Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Баклажани - вирощування і догляд

  1. Вимоги до грунту
  2. Баклажани - вирощування розсади
  3. Висадка у відкритий грунт
  4. підживлення
  5. полив
  6. Обробка
  7. Формування рослин і вирощування баклажанів у відкритому ґрунті

Вирощування баклажанів в багатьох моментах схоже з доглядом за томатами, хоча і є ряд відмінностей Вирощування баклажанів в багатьох моментах схоже з доглядом за томатами, хоча і є ряд відмінностей.

Вимоги до грунту

Баклажанів необхідна родючий грунт. Для цього під час перекопування додають мінеральні та органічні добрива. Якщо ж грунт і так родюча, то в неї вносять перегній після попередньої культури і мінеральні добрива. Вирощувати баклажани краще в легкій грунті. Важкі грунту сприяють формуванню компактних кущів, що не завжди добре. Баклажани мають потужну кореневу систему, що може вилитися в переразвитие стебел. У зв'язку з цим добрива повинні мати акцент на калій. Якщо стебла розвиваються слабо, то в добривах підвищують на деякий час в два рази частку азоту. Грунт повинна мати кислотність приблизно 6,5-7,2. Відзначимо, що баклажани страждають від нестачі магнію, в зв'язку з чим його наявність в основній заправці обов'язково.

Баклажани - вирощування розсади

Баклажан погано переносить пересадку - страждає його коренева система, і тільки тому вирощування розсади рекомендують відразу виробляти в торф'яних горщиках, які не пікіруючи. Якщо ж не такий можливості, то пікіровка повинна проводитися, дуже акуратно, з мінімальним пошкодженням кореневої системи.

Якщо ж не такий можливості, то пікіровка повинна проводитися, дуже акуратно, з мінімальним пошкодженням кореневої системи

Розсада баклажана в торф'яному горщику

Насіння дають сходи через 10-15 днів. Розсаду без пікіровки слід вирощувати 40-45 днів, якщо ж пікіровка неминуча - то 50-60 днів. Оптимальна температура для гарного проростання насіння + 22 ... + 26 С, як тільки з'явилися молоді паростки температуру знижують до + 13 ... + 16 С, щоб коріння розвинулися міцнішими і паростки не витягувалися. Після 5-6 днів температурний режим знову підвищують до + 20 ... + 25 ° С І при такій температурі вирощують до висадки в грунт. Перед висадкою в грунт необхідно провести загартовування розсади сонцем, для цього горщики з баклажанами на протязі 2-3 днів виносять на сонце на 10-15 хв 2-3 рази на день.

Висадка у відкритий грунт

Перед тим, як приступити до висадки розсади ділянку слід розмітити і зробити лунки або посадочні канавки. Схема посадки досить проста - між рядами повинна бути 45- 50 см, а між рослинами в ряду 25-30 см.
Готові лунки (або канавки) рясно поливають (від 1 до 3 л в лунку), і відразу після поливу в зволожений грунт висаджують розсаду і лунки (канавки) засипають сухою землею. Такий метод забезпечить гарне вкорінення і приживлюваність розсади. Через кожні 2-3 дні розсаду слід добре поливати.

Через кожні 2-3 дні розсаду слід добре поливати

Висадка розсади баклажан у відкритий грунт

підживлення

Під час росту рослини за сезон може проводитися від 3 до 5 підгодівлі. Перша підгодівля здійснюється приблизно через 2-3 тижні після висадки саджанців, раніше робити цього не потрібно, оскільки слабкі коріння ще не в змозі вбирати корисні елементи. До появи плодів підживлення роблять комплексними мінеральними добривами. Під час плодоношення використовують азотно-фосфатні добрива, які роблять з 1 ст.л. суперфосфату і 1 ч.л. аміачної селітри розведені в 10 літрах води. Щоб суперфосфат краще розчинився у воді, з нього роблять витяжку. Органічні добрива застосовуйте в міру, так як вони сприяють зростанню стебел, а не плодів. З добрив городники рекомендують «Біуд», який виробляють на основі коров'яку. Засіб розлучається у воді в співвідношенні 1:20. Замінити органічні добрива можна переброджена травою. Наприклад, підійде настій з кропиви, який наполягають 3-5 днів, після чого проціджують і розводять водою 1: 2. Так само для підгодівлі підійдуть добриво суміш для томатів і перців, «Растворин», і «Robin Green» Мінеральні і органічні підгодівлі радять чергувати.
Для того, щоб стимулювати зростання баклажанів використовують поза кореневу підгодівлю через 12-15 днів після висадки. У період плодоношення грунт також посипають золою, а під кінець краще підійде сульфат кальцію, який розлучається в 10 л води на 1 ч.л. Якщо погано проходить цвітіння, то рослину можна обприскувати борною кислотою, розчиненою у гарячій воді. Якщо присутній надлишок зеленої маси, то рослина підгодовують калієм, а при слабкому розвитку в якості добрива беруть підживлення з утримання азоту. Під час вологою і прохолодної погоди, необхідно виробляти позакореневе підживлення рослини мікроелементами.

полив

Полив баклажанів необхідно здійснювати регулярно, оскільки у них велика потреба у волозі. При нестачі вологи у рослини обпадають плоди і квіти, а також зупиняється розвиток. Для поливу використовують теплу воду температурою не менше 20 ° С. Після того як рослина висадили, перший полив здійснюють тільки через 5 днів. Згодом полив роблять щотижня. При жаркій і сухій погоді полив частішають. Поливати необхідно рослина під корінь, при цьому намагаючись не намочити стели і листя.

Обробка

Як обробки рослини роблять розпушування міжрядь і борються з бур'янами. Баклажани дуже вимогливі до тепла, особливо в період вегетації, тому обробляти міжряддя необхідно часто, що буде сприяти гарному зігрівання грунту. За сезон міжряддя розпушують по 4-5 разів, при цьому число залежить від характеру грунту і погодних умов. Перше розпушування проводять на глибину 8-10 см, а наступні на 10-12 см. Відзначимо, що глибина розпушування безпосередньо залежить від якості ґрунту. Якщо грунт вологий і щільна, то перше розпушування роблять на третій день посадки на глибину 6-8 см, в подальшому обробка проводиться на 8-12 см.

Формування рослин і вирощування баклажанів у відкритому ґрунті

Середньо- і сильнорослі сорти баклажанів при вирощуванні підв'язують після того, як стебло досягає висоти в 30 см. При підв'язування враховуйте, що рослина ще росте і товщина стебла збільшиться, тому залишайте запас. При розвитку рослини формують три стебла. Після того, як сформують перші сильні бічні пагони, їх підв'язують до шпалери один раз в 2-3 тижні в залежності від зростання. Інші бічні пагони, чия висота менше 1 м, видаляють. Мабуть, найважчим і монотонним процесом є видалення пагонів. В принципі, в літню пору можна залишати додаткові пагони, які будуть знижувати темпи зростання і дадуть додаткові плоди. Щоб знизити загущенность рослини, необхідно видаляти біля верхівок стебел по 2 невеликих листа. До іншим роботам по формуванню рослини відноситься прищипка вторинних квіток і позбавлення від пелюсткової кільця на плоді, що знизить можливість появи сірої гнилі. Листя обрізають, щоб знизити їх щільність і тим самим відкрити до квіток надходження світла. Зменшення кількості листя також сприяє профілактиці захворювання сірою гниллю, так як це покращує провітрювання в посадці. Запам'ятайте, що при появі вторинних пагонів, їх необхідно відразу видаляти.

Запам'ятайте, що при появі вторинних пагонів, їх необхідно відразу видаляти

Підв'язка до шпалери

Доглядати за гібридами і низькорослими сортами баклажанів набагато простіше. На самому початку розвитку, після появи перших бічних пагонів, відбирають 2-3 найсильніших, а решту видаляють. Також на головному стеблі видаляють все листя і пагони, що знаходяться нижче цієї розвилки. Вище розвилки прибирають тільки ті пагони, на яких не формуються плоди, інші залишаємо. Також необхідно чистити кущі на наявність хворих, пожовклого листя і деформованих плодів. Під кінець сезону верхівки стебел прищипують, залишаючи по 5-7 дрібних зав'язей, які в змозі визріти до перших заморозків. Видалення в цей період підлягають і з'являються квітки. Якщо слідувати цим прийомам, то можна отримати великі і добрі плоди в умовах короткого осіннього сезону. Крім одиночних квіток у баклажанів утворюються в розвилках стебел цілі суцвіття з 2-5 квіток. З цієї зав'язі можна залишити одну, що сприяє зростанню великого плоду. Видаляючи квітки, не змінюється загальний урожай з рослини, так як в противному випадку плоди будуть просто дрібніше.
Відзначимо, що не варто сліпо слідувати всім інструкціям, спробуйте уважно поспостерігати за розвитком рослини. Це допоможе Вам зрозуміти інтуїтивно, чого вимагає рослина в той чи інший момент, що в підсумку виллється в якісний, великий і корисний урожай.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама