Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лампи для вирощування рослин в домашніх умовах. Який світло потрібен для росту рослин?

  1. Який світло потрібен рослинам?
  2. Що рослини не люблять?
  3. Отже, які лампи підходять для підсвічування рослин?
  4. Якщо ж гроші не є для вас проблемою, то професіонали кімнатного садівництва Рекомед:

Існує дуже багато різних думок, що циркулюють навколо теми вибору правильного виду ламп для вирощування рослин. Частково це пов'язано з недавнім приходом в цю галузь нового типу джерела світла - світлодіодів або світловипромінювальних діодів (LED). Тепер, з їх появою, більш півдесятка різних технологій освітлення відчайдушно cражаются за нашу увагу, схвалення і, звичайно ж, гаманець.

Який світло потрібен рослинам?

Кращий світло для рослин - сонячний. Несподівано, правда? Але вони ж не просто так пройшли весь цей довгий шлях еволюції.

Вибираючи освітлення для рослин, ми повинні пам'ятати: їм потрібна вся енергія сонячного світла, а не тільки видимий нами спектр випромінювання .

Зокрема, це означає, що рослини дуже люблять ультрафіолет , На відміну від нормальних людей, що намагаються його уникати - ультрафіолетове випромінювання не дуже корисно для шкіри і очей. Виробники ламп це, звичайно ж, враховують і намагаються зробити свою продукцію максимально безпечною для домашнього застосування. В результаті, в штучному світлі тих ламп, які ви купуєте для себе улюбленого, практично відсутня та сама дуже потрібна рослинам частина випромінювання.

Рослини також повинні отримувати більше світла, що знаходиться на іншому кінці видимого спектру, і навіть трохи за його межами. Справа в тому, що використовують вони ці частини спектра для різних цілей.

Синє світло і ультрафіолет (холодне світло) потрібен для росту рослин - компактного і густого. Паростки, що відчувають нестачу випромінювання цієї частини спектру, виходять високими і тонкими. Вони як би намагаються вирватися з тіні полога лісу, щоб отримати трошки старого доброго ультрафіолету.

Оранжевий, червоний і інфрачервоний - тобто тепле світло - необхідний для цвітіння. Якщо ваші кімнатні рослини цвітуть не так добре, як вам хотілося б, спробуйте дати їм більше світла з цього діапазону.

Чому так відбувається? Згадайте, яке світло від Сонця буває навесні, коли пробиваються перші паростки, і в розпал літа, коли рослини цвітуть і дають насіння.

Що рослини не люблять?

Рослинам не потрібно занадто багато тепла. Ви напевно не раз обпікалися про ще не встигла охолонути лампочку. Джерела світла бувають дуже гарячими, а це може сильно нашкодити рослині. Звичайно, воно буде отримувати більше енергії, перебуваючи ближче до лампи, але швидше за згорить, ніж виросте у щось корисне. Тому користуючись джерелами світла, що виробляють багато тепла, не забувайте про охолодження. Іноді досить простого вентилятора, ганяє повітря між рослиною і лампою.

Цілодобове освітлення також не потрібно рослинам - більшість з них буде вам вдячно хоча б за шість-вісім годин, проведених в повній темряві кожну добу. Якщо не хочете бути для них нянею - купіть таймер.

Де таймер ?! Говори, де він? Ти б не віддав його людині з натовпу!

Отже, які лампи підходять для підсвічування рослин?

Лампа розжарювання. Строго немає. Занадто багато тепла, мало світла і геть відсутнє ультрафіолетове випромінювання. До того ж погана світловіддача і короткий термін служби негативно позначаться на стані вашого гаманця. Забудьте про лампах розжарювання назавжди.

Лампи розжарювання повного спектра. Так, такі теж зустрічаються. Їхнє світло вже більше до вподоби рослинам, але інші недоліки, властиві звичайним лампам розжарювання, нікуди не поділися. Та й коштують вони відчутно дорожче. Загалом, теж дуже погана інвестиція.

Компактні люмінесцентні лампи. Тобто звичайні так звані енергозберігаючі? Ні, їх спектр і для людини щось не дуже природний, а для рослин і поготів. Крім того, величина їх світлового потоку залишає бажати кращого.

Компактні люмінесцентні лампи повного спектра краще підходять для вирощування. Але, по-перше, вам знадобиться мінімум два їх види: з холодної температурою свічення на період зростання ваших рослин, і з теплою - для їх цвітіння. По-друге, лампи повинні бути досить потужними (50 - 100 чесних ват споживаної потужності), а отже - вже не такими компактними і енергозберігаючими, менш довговічними і досить дорогими.

Стандартні люмінесцентні лампи (лампи денного світла) цілком можуть сподобатися рослинам через відчутною частки випромінюваного ультрафіолету, але зміщення світла в синю область швидше за все негативно сказажется на цвітінні.

Люмінесцентні лампи повного спектра набагато краще підійдуть для рослин, але все ж рекомендуємо обов'язково перевірити, скільки світла вони виробляють в червоному і інфрачервоному діапазонах.

Для таких ламп існують спеціальні світильники з відбивачем, які можна підвішувати над рослинами, формуючи довгі безперервні лінії освітлення над грядками. Але цей варіант підходить скоріше для тих, у кого налагоджений ринок збуту або є купа друзів, які і дня не можуть прожити без кропу або петрушки.

Світлодіоди. Звичайні пролітають - занадто мало випромінювання по краях спектру.

Спеціальні світлодіодні лампи для підсвічування рослин - передова технологія, ще не дуже добре вивчена. Але виглядає досить привабливо. З двох причин. По-перше, вчені продовжують працювати над вдосконаленням випромінюваного світлодіодами спектра і заявляють про можливу застосовності світлодіодів до виконання будь-якого завдання при використанні правильних добавок до люмінофора. По-друге, світлодіоди компактні, а отже - зручні при монтажі або зміні конфігурації освітлення. З іншого боку, стоять такі рішення недешево. Створення масиву світлодіодів для підсвічування рослин може відчутно вдарити по вашому гаманцю.

Якщо ж гроші не є для вас проблемою, то професіонали кімнатного садівництва Рекомед:

  • Металогалогенні лампи (МГЛ), що мають сильний ухил в бік холодної та ультрафіолетової частини спектра, що дають світло для компактного і густого росту рослин.
  • Натрієві лампи високого тиску (ДНаТ, ДНаЗ), що випромінюють багато червоного видимого світла і невелика кількість світла з інших частин спектра, для стимуляції цвітіння рослин.

Спектр випромінювання натрієвої лампи високого тиску (ДНаТ)

Варто врахувати, що ці лампи виробляють дуже багато тепла, тому використання спеціальних світильників та пристроїв для відведення гарячого повітря життєво необхідно вашим зеленим вихованцям.

Існують також комбіновані або гібридні світильники, в яких використовуються обидва типи ламп - металогалогенні і ДНаТ. Це відмінне рішення для тих, хто не любить возитися з перепідключеннями і перенастроюванням освітлення на різних стадіях вирощування рослин.

Ось, мабуть, і все. Які лампи для вирощування рослин в домашніх умовах підійдуть саме вам? Це залежить від ваших потреб, яким надають перевагу сортів рослин і бюджету.

Який світло потрібен рослинам?
Що рослини не люблять?
Отже, які лампи підходять для підсвічування рослин?
Який світло потрібен рослинам?
Несподівано, правда?
Чому так відбувається?
Що рослини не люблять?
Де таймер ?
Говори, де він?
Отже, які лампи підходять для підсвічування рослин?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама