Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гранат-вирощування і посадка дерева, сорту, розмноження і догляд за рослиною.

  1. посадка
  2. Обрізка граната і формування крони дерева
  3. Розмноження граната.
  4. сорти граната
  5. гранат карликовий
  6. Застосування гранатів - лікувальні та корисні властивості плодів
  7. Вирощування граната у відкритому грунті на практиці - поради і рекомендації
  8. Гранат проситься в сад
  9. Розмножуємо гранат насінням
  10. 6 кроків до успіху
  11. секрети плодоношення
  12. Боремося зі шкідниками
  13. Гранат - цілюща ягода
  14. Нижчих інші записи по темі "Дача и сад - своїми руками"
  15. Підпішіться на оновлення в наших групах.

У давні часи гранат був широко поширений в Приазов'ї - північно-західній частині Краснодарського краю У давні часи гранат був широко поширений в Приазов'ї - північно-західній частині Краснодарського краю. Ще у древніх авторів, відомих під іменами Геродота, Гомера, Теофраста) є згадка про гранату як про плодову культуру.

Родова назва граната - Punica (англійською гранат - "Pomegranates") - походить від назви пунічною народності, яка проживала на території стародавньої держави Карфаген (сучасний Туніс). Є припущення, що проникнення цієї культури на північ йшло саме звідти.

До Криму, наприклад, вперше рослини граната були привезені грецькими колоністами. Однак культура граната привернула садівників Кримського півострова з часу закладки Нікітського ботанічного саду, тобто в рік Великої Вітчизняної війни 1812 року.

Гранат - напівчагарник або чагарник з розгалуженою кроною. Однорічні пагони закінчуються гострим шипом. Листя зібрані в групи і по іншому називаються супротивними.

Квітки граната двостатеві, двох типів - довго-маточкові, які закладаються на пагонах минулого року. Такі квітки плоди утворюють завжди, але також у граната є і короткопестічние квітки - вони закладаються на пагонах поточного року і плодів не дають. Квітки граната завжди яскраво-червоні, зібрані в своєрідні кисті або пуски. Цвіте гранат в травні-червні.

Усередині чашечки квітки знаходиться багатогніздна.

Найперші квіти з'являються з нирок, які закладаються ще восени, але з настанням холодного періоду року їх розвиток припиняється, вони засипають до весни.

При вирощуванні звичайного плодового граната майте на увазі, що квіткові бруньки першого покоління розпускаються одночасно з листям, а в другому поколінні квіткових бруньок з'являються після формування нирок на однорічних кольчатках, що з'являються на дворічних, основних пагонах.

Також слід мати на увазі, що, хоча в більшості своїй дворічні пагони граната легко переносять холоду до 20'С, частина квіткових бруньок від морозу може загинути, тому при таких і більш низьких температурах гранат вимагає укриття, це важливо, оскільки останнім часом садівники намагаються вирощувати холодостійкі сорти граната в більш північних регіонах - Підмосков'ї, Центральна Росія, до кліматичних умов яких він незвичний.

Врожаї граната залежать перш за все від кількості збережених після цвітіння повноцінних квітів.

Повноцінний квітка у граната має потовщене підставу з довгим стовпчиком, покритим голівчатим рильцем, на якому при попаданні на нього пилку виділяється густа рідина, яка зберігає пилок і сприяє її швидкому проростанню.

Вже згадані короткопестічние квітки мають колокольчатую форму, менші розміри, недорозвинену зав'язь. Ці квіти так чи інакше опаде і врожаю вони не дають, хоча цвітуть дуже пишно, бо кількість їх більше ніж нормально розвиваються, так що не турбуйтеся побачивши що урожай не настільки великий як очікувалося після цвітіння - це нормальний процес.

Гранат самозапилюватися, запилення відбувається в межах квітки, тому візьміть це на замітку ті хто хоче спробувати виростити гранат в теплицях.

Але головним умова отримання врожаю грантів є його теплолюбність, тому при догляді за ним необхідно дотримуватися головна умова - сума плюсових температур не може бути менше 3000 градусів, зауважимо що на Чорноморському узбережжі Кавказу вона часто досягає 4700-4800 градусів Цельсія.

Підвищена вологість для граната не проблема, він культивований в регіонах де по їх кліматичних умов кількість опадів понад 500 міліметрів, не така вже й велика рідкість.

Також невимогливий він і до якості грунту, але для його успішного вирощування краще підійдуть добре дренованих щебенчатой ​​грунту, а також вапняні або суглинки з хорошими показниками водопроникності, але якщо мова йде про останні, то обов'язково багаті поживними речовинами.

Волога буде збережуться в землі краще якщо щорічно мульчувати пристовбурні круги соломою або бур'янами, сідератірованіе (читайте докладніше про користь рослин сидератів ) Грунту навколо дерева граната також допоможе досягти успіхів у його вирощуванні поряд з внесенням органіки - на це він дуже чуйний.

Я знаю, що деякі садівники з північних районів Краснодарського краю, Ростовської області, Ставропольського краю і Астрахані вирощують гранат в садах і на дачах як укривние культуру, тобто після настання зими кущ пригинають до землі, також як це роблять з кущами теплолюбних сортів винограду , А потім присипають землею починаючи від вершини куща.

посадка

При посадці граната треба мати на увазі, що для укривной форми рослини висаджують з нахилом 45-60: в сторону півдня. Інші садівники стягують гілки граната на зиму мішковиною. З огляду на, що ця рослина листопадне, морозостійка, мішковиною вкривати все ж легше.

Розмір посадкової ями - як і для інших плодових культур. На дно ями насипають верхній шар грунту, потім - близько відра старого перепрілого гною в суміші з землею.

У період активного росту землю навколо дерева періодично неглибоко прорихлівают і помірно зволожують, підтримуючи в такому стані весь термін вегетації.

На виснажених і бідних грунтах вже в червні гранат підгодовують: 8 г калію, 15 г фосфору, 10 г азоту. Восени вносять фосфор і калій (25:15) при розпушуванні грунту.

Обрізка граната і формування крони дерева

Найзручніша для догляду форма дерева граната, це звичайно кущувата - 5-6 стовбурів.

Якщо вегетація проходить успішно і гранат росте добре, отримуючи своєчасний догляд то ці гілки починають старіти, у міру цього процесу їх заміщають свіжими. Омолоджуючу обрізку проводять досить рідко - не частіше ніж в 25 років, якщо при омолаживающей обрізку ви зрізали всю частину дерева яка знаходиться над грунтом то гранат при дотриманні таких умов може рости і плодоносити з хорошою врожайністю до 100 років, так що і внукам дістанеться.

Формує обрізка граната мало відрізняється від такого ж виду обрізки інших садових чагарників і невисоких дерев. Робиться вона після збору врожаю з дерева і навесні. В першу чергу вирізаються сухі і жирові пагони, а також надмірно загущающие. Приштамбовий ж поросль і прикореневі нащадки видаляти у граната потрібно регулярно.

Читайте також: Правильна обрізка садових дерев - фото і рекомендації

Розмноження граната.

Гранат розмножується як насіннєвим (в селекції), так і вегетативним способом - тобто звичайним живцюванням.

Фото 2: Гранат з насінини

Злегка здерев'янілих живців завдовжки приблизно 23-25 ​​сантиметрів заготовляють з однорічних пагонів кращих здорових маточних кущів, в тому числі і поросли.

Грунт під живці обов'язково повинна бути добре удобреному, повітропроникною, добре дренованим, не в «мокрому» місці ділянки

При посадці живці необхідно заглибити так щоб на грунтом знаходилося тільки одне міжвузля.

Посадку живців граната починають в той період коли земля прогрівається на глибині 10-12 сантиметрів до 12 градусів, не менше, все таки рослина південне, теплолюбна.

Також успішно можна розмножувати гранат зеленими живцями (кінець травня - червень). Метод вирощування зелених живців такий же, як і у інших легкоокореняющіхся культур.

У кімнатних умовах ріжуть черешки довжиною близько 10 см. Враховують температуру ґрунту (20-25 градусів), вологість повітря (можна в поліетиленовому пакеті, зав'язаному зверху), освітленість - достатню, але не прямі сонячні промені (різко зростає температура, що тягне загибель живців ).

Плоди у граната бачили багато, скажемо тільки про їх біологічні особливості.

Гранат не що інше як помилкова ягода, з безліччю насіння (їх кількість в різних сортах може бути від чотирьохсот до сімсот п'ятдесяти). Плоди оточені дуже щільною злегка підсихає шкіркою, саме завдяки їй гранат володіє відмінними транспортувань показниками і «доїжджає» по сезону до самих північних широт таким же, як ніби його тільки що зірвали з дерева.

сорти граната

Дикий гранат значно дрібніші, ніж його культурні побратими. У культурних сортів плоди зазвичай дуже красиві, великі, досягають маси навіть в півтора кілограма.

Найбільші сорти гранатів Козака, Ак-дона, Ачік-дона.

Гранат має безліч сортів, які розрізняються між собою як забарвленням так і розмірами, а також термінами визрівання, холодостійкістю, вмістом цукру, кількістю насіння (до речі, серед сортів є і такі які не мають насіння взагалі, так звані безнасінні гранати, так і мають м'які насіння).

Так, наприклад, для Кубані кращі наступні районовані сорти.

Сорт «полошіте рожева».

Напівчагарник. Крона напівкругла. Плоди у «полошіте» великі, овальної форми, з рожевою шкіркою і великими насичено вишневого кольору зернами. Дуже ароматний кислуватий сік.

«Гюлоша червона».

Дерево колюче. Плоди зелені, з кремовим відтінком, округлі, плямисті, з дуже великими зернами. Сік солодкий, з кислинкою, дуже смачний.

Нікітський ранній.

Невисокий чагарник. Дуже великі гранати. Зерна середнього розміру, сік також солодкий але з кислинкою.

Прекрасно зарекомендували себе і сорти Соковитий 110, Ак-дона Кримська, Ачік-Анор і інші.

Урожайність, розмір плодів залежать від агротехнічних прийомів. Рослину можна формувати з урахуванням умов даного району: великим або карликовим, з урахуванням приховування на зиму чи ні.

Є карликові декоративні сорти висотою до 30-50 см, постійно квітучі в кімнаті і дають дрібні (з волоський горіх) плоди. Ці форми надзвичайно красиві.

гранат карликовий

Окремо зупинимося на карликовій гранаті.

Цей вид хороший всім, крім, зрозуміло, величини плодів, що втім, не скасовує їх прекрасних смакових якостей. Плоди при найкращому догляді рідко перевищують вагу 70 грамів, але за смаком не відрізняються від великоплідних сортів.

Висоти кущ карликового граната досягає не більше метра, але зате дуже швидко, навіть при розмноженні цього граната насінням він може «викинути» квіти вже в перший рік хоча навряд -едва дотягнувся до 20-25 сантиметрів. До речі цвіте він по півроку (з травня і до перших заморозків), і цвітіння одне з найкрасивіших, що мені доводилося бачити в природі. Якщо карликовий гранат вирощується в домашніх, кімнатних умовах то Новий рік ви зустрінете з квітучим деревом.

Кущ цього виду має правильну пірамідальну форму. Квітки у нього великі і красиві, оранжевого кольору, але можуть бути і яскраво червоними, ростуть прямо в пазухах листочків, які набагато менші за розміром, ніж у великоплідних побратимів по роду. Листя скидає всього на два, рідше три місяці.

Зав'язь утворюють правда одиниці квіток. На одному кущі ростуть і визріває близько десяти-дванадцяти плодів, найрізноманітнішого кольору - частіше червоні, рідше жовті або зеленувато-кремові. М'якоть у плодів дуже соковита, солодка. Дозрівати гранати в кімнатних, домашніх умовах можуть навіть в грудні - не поспішають.

Плоди карликового граната володію дуже корисними властивостями, наприклад глистогінним. Заваріть 45 грам гілочок або коренів 400-450 мілілітрами окропу, випарити до половини об'єму і процідіть. Приймати потрібно маленькими ковточками протягом 60-70 хвилин потроху, потім прийміть проносне і про глистів забудьте. Проза життя але кому небудь стати в нагоді.

Другий народний рецепт з гранат стати в нагоді тим, у кого запалення травного тракту, пронос, дизентерія, дисбактеріоз після прийняття антибіотиків, і запалення ясен.

Підготуйте півлітра окропу, і залийте ним 1 ст. ложку кори дерева граната, прокип'ятіть 10-12 хвилин, потім дайте настоятися не менше 2-х годин і добре процідіть.

Приймають від вищеперелічених проблем три рази в день, по сто мілілітрів до прийняття їжі. Допомагає дуже добре.

Застосування гранатів - лікувальні та корисні властивості плодів

Плоди граната, які характеризуються надзвичайним розмаїттям смаку і багатьма корисними та навіть лікувальними властивостями, вживають як в свіжому, так і переробленому вигляді. Основний харчової компонент - сік, який міститься в плодах (до 75 відсотків). По праву вважається одним з кращих фруктових соків.

У гранатовому соку (особливо приготованим в домашніх умовах, своїми руками - фабрика є фабрика) міститься до 20 відсотків цукрів, 3% жиру, до 1,5% білка, до 4% кислот, з яких основна - лимонна, і безліч вітамінів.

Сік буває найрізноманітніших кольорів, до того ж якщо гранатовий сік бутильованої то колір в першу чергу залежить від сумлінності виробника, гранатовий же сік приготований в домашніх умовах з вирощених на своїй ділянці плодів найчастіше саме темно рубіновий, виняток становлять лише сорти граната зі світло рожевими зернами.

За смаком соку сорти об'єднані в 3 основні групи: кислі, кисло-солодкі і солодкі.

До чого ж корисний свіжий сік граната в спеку, при втомі! Він прекрасно підходить для використання при виготовленні безалкогольних напоїв, приготуванні страв.

Плоди вживають при захворюванні на цингу, хронічних захворюваннях шлунка. Гранатовий сік знижує температуру, покращує травлення, втамовує спрагу, є профілактичним засобом від новоутворень, покращує якісний склад крові.

Насіння гранатів, з 20% крохмалю і не менше 20% жиру, використовують для отримання масла і.

Шкірка плодів граната містить дубильні речовини і таніни, тому її застосовують в як в фарбувальній, так і та дубильному виробництві.

У країнах Сходу з гранатової кори, а також з коренів рослини роблять високоякісні, натуральні стійкі фарби: чорну, жовту, коричневу, рожеву, пурпурову - для забарвлення тканин. Ці барвники значно перевершують синтетичні.

З дрібних плодів граната отримують лимонну кислоту.

Цвітіння граната дуже пишне і дуже і дуже красиве, так як воно досить тривалий багато садять гранат не тільки для отримання врожаю, але і для простого естетичної насолоди його квітучим деревом.

Гранат вирощують скрізь: з півдня до Крайньої Півночі. Якщо в теплицях маленької Північної Ісландії дозріває стільки бананів, що їх вистачає всім жителям країни, то набагато більш загартований гранат може виростати у кожного любителя екзотики, люблячого природу, з якою ми всенеразривно пов'язані.

Вирощування граната у відкритому грунті на практиці - поради і рекомендації

Коли я почав займатися вирощуванням гранатів, спочатку випробував безліч способів укриття кущів, але в результаті вибрав з усіх краще - створив свій спосіб, який вважаю більш простим і доступним.

Починаю з посадки. Під посадку відводжу сонячне місце, копаю траншею. Землю з траншеї валом викидаю на краю, потім вже в самій траншеї копаю лунку для посадки розміром 40x40x40 см.

Щоб на перших порах забезпечити саджанець хорошим харчуванням, землю з лунки заважаю з перегноєм або компостом і піском в співвідношенні 2: 2: 1.

Саджанці в ряду саджу на відстані 170- 200 см з нахилом приблизно 40-50% Нахил спрямований в бік сонця. Біля кожного куща закапую стовп, який служить для підв'язки. Сам кущ граната зазвичай веду в 3-4 гілки. Після посадки в процесі росту біля основи саджанця утворюється поросль, яку і використовую для створення потрібного мені кількості пагонів. Зазвичай восени з порослевих пагонів залишаю 2-3 кращих для створення нових гілок. Якщо пагони мені не потрібні, я їх видаляю в міру їх зростання.

За моїми спостереженнями, гранат зацвітає на 2-3-й рік. Але перші повноцінні плоди виходять на 4-й рік. Я думаю, це пов'язано в першу чергу з тим, що до цього часу гранат має вже великий запас деревини і починає зацвітати в кінці травня - початку червня, і плоди встигають визрівати. Коли кущ молодий, він зацвітає пізно - в липні-серпні. Плоди в такий час визріти вже не встигають.

Цвітіння граната дуже рясне. Цвіте він з травня по серпень, але всього лише п'ята частина квітів - жіночі, і тільки на них зав'язуються плоди.

Квіти граната дуже великі, яскраво-червоні, красиві. Коли він цвіте, своїми квітами дивує і заворожує, багато, що побачили цвітіння, кажуть: якщо не вийде виростити плоди, будемо вирощувати через квітів.

Ведення граната кущем вигідно ще тим, що коли гілка стає великою, її важко вкривати, я цю гілку видаляю. Але до цього часу готував з поросли нову.

Якщо залишати шість і більше гілок, плоди дрібнішають, та й сам кущ розвивається гірше.

Найоптимальніше: 3-5 плодоносних гілок (це ті, яким 4 роки і більше) і 3-4 гілки, які ще не плодоносять, але потрібні для заміни. Наприклад, на п'ятирічному кущі повинно бути 3-4 плодоносних гілки і 2-3 потрібних для заміни.

Обрізку проводжу в два Прийоми - восени перед Укриття видалялися ті Гілки, Які погано розташовані в кроні куща и Які будут заважаті при укрітті, и ті, Які НЕ зможу пригнути для Укриття. Другу обрізку роблю Навесні - після Відкриття, це примерно квітень. В цей час обрізаю обламані, підгнилі гілки і дивлюся, щоб не було загущення в кущі. Після відкриття підв'язують до стовпа, піднімають від землі і рівномірно розподіляю гілки.

Саме трудомістке в вирощуванні граната, я вважаю, - це укриття на зиму. Мій сорт граната витримує морози до -18 C, потім починає промерзати. Тому, щоб полегшити укриття, я саджу саджанець в траншею, так як саджанець розташований в поглибленні, його досить відв'язати від стовпа, і він сам падає в підготовлену яму, залишається тільки присипати землі.

З власного досвіду зрозумів, що 10-15 см землі зверху куща досить, щоб рослина перезимувало. З нашими теплими зимами і з надлишком вологи, щоб не допустити випрівання гілок, поверх куща кладу старий шифер або лист заліза.

За п'ятнадцять років, протягом яких у мене росте гранат, ні шкідників, ні хвороб я не спостерігав. Хоча любителі-садівники все-таки рекомендують після перезимівлі, до розпускання бруньок виробляти обприскування 3-процентної бордоською рідиною.

Полив гранату необхідний. Я поливаю в основному за потребою, але зауважив: якщо не поливати - в посуху спостерігається осипання квітів.

Мій сорт граната не такий червоний, як на ринку, але зате по солодощі нічим не поступається.

Влітку, коли дивишся на кущ, на його вузькі, витягнуті листя, несхожі ні на які інші за формою і забарвленням квіти, думається, що потрібно включити гранат до лав улюблених плодових культур, що вирощуються у відкритому грунті. Нехай врожаю буде не так вже й багато, але гранати завжди будуть здаватися смачніше і ароматні завезених з південних країв. І з якою гордістю береш в руки плід граната, вирощений власними руками!

Гранат проситься в сад

Гранат проситься в сад

Punica granatum Nana - карликова рослина зростанням від 30 до 50 см (в природі - до 1 м), досить невибаглива. У середній смузі його абсолютно неможливо вирощувати на вулиці (не витримує наших зим). Та й на підвіконні створити необхідний мікроклімат для нього теж непросто з кількох причин.

Цей південний екзот любить ніжитися в прямих сонячних променях. При нестачі світла не зацвітає. Саме тому зміст в діжках на відкритому повітрі влітку - краще. Тільки не забудьте повернути красеня назад в будинок, перш ніж нічна температура опуститься нижче +14 град.

На відкритому повітрі літні добові перепади температури сприяють визріванню молодих приростів.

Якість і смак плодів також залежать від умов утримання - чим спекотніше і сонячних, тим солодший зернятка граната.

Квітки граната - двостатеві, розташовуються поодинці або пучками, запилюються перехресно комахами. Можливо і самозапилення, однак ця здатність залежить від будови квітки - наскільки близько розташовуються рильце маточки і пильники.

Варто зазначити, що кількість квіток, здатних до самозапилення, зазвичай невелика (всього 5-20%), залежить від віку деревця і успадкованих від батьків якостей.

Галина ПОПОВА канд. біол. наук, м.Москва

Купила навесні карликовий гранат. Як і порадили в садовому центрі, тримала його влітку на відкритому повітрі. На початку вересня внесла діжку з підросли квітучою рослиною на світлу веранду дачного будинку, а в жовтні перевезла в квартиру. Плоди зав'язалися, але листя рослини жовтіє і опадає. Чи переживе воно зиму?

Катерина Гриневич, м Гомель

У зимовий час різні культивари гранатів можуть вести себе неоднаково. Одні повністю скидають листя і їм необхідна прохолодна зимівля при + 4-12 град. Плоди у таких обпадають самі. Інші листя не скидає або «роздягаються» частково.

Такі екземпляри потрібно утримувати при температурі +20 град. Цей різновид здатна цвісти і плодоносити взимку, якщо достатньо світла. При високій температурі і низькій освітленості рослина вимагає обов'язкового досвічування люмінесцентними або галогенними лампами.

Про грунті та пересадці

Яку грунт віддає перевагу гранат? І як часто його потрібно пересаджувати?

Сергій Згурський

До субстрату карликовий гранат не пред'являє особливих вимог. Помітила, що йому підходить поживна садові грунт з додаванням глини і піску. Кислотність - від 6 до 6,5 pH. Для правильного розвитку під час інтенсивного росту і цвітіння необхідно підживлювати рослину кожні дві-три тижні рідкими комплексними добривами. Чи не будуть зайвими обприскування по листу з додаванням препарату «Байкал ЕМ-1».

Субстрат протягом всього року має бути рівномірно зволожений. Повне висихання землі в горщику може привести до загибелі рослини. З середини літа полив скорочують для кращого визрівання молодих приростів. Рослини, що зимують в холодних місцях, поливають дуже помірно.

Молоді екземпляри пересаджують щорічно навесні, більш старі - також навесні, але кожні 2-4 роки.

Оскільки карликовий гранат частіше вирощують з насіння, то формувати його будемо з сіянців-перволіток. У цьому віці вони гнучкі і податливі - те, що треба для роботи! Приступаємо, коли паростки досягнуть 15-20 см у висоту.

формуємо штамб

Видаляємо з миски слабкі сіянці. Решта перевалюємо в іншу ємність, залишаючи три найміцніших. Листя не видаляємо - вони служать джерелом харчування для молодих рослин.

Переплітаємо залишилися екземпляри «кіскою». Закріплювати нічим не потрібно - листя, чіпляючись один за одного, чудово утримують стовбури. Крім того, переплітати краще так, щоб між ними залишалося трохи вільного простору буде, куди потовщуватись.

Через кілька місяців в нижній частині «косички» зрізаємо непотрібні відросло пагони. Робити це краще гострим канцелярським ножем, щоб на стовбурах не залишалися пеньки. Зрізі замазуємо садовим варом.

Приділяємо увагу кроні

Верхівки сіянців обережно відгинаємо Верхівки сіянців обережно відгинаємо. Вони візьмуть то становище, яке ви задасте, - для фіксації немає потреби використовувати дротові каркаси.

Зайві пагони укорочуємо секатором (див. Фото).

Можете надати кроні форму кулі або серця. Нічого, якщо якась із сторін вийшла менш пишною. Це легко виправити, повернувши її до сонця.

Насіннєвим розмноженням можна займатися восени і взимку, але зійшло рослинкам потрібно досвечі-вання або південний підвіконня з прямими променями сонця, інакше вони витягнуться.

Ростуть сіянці граната швидко, і якщо захочете сформувати деревце, вже на першому році життя обов'язково видаляйте нижні листочки і гілочки до потрібної висоти.

Розмножуємо гранат насінням

підготовка насіння

У мене росте «напівлистопадні» екземпляр граната. В кінці осені половина листя жовтіє і облітає. А цвіте красень з весни до середини літа в саду. Одночасно з квітками зріють і плоди. На насіння залишаю найбільший. Чи не знімаю його з куща, поки шкірка не потріскається. Звичайно, трапляється, що гранатінкі обпадають самі. В такому випадку кладу їх в холодильник, інакше на повітрі засохнуть за пару тижнів. Висіваю насіння граната ближче до весни - тоді сіянці ростуть більш міцними.

6 кроків до успіху

Плід очищаю від шкірки.

Кісточки звільняю від м'якоті, ф Висіваю в пухкий живильний ґрунт на глибину не більше 2 см по кілька штук в одну ємність.

До появи сходів підтримую грунт вологою.

Коли паростки досягають висоти приблизно 10 см, розсаджують в окремі горщики. Чи не заглиблюють - інакше не будуть цвісти.

Зацвітають мої сіянці до кінця першого року. Їм потрібні яскраве сонце, регулярний полив і періодичне обприскування.

Наталя Ухін, колекціонер рослин, м Краснодар.

секрети плодоношення

Ранньою весною деревце обрізаю, видаляючи всі слабкі пагони. Адже маленькі гранатінкі зав'язуються тільки на однорічних сильних гілках.

У теплу пору року екзот потребує рясних поливах і регулярних підгодівлі. Якщо плануєте використовувати плоди в їжу, підгодовуйте тільки огранікой.

Для свого рослини я склала субстрат з дерново-листової землі, перегною, торфу і вермикуліту в рівних частинах. Можете використовувати спеціальну покупну грунтосуміш для плодових рослин, але обов'язково підсипати в неї розпушувач (наприклад, перліт).

Для рясного цвітіння і зав'язування плодів підібрала для граната на ділянці найбільш світле місце - південне ганок будинку. Із західного і східного боку він також буде себе непогано почувати, якщо огляд не закривають будови. На півночі рости зможе, але буде бідно цвісти, а плодоношення можна і не дочекатися.

Вікторія ТИЩЕНКО, квітникар

Боремося зі шкідниками

Здорове рослина вони атакують рідко. А ось на ослаблене можуть зазіхнути за дві секунди.

НАЗВА Ознаки ураження СПОСОБИ БОРОТЬБИ Борошнистий червець Рослина відстає в зростанні, не цвіте, листя жовтіє і опадає. Часто з'являється сажистий наліт Миття під душем водою близько 45 град. Обробка «Фітовер- мом». Обприскують по сухим листям. Через деякий час роблять профілактичну обробку, навіть якщо не виявлені комахи Павутинний кліщ На листках з'являються плями, легка павутинка, вони можуть деформуватися Ефективний системний препарат «Актара». За день до обробки бажано помити рослина. Головна міра профілактики - підтримка високої вологості повітря Щитівка Листя стає блискучим і липкими. На них іноді утворюється сірий або чорний

наліт

Миття з мильною піною. Зняти щитівок ватним диском, змоченим спиртом. Через день повторити. Далі застосовують «Бітоксі-

баціллін »або« Актара »

Попелиця При появі шкідника на листках утворюються світло-бурі плями, викривляються

Пагоні

При невеликій чисельності досить змити тлю теплою водою, додавши на 1 л 20 г зеленого мила. Якщо не допомагає, застосовують «Актеллік» або «інтавір». Кожне засіб використовують не більше трьох разів за сезон - попелиця звикає до препаратів Белокрилка Маленька біла метелик з двома парами вузьких крил. Личинки розташовуються на нижній частині листа. Біляві плями на листі. Пластини знебарвлюються, скручуються і обпадають разом з бутонами Теплий душ. Обприскування інсектицидами «інтавір», «Ціткор» або «Фастак». Клейові пастки (для мух) справляються з активно

літаючими особинами

Гранат - цілюща ягода

Плоди карликового граната, вирощені в середній смузі під променями сонця, не поступаються по своїй живильній цінності південним родичам. Особливо багаті вони калієм, магнієм, кальцієм і вітаміном С.

Хоча на смак і трохи кислі, зате всі частини цілком їстівні і по-своєму корисні.

м'якоть зерен

У соку є яблучна, лимонна, винна, щавлева, бурштинова і борна кислоти, які надають лікувальний ефект при сечокам'яній і жовчнокам'яній хворобах.

Гранат здатний поліпшити формулу крові і попередити анемію, яка іноді розвивається в період виношування дитини. Сік, розведений з водою (1: 1), п'ють по 100 мл тричі на день за півгодини до їди. Через 2 місяці роблять такий же перерву, після якого курс повторюють. У чистому вигляді сік може викликати подразнення слизової оболонки шлунка, провокувати запори і несприятливо позначатися на стані зубної емалі.

Свіжовичавлений сік граната - натуральне жарознижуючий засіб. При підвищеній температурі і лихоманці рекомендують пити його з медом.

насіння

У маслі насіння граната (аріллах), яке отримують методом холодного пресування, міститься пуніковая кислота. Вона знижує ризик серцево-судинних захворювань. Деякі дослідники відзначають ефективність цього масла і при онкологічних захворюваннях.

ВАЖЛІВО!

Гранат не сполучається з деякими лікарськими препаратами, наприклад, антигістамінними. Тому фітотерапію бажано проводити окремо від лікування синтетичними засобами.

Протипоказання до застосування соку: гострі захворювання системи травлення (виразка шлунка або кишечника, гастрит в стадії загострення), схильність до закрепів, пошкодження зубної емалі.

У зв'язку з тим, що в шкірці містяться алкалоїди, які мають токсичні властивості, не слід застосовувати відвари дітям, вагітним жінкам, ослабленим пацієнтам, а також при індивідуальній непереносимості.

шкірка

Відвар шкірки плодів граната застосовують при різних запальних захворюваннях, болях в суглобах, кровоточивість ясен, розладах кишечника, для знезараження ран.

02 ч.л. подрібненої сировини залити 1 ст. гарячої води, витримати на водяній бані 20-30хв., настояти 2 години. Потім процідити і приймати по 50 мл 2-3 рази на день до їди. Цей же відвар у вигляді полоскань хороший при гінгівіті, стоматиті і кровоточать яснах.

Шкірка входить до складу різноманітних фітосборов, наприклад, при жіночих проблемах.

Шкірка плодів граната, трави звіробою і споришу, квітки ромашки, пагони чорниці, листя подорожника, гірчичника і манжети, кореневища дягеля і заманихи. Всі інгредієнти взяти порівну і ретельно перемішати. На 400 мл окропу додати 8 г збору, нагрівати на водяній бані 15 хв., Настояти 2 години і приймати по 0,5 ст. три рази на день після їди. Курс лікування - до 4 місяців.

Маргарита ВЕРЕЩАГІНА

ЗАМОВТЕ ЯКІСНІ І дешеві НАСІННЯ ТА ІНШІ ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ І ДАЧІ. ЦІНИ копійчані. ПРОВЕРЕНО! ПРОСТО ПОДІВІТЬСЯ САМІ І здівував ЯК МІ.ЕСТЬ Відгуки. ПЕРЕЙТИ >>>

ПЕРЕЙТИ >>>

Нижчих інші записи по темі "Дача и сад - своїми руками"

  • Кімнатний гранат (фото) - насінням і живцями : Вирощування граната в домашніх умовах Впевнена, ...
  • Вирощування граната в Центральній Росії : Як виростити гранат в середній ...
  • Вирощування граната на Півдні Росії і Криму : Як виростити гранат - посадка ...
  • Карликовий гранат (фото) посадка і догляд в домашніх умовах : Вирощування будинку карликового граната -...
  • Момордика - посадка, вирощування і догляд, фото рослини : Момордика (огірок з Індії) -...
  • Догляд за лимоном и бананом Зростаючий в кімнатних условиях : Як правильно доглядаті за лимоном ...
  • Сусідство овочів на грядці - таблиця-пам'ятка : СУСІДСТВО рослин на грядках Які культури ...

    Підпішіться на оновлення в наших групах.

    Будемо друзями!

  • Чи переживе воно зиму?
    І як часто його потрібно пересаджувати?
    Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама