Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як заробити на розведенні черв'яків: детальний бізнес-план + відгуки

  1. концепція бізнесу
  2. Переваги та ризики
  3. Покрокова інструкція відкриття бізнесу по розведенню черв'яків
  4. створення верміферми
  5. Обладнання та інвентар
  6. Види черв'яків: каліфорнійський, старатель
  7. Годування та догляд за хробаками
  8. Робочий персонал
  9. Додаткові джерела доходу верміферми
  10. Варіанти реалізації продукції вермібізнеса
  11. Реклама
  12. Витрати і прогнозований дохід
  13. Таблиця: початкові вкладення
  14. Таблиця: щомісячні витрати
  15. Таблиця: доходи верміферми
  16. рентабельність виробництва
  17. Термін окупності
  18. Відгуки верміфермеров
  19. Відео: технологія виготовлення біогумусу

Бізнес по розведенню черв'яків, або вермібізнес (від латинського слова «Вермес» - назва виду безхребетних, до яких відносяться черв'яки) - відносно новий напрямок підприємницької діяльності в нашій країні. У чому полягає червеводство і чи має сенс їм займатися для отримання прибутку, розглянемо в статті.

концепція бізнесу

Концепція вермібізнеса полягає в отриманні прибутку від реалізації збільшеної у багато разів біомаси придбаних черв'яків, а також від продажу грунтового добрива, отриманого в результаті їх життєдіяльності. Попит на продукти бізнесу по розведенню черв'яків залежить від декількох факторів. По-перше, розташування верміферми. Наприклад, у великому місті на березі річки, де розвинене рибальське справу, попит на черв'яків буде набагато вище, ніж в невеликому містечку, розташованому далеко від великих водойм. По-друге, від ступеня родючості грунту в регіоні, де буде розташовуватися ферма з розведення черв'яків. Чим менше родючий грунт, тим вище попит на добриво. По-третє, рівень конкуренції в цій сфері бізнесу.

Основними покупцями продукції верміферми є:

  1. Магазини з продажу рибальських товарів. Черви - ідеальна приманка для багатьох видів прісноводних риб.
  2. Зоомагазини, тераріуми, зоопарки, океанаріуми. Черви є незамінним кормом для деяких видів тварин, наприклад, птахів, риб, земноводних і гризунів.
  3. Фермери та дачники. Біогумус, вермічай і самих хробаків набувають для підвищення родючості грунту.
  4. Фармацевтичні компанії. Використовують черв'яків для виробництва деяких видів продукції.
  5. Люди, які бажають зайнятися вермібізнесом.

Для того щоб бізнес з розведення черв'яків розвивався і приносив стабільний дохід, слід уважно вивчити всі категорії потенційних покупців, а також ціни і пропозиції основних конкурентів. Можливо, в регіоні виявиться вільна ніша, в якій пропозиція не задовольняє попит. Тоді слід зайняти саме це місце під сонцем.

Переваги та ризики

Розведення черв'яків може бути як самостійним видом бізнесу, так і важливою складовою ферми повного циклу. У будь-якому випадку цей бізнес має ряд переваг:

  • не вимагає великих інвестицій;
  • проста і нетрудомістка технологія розведення черв'яків;
  • низький рівень конкуренції на ринку.

Якщо розглядати вермібізнес в фермі повного циклу, то можна виділити ще кілька переваг:

  • використання біогумусу і вермічая для підвищення родючості власної грунту;
  • утилізація відходів;
  • годування птиці.

Цей вид бізнесу найчастіше буває успішним, але і в ньому існують певні ризики. По-перше, деякі підприємці стикаються з проблемою реалізації продуктів верміводства. Вирішити цю проблему допоможе ретельне вивчення можливих ринків збуту в своєму регіоні на етапі планування бізнесу і вибору виду хробаків для розсади. Справа в тому, що одні черви краще підходять для розмноження, а інші для виробництва біогумусу.

По-друге, недотримання умов утримання черв'яків може обернутися низькою активністю і навіть загибеллю безхребетних. Що спричинить за собою грошові збитки. Тому перед початком верміводства слід уважно вивчити всі правила і тонкощі змісту саме того виду хробаків, який буде використовуватися.

Покрокова інструкція відкриття бізнесу по розведенню черв'яків

Реєстрація бізнесу

Ще одні плюс верміводства полягає в тому, що для ведення бізнесу не потрібно ніяких спеціальних дозволів та ліцензій. Досить тільки зареєструватися як індивідуальний підприємець і відкрити банківський рахунок для роботи з покупцями і постачальниками за безготівковим розрахунком.

створення верміферми

Для успішного розведення черв'яків необхідно вибрати і підготувати відповідне місце. Кращим варіантом буде невелике приміщення з можливістю опалення в зимовий період, так як для нормального існування і високої активності черв'яків потрібно температура від +10 до +25 градусів за Цельсієм. Рекомендується підтримувати вологість повітря 70-80%. Кислотність нейтрального середовища 7 ph.

Кислотність нейтрального середовища 7 ph

Прекрасним варіантом для відкриття верміферми буде невелике опалювальне приміщення

Обладнання та інвентар

Черв'яків потрібно утримувати в спеціальних ємностях, які виключають можливість проникнення всередину гризунів і в той же час мають невеликі отвори для вентиляції повітря в грунті. Для цих цілей можна використовувати:

  • пластикові або дерев'яні ящики висотою 30-40 см, які можна виготовити самостійно;
  • спеціальні Вермікомпостери.

    Вермікомпостери обладнаний всім необхідним для процесу розведення черв'яків і збору біогумусу і вермічая

Витрати на ящики буду нижче, ніж на Вермікомпостери. Вартість одного становить 5 - 10 тис. Руб. Однак використання спеціального обладнання значно полегшує процес верміводства. Найчастіше розміри такого Вермікомпостери складають 40х60х95 см.

З інвентаря будуть потрібні: лопати, вила з закругленими кінцями, господарські рукавички, лійки з невеликими отворами. Після облаштування приміщення та засипки грунту можна приступати до вибору самих мешканців ферми - черв'яків.

Види черв'яків: каліфорнійський, старатель

У Росії існує два основних види черв'яків, успішно використовуваних в верміхозяйства:

  • старатель - відрізняється високою швидкістю розмноження, в рік одна особина здатна відтворювати близько 1500 особин потомства;
  • червоний каліфорнійський черв'як - відрізняється високою швидкістю виробництва біогумусу, щодня пропускає через себе кількість корму рівне його основній своїй масі.

Деякі верміфермери рекомендують поєднувати розведення обох видів хробаків.

Годування та догляд за хробаками

Обидва види черв'яків досить невибагливі в харчуванні. Для цих цілей добре підійдуть:

  • відходи від овочів і фруктів;
  • сухий гній;
  • папір і картон;
  • сіно і сухе листя;
  • чайна заварка і кавова гуща;
  • інші харчові відходи, за винятком їжі тваринного походження і цитрусових.

Великі відходи необхідно попередньо подрібнити на м'ясорубці. Частота годування становить приблизно 1 раз в 2-3 тижні. Нову порцію їжі потрібно давати тільки після повного поглинання попередньої.

Зміст черв'яків вимагає частої поливання з лійки з дрібними отворами. Також необхідне розпушування грунту вилами із закругленими кінцями.

Робочий персонал

Для функціонування верміферми не потрібно велике число працівників. На перших порах досить буде і однієї людини. Який може поєднувати догляд за хробаками з іншими обов'язками. Найчастіше таким працівником є ​​сам підприємець. З одного боку, верміферма не вимагає постійної присутності на ній працівника, але з іншого боку, процес розведення черв'яків повинен знаходиться під контролем. Тому ідеальним варіантом буде відкриття вермібізнеса в складі ферми повного циклу.

Додаткові джерела доходу верміферми

В результаті життєдіяльності черв'яків виділяється біогумус. Він є унікальним органічним добривом, яке значно підвищує родючість грунту. Біогумус з кожним роком набуває все більшого поширення і широко застосовується в сільському господарстві.

Біогумус з кожним роком набуває все більшого поширення і широко застосовується в сільському господарстві

Біогумус - екологічно чисте добриво для підвищення родючості грунту

Крім цього, в результаті життєдіяльності черв'яків отримують вермічай. Він також застосовується для удобрення грунту і підвищує врожайність до 50%.

Варіанти реалізації продукції вермібізнеса

В результаті успішного функціонування верміферми виходять три продукти для реалізації: черви, біогумус і вермічай. Розглянемо варіанти реалізації кожного з них.

Черв'яків можна реалізувати двома способами: в роздріб і оптом. У роздріб черв'яків продають через рибальські магазини. Зазвичай вони фасуються в контейнери по 30-40 шт.

Черви для рибальських магазинів упаковуються простим і зручним способом

Також можна знайти індивідуальних замовників, які займаються риболовлею або утримують тварин, в раціон яких входять живі черв'яки. Біомасу черв'яків купують дачники і фермери для виробництва біогумса на власній ділянці, а також великі зоомагазини і зоопарки або початківці верміфермери.

Як правило, невелика верміферма в рік виробляє кілька тонн біогумусу. Це добриво можна реалізовувати як і оптом на великі фермерські господарства, так і в роздріб в дачних товариствах. Вермічай також користується попитом у дачників.

Реклама

Дуже важливим моментом у веденні бізнесу з розведення черв'яків є реклама. Ефективність будь-якого рекламного повідомлення залежить від точності попадання в цільову аудиторію. Для вермібізнеса цільова аудиторія - це:

  • рибалки;
  • тваринники;
  • дрібні фермери і дачники;
  • середні і великі сільськогосподарські підприємства.

Найкращим варіантом буде розміщення оголошення в газетах і на інтернет-ресурсах. При великих обсягах виробництва доцільно буде створення і розкрутка власного сайту. Можна особисто зустрітися з власниками великих ферм і запропонувати їм свій товар за більш вигідними умовами, ніж у постачальників, з якими вони вже співпрацюють.

Витрати і прогнозований дохід

Проведемо розрахунок стартових інвестицій на відкриття невеликої верміферми розміром 20 м², оснащеної спеціальними Вермікомпостери, розташованої в приміщенні з опаленням в холодну пору року і з одним працівником.

Таблиця: початкові вкладення

Таким чином, стартові інвестиції для відкриття середньої верміферми в орендованому приміщенні становлять приблизно 160 тис. Рублів. Відкривши бізнес у власному приміщенні і обладнавши його дерев'яними або пластиковими ящиками, початкові витрати можна значно знизити.

Таблиця: щомісячні витрати

Щомісячні витрати складаю приблизно 30 тис. Руб. в місяць або 360 тис. руб. на рік. Вони будуть значно нижче, якщо:

  • вермібізнес відкривається в комплексі з іншими видами фермерства;
  • для розведення черв'яків використовується власне приміщення;
  • працівником є ​​сам підприємець.

Також витрати на рекламу можна знизити, якщо підприємець буде самостійно створювати і просувати сайт і розміщувати інформацію на інтернет-ресурсах.

Таблиця: доходи верміферми

Розрахуємо щорічний дохід верміферми розміром 20 м² з міркувань, що всі продукти вермібізнеса користуються попитом на ринку в повному обсязі.

Таким чином, дохід середньої верміферми складе 480 тис. Руб. в рік або 40 тис. руб. у місяць.

рентабельність виробництва

Розрахуємо рентабельність бізнесу по розведенню черв'яків за формулою: Р = В / Зп * 100%, де Р - загальна рентабельність, В - виручка від реалізації продукції за рік, Зп - постійні витрати за рік.

У нашому випадку мають місце наступні дані: У = 480 тис. Руб., Зп = 360 тис. Руб.

Р = 480/360 * 100% = 133%

В даному випадку рентабельність проекту складе приблизно 130%. Це є досить високим показником для сільського господарства.

Термін окупності

Для розрахунку терміну окупності проекту скористаємося наступною формулою: T = І / П щомі., Де Т - термін окупності інвестицій, І - розмір стартових інвестицій, П щомі. - прибуток.

Так як термін окупності для проекту з невеликими вкладеннями капіталу розраховується в місяцях, то спочатку необхідно розрахувати щомісячний прибуток від проекту:

П щомі. = Д щомі. - З щомі., Де Д щомі. - середній щомісячний дохід, З щомі. - середні щомісячні витрати.

П щомі. = 40 000 - 30 000 = 10 000 (руб.).

Тоді, Т = 160000/10000 = 16 (міс.).

Таким чином, термін окупності проекту становить 16 місяців.

Відгуки верміфермеров

Займаюся 7 років. Зараз продаю біогумус і хробака рибальським магазинам. Також продаю маточне поголів'я. Цілком вистачає.
До речі, маточне поголів'я продаю по 2000 рублів. Йде ящиками 60х40х20 хробака в ящику в середньому 2000 штук.

mongol

http://dohod-s-nulya.ru/viewtopic.php?f=9&t=2732&start=10

Тут все просто! Чим більше дощових черв'яків, тим більше перероблять гній! Ще впливають умови (температура, щільність хробака, вологість і т.д.) Сам займаюся розведення каліфорнійського хробака, досить успішно ... Реалізую для риболовлі, маточне поголів'я і біогумус ... Якщо є питання, чи готовий відповісти.

dimavdv2

http://www.biznet.ru/topic91991.html/page-2

Відео: технологія виготовлення біогумусу

Відео: розведення черв'яків в Вермікомпостери в домашніх умовах

Бізнес по розведенню черв'яків - це прекрасний варіант додаткового доходу для підприємців, які вже мають власне господарство. Адже крім виручки від реалізації самих хробаків верміферма дає цінні і екологічно чисті добрива для ґрунту. До того ж вирішує завдання утилізації відходів фермерської діяльності. Але і як самостійний бізнес верміферма є прибутковою справою, що доводять розраховані в статті показники рентабельності та окупності проекту.

Php?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама