Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кресс-салат на підвіконні: як вирощувати самому

  1. опис Однорічна овочева рослина крес-салат відноситься до роду Блощичник сімейства хрестоцвітних....
  2. Агротехніка
  3. Відео «Кресс-салат в домашніх умовах»

опис

Однорічна овочева рослина крес-салат відноситься до роду Блощичник сімейства хрестоцвітних. Його використовують в кулінарії, косметології, народна медицина широко використовує, борючись з багатьма недугами. У їжу вживають молоді листки з білим стеблом. Відомо воно з давніх-давен, ще Гіппократ вважав, що крес-салат очищає кров, повертає силу стражденним.

Все це завдяки дивовижному поєднанню корисних для людини елементів. У складі крес-салату вчені виявили каротин, вітаміни А, Е, С, К, D, РР, майже всі вітаміни групи В, величезна кількість мінералів, а крім них ще білки, цукру, ефірні і жирні олії, флавоноїди, глікозид пропсолін і алкалоїд лепідін. Важко повірити, що ніжні зелені листочки на білих тоненьких стеблинках містять так багато всього, що потрібно людському організму.

Важко повірити, що ніжні зелені листочки на білих тоненьких стеблинках містять так багато всього, що потрібно людському організму

Їдять зазвичай тільки молоді листочки. Рослина, яка досягла зрілості, квітуче і плодоносні, стає не таким ніжним, концентрація корисних речовин в листі падає. З насіння роблять масло, але для цього потрібно мати обладнання, вдома їх наполягають на рослинному маслі. Смак молодих росточков гострий, пікантний, нагадує хрін, редьку або гірчицю. Культивують звичайно три види крес-салату:

  • кучерявий;
  • цельнолістний;
  • посівної.

Кучерявий салат має сильно порізані листя, що відображає назва, його сорту бувають ранньостиглими або середньостиглих. Ранньостиглі встигають через 3 тижні після того, як з'являться перші сходи. Цельнолістний має більші, не такими ошатними листям. Серед його сортів є як ранньостиглі (найбільше відомий сорт «Дукат») так і пізньостиглі. Посівний крес-салат відомий такими скоростиглими сортами, як «Данський», «Забава». Насіння різних видів не мають помітних відмінностей, а ось підросли рослини відрізняються своїм зовнішнім виглядом. Листя в залежності від сорту бувають яскраво-зелені, жовтувато-зелені або навіть сизі.

Заморозки крес-салату не страшні, посіяти його на ділянці можна як тільки зійде сніг, він стає першою вітамінної зеленню, яку навесні вживають в їжу. Росте дуже швидко, абсолютно не вимогливий до грунту. 100 г зелені містить всього 32 кілокалорії, ось чому він просто не замінимо при схудненні.

Все це разом і робить крес-салат таким популярним і затребуваним. Родом з Азії, цей дивовижний овоч прижився у всіх кухнях світу. В Європі його вводять в салати, подають з м'ясом і рибою, прикрашають ним бутерброди і супи. Французи роблять з нього суфле, підливи і муси. Китайці подають його з цукром в якості десерту - це поєднання дивує європейців, але стає все популярнішим.

Кресс-салат відомий антиоксидантною і м'яким заспокійливим властивостями, при регулярному вживанні здатний нормалізувати сон і кров'яний тиск, зняти депресивний стан. Народна медицина широко застосовує його як протизапальний, відхаркувальний, сечогінний, ранозагоювальний, антисклеротичної, заспокійливого засобу. Листям лікує безліч шкірних захворювань, рани і виразки, застарілий кашель, проблеми з жовчним міхуром і болями в суглобах. Офіційна медицина рекомендує регулярно вживати крес-салат для профілактики очних захворювань і багатьох видів раку. Стоматологи радять їсти листя, проросле насіння крес-салату для профілактики пародонтозу і зміцнення зубної емалі.

Косметологія використовує листя, сік і масло насіння цього чудо-салату для догляду за шкірою і волоссям. Борючись з прищами і висипом вугрів він показує чудовий результат. Все це коштує того, щоб подумати над вирощуванням крес-салату будинку.

Відео «Як пророщувати крес-салат»

Відео-рекомендації по пророщування крес-салату в домашніх умовах.

Агротехніка

Вирощувати крес-салат на підвіконні можна цілий рік, з моменту посадки до вживання проходить максимум 2 тижні. Це може позбавити від сезонного авітамінозу, вилікувати від багатьох недуг, допомогти при схудненні. А завадити може лише дуже висока температура повітря.

Для початку потрібно купити насіння. На пакеті обов'язково вказаний термін придатності, бажано, щоб до його кінця залишалося хоча б півроку. Крім того потрібно уважно оглянути упаковку - якщо насіння подмоклі, то перестали бути відповідним матеріалом для посіву. Переконавшись, що насіння зберегли свою придатність, можна приступати до вибору і підготовки посуду.

Переконавшись, що насіння зберегли свою придатність, можна приступати до вибору і підготовки посуду

Посадити крес-салат можна в землю, щоб він ріс, майже як на городі. Для цього потрібно в невисокий квітковий горщик покласти шар керамзиту для дренажу, зверху багатий гумусом грунт товщиною 3 см. До цього бажано замочити насіння в теплій відстояною воді, вони наситяться нею, поки для них готується грунт. На підготовлений грунт виливають воду з насінням так, щоб насіння по можливості розподілити рівномірно. Зверху на насіння викладають сантиметровий шар землі, поливають, закривають целофаном або харчовою плівкою, прибирають в темне місце з температурою повітря +7 градусів.

На наступний день плівку потрібно зняти, посіви полити, потім закрити знову. Через пару днів з'являться сходи, їх можна прорідити, щоб між росточками було відстань 1 - 2 см. Потім горщик можна розкрити, перенести в більш тепле і світле приміщення, температура не повинна бути вище +15 градусів. Протягом наступного тижня (приблизно) потрібно стежити, щоб в кімнату потрапляв свіже повітря, поливати сходи, рихлити землю, якщо вона ущільнюється, повертати горщик на 180 градусів по відношенню до сонця. Коли рослини досягнуть висотою 7 - 10 см, а це відбувається зазвичай через 2 тижні після посіву, можна різати урожай гострим ножем або ножицями і їсти. Зрізати потрібно рівно стільки, скільки піде в їжу відразу, зберігати його не потрібно.

Кресс-салат на балконі можна виростити і без землі. Підійде будь-який неглибокий пластиковий контейнер. На його дно потрібно укласти шаром в 2 см марлю, вату або будь-яку бавовняну ганчірочку, рясно змочити водою, зверху покласти насіння, попередньо замочені на кілька хвилин теплою водою. Потім контейнер закривають плівкою і прибирають в темне місце. Після появи перших росточков плівку знімають і доглядають за паростками таким же чином, як в попередньому описі.

При бажанні можна обійтися і без ганчірочки. Самий кумедний спосіб вирощування - посіяти насіння крес-салат в чайне ситечко, поставити його в чашку, пролити наскрізь теплою відстояною водою так, щоб дно сита стосувалося поверхні води. Через пару днів повинні з'явитися дружні сходи. Головне - не забувати обприскувати їх водою (або додавати її в чашку), повертати на 180 градусів щодня і не допускати спеки.

Через тиждень-півтора все це можна їсти прямо з корінцями. Якщо є кілька ситечок, можна налагодити вирощування так, щоб до столу, наприклад, до сніданку, завжди була порція вітамінної зелені. При такому вирощуванні їдять ще більше молоду зелень, ніж при вирощуванні в землі. При бажанні можна взагалі не відрощувати листочки, а з'їдати пророслі насіння - це теж дуже корисно.

Відео «Кресс-салат в домашніх умовах»

Відео-огляд з посіву насіння крес-салату і процес подальшого їх вирощування в домашніх умовах.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама