Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Голландський спосіб посадки і вирощування картоплі: схема і покрокова інструкція

  1. Специфіка посадки і вирощування картоплі за голландською технологією: переваги і недоліки способу
  2. Голландська технологія вирощування картоплі: правила, рекомендації та інструкції
  3. Підготовка ґрунту і грядки
  4. Підготовка посадкового матеріалу
  5. Коли висаджувати картоплю
  6. За місячним календарем в 2019 році
  7. Покрокова інструкція посадки картоплі
  8. Місце для посадки і вирощування
  9. Схема посадки картоплі по голландському методу
  10. Догляд за картоплею після посадки
  11. Хвороби і шкідники
  12. Збір врожаю

Картопля - невимоглива рослина, яке приносить стабільні врожаї якісних бульб. Але при неправильній посадці і незнанні особливостей догляду, врожайність різко знижується. Останнім часом голландський спосіб вирощування картоплі став дуже популярним. В основному для цієї мети висаджують столові сорти. При цьому методі створюються оптимальні умови для кореневої системи рослини, і як результат відбувається інтенсивне утворення бульб в порівнянні зі звичайним способом. Здебільшого він використовується в фермерських господарствах, але це універсальна технологія, і з цієї причини його можна успішно застосовувати на звичайних дачних грядках.

Здебільшого він використовується в фермерських господарствах, але це універсальна технологія, і з цієї причини його можна успішно застосовувати на звичайних дачних грядках

Специфіка посадки і вирощування картоплі за голландською технологією: переваги і недоліки способу

Коротко кажучи, основний принцип голландського способу вирощування картоплі полягає у відмові від лунок і грядок взагалі, замість них роблять довгі борозни, в які і висаджують підготовлені бульби.

До позитивних сторін вирощування картоплі за голландською технологією відносяться такі моменти:

  • Бульби розміщуються не глибше 10-15 см від поверхні грунту, що дозволяє кисню безперешкодно проникати до коріння.
  • У борознах не накопичується волога, що запобігає загнивання коренів.
  • Всі кущі добре освітлюються сонцем, це дозволяє картоплі сформувати хороший урожай.

Ці плюси дають можливість збирати приблизно по 1,5-2 кг картоплі з кожного куща. Але врахуйте, що такий результат буде тільки при виконанні всіх рекомендацій, які один одного доповнюють і самостійно не діють.

Основна маса голландських сортів - середньоранні і середньостиглі, вони швидко розвиваються і рано формують урожай. Рідше цим методом висаджують пізні сорти.

Голландська технологія вирощування картоплі: правила, рекомендації та інструкції

Особливість голландських сортів картоплі - правильна форма, дрібні вічка, привабливий зовнішній вигляд бульб. Однак бадилля голландських сортів часто уражається фітофторозом, з цієї причини рослинам під час росту необхідні обробки фунгіцидами (препаратами проти хвороб). Більшість цих сортів добре протистоять парші та інших інфекцій картоплі.

Підготовка ґрунту і грядки

Вирощування бульб за голландською технологією починається з вибору місця та підготовки грунту на ділянці. Грядка повинна бути розташована на рівному місці, без найменшого нахилу. Не варто вибирати місце в низині, де збирається тала і дощова вода. Потрібно, щоб сонце весь день світило картопляні кущі. Важливо, щоб ділянка з картоплею не володіємо там, де часто дме вітер, швидко висушують грядки. Грунт повинен бути водопроникним, що містить багато повітря, легким і родючим.

Важливо! Добре помістити грядки для картоплі там, де до цього росли злакові культури, квасоля або горох.

Потрібно підготувати грунт для картоплі заздалегідь, розмітити грядки і скопати землю. Підготовку починають восени, перекопують ділянку на глибину близько 25 см, вносять органіку (коров'як) і додають 500-1000 гр. суперфосфату і 200-500 гр. сульфату калію на кожну сотку.

З настанням весни ділянку підгодовують сечовиною по 500 гр. на сотку і обробляють фрезою-культиватором або в дачних умовах розпушують вилами на глибину близько 15 см. Це дозволяє зберегти повітряні камери в глибоких шарах грунту, за якими буде циркулювати повітря і надходити вода до коренів.

Підготовка посадкового матеріалу

Для посадки за голландською технологією потрібно вибрати неушкоджений картопля 3-5 см діаметром і масою близько 50-60 г, дрібніші бульби використовувати немає сенсу - пагони виростуть занадто слабкими. Переконайтеся, що на кожній бульбі є мінімум 5 очок. Для посадки за голландською технологією потрібно вибрати неушкоджений картопля 3-5 см діаметром і масою близько 50-60 г, дрібніші бульби використовувати немає сенсу - пагони виростуть занадто слабкими

За місяць до висадки в грунт потрібно проростити картоплю. Його протягом місяця пророщують в темному місці при температурі + 16-18 градусів, розсипавши в один шар на газетах або тканини, розстеленому на підлозі.

За голландському способу висаджують бульби, коли у них з'являються паростки довжиною 5-8 мм, яких повинно бути не менше 5 штук. Ті відростки, що будуть довшими 1-2 см, при механічної посадці просто обламаються, для ручного (дачного) варіанту же вони цілком підійдуть.

Увага! Посадка пророслих бульб - 100% гарантія появи сходів.

Для посадки краще вибирати елітні голландські сорти краща за першу, мінімум другої репродукції ( «еліта» і «супереліта»), тому що вони добре протистоять хворобам, у них бульби правильної форми, а рослини високопродуктивні. Вирощування декількох сортів різного скоростиглості дає можливість продовжити продуктивний період і ласувати свіжим картоплею протягом декількох місяців.

Важливо! Бульби на посадку потрібно купувати в спеціалізованих магазинах або розплідниках, а не на сільськогосподарських ярмарках і тим більше не з рук, інакше подібна економія обов'язково вийде боком.

Найбільш популярні в Росії сортами голландського картоплі є:

  • Санте;
  • Ред Скарлетт;
  • Романо;
  • Мона Лізу;
  • Клеопатра;
  • Астерікс;
  • Еба;
  • УКАМ;
  • Латона;
  • Кондор.

Санте;   Ред Скарлетт;   Романо;   Мона Лізу;   Клеопатра;   Астерікс;   Еба;   УКАМ;   Латона;   Кондор

Завдяки основному плюса голландських сортів - хорошою врожайності, з 1 сотки (100 кв. Метрів) можна збирати від 200 до 400 кг якісних бульб.

Коли висаджувати картоплю

У нашому кліматі необхідно правильно підібрати терміни висадки картоплі, в тому числі голландським методом.

Не можна сильно поспішати, інакше сходи постраждають від заморозків.

Садять бульби тільки тоді, коли грунт прогріється мінімум до + 8-10 градусів.

До речі, можна орієнтуватися і на перевірені часом народні прикмети - почали цвісти кульбаби і черемха, що розпускаються листя на березах.

Ще один спосіб перевірки - взяти жменю грунту в руку, злегка стиснути і кинути на землю. Якщо вона розсиплеться, а не залишиться у вигляді грудки, грунт готовий.

За місячним календарем в 2019 році

Вибрати оптимальну дату для посадки картопляних бульб вам може допомогти Місячний календар.

Сприятливими днями за місячним календарем для посадки картоплі в 2019 році є:

  • в березні - 10-12, 21-25, 27-30;
  • в квітні - 6-9, 15-17, 20, 21, 24-26, 29, 30;
  • в травні - 1-4, 8-10.

Читайте також:

Але також слід брати до уваги періоди молодика і повного місяця, так як при посіві в цей час сходи вийдуть слабкими і витягнутими. Тому існують дні, коли посадку картоплі проводити категорично не можна:

  • в березні - 6, 7, 21;
  • в квітні - 5, 19;
  • в травні - 5, 19.

За даними місячного календаря з журналу «1000 рад дачникові».

Покрокова інструкція посадки картоплі

Голландський метод передбачає посадку бульб відразу після закінчення підготовки ділянки. Затримка призведе до пересихання землі і втрати позитивних якостей. Роботи можна починати відразу після того, як грунт нагріється, злегка підсохне і перестане налипає на лопату.

Місце для посадки і вирощування

Людина, в перший раз зіткнувся з цим способом, відразу подумає, що марно пропадає багато місця, так як на 1 кв. метр припадає лише 6-8 бульб. Але розважливі голландці розрахували все - виростають розлогі рослини з сильними країнами, і можна отримати урожай краще, ніж за допомогою звичної технології.

Голландська технологія надасть бульбі:

  • багато тепла;
  • достатня кількість повітря ( «провітрювання» кореневої системи);
  • необхідну кількість поживних елементів.

Потрібно вибирати ділянку з глибоким орним шаром, адже бульби необхідно занурювати на глибину 10-15 см. Коли з'являються перші паростки, їх зверху присипають грунтом. Коли паростки здадуться знову, процедуру повторюють. В результаті глибина посадки картоплі така ж, як і при звичайному способі посадки.

Схема посадки картоплі по голландському методу

Висаджений за голландським методом картопля повинна мати достатню площу живлення. Тому між рядами залишають вільний простір приблизно 70-75 см (краще 80 см), а кущі розміщують в рядах на відстані близько 25-30 см (краще 35 см).

Що дає велику відстань між рослинами:

  1. Для підгортання використовується грунт з міжрядь, з цієї причини бульби розташовані вище рівня грунту. Гребені добре прогріваються під променями сонця, досить повітря для коренів
  2. У дощове літо рослини не загинуть від надлишку вологи, вода буде стікати між рядами.
  3. У посушливий рік в гребені зберігається необхідне для зростання кількість вологи.

В лунки підсипають добрива так, щоб бульба був розташований під ними. В якості добрива під час посіву застосовують хороший перегній або перепрілий гній. Якщо у вас немає гною, то можна використовувати трохи сухого курячого посліду (віком більше 1 року). Для картоплі ідеальна підгодівля - товчена шкаралупа яйця і деревна зола. Яєчної шкаралупи потрібно сипати приблизно жменю, а деревної золи необхідно взяти приблизно 50-100 гр. на кожну лунку. Якщо додати трохи лушпиння цибулі, то це врятує картопля від дротяників.

У лунках бульби розміщують паростками вгору і після цього їх прикривають ґрунтом на 4-6 см. Через тиждень повинні з'явитися перші паростки бур'янів. Їх необхідно відразу знищити, поки вони не встигли вкоренитися.

Догляд за картоплею після посадки

Після появи сходів (а це зазвичай відбувається через 2-3 тижні), посадки підгортають так, щоб підняти висоту гребенів до 8-12 см і шириною до 30-35 см, а до цього прибирають всі бур'яни. Через 4 тижні, грунт біля сходів обережно прополюють і після цього з міжрядь нагортають грунт, щоб гребені були підняті вже на висоту приблизно 23-30 см, а біля основи гребені повинні бути шириною близько 70-75 см.

Подальші прополки і підгортання голландської технологією не передбачається. Що стосується видалення бур'янів в міжряддях, то проти них, за голландською технологією, застосовують гербіциди. До таких препаратів належать: «Тітус», «Зеллек супер», «Центуріон», «Лазурит» та інші.

Поливати ділянку потрібно не частіше 3 разів. Перший раз потрібно зволожувати ділянку до цвітіння, ще раз - через 10 днів після цвітіння, останній раз - після закінчення цвітіння, в цей час починають наростати бульби.

До речі! Якщо повністю слідувати голландською технологією вирощування, то вона передбачає наявність системи крапельного поливу.

Хвороби і шкідники

На плантації картоплі потрібно проводити профілактичну обробку засобами проти шкідників. Реальну небезпеку для більшості сортів голландського картоплі являє фітофтороз. Для боротьби з хвороботворним грибком доцільно використовувати тільки інсектициди або препарати біологічного походження. Природно, також доведеться протистояти колорадського жука і дротяників. Обробку проти цих шкідників рекомендується провести строго до цвітіння кущів.

Важливо! Про те, як позбутися від колорадського жука детально описано в даному матеріалі , А про способи захисту і ефективної боротьби з проволочником розказано в цій статті .

Про те, як позбутися від колорадського жука детально описано   в даному матеріалі   , А про способи захисту і ефективної боротьби з проволочником розказано   в цій статті

Збір врожаю

Дуже важливо вчасно прибрати картопля. Залишені в грядці надовго бульби втрачають смакові якості, і терміни їх зберігання різко знижуються.

Зверніть увагу! Про те, як визначити, що картопля готовий до збирання ви знайдете всю інформацію тут , А про способи його довгого зберігання тут .

Про те, як визначити, що картопля готовий до збирання ви знайдете всю інформацію   тут   , А про способи його довгого зберігання   тут

До збору бульб потрібно підготуватися, для цього необхідно видалити бадилля з картопляних кущів за 10-15 діб до збирання врожаю, залишивши тільки голі «пеньки» висотою близько 5-7 см. Потім витримують бульби в грунті ще 10-15 діб, поки вони не дозріють, і на бульбах не сформується міцна шкірка. Картопляні бульби після цього менше пошкоджуються при зборі, і таку картоплю буде краще зберігатися.

Картопляні бульби після цього менше пошкоджуються при зборі, і таку картоплю буде краще зберігатися

Картопля, який піде в їжу або на продаж, прибирають в кінці серпня - початку вересня, а насіннєвий значно раніше - в кінці липня - початку серпня.

Увага! На великих плантаціях бадилля НЕ скошують, а використовують спосіб десикації, це дозволяє висушити зелену масу за допомогою спеціальних складів, щоб спростити подальшу збирання врожаю.

Таким чином, посадка картоплі голландським способом поширена в більшості європейських країн і широко використовується в наших фермерських господарствах. Потрібно тільки строго дотримуватися правил посадки і догляду, і багатий урожай вам забезпечений.

Корисна стаття?

Корисна стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама