Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вирощувати картоплю за голландською технологією на своїй дачі

  1. 1. Вибір насіннєвої картоплі
  2. 2. Терміни посадки
  3. 3. Підготовка насіннєвої картоплі перед посадкою
  4. 4. Сівозміна
  5. 5. Вибір місця
  6. 6. Підготовка ґрунту перед посадкою
  7. 7. Схема посадки і глибина закладення бульб
  8. 8. Хитрощі посадки картоплі
  9. 9. Догляд за грядками
  10. 10. Збираємо урожай

Нідерланди - невелика держава в Західній Європі, де ще з часів Римської імперії ведеться «боротьба з морем». Голландці осушують території, а потім облагороджують їх. Незважаючи на титанічні зусилля, землі, придатної для сільського господарства, там дуже мало в порівнянні з іншими країнами Європи.

А тепер знаючи це уявіть: Нідерланди поставляють насіннєву картоплю в 70 країн світу! Як же їм це вдається? За допомогою спеціальної технології вирощування!

Голландська технологія вирощування картоплі - це сукупність агротехнічних заходів, які виконуються в повному обсязі і з дотриманням усіх термінів. В результаті цього з одного кущика отримують до двох кілограмів бульб, які добре лежать протягом всієї зими. Для отримання таких вражаючих результатів потрібно точно виконувати правила по вирощуванню:

  • для посадки вибирайте сортову картоплю високої якості, бульби беріть не нижче 2 репродукції;
  • визначте оптимальні терміни посадки;
  • перед посадкойподготовьте бульби;
  • дотримуйтесь сівозміну;
  • виберіть правильний ділянку для посадки;
  • підготуйте землю до посадки;
  • витримуйте правильну схему посадки;
  • враховуйте нюанси посадки і застосовуйте добрива;
  • використовуйте гербіциди для профілактики захворювань;
  • збирайте урожай в залежності від подальшого використання врожаю.

Це основні правила вирощування картоплі за голландською технологією. Різниця в промислової і домашнейкультіваціісостоіт в тому, що в першому варіанті використовують техніку, а на дачі ви все будете робити вручну.

Давайте розберемо кожне правило детальніше.

1. Вибір насіннєвої картоплі

Для вирощування годяться бульби середнього розміру, діаметром не менше 3-5 см: у більш дрібних примірників формуються слабкі паростки, але і занадто великі картоплини не зростуть ваш урожай Для вирощування годяться бульби середнього розміру, діаметром не менше 3-5 см: у більш дрібних примірників формуються слабкі паростки, але і занадто великі картоплини не зростуть ваш урожай. На кожній бульбі повинно бути по 5 і большеглазков.

Що стосується сортів, оптимальних для голландського способу вирощування картоплі, то можна вибирати сорти європейської ( Імпала , РедСкарлет ) І вітчизняної ( Хортиця ) Селекції. Для півночі України краще останній варіант - таку картоплю краще перенесе більш суворий клімат.

купувати насіннєву картоплю доцільніше в спеціалізованих магазинах. Якщо ви звикли садити власні бульби, то пам'ятайте, що раз в 3-4 року бажано повністю оновлювати кожен сорт.

2. Терміни посадки

На півночі України картоплю садять в 3 декаді квітня, а на півдні - в кінці березня. За народними прикметами садити картоплю потрібно тоді, коли на березах розпускаються листочки. Якщо «під рукою» немає жодної берези, візьміть жменю грунту і спресуйте її в грудку, а потім киньте на землю з метрової висоти: якщо грудку розсипався, значить, грунт готовий до посадки, якщо немає - чекайте, поки він ще трохи підсохне.

3. Підготовка насіннєвої картоплі перед посадкою

За місяць до посадки картопля потрібно почати пророщувати. Для цього його виносять в світле і тепле приміщення (+18 ˚) до появи паростків. Після чого температуру знижують до + 8˚С і чекають, поки паростки виростуть до 2-3 см. Детальніше про підготовку картоплі читайте тут .

4. Сівозміна

Картопля на однойгрядке може рости тільки раз в 3 роки, а хорошими попередниками для нього вважаються озимі зернові культури.

5. Вибір місця

Картопля віддає перевагу сонячним ділянки. Грядки повинні бути рівними - так найлегше регулювати полив - вода не стікатиме під ухил, і всі кущі будуть однаково зволожені.

6. Підготовка ґрунту перед посадкою

Рівні ділянки бажано готувати з осені. Їх потрібно перекопати на глибину 22-27 см і внести органіку - перегній або компост і мінеральні добрива - суперфосфат, хлористий калій і будь-азотне добриво (строго по інструкції). Ділянка на схилі бажано готувати незадовго до посадки, так весняні води не змиють всі добрива. При перекопуванні додайте в грунт сечовину. Гряди розташовуйте з півночі на південь.

7. Схема посадки і глибина закладення бульб

Глибина загортання картоплі - 6-8 см. Між бульбами нехай залишається по 30 см, а між рядами - по 70-75 см. Таким чином, на квадратний метр доведеться по 6-8 картоплин, а кожен кущик буде освітлений сонцем, і після дощу в землі не буде застоюватися волога.

8. Хитрощі посадки картоплі

У кожну посадочну ямку насипте:

  • жменю товченої яєчної шкаралупи;
  • 100 г деревної золи.

Також можна додати лушпиння цибулі, яка відлякає слимаків і дротяники. Бульби укладіть росточками вгору і присипте їх грунтом, зробивши гребені 10-сантиметрової висоти. Землю для цього беріть в міжряддях.

9. Догляд за грядками

Через тиждень-два з землі «полізуть» перші бур'яни. Їх потрібно ретельно виполоти. Надалі для боротьби з бур'янами можна використовувати хімічні препарати. Якщо ви не прихильник таких методів, доведеться полоти грядки вручну.

Після появи паростків картоплі посадки потрібно знову присипати пухким грунтом з міжрядь так, щоб гребені виросли до 20 см.

Картопля потребує 3-кратному поливі в теплий період: Картопля потребує 3-кратному поливі в теплий період:

  • в моментбутонізаціі;
  • під час цвітіння;
  • через декаду після відцвітання.

Щоб на ваш картопля не напав колорадський жук, окропити кущі спеціальними препаратами за кілька днів до цвітіння.

10. Збираємо урожай

Що стосується термінів збору картоплі, то тут багато що залежить від ваших цілей. Якщо ви хочете отримати насіння, збирайте урожай на початку серпня, а якщо припускаєте його з'їсти - в кінці літа. Ще один секрет: за 10 днів до збирання бульб потрібно видалити всю бадилля. Так картопля «долежить» в землі, її шкірка ущільнився, і бульби будуть краще зберігатися. Для складування врожаю вибирайте прохолодне темне приміщення з хорошою вентиляцією. В якості тари підійдуть дерев'яні ящики.

Спробуйте новий підхід до вирощування насіннєвої картоплі на своїй ділянці, і ви залишитеся задоволені врожаєм!

Як же їм це вдається?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама