Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідропоніки: збірка необхідного обладнання своїми руками і вирощування овочів в домашніх умовах

  1. принципи гідропоніки
  2. Галерея: гідропоніка для овочів (25 фото)
  3. Різновиди субстрату і гідропонних систем
  4. Домашня гідропонна установка своїми руками
  5. вибір добрив

Більшість обивателів вважає, що гідропоніка - це технологія, що з'явилася зовсім недавно Більшість обивателів вважає, що гідропоніка - це технологія, що з'явилася зовсім недавно. Насправді основи такого вирощування овочів були закладені в глибокій старовині. Зокрема, в стародавньому Вавилоні Навуходоносор для своєї коханої дружини побудував висячі сади, в основі яких використовувалися ті ж принципи, що і в сучасній гідропоніці.

У нашій країні гідропоніка з'явилася відносно недавно. Однак це не завадило цій технології швидко завоювати серця росіян, адже вона дозволяє вирощувати зелень, домашні рослини, овочі без використання грунту. І при всьому цьому гідропоніка в домашніх умовах не вимагає особливого догляду і витрат.

принципи гідропоніки

В основі гідропонній установки для вирощування зелені лежить спеціальна середовище, здатне поглинати повітря і вологу. У ній коренева система зелені і рослин може безперешкодно розвиватися. Роль такого середовища можуть виконувати:

  • Керамзит.
  • Стружка з шкаралупи кокосового горіха.
  • Гравій.
  • Сіно.

Основне завдання поживного субстрату - доставка кисню і поживних речовин до коренів рослин Основне завдання поживного субстрату - доставка кисню і поживних речовин до коренів рослин.

У звичайних умовах рослини активно розвивають свою кореневу систему, щоб ефективно видобувати з навколишнього ґрунту достатня кількість вологи і поживних речовин. При використанні обладнання для гідропоніки цього не відбувається, так як всі необхідні для життя і розвитку рослини поживні елементи надходять з спеціально підготовленого розчину.

При експлуатації гідропонних систем дуже важливо дотримуватися правил приготування поживних розчинів. Найменші відхилення в технології може привести до порушень в процесах розвитку рослин або навіть їх загибелі. Справа в тому, що гідропонні системи не дозволяють рослинам самостійно регулювати споживання поживних речовин з навколишнього середовища. Кількість і якість корисних мікроелементів повністю контролюється людиною.

Галерея: гідропоніка для овочів (25 фото)

переваги механізму

Гідропонні установки мають ряд переваг перед традиційним вирощуванням овочів і зелені в грунті:

  1. Ідеально підібрані склади живильних розчинів забезпечують оптимальний розвиток рослин.
  2. Економічна витрата води при поливі.
  3. Немає необхідності турбуватися про шкідників і хвороби.
  4. Економія простору, адже гідропоніку своїми руками можна легко зібрати в домашніх умовах.
  5. Відсутність шкідливих речовин в кінцевому продукті, оскільки живильний субстрат не здатний накопичувати надлишки добрив і металів. Тобто гідропонні рослини можна по праву назвати екологічно чистими.
  6. Час догляду значно скорочується, оскільки немає необхідності полоти саджанці та розпушувати грунт навколо них.

Різновиди субстрату і гідропонних систем

Як відомо, для нормального функціонування гідропонних установок потрібен субстрат. Сьогодні в домашніх гідропонних фермах найчастіше використовуються наступні види субстрату:

Різновидів гідропонних установок дуже багато. Їх повний опис зажадає дуже багато часу. Тому є сенс звернути увагу лише на самі затребуваних типи установок.

  • Ґнотові установки. У них живильний розчин подається до коренів рослин за допомогою капілярів, виконаних у формі гніту. Верхній їх кінець розташовується біля основи рослини, а нижній занурений в ємності з розчином. Це найпростіші по конструкції установки, але через малу швидкість руху рідини по ґнотах їх використовують лише для вирощування кімнатних рослин. Виростити зелень і овочі на гнотовим установці не вийде.
  • Плаваючі платформи. Це установки малої продуктивності, які найчастіше застосовуються для вирощування вологолюбних кімнатних квітів. Особливість таких систем полягає в тому, що в основі конструкції є шар живильного розчину. Останній під впливом повітряних насосів перетворюється в водну пил і піднімається до коріння рослин.
  • Системи з періодичним затопленням. Вони являють собою дві з'єднані ємності. В одній знаходиться субстрат з рослиною, в іншій - живильний розчин. Час від часу рівень розчину в нижній ємності піднімається і затоплює субстрат. Після вирівнювання рівня рідини надлишки живильного розчину вільно стікають в нижній резервуар. Процес затоплення контролюється спеціальними приладами і відбувається з певною періодичністю. Така система гідропоніки дозволяє вирощувати справжнісінькі сади і оранжереї.
  • Системи крапельного поливу . Це найпоширеніший варіант гідропоніки. Їх використовують як в домашніх умовах, так і в промислових масштабах. Крапельна система має на увазі висадку рослин в контейнери, що містять твердий субстрат. До коріння рослин підводяться трубочки, через які у вигляді крапель в строгому дозуванні подається живильний розчин. За рахунок цього вдається уникнути конкуренції рослин за поживні речовини і мінімізувати витрату ресурсів. Системи крапельного поливу дозволяють вирощувати в домашніх умовах полуницю, зелень і овочі.

Окремо слід згадати аеропоніки. При такому способі вирощування зелені і овочів їх коріння не поміщаються в субстрат. Вони знаходяться в темній ємності, куди за допомогою ультразвукового розпилювача потрапляють дрібнодисперсні частинки живильного середовища. Аеропоніки також можна використовувати в домашніх умовах, ось тільки зробити таку гідропонну систему своїми руками зовсім непросто, та й вартість компонентів досить висока.

Домашня гідропонна установка своїми руками

При створенні гідропоніки своїми руками можна піти двома шляхами:

  1. Придбати блоки системи в магазині і зібрати їх в єдину систему будинку.
  2. Зібрати всі елементи системи будинку з підручних засобів.

Без походу в магазин можна обійтися лише при створенні найпростішої гнотовим установки, яка підходить для вирощування кімнатних рослин. Для зелені, овочів і вже тим більше полуниці доведеться зробити більш складну систему, і тут необхідний компресор для гідропоніки.

Перед складанням гідропоніки своїми руками потрібно приготувати наступні компоненти:

Головна умова при вирощуванні вирощування полуниці, зелені і овочів будинку - своєчасне надходження повітря і розчину. Найкраще з цим впорається система з періодичним затопленням. Вона забезпечить рівномірну подачу живильного розчину і повітря. За періодичне затоплення буде відповідати таймер. При активації він запустить помпу, і та закачає живильне середовище в субстрат. Після відключення насоса надлишки рідини стекут в основну ємність - відро.

Безпосередня збірка установки починається з вирізання отворів під горщики для гідропоніки в кришці відра. У днищах горщиків вирізається по 2 отвори. Через них буде надходити і віддалятися живильний розчин. До отворів підводяться трубки. Одна з'єднує горщик з помпою, а друга дозволяє уникнути переливу.

Залишається заповнити горщики субстратом, висадити в нього розсаду і заповнити основну ємність живильним розчином. Після цього можна встановити таймер компресора на 15 хвилин на годину. Такого режиму досить, щоб після затоплення з субстрату до наступного запуску помпи пішли залишки розчину.

Для більш ефективного розвитку рослин можна через таймер підключити ультрафіолетову підсвітку.

вибір добрив

Ще однією важливою умовою успішного росту рослин є достатнє надходження поживних речовин. У домашніх умовах реалізувати цю умову можна тільки за допомогою добрив для гідропоніки.

Добрива бувають 2-х типів:

  1. Органічні. Цей тип добрив виробляється з органічних компонентів. По суті, вони є імітацією процесів, що відбуваються в природі. Такі добрива дуже м'яко впливають на коріння рослин.
  2. Мінеральні. Їх виготовляють з неорганічних речовин. Вони прекрасно розчиняються у воді і найкраще підходять для створення живильного середовища.

Добрива для гідропоніки можна придбати в спеціалізованих магазинах або виготовити своїми руками.

При виборі готової продукції рекомендуємо звернути увагу на наступні добрива:

Гідропоніка - доступна всім технологія, що дозволяє в домашніх умовах цілий рік отримувати свіжу зелень і овочі. Вартість гідропонних системи і добрив мінімальна, а для розміщення найпростішої гідропонній установки достатньо 1-го квадратного метра площі. Це ідеальне рішення для міських жителів, охочих мати на столі свіжі овочі та зелень.

Ще варіант статей по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама