Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гливи вирощування в домашніх умовах: як вирощувати грибні блоки, скільки ростуть гливи, як зберігати міцелій, відео

  1. Де вирощувати гливи
  2. Основні етапи розведення глив
  3. Приготування і обробка субстрату
  4. Формування грибних блоків
  5. Догляд за сходами
  6. плодоношення
  7. Збір врожаю
  8. способи вирощування
  9. Екстенсивні методи вирощування
  10. Інтенсивні методи вирощування
  11. Правила догляду за вешенками

До недавнього часу гриби гливи вважалися делікатесом, а вже сьогодні можна насолоджуватися ними цілий рік.

Все, що потрібно: вільний від проживання людей приміщення, матеріал для вирощування і повноцінний догляд, дотримуючись який, вже через кілька тижнів можна збирати перший урожай глив.

Прочитавши нашу статтю, Ви дізнаєтеся, як виростити гливи своїми руками, які нюанси догляду важливі для їх розведення, яким чином найкраще збирати урожай і де його зберігати.

Де вирощувати гливи

Гриби гливи зазвичай вирощують в   льохах   ,   підвалах   , в   теплицях   , В домашніх умовах - в принципі, для цього підійде будь-яке нежитлове приміщення, хоча багато грибники стверджують, що вирощувати гливу в квартирі небезпечно для здоров'я Гриби гливи зазвичай вирощують в льохах , підвалах , в теплицях , В домашніх умовах - в принципі, для цього підійде будь-яке нежитлове приміщення, хоча багато грибники стверджують, що вирощувати гливу в квартирі небезпечно для здоров'я.

Для зростання грибів необхідна підвищена вологість, створюючи яку, Ви ризикуєте не тільки власним здоров'ям (алергічний кашель, підвищена температура тіла), але і наносите шкоди власному будинку (появі цвілі на стінах).

Ідеальне місце для посіву та вирощування глив - теплиця. Але, і там, виробництво грибів - щоденну копітку працю і контроль за процесом.

Якщо Ви вирішили самостійно виростити гливи в штучних умовах будинку, пам'ятайте про ретельну дезінфекції приміщення. Для цього: обробіть стіни і підлогу 4-х процентним розчином хлорного вапна, а після закінчення двох діб - провітріть його.

Дізнайтеся, що можна зробити з грибами на зиму: //6sotok-dom.com/ogorod/griby/chto-mozhno-sdelat-s-gribami-na-zimu.html

Основні етапи розведення глив

Процес розведення глив включає в себе кілька етапів:

Приготування і обробка субстрату

Субстрат - це живильне середовище для зростання грибів, свого роду - грунт. В якості сировини для субстрату можна використовувати, наприклад, лузгу соняшника, свіжу солому, лушпиння гречки. Головна умова приготування - чистий матеріал.

Субстрат краще подрібнити. Щоб уникнути попадання в нього шкідливих мікроорганізмів і сторонніх часток, проводять обробку субстрату паром (термообробка). Для цього: субстрат (для прикладу візьмемо 10 кг) міститься в ємність і нагрівається.

Варити субстрат продовжують два години поспіль. Далі, зливають воду і остуджують субстрат до температури 25 ° С. Найпоширеніша технологія обробки субстрату на сьогоднішній день - це ксеротермічних технологія.

Суть цього процесу полягає в тому, що субстрат під впливом пара нагрівається до 100 ° С і витримується певна кількість часу (1,5 години в разі використання соломи). Після закінчення зазначеного терміну, субстрат зволожується водою.
Суть цього процесу полягає в тому, що субстрат під впливом пара нагрівається до 100 ° С і витримується певна кількість часу (1,5 години в разі використання соломи)

Формування грибних блоків

Грибні блоки представляють собою пакети з поліетилену розміром 350х800 мм, заповнені субстратом. Для їх формування в попередньо оброблені паром пакети, шарами поміщають субстрат і міцелій (грибниця), чергуючи їх між собою. Міцелій Ви легко можете купити в інтернеті.

Верхній шар - субстрат. Після заповнення пакет зав'язується. Далі, робимо невеликі отвори (1-2 мм) в пакеті, залишаючи між ними відстані в 10 см.

Далі, робимо невеликі отвори (1-2 мм) в пакеті, залишаючи між ними відстані в 10 см

Догляд за сходами

Після формування грибних блоків, настає інкубаційний період (період визрівання гливи). На цьому етапі, важливо створити належний догляд за вешенками. Стежити за температурою в мішках (оптимальна температура + 20 ° С). Крім того, приміщення необхідно провітрювати.

Інкубація триває 2-3 тижні, після чого разросшуюся грибницю переносять в інше приміщення (виростной приміщення) для дорощування.

Інкубація триває 2-3 тижні, після чого разросшуюся грибницю переносять в інше приміщення (виростной приміщення) для дорощування

плодоношення

На 7-10 день після перенесення грибниці в нове приміщення з'являються перші зачатки грибів. На цьому етапі вологість повітря важливо збільшити до 100%. Для цього підлогу і стіни приміщення обприскують водою. Провітрювати кімнату потрібно ще частіше.

А ще, грибам необхідно освітлення до 10-ї години на добу. Додаткове освітлення можна створити за допомогою звичайних ламп денного світла.

Додаткове освітлення можна створити за допомогою звичайних ламп денного світла

Збір врожаю

Вважається, що правильний збір врожаю - викручування глив з субстрату. Справа в тому, що при зрізанні їх ножем, є ризик потрапляння в грибницю мікроорганізмів.

В одному приміщенні можна провести 4-5 ротацій (безперервне вирощування) за рік.

Зверніть увагу! Після збору врожаю приміщення миють водою, дезінфікують і ретельно провітрюють.

способи вирощування

технологію   вирощування   глив ми розглянули, тепер більш докладно зупинимося на його способах технологію вирощування глив ми розглянули, тепер більш докладно зупинимося на його способах. Розглянемо два найбільш популярних і, як показує практика, ефективні способи штучного вирощування глив:

  1. Екстенсивний метод - в природних умовах;
  2. Інтенсивний метод - вирощування в спеціальному приміщенні з допомогою субстрату.

Екстенсивні методи вирощування

Виростити гливи даними способом можна на тирсі, стружках, на пнях, які залишилися в лісі, після вирубки дерев, а також на плодоносних садових деревах Виростити гливи даними способом можна на тирсі, стружках, на пнях, які залишилися в лісі, після вирубки дерев, а також на плодоносних садових деревах.

Інструкція за екстенсивним методом вирощування глив на пнях:

  1. Готуємо пень для посадки глив. Діаметр пня - 20-40 см, довжина - 30-40 см. Найкраще використовувати свіжозрізаний пень;
  2. Встановлюємо пень в невелике заглиблення, на дно якого укладаємо субстрат (наприклад, пшеницю). Туди ж вносимо міцелій (посівний матеріал);
  3. У поглиблення поміщаємо підготовлений пень і закриваємо його грунтом.

Час від часу, пень потрібно поливати. Ніяких інших робіт по догляду здійснювати не потрібно. Урожай можна буде отримати в тому ж сезоні, коли здійснювалася посадка. Найкраще робити посадку грибів навесні.

Виростити гливи можна і за допомогою дерев'яних брусків. Для цього:

    1. Заготовляємо бруски. Для цього відрізаємо їх зі свіжозрізаної дерева листяної породи. Протягом тижня вимочуємо їх у воді;
    2. Бруски укладаємо один на одного, а на торець кожного насипаємо міцелій (грибниця) приблизно 100-150 г. Ще один спосіб внесення міцелію - просвердлення в бруску невеликих отворів (10-12 мм);

Рекомендація! Діаметр готових брусків має становити 20-40 см. Довжина кожного бруска може досягати півметра.

  1. Обертаємо бруски целофановою плівкою, щоб запобігти висиханню міцелію;
  2. З боків бруска робимо отвори діаметром 10-12 мм для міцелію. Закриваємо їх мохом, вологою тирсою або соломою. 10-ти отворів буде досить.

Інструкція з вирощування глив на тирсі:

  1. Засипаємо субстрат (живильне середовище) шаром в 10-15 см в заздалегідь підготовлену траншею і скроплюємо суспензією «суперечка гриба» для кращого розмноження глив. Глибина траншеї повинна становити 15-20 см. Ширина - 40-60 см;
  2. Готуємо лунки для внесення міцелію. Глибина лунок - 5-7 см. У них засипаємо міцелій по 10-20 грам;
  3. Обкладаємо лунки гілками, прикриваємо плівкою з поліетилену і зверху насипаємо невеликий шар землі.

Першого врожаю можна очікувати через 2-3 місяці.

Інтенсивні методи вирощування

Для вирощування глив інтенсивним способом важливий субстрат Для вирощування глив інтенсивним способом важливий субстрат. Як субстрат можуть виступати тирсу дерев, солома злаків або лушпиння соняшника.

Розглянемо найбільш поширену технологію штучного вирощування глив в мішках.

Даний процес складається з наступних етапів:

  1. Подрібнену солому засипають у великій бак і заливають водою ;.
  2. Потім під баком розводять вогонь. Поки солома «вариться» при температурі 70-80 градусів протягом 8-12 годин, готують покупні поліетиленові мішки або самі роблять з поліетиленового рукава. Мішки використовують розміром 40 на 60 см або 50 на 100 см ;.
  3. Вода зливається з бака. Солому поміщають в мішки і укладають її шарами, чергуючи кожен шар соломи шаром міцелію. На цьому етапі можна додати 10% висівок. Обов'язковим компонентом субстрату є 1-2% біоактиватор (гашене вапно);
  4. У мішках з міцелієм роблять невеликі отвори (діаметр 2 см). Сам мішок заповнюють субстратом на 2/3 об'єму ;.
  5. Горловини мішків зав'язують мотузкою і встановлюють у вертикальному положенні ;.
  6. Здійснюють полив мішків. Причому, перші 5 днів, полив проводять з особливою обережністю - важливо не допустити потрапляння на мішки крапель води. Далі - за допомогою шланга не менше двох разів на добу.

Важливо! Вологість повітря в приміщенні, де ростуть гливи повинна становити 90-100%.

Для нормального зростання міцелію існують загальні умови вирощування. Зверніть на них увагу:

  • Міцелій можна засівати, коли субстрат охолоне до температури 22 градуси, легко розсипається і не прилипає до рук;
  • Міцелій вносять з розрахунку: на один грибний блок (6-8 кг субстрату) вносять 150-180 грам міцелію.

Пропонуємо прочитати статтю про 5 рецептах салатів з куркою і грибами: //6sotok-dom.com/ogorod/griby/salat-s-gribami-i-kuricey-recept.html

Правила догляду за вешенками

Для ефективного вирощування глив в домашніх умовах і отримання врожаю необхідно дотримуватися загальноприйнятих правил: Для ефективного вирощування глив в домашніх умовах і отримання врожаю необхідно дотримуватися загальноприйнятих правил:

  1. Температура приміщення повинна складати + 22-25 градусів;
  2. Температура самого вмісту мішка повинна бути +28 градусів;
  3. Вологість повітря в приміщенні - 90-95%. Для цього в приміщенні можна встановити декілька тазів з водою;
  4. Між мішками повинна бути хороша вентиляція. Їх можна скласти на спеціально зроблені стелажі або підвісити до стелі;
  5. Температуру при дорощуванні потрібно знизити до + 12-18 градусів;
  6. Півдоби приміщення повинен освітлюватися лампами денного світла;
  7. Хороший приплив повітря - запорука відмінного врожаю. Якщо приміщення невелике, можна встановити звичайні вентилятори і частіше відкривати вікна і двері. Але для приміщень з великими площами потрібна вентиляція зі спеціальним обладнанням;
  8. У приміщеннях, де вирощуються гливи, бажано одягати захисні маски. Маска допоможе запобігти алергії і пов'язаний з нею задушливий кашель;
  9. Без системи поливу не обійтися. Гливи - вологолюбні гриби. Не забувайте поливати їх два рази на добу.

Гливи - смачний, поживний і натуральний продукт. Але головне їх гідність - рентабельність, тобто простота вирощування. До речі, культивувати ці гриби можна як для себе, так і на продаж. Головне - освоїти техніку вирощування і докласти трішки старань.

Детальніше про те, як виростити гливи в домашніх умовах, дізнаєтеся з цього відео:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама