконати обробку насіння томатів перед посадкою на розсаду, щоб знезаразити їх. Для цього використовують слабкий розчин марганцівки (вода повинна вийти блідо-рожева) або перекису водню (2 ч. Л. Рідини на літр води). Вода для замочування насіння повинна бути теплою (близько 40 ° C). У такій «купелі» посадковий матеріал слід витримати 15 хвилин.

Навіщо і як замочувати насіння в алое ↑

Початківці городники замислюються, коли замочувати насіння помідор на розсаду в соку алое - до обробки марганцівкою або після. Правильно робити таку процедуру після знезараження. Сік листя алое - відмінний натуральний біостимулятор росту. Він має такі властивості:

  • допомагає насінню швидше прорости;
  • прискорює обмінні процеси;
  • чинить додатковий знезаражувальне дію;
  • вбиває грибки.

Для замочування потрібно взяти здорові листя дорослої рослини старше 3 років.

  1. Подрібніть листя алое на м'ясорубці і процідіть.
  2. Отриманий сік розведіть з теплою водою в співвідношенні 1: 1.
  3. Підготовлені насіння помістіть в марлю, опустіть в розчин і вийміть через 17-18 годин.
  4. Потім покладіть їх в тепле місце в целофановому пакеті і почекайте, поки вони проклюнутся.

Сік алое - сильний біостимулятор для насіння

Якщо насіння відразу сіяти в грунт, схожість буде нижче.

Підготовка ґрунту і тари для розсади ↑

Тепер, коли сіянці майже підготовлені, потрібно розібратися, яка земля потрібна для розсади помідорів. В ідеалі, її слід заготовити ще з осені, змішавши у рівній кількості грунт з городу з перегноєм і чистим річковим піском. Залишилося додати 100 г перетертого крейди або яєчної шкаралупи і 150 г золи на одне відро вийшла грунтової заготовки. Вона повинна добре рихлять, щоб пропускати повітря.

Також ви можете керуватися оптимальним співвідношенням компонентів грунту для розсади томатів:

  • дернова земля - ​​до 70%;
  • перегній - до 50%;
  • торф, зола та інші добавки - до 15%.

Можна купити вже готовий грунт для томатів

Якщо грунт на земельній ділянці не дуже родюча, більше підійде покупна земля для розсади помідорів, яка є в насіннєвих магазинах. При необхідності ви також можете придбати спеціальні суміші для баклажанів, болгарського перцю, динь, кавунів або огірків. Такий грунт ідеальний для посадки томатів на розсаду, він збагачений необхідними компонентами, тому вам залишиться лише насипати його в тару.

У яких ємностях краще вирощувати розсаду томатів - в невеликій тарі для кожного саджанця або загальному ящику? Це не принципово, тому можете вибрати варіант, який підходить особисто вам. Звичайно, рослинам необхідно забезпечити комфортні умови, адже у них повинно бути достатньо місця для росту. Якщо їх буде багато, а вільного простору на балконі або вікні мало, практичніше посадити помідори в великий ящик або міні-теплицю.

Розсада по-московськи: незвичайний спосіб вирощування томатів ↑

Думаєте, що насіння потрібно сіяти тільки в грунт? Значить, ви ще не чули, що можна виростити помідори на розсаду в пакетах з туалетним папером. Цей незвичайний спосіб підійде також для баклажанів, перцю або огірків. Для створення такої теплиці вам знадобиться:

  • туалетний папір або паперові серветки;
  • поліетиленові пакети, нарізані шириною 10 см і довжиною близько 50 см.

Змочіть папір водою

Можна використовувати пакети для сміття - вони щільніше і довжина у них відповідна.

  1. На кожну смужку пакета покладіть 3-4 шари щільної туалетного паперу, потім добре збризніть їх водою.
  2. Відступите від краю 10 мм і покладіть оброблене насіння на відстані сірникової коробки уздовж паперу.
  3. Загорніть пакет трубочкою і скріпіть гумкою.
  4. Поставте вийшов рулон в баночку з водою, щоб її рівень діставав до нижнього краю паперу.

Розкладіть насіння на вологому папері

Розкладіть насіння на вологому папері

Поверніть в рулон пакет з насінням і поставте його в воду

Готово. Через кілька днів ви побачите, як проростають саджанці. Цей спосіб підходить тим, у кого недостатньо місця для пророщування насіння в домашніх умовах. Коли у молодих рослин вже з'являться справжні листочки, їх пора пересаджувати в більшу тару з землею. Як правильно підготувати грунт, ви вже знаєте.

Підрослу розсаду пересадите в ящики

Терміни посіву томатів на розсаду ↑

Щоб отримати ранні помідори в домашніх умовах, городникам потрібно знати терміни посіву насіння і вибрати відповідний сорт. Ось кілька ранніх сортів томатів, які завоювали популярність городників в минулому році:

  • «Валентина»;
  • «Альфа»;
  • «Санька»;
  • "Дон Жуан";
  • «Беніто»;
  • «Лялька».

Щоб отримати хороший врожай, потрібно посадити помідори вчасно

Прочитайте інформацію про терміни дозрівання на упаковці насіння і вирахувати, коли правильно садити помідори на розсаду в 2017 році. Розрахунок дати висадки саджанців у відкритий грунт слід проводити з урахуванням вашого клімату. Пам'ятайте, що рослини не повинні переростати в ящиках більше 60 днів. Занадто ранній посів помідор на розсаду - справа ризикована, адже можна потрапити на весняні заморозки.

Рекомендований час посадки помідор на розсаду - середина березня, але ніяк не лютий або січень. У березні день вже має достатню тривалість, щоб рослини «налаштувалися» на хороший урожай. Якщо вам потрібно висадити томати на грядку на початку травня, відніміть від цієї дати 55 днів, щоб визначити терміни посіву. Зверніть увагу, що 55 днів - це час, відведений і на проростання насіння, і на ріст рослин.

Кращий час для посадки за місячним календарем - друга фаза зростаючої місяця. Рослини, посаджені в цей період, ростуть швидше, вони менше схильні до захворювань. Несприятливий період для висадки - це час, коли місяць знаходиться в повному обсязі. Більш детальну інформацію про терміни виконання інших робіт на ділянці можна знайти в місячному календарі, який складають для городників щороку.

Правильна відстань між насінням - 3-5 см

Сіємо помідори на розсаду за всіма правилами ↑

Важливо знати, на яку глибину садити розсаду томатів, щоб вона швидко зійшла, і її коренева система правильно розвивалася. Заповніть підготовленим грунтом ємності, які ви вибрали для вирощування помідорів, причому, шар повинен бути 7-10 см, не менше. Потім зробіть в ньому невеликі арики або лунки і розкладіть в них проклюнулися насіння, присипавши зверху шаром ґрунту висотою до 3 см.

Також слід враховувати, на якій відстані правильно сіяти помідори на розсаду, щоб вони не заважали один одному нормально рости. Оптимальним для цього вважається відстань 3-5 см. Обережно полийте насіння після висівання теплою водою через ситечко і накрийте плівкою або звичайним склом. Після проростання покриття потрібно зняти. До проростання насіння склянки повинні завжди перебувати в умовах з температурою не нижче 27-30 ºC.

Вирощувати розсаду в домашніх умовах можна також в касетах з полістиролу, які мають розмір осередків 6 * 8 см. У такого способу є кілька плюсів:

  • під касетою варто піддон, що спрощує процес поливу;
  • для того щоб дістати з осередку саджанець, його потрібно добре полити, потім акуратно потягнути вгору за стовбур, піддягаючи землю знизу лопаткою;
  • при пересадці томатів в грунт їх коренева система практично не страждає;
  • нові касети не потрібно стерилізувати.

Томати, вирощені в касетах, легше пересаджувати

Щоб виростити міцну розсаду томатів, яка дасть урожай, потрібно правильно посіяти насіння і забезпечити сіянцям належний догляд після проростання. Це цілий комплекс робіт, в який входить дотримання температурного режиму, правильний полив, підживлення і пікіровка.

При якій температурі потрібно вирощувати томати ↑

Ви знаєте, що до моменту, поки розсада томатів проросте, для неї повинні створитися умови з температурою під 30 ºC. На термін проростання впливає характеристика вибраного сорту, але в середньому це близько 5 діб. Якщо температура для розсади помідорів буде на пару градусів нижче, насіння проростуть через тиждень, а в прохолодному приміщенні цього і зовсім доведеться чекати близько 2 тижнів.

Якщо ви займаєтеся самостійним вирощуванням розсади помідорів на підвіконні, бажано відразу після появи перших 5-10 сходів знизити температуру в кімнаті до 16 ºC, інакше вони будуть занадто витягуватися вгору. До появи масових сходів плівку, якою вкрита ємність, краще залишити.

Коли більше 70% насіння проросте, знову змініть температурний режим:

  • вдень має бути в межах 20-22 ºC, щоб рослини розвивалися;
  • в нічний час комфортна температура - не вище 16-18 ºC;
  • при регулюванні температури в кімнаті уникайте занадто різких потоків холодного повітря - вони шкідливі для молодих рослин.

При нестачі природного світла встановіть над томатами лампи

Як поливати і підгодовувати саджанці ↑

Особливих секретів в тому, як поливати розсаду помідорів, немає. Головне - не заливати грунт, інакше у рослин можуть загнити коріння. Якщо грунт добре тримає вологу, поливайте його фільтрованої або відстояною водою кожні 5-7 днів, а якщо він підсихає, зволожуйте прикореневу зону за допомогою пульверизатора. Слідкуйте, щоб при поливі вода не бризкала на самі рослини. Її температура повинна па пару градусів перевищувати температуру повітря будинку.

Що стосується добрива, то тут потрібно відштовхуватися від зовнішнього вигляду розсади. Для сіянців з товстими стеблами і насичено-зеленим листям підживлення не потрібна - вони отримують необхідні речовини з грунту. Якщо ж розсада виглядає кволої, значить, вона недоотримує харчування.

При поливі томатів вода не повинна потрапляти на листя

Симптоми нестачі мікроелементів, які можна відстежити:

  • ламкість листя викликає недолік азоту;
  • листя стає фіолетовими, якщо їм не вистачає фосфору, а жовтуватими - азоту;
  • калійне голодування призводить до різкого сморщиванию листя;
  • недолік заліза в грунті призведе до появи білих плям, а верхівки пагонів стануть жовтими.

здорові екземпляри

Виходячи їх наявної проблеми, потрібно підбирати підгодівлю. Можна вибрати комплексні добрива, в складі яких буде азот і калій. На зростання добре впливає суперфосфат, який продається у вигляді порошку. Для лікування помідорів краще проконсультуватися з продавцем добрив. Першу підгодівлю рекомендується проводити через два тижні після проведення пікіровки.

Як і коли пікірувати помідори + відео ↑

До пікіровки помідорною розсади не всі городники ставляться позитивно. Хтось вважає її стресом, а хтось - необхідною умовою для отримання сильних кущів. Плюс цієї процедури в тому, що після пересаджування у великий ящик коріння краще розвиваються. Однак якщо ви спочатку посадили насіння в простору тару, пікіровка не знадобиться.

Оптимальна пора для пікірування помідорів - стадія розвитку трьох справжніх листочків. Приготуйте великі горщики з ґрунтом, потім акуратно дістаньте саджанець з маленького стаканчика, попередньо полив його. Допомагайте собі невеликий садової лопаткою. Отщіпніте корінь, прибравши його нижню третину, опустіть стебло в нову тару і присипте землею. Несильно утрамбуйте.

пікіровка помідор

Після пересаджування томатів в простору тару температуру повітря слід підвищити на кілька градусів. Коли рослини знову зміцніють, поверніться до попереднього температурному режиму. Молоді помідори зазвичай добре переносять «переїзд». Якщо вам складно розібратися в тонкощах пікіровки, подивіться відео. Так ви краще запам'ятайте основні моменти роботи.

Відео: Правильна пікіровка томатів

Щоб вирощується своїми руками розсада помідорів добре росла, слід виконувати описані вище правила. Проте, городники продовжують допускати кілька помилок, які призводять до отримання слабкого врожаю. А іноді - до загибелі посадкового матеріалу. Що це за помилки і як їх уникнути?

Неправильний вибір насіння ↑

Щоб розсада томатів була міцною, необхідно вибирати насіння з хорошим терміном придатності. Уважно читайте упаковку, а якщо на ній немає дати, не купуйте такий товар. Віддавайте перевагу сертифікованим точкам продажу посадкового матеріалу. Друга помилка при виборі - покупка через красивого малюнка на упаковці. Перш за все, переконайтеся, що сорт адаптований під ваш клімат і стійкий до хвороб.

Якщо ви вже не перший сезон займаєтеся вирощуванням томатів, напевно знаєте, що є сорти, створені спеціально для умов теплиці, а є ті, що оптимально підходять для вирощування на відкритій грядці. Краще не садити тепличні види під відкритим небом, і навпаки. У кожного сорту є свої вимоги до умов:

  • рівню вологості;
  • температурі;
  • складом грунту.

Від насіння до плодів

Помилки в поливі, освітленні і температурному режимі ↑

Є правила вирощування розсади помідорів у домашніх умовах, які потрібно непрекословно дотримуватися. Ось помилки, які не допускаються:

  • занадто висока або низька температура повітря, через що рослини затримуються в рості або витягуються;
  • неправильні полив - нестача вологи згубно позначається на сіянцях, а надлишок призводить до загнивання кореневої системи;
  • недостатнє освітлення сприяє тому, що кущі ростуть занадто високими і крихкими.

Надлишок вологи призводить до хвороб помідор

Ще одна рекомендація - дотримуйтесь терміни висадки помідорів на їх постійне місце. Якщо кущі переростуть, їм буде складно адаптуватися до нових температурних умов у відкритому грунті, і на це піде багато часу. Це сильно позначиться на обсязі та якості врожаю. Чим пізніше ви садите томати, тим вище температура на вулиці, що також буде стресом для рослин.

Виростити врожай смачних соковитих томатів на власному городі - мрія всіх дачників і власників земельних ділянок. Якщо ви прислухаєтеся до порад досвідчених колег-городників, описаних в цьому матеріалі, то літо і осінь порадують вас смачними плодами! Пам'ятайте, що ви завжди можете звернутися до фахівця з вирощування овочів, коли його допомога буде необхідна.

У яких ємностях краще вирощувати розсаду томатів - в невеликій тарі для кожного саджанця або загальному ящику?
Що це за помилки і як їх уникнути?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама