Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Інвестиції в вирощування ягоди методом гідропоніки: Герої бізнесу. Олександр Павловський: Родючість українських земель і працьовитість українців - величезний міф (22.06.16 14:06) «Аграрний ринок

Він зумів зробити успішну кар'єру у вітчизняній рекламній індустрії, пройшовши шлях від еккаунт-менеджера до генерального директора провідних мережевих агентств

Він зумів зробити успішну кар'єру у вітчизняній рекламній індустрії, пройшовши шлях від еккаунт-менеджера до генерального директора провідних мережевих агентств. Зумів виграти тендери на обслуговування самих іменитих брендів, отримати всі можливі "рекламні" нагороди і премії, і на самій вершині успіху круто змінити своє життя.

Олександр Павловський - провідний український рекламіст. Його добровільний відхід з поста гендиректора рекламного агентства BBDO Ukraine у ​​2013 році привів ринок в подив.

У його послужному списку значилися такі компанії як DDB Україна, McCann-Erickson Central Asia, BBDO Ukraine, і такі клієнти як McDonald's, Pepsi, Nestle, Mars, Wrigley, Henkel, Bayer, Visa, а також гран-прі фестивалю Effie Awards Ukraine.

І раптом в один прекрасний день він висловив бажання ... залишити рекламну індустрію. Після 17 років роботи в ній.

Зараз Павловський вирощує полуницю в Київській області, і наша розповідь про те, як досвідчений рекламіст став початківцям українським фермером.

Крутий поворот

Олександр не поширюється про те, що змусило його все кинути і піти на піку слави, "заземлитися". Хоча подібні історії не рідкісні.

"Нічого надзвичайного не сталося - набридло, напевно. Багато подорожував, бачив, як люди живуть і працюють, - говорить він. - Одного разу побачив теплиці з вертикальними тубами, засіяними пишними кущами і ароматними ягодами, загорівся. Гроші були - ось і зайнявся".

Мовляв, причина в невгамовному характері і непереборної тязі до всього нового, перспективного.

Зайнявся впритул ягідним фермерством, Павловський зрозумів, що вирощування полуниці (правильно - суниці садової) за технологією малооб'ємної гідропоніки в Україні дуже перспективна справа.

І хоча товар сезонний, а культура вибаглива, проте, вкрай вигідна, оскільки попит на неї є завжди. Уміло підібрані сорти, вирощені в Україні, відрізняються чудовими смаковими якостями, на відміну від "пластикової" полуниці в європейських супермаркетах.

Разом з партнерами він зареєстрував компанію, придбав 16 га землі на околиці одного з містечок у Київській області, обладнав експериментальне тепличне господарство і поруч в поле посадив кілька гектарів полуниці у відкритому грунті.

"Спочатку накупив купу розсади, зазнав невдачі. Чи не зневірився, став вивчати предмет і ось, власне, плоди мого навчання", - розповідає Олександр, показуючи свою нинішню господарство.

Почав в 2014 році з ізраїльської вертикальної системи посадки, але вона виявилася складною для культивування. У наступному перейшов на більш зручну горизонтальну посадку в поліетиленових мішках.

Технічний проект розробив зі своєю командою, використовуючи для виготовлення теплиць і систем зрошення переважно українські матеріали.

"Ізраїльські технології крапельного поливу тільки на картинках красиво виглядають. А у нас вони погано працюють, в основному через неможливість витримати параметри експлуатації - то напруга в мережах скаче, то форсунки забиваються через надмірну жорсткості води, і т.д. Так і з нинішнім курсом імпортні технології дорого обходяться ".

Тому всі інженерні рішення Олександр по можливості реалізує з вітчизняних матеріалів, благо їх уже досить. Єдине, на що поки не розмінюється - це імпортні добрива та засоби захисту рослин. Аналогів такої ж якості в Україні немає, каже він.

полуничні інновації

Після перших шишок з розсадою, Павловський перейшов на закупівлю сертифікованого садивного матеріалу у вітчизняних лабораторій, які виробляють його методом мікроклонального розмноження (in-vitro).

Отримані таким шляхом рослини генетично "чисті" (позбавлені вірусних захворювань) і в технології дають максимальний урожай. Для їх вирощування необхідна також ліцензія на розмноження.

"Зараз у нас шість сортів суниці. Одні дозрівають поступово, довго" віддаючи "ягоду, інші - дозрівають купчасто і швидко. Робити ставку на якийсь один сорт в наших широтах поки не можна - щоб не пролетіти в залежності від року і погоди, та і технологією in-vitro в нашій країні володіють лічені лабораторії, тому кожен сорт повинен пройти "обкатку" протягом декількох сезонів поспіль ".

На сьогоднішній день в господарстві функціонує 20 плівкових теплиць, загальною площею 8 тисяч квадратних метрів. У кількох теплицях ростуть маткові рослини - тут відбувається планова репродукція посадкового матеріалу.

В інших теплицях вже плодоносять вирощених на фермі 20 тисяч суничних кущів. В цілому вони дають до 6 тонн ягід за одну хвилю плодоношення.

В цілому вони дають до 6 тонн ягід за одну хвилю плодоношення

Всього за неповні два роки господарство вже вийшло на товарний обсяг близько 50 тонн десертної ягоди за сезон.

Цього року урожай, за оцінками Павловського, складе 10 кг ягоди з одного квадратного метра теплиці, або 100 тонн в перерахунку на 1 га.

"Ми намагаємося налагодити повний виробничий цикл - від клітини in-vitro до ягоди, щоб не залежати від дорогих зарубіжних і ненадійних українських постачальників розсади", - говорить фермер.

У відсутності необхідних кваліфікованих технологів в Україні, зараз він активно консультується із західними фахівцями з гідропонній технології. І дуже шкодує, що при такій великій кількості сільськогосподарських вузів в Україні, не може знайти місцевих фахівців з гідоропоніке - кваліфікованих інженерів і агрономів.

За його словами, в господарство вже вкладено кілька сот тисяч доларів і партнери розраховують окупити ці інвестиції за 7-10 років.

"Божевілля, насправді. Бізнес по-українськи - це вкласти певну суму грошей і через рік, максимум, два - відбити. Але ми вирішили спочатку піти найважчим шляхом - освоїти гідропонну інноваційну технологію закритого грунту. Якщо ми її освоїмо, зможемо повністю автоматизувати (а якщо помріяти - то і роботизовані) виробництво, то відкриємо шлях до інвестицій в 10 разів більше ".

У перспективі Павловський мріє масштабувати бізнес - довести площу закритих теплиць до 20 га і стати найбільшим виробником суниці в Україні та Східній Європі, вирощуючи 2-3 тисяч тонн ягоди в рік.

"Я люблю творити, щоб був очевидний результат і отримую від цього задоволення професійного почуття. Було чисте поле, а стали теплиці, був пустир - а став комбінат по переробці продукції".

Псевдоплодородіе

Системності та раціональності новоспеченому фермеру не позичати. Але поки виробнику солодкої ягоди доводиться, образно кажучи, наслідки.

За неповні два роки фермерства Павловський встиг не раз розчаруватися в сільгоспвиробництві. І якби не його завзятий характер, то через ці розчарувань давно б уже кинув дуже перспективну насправді нішу - виробництво плодів і ягід.

"Неприємні" відкриття "полягають у тому, що родючість українських земель, так само як і працьовитість українців - це величезний міф. І мене тепер складно переконати в зворотному".

Висадивши навесні цього року кілька гектарів суниці у відкритий грунт, Павловський розраховував отримати 25-30 тонн ягоди. Посадка обіцяла бути врожайною.

Але травневі дощі виявили один малоприємний факт - земля, яку фермер буквально "відвоював" в свій час у сусіднього агрохолдингу, виявилася тотально заражена гербіцидами. Причому такими, які розкладаються кілька років.

"Ще на початку травня рослини стояли зелені і міцні, днями приїхав - а тут тихий жах! - Олександр, не приховуючи розпачу, показує пожовкле поле. - На цій ділянці можна було б легко зібрати ягоди на 1 млн грн. Однією розсади тут на 140 тис. грн посаджено. Добре, якщо хоч щось зберу. Мої консультанти взяли проби грунту і навіть в британській лабораторії не змогли визначити конкретний препарат, скільки там всякої гидоти насипано!

Агрохолдингу "пофіг", що буде з землею, він її орендує і тому з року в рік сіє тільки самі рентабельні культури - сою, кукурудзу і соняшник.

Багато з цих культур генно-модифіковані, щоб бути стійкими до гербіцидів. Адже найпростіший шлях обробити посіви від бур'яну - рясно закласти в землю гербіцид продовженого дії.

Я кілька днів намагався поговорити з агрономом одного холдингу, щоб дізнатися хоча б, що вони сиплють в землю. Від мене бігали, як від чумного! Добре, що я не встиг засадити весь відкриту ділянку полуницею.

Тепер у мене питання - а чи треба взагалі займатися відкритим грунтом? Єдина надія на ту ділянку, який я купив у місцевого фермера. Там сподіваюся, не було такого дикого зараження грунтів. Я тепер знаю - все офіційні врожаї вилазять ось таким боком невеликим фермерам, як ми ".

Я тепер знаю - все офіційні врожаї вилазять ось таким боком невеликим фермерам, як ми

Чи не працьовитість

Друга величезна проблема фермера - це люди. Щороку він запрошує на ферму 25-50 чоловік в якості сезонних робітників на збір ягоди і для догляду за рослинами.

"Я плачу по 3 грн. За кожен зібраний кілограм, реально за день можна заробити до 500-600 грн. Але багато людей працювати не хочуть. Ось такі діалоги у мене постійно з новенькими відбуваються:

- Дайте роботу.

- Будь ласка, беріть.

- Ой, ми втомилися ...

- Так відпочиньте, організовує.

- Ой, ви мало заплатили ...

- Так ви нічого не зібрали!

- Ой, нам важко ...

- Так спробуйте, повчіться спочатку ...

Збір полуниці дійсно не проста справа - треба не пошкодити ягоду, рослини. Але, перебирати працівниками особливо не доводиться - коли у тебе не вистачає рук зібрати за 5 годин півтори тонни дозрілої ягоди, то змушений приймати всіх підряд.

Молоді тут мало. Серед працездатного місцевого населення, особливо чоловічого, нерідкі пияцтво і наркоманія.

Є розумні люди, але їх також мало. Та й вони прив'язані або до власного підсобного господарства, або до низькооплачуваної роботи в державному секторі в місті.

Ротація майже 100% за рік. На збір ягоди до мене приходять в основному жінки - гендерний перекіс катастрофічний, у багатьох діти, про яких треба піклуватися. Про фахівцях я вже мовчу - їх днем ​​з вогнем не знайдеш.

Тільки взяв керуючого, ознайомив, навчив - той запив. Плачу навіть для Києва непогану зарплату, тим більше - для містечка з населенням 20 тисяч чоловік. На роботу - через дорогу перейти. Вже четвертого агронома навчаю, сподіваюся, не втече ".

У майбутньому Олександр бачить вирішення в вахтовому методі залучення збирачів.

Соціальні проблеми української провінції він повною мірою відчув на своєму бізнесі. Через те не дуже дружний з місцевою владою, яких він вважає частково винними в деградації місцевої громади.

"До мене недавно навідувався сільський голова. Каже:" Робочі місця даси? ". А я кажу:" А даси 20 га землі і забезпечиш 20 непитущих працьовитих працівників? Тоді і будуть тобі робочі місця. Загалом, вся взаємодія з місцевою владою зводиться до зайвої тисячі гривень в касу села до чергового свята ".

У минулому році на одній з ділянок на схилі невеликого пагорба у Павловського дощем змило нововисаджені розсаду.

"Ми після цього окопали рови навколо цього рельєфу, і знайшли ще радянську, придатну дренажну систему, яку селяни тупо закидали сміттям. Вивезли десять КамАЗів сміття, відновили всі.

На мене потім місцева влада намагалися наїжджати, нібито це я на їх територію зазіхнув. Довелося людям пояснювати, як вони неправі - що вони натворили на ввіреній їм території, і у скільки мені обійшлося наведення порядку в їх зоні відповідальності. Ось так і "дружимо" - замість того, щоб допомагати, тільки палки в колеса ... "

Крадіжка - окрема головний біль фермера. Крадуть по дрібниці, але все підряд - ягоду, обладнання, розсаду.

"Доводиться витрачатися на охорону, систему відеоспостереження, колючий дріт. Їду по околицях на авто і знаходжу горщики з-під своєї розсади по всьому селу. Це нормально? Абсолютно ніякої поваги до приватної власності! І чомусь бізнес у всьому винен!" - обурюється Павловський.

любителі солодкого

Але, мабуть, самі "втішні" епітети він роздає чиновникам з контролюючих органів. Їхнє ставлення до бізнесмену - приклад згубної відсталості і чванства.

"Як тільки я поставив теплиці, почалися ходоки - то пожежники прийдуть - дай полуниці, а не те поставимо на облік, то охорона праці подзвонить - мовляв, мораторій на перевірки закінчився, ми вас перевіримо. Я цих" контролерів "жену в три шиї! ".

Про шкідливість контролерів фермер розповідає з граничним обуренням.

"Виносять мозок регулярно, причому підло і з умислом. З податківцями, наприклад, я довго бився, щоб отримати статус сільгоспвиробника, для якого, як відомо, є певні преференції по ПДВ.

Спочатку перевіряючі в паніці телефонували, з'ясовували, чому компанія зареєстрована в Києві, а ферма в області. Мовляв, не фіктивне чи виробництво? Привіз їм фотографії - ось полуниця, ось я на тлі поля, ось теплиці, ось розсада і т д. Кивали головами, погоджувалися.

Через три тижні - відмова. Формальний, надуманий. Ми давай його оскаржити всюди. Дожаловалісь, що мене викликали в податкову міліцію. А там сидить "упир" (іншими словами я це істота назвати не можу!) І потішається: "Ви ж розумієте, ми можемо вам допомогти, а можемо втопити".

Ось так, прямим текстом! Через те, що ми на їхню контору посміли скаржитися, скривджені інспектори направили мої дані в податкову міліцію. Думали, я злякаюсь. Ага зараз! Я тоді скипів і дуже неввічливо порозумівся з тим міліціонером. Грюкнув дверима. Нам таки дали статус.

І що ви думаєте? Дзвонить недавно мій бухгалтер і повідомляє, що ці ідіоти зареєстрували нас не за основним видом діяльності! Це недбалість цілковита! Або злий умисел. Оскільки в заяві ми ясно вказали: основний вид - виробництво ягоди, допоміжний - розмноження розсади, вирощування сортових рослин і т.д.

Вони зобов'язані зареєструвати всі заяву, всі види діяльності, автоматично. А вони взяли з трьох видів один і записали, як хотіли. І про це ми абсолютно випадково дізналися.

Нам знову створили проблеми на рівному місці, оскільки це грунт для відмови в пільгах і підстави для всіляких перевірок та інших регуляторних "принад".

Знову ми змушені були вплутуватися в судові справи, витрати, витрачати ресурси і час на нескінченну переписку.

Я упертий. Намагаюся не порушувати закони і здоровий глузд, і для мене це важливий момент. Якщо з мене щось вимагають - не дозволю.

Я уявляю, коли масштаби бізнесу збільшаться, доведеться бути зліше і агресивніше. Але навіщо? Чому ми повинні бути такими? Чому необхідно обов'язково воювати за те, що ти створюєш не тільки для себе, але і для країни? .. "

планів громаддя

Незважаючи ні на що, у Олександра Павловського великі плани по розвитку бізнесу, і він не сумнівається в перспективах.

"Я будую ферму як системний бізнес. Хочу запропонувати інвесторам повноцінний бізнес-проект з вирощування та переробки ягід полуниці, малини, лохини, ожини і т.д. з інноваційної власною мережею роздрібних продажів.

з інноваційної власною мережею роздрібних продажів

Мені б $ 5-7 млн ​​і тут можна буде зробити господарство світового рівня. Я б, по-перше, десертну ягоду вирощував. По-друге, морозив б її і переробляв в інші продукти. По-третє, продавав в спеціалізованому роздробу, в якій шлях від виробника до споживача займав би менше години.

Не бачу причин, за якими це можна зробити в Україні. Такий проект обов'язково окупиться. Свіжа ягода - це товар, який користується попитом завжди.

Нехай на це піде кілька років, але ми створимо таку модель, яка буде масштабироваться, і працювати однаково успішно як тут, так і в Польщі, і в інших країнах Європи.

Я довго працював в міжнародних компаніях, тому знаю, як там все відбувається - як функціонують ринки, як просувається товар, які вимоги і переваги висувають іноземні інвестори і т.д.

Зараз думаю про те, щоб скооперуватися з такими ж виробниками ягід і побудувати переробний завод, де б проводилася глибоке заморожування ягід, робилися концентрати, ягоду сушили, в'ялили і т.д.

Великим міжнародним рітейлерам цікаві такі продукти, і українські виробники при належному фінансуванні, можуть запропонувати такий товар в достатній кількості. Аби не заважало держава ". Джерело: https://biz.censor.net.ua/r3006540

Тепер у мене питання - а чи треба взагалі займатися відкритим грунтом?
Каже:" Робочі місця даси?
А я кажу:" А даси 20 га землі і забезпечиш 20 непитущих працьовитих працівників?
Це нормально?
Мовляв, не фіктивне чи виробництво?
І що ви думаєте?
Але навіщо?
Чому ми повинні бути такими?
Чому необхідно обов'язково воювати за те, що ти створюєш не тільки для себе, але і для країни?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама