Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квітка петунія: вирощування, догляд, розмноження. Сорти петунії: ампельна петунія, махрова, гібридна, каскадна, біла. Як купити насіння петунії, розсаду.

  1. ПЕТУНІЯ. (PETUNIA).
  2. СОРТИ петунії.
  3. ПЕТУНІЯ. Догляд.
  4. РОЗВЕДЕННЯ петунії.
  5. ХВОРОБИ петунії.

ПЕТУНІЯ. (PETUNIA).

Батьківщина - Південна Америка. Петунія - багаторічна трав'яниста рослина сімейства пасльонових, відноситься до того ж сімейства, що картопля і томат. У квітникарстві використовується як однорічник. Петунія не вирощують як кімнатна квітка , Але кращого рослини для зовнішнього прикраси вікон і балконів важко знайти.

Назва роду походить від португальського слова petun - тютюн. Листя петунії і тютюну схожі. Вони цілісні, сидячі або на коротких черешках, бувають різної величини і форми. На стеблах листя розташовуються по черзі. Стебла зелені, гіллясті, в залежності від сорту можуть бути прямостоячі, сланкі або звисають.

Квіти петунії нагадують воронку. За розміром і формою їх ділять на дрібно- і великоквіткові, махрові і прості. Спектр забарвлень дуже широкий - від чисто білого, світлих тонів жовтого, рожевого до насичених червоних, синіх і фіолетових. Часто зустрічаються різновиди петуній поєднують різні відтінки і мають строкатий малюнок квітів. Краї пелюсток можуть бути гладкими і торочкуватими.

Плід петунії - коробочка, наповнена дуже дрібним насінням (в одному грамі може бути до10000 штук). Схожість насіння петунії зберігають 2-3 роки.

СОРТИ петунії.

Всі культивовані нині сорти петунії є гібридами. Перші гібриди цієї квітки з'явилися в середині дев'ятнадцятого століття. Для всього різноманіття існуючих квітів петунії вихідними були два сорти - петунія біла (P.Axillaries) і петунія червоно-фіолетова (P.violaceae).

Виділяють чотири групи квітів петунії:

- петунії крупноцветковие (розмір квітів до 10 см в діаметрі);

- петунії багатоквіткові з дрібними квітами (3-5 см в діаметрі);

- петунії карликові, низькорослі (висота рослини 15-30 см);

- ампельні петунії. У цю групу входять петунії каскадні і популярні зараз петунії сурфінії.

В даний час у продажу безліч сортів петунії гібридної. Крупноцветквие сорти це петунії серії «Limbo F1», «Hit Parad F1», «P.Grandiflora» та ін. Серед цих сортів є петунії червоні, петунії рожеві, сині, петунії чисто білі, а є і двоколірні сорти - червона з білою зіркою , синя з білою зіркою, рожева з темними прожилками і безліч інших найрізноманітніших відтінків.

Серед багатоквіткових петуній відзначимо низьку, компактну «P. multiflora nana compacta », (висота 20-35 см, квітки гладкі 5-6 см в діаметрі), з цієї ж серії низьку петунію махрову -« P. multiflora nana pleno ». Прекрасні багатоквіткові петунії «Фантазія червоний кристал» - світло-червона з рожевими краями, безліччю відтінків відрізняються гібриди «Merlin F1».

Карликові петунії відрізняються компактністю куща і маленькою висотою. Дуже гарні петунії з торочкуватими краями пелюсток «P. Erfurt Dwarf F1 »,« P. Merlin F1 »- однотонні і суміш квітів (рожеві з білим зевом, темно фіолетові і чисто-білі),« P. Duo Mixed »- мають густо-махрові квіти, вони дуже гарні в підвісних корзинах.

Особливою популярністю користуються ампельні петунії. У цих петуній стебла (до 1 м довжиною) звисають з квіткових ящиків і підвісних кошиків, утворюючи водоспади квітів. Це серія «Лавина F1», «Wonder Wave F1», «Pendula», петунії - сурфінії, мають квіти безлічі забарвлень з характерним темним зівом.

Полюбилися квітникарям і петунії махрові - «Pirouette F1» - двоколірні петунії: пурпурні з білим, червоні з білим, рожеві з білим; чисто біла махрова «Sonata F1».

Дуже красива петунія пречудова «Казка F1». Квітка з темним зівом, різних забарвлень, краї пелюсток гофровані.

ПЕТУНІЯ. Догляд.

Як вирощувати петунію? Біотехніка для вирощування петуній містить кілька основних правил.

Спочатку треба визначитися з місцем для висаджування петуній. Ці квіти люблять сонячні добре освітлені місця. У тіні при нестачі світла пагони сильно витягуються, утворюється велика кількість листів, а цвітіння ослаблено. Рослина втрачає свою декоративність. Якщо у вас балкон орієнтований на південь або південний захід, петунія це найкращий квітка для його прикраси. В саду петунія знаходять місце, добре освітлюється сонцем.

Петунія рослина теплолюбна і посухостійка, але занадто високу температуру переносить погано. У такі періоди можливе ураження павутинним кліщем.

Деякий час петунії можуть обходитися без води, але для нормального розвитку і цвітіння їх треба поливати регулярно. На балконах в жарку пору квіти бажано поливати вранці і ввечері, не допускаючи повного висихання земляного кома.

Петунії переносять і перезволоження грунту, але застою води допускати не можна. Непогано в жарку суху погоду вечорами обприскувати рослини, які ростуть на балконі (краплі води повинні бути дуже дрібні, у вигляді туману). Обприскування є профілактикою появи павутинного кліща.

Старі сорти петуній не люблять дощову погоду, коли в грунті накопичується надлишок вологи (можливе загнивання коренів). Сучасні сорти більш стійкі до несприятливих погодних умов. Вони краще переносять вітер, дощ, посуху, але це не означає, що їх можна забувати поливати або поливати великій кількості.

Особливо уважними треба бути до петунія на балконі. Сильний вітер і дощ можуть поламати довгі пагони (особливо у ампельних петуній в підвісних кашпо) і пошкодити ніжні пелюстки квітів. У такі періоди рослини краще перемістити в захищене від вітру і дощу місце, а краще, по можливості, відразу визначити таке місце для вирощування петуній на балконі.

Петунії добре ростуть на будь-який відносно родючому грунту, але вважають за краще суглинні і супіщані грунти. Для петунії на балконі добре підходить наступний склад грунту: дернова і листяна земля з додаванням торфу і крупнозернистого річкового піску в співвідношенні 2: 2: 1: 1.

Запорукою тривалого, рясного цвітіння є підгодівля петуній повним комплексним добривом для квітів, бажано з підвищеним вмістом калію. Підживлення потрібна протягом усього періоду цвітіння не рідше 1 разу на два тижні.

Дуже важливо видаляти відцвілі квіти і не давати утворюватися зав'язі. Визрівання плодів (коробочок з насінням) не сприяє рясному цвітінню. Видалення зав'язі, навпаки, стимулює закладку нових квіткових бруньок.

Щоб отримати гарне рослина, кущ петунії треба формувати, прищипуючи пагони. Такий прийом стимулює утворення нових гілок у квітки, рослина стає більш пишним, на ньому утворюється більше квітів.

РОЗВЕДЕННЯ петунії.

В даний час на протязі всього весняно-літнього сезону можна купити готову розсаду петуній в квіткових магазинах і на базарах, але можна отримати розсаду петуній самостійно. Головне при цьому придбати якісне насіння, які бажано купувати в спеціалізованих магазинах або у перевірених постачальників.

Посадку петуній з насіння здійснюють в березні. Ці терміни визначені бажаним часом висадки петуній в сад або на балкон. На отримання розвинених саджанців петунії з насіння йде близько трьох місяців.

Грунт, приготовлену для посадки, попередньо просівають і добре поливають. Насіння змішують з піском для більш рівномірного розподілу по грунту, після чого висівають, що не закладаючи, збризкують з пульверизатора водою і накривають плівкою або склом.

Найкраща температура для проростання насіння 20-23 градуси. При більш високій температурі і недоліку світла розсада витягується, полегает і уражається грибковими захворюваннями. Посів петунії регулярно провітрюють. При сприятливих умовах насіння проростає через 5-7 днів. Як тільки насіння проростуть, скло або плівку треба зняти. Поливати обережно і помірно, а температуру повітря потрібно поступово знижувати до +18 градусів.


Коли з'являються справжні листи, сіянці пікірують в ящики. Через місяць повторюють пікіровку вже в горщики. Для отримання компактного рослини все пагони бажано прищипнуть. Цей прийом стимулює розгалуження рослини.

У квітні розсаду гартують і після закінчення заморозків висаджують на постійне місце на відстані 25-30 см одна від одної. При посадці петуній на балконі треба виходити з того, що в контейнер об'ємом 10 літрів треба висаджувати не більше 3 рослин петунії. При більш щільній посадці рослини витягуються і втрачають декоративність.

Насінням розмножується безліч сортів петунії, але сорти з махровими квітами дають мало насіння, з яких проростає менше половини, тому ці сорти розмножують живцюванням. Розмножують живцями і петунії деяких гібридних сортів, зокрема сурфінії.

Маткові рослини восени викопують, перевалюють в горщики, підрізають старі пагони і поміщають на всю зиму в прохолодне і світле приміщення з хорошою вентиляцією. Містять при температурі + 10-12 градусів, помірно поливаючи. Навесні з цієї рослини нарізають молоді зелені верхівкові живці довжиною до10см. Все листя крім двох верхніх видаляють. Для кращого освіти коренів нижню частину черешка занурюють в розчин фітогормонів, після чого висаджують у вологий пісок або в пухкий повітропроникний грунт на глибину 3-4 см, добре приминають грунт навколо саджанців, поливають і накривають плівкою або склом. Висаджувати живці після зрізання потрібно якомога швидше. Це загальне правило для живцювання всіх рослин (крім сукулентів, які перед посадкою обов'язково підсушують)

Для вкорінення потрібна температура + 20-23 градуси і хороше освітлення. При короткому світловому дні не завадить додаткова підсвітка люмінесцентними лампами, щоб світловий день тривав не менше 10 годин. Грунт в ємності з живцями повинен бути постійно вологий. Приблизно через тиждень у живців утворюються коріння. Коли рослини дадуть нові листя їх можна розсаджувати в невеликі горщики. У міру зростання петунії перевалюють в горщики більшого обсягу. Надалі догляд за цими рослинами такий же, як і за рослинами, вирощеними з насіння.

ХВОРОБИ петунії.

Петунії досить витривалі рослини, але при несприятливих умовах все ж хворіють і уражаються шкідниками.

У недосвідчених квітникарів неприємності можуть початися вже при вирощуванні розсади. При надмірно густому посіві, надміру поливі, при неправильно обраної важкої грунті, сіянці уражаються грибковими захворюваннями. Особливо часто в таких випадках розсада гине від прикореневій гнилі - «чорної ніжки».

При перших ознаках захворювання - размягчении і потемніння прикореневій частині стебла, треба приймати негайні заходи:

- захворіла рослина видалити з частиною прилеглої землі;

- всі залишилися рослини обробити фунгіцидами;

- налагодити полив, не допускати перезволоження грунту і застою води.

До грибкових захворювань відноситься і борошниста роса. Борошниста роса у петуній має вигляд білого нальоту на листках і квітах. Виникає при різких перепадах температури і вологості (особливо в жарку пору). Уражені частини рослини треба видалити. Вся рослина обробити сіркою.

Щоб попередити грибкові захворювання, треба дотримуватися наступних правил:

- землю для посіву вибирати не важку, з РН <6;

- землю перед посівом пропарити;

- сіяти і садити рослини не густо;

- дотримуватися правильного температурного режиму;

- уважно ставитися до поливу, не допускати застою вологи в грунті;

- не допускати надлишку азотних добрив в грунті.

У дорослих петуній можу жовтіти листя. Найпоширеніші причини цієї неприємності наступні:

- порушення температурного режиму;

- порушення режиму поливу;

- ураження рослини шкідниками (павутинним кліщем, попелицею, білокрилкою);

- істинний хлороз (недолік у рослини заліза).

Павутинний кліщ - дуже маленький червоний павучок. З'являється на нижній стороні листя і обволікає їх тонкими білими павутинням. Знищується обприскуванням і обмиванням листів, особливо з нижньої сторони, водою, слабким тютюновим настоєм, запиленням (на свіжому повітрі, поза кімнат) меленою сіркою або рослина обробляється готовими системними інсектицидами.

Попелиця - дрібна комаха може бути зеленої, сіркою або чорного забарвлення. Поселяється на нижній стороні листа і харчується соком рослин, що призводить до засихання і згортання листя. Швидко розмножується. Знищується готовими препаратами, які продаються в магазинах або розчинами нікотин - сульфату у воді з милом в співвідношенні 1 гр. нікотин - сульфату на 1 літр мильної води.

Після обробки рослина через добу треба добре вимити, закривши грунт поліетиленом. При необхідності обробку повторюють.

Белокрилка - маленька біла метелик, відкладає личинки на нижньому боці аркуша. Швидко розмножується. Як правило, живе в теплицях і в закритих приміщеннях. На балконі і в саду белокрилка зустрічається рідко. Знищується препаратами, що містять перметрин (в концентрації 0,2%). Обробку треба проводити кожні три дні.

Істинний хлороз зазвичай буває викликаний високим вмістом кальцію в грунті і занадто жорсткою водою, яка застосовується для поливу. В таких умовах рослина не може засвоїти залізо з грунту. Недолік заліза може позначатися і на петунії, вирощуваних в кашпо. В цьому випадку треба вводити добрива, що містять залізо.



Читайте також:


Як вирощувати петунію?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама