Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лук-порей: вирощування, збирання, зберігання та корисні властивості

  1. Вирощування цибулі-порею: посадка розсади або сівши насіння
  2. Лук-порей, догляд за ним
  3. Коли прибирати цибулю-порей
  4. Як зберігати цибулю-порей
  5. Користь і шкода цибулі-порею
  6. Лук-порей в домашніх умовах

Лук-порей смачне і багате вітамінами трав'яниста рослина дволітка. Він отримав свою популярність завдяки своїм смаковим особливостям і невибагливості догляду. Батьківщиною цибулі-порею є Азія і Середземномор'ї, а першими людьми, які стали культивувати цю рослину як найважливішої, овочевий, сільгоспкультури стали єгиптяни. Лук-порей цінують в Європі за значну кількість вітамінів, його додають в суміші приправ, в кулінарії використовують як доповнення до основних страв, вживають в свіжому вигляді.

Зміст статті:

Вирощування цибулі-порею: посадка розсади або сівши насіння

Пізньостиглі сорти цибулі-порею досить стійко переносять промерзання, доросла рослина спокійно переживе м'яку зиму під сніговим покривом.
Пізньостиглі сорти цибулі-порею досить стійко переносять промерзання, доросла рослина спокійно переживе м'яку зиму під сніговим покривом Однак тривалість вегетації цих сортів затягується, і рослина просто не встигає вирости в термін. Для вирішення проблеми рекомендується пізньостиглі сорти доращивать в теплицях, виробляючи пересадку з відкритого грунту пізньої осені.

Враховуйте той факт, що, як і всім культурним рослинам порею потрібне сонце і тепло, щоб сформувати міцний корінь і товстий стебло, але якщо літні місяці видалися холодними і дощовими, з пересадкою цибулі-порею в теплицю затягувати не варто.

Посадити цибулю-порей можна кількома способами, розсадою або насінням. Однак вирощування починається з підготовки насіння цибулі-порею до посадки, перед посівом їх витримують в підігрітій воді (близько 46 градусів), потім в холодному антисептичними розчинами.

Якщо ви хочете отримати швидкий урожай цибулі-порею насіння попередньо потрібно проростити, враховуйте той факт, що сіянці зберігають свою схожість близько 2,5 років Якщо ви хочете отримати швидкий урожай цибулі-порею насіння попередньо потрібно проростити, враховуйте той факт, що сіянці зберігають свою схожість близько 2,5 років. Попередньо відкалібровані насіння порею, загортають у вологу серветку з тканини і поміщають в тепле місце, а через три дні їх можна висаджувати в грунт.

Лук-порей добре відгукується на родючий грунт, багату гумусом, непогано росте на нейтральних суглинках з хорошою аерацією і дренажем. Місце має бути достатньо освітленим і тихим.

Ділянка під посадку цибулі-порею необхідно підготувати заздалегідь, краще з осені. У грунт вноситься органіка (гній) приблизно 5,5 кг. на кв.м. землі, перекопується і борони. Навесні вносяться мінеральні добрива і можна приступати до формування грядок.

Кращими з попередників для цибулі-порею будуть помідори, боби, білокачанна і кольорова капуста, бульбоплідні культури.

Пророщений цибулю-порей, готовий до висадки, в другій декаді травня.

Листя розсади перед висадкою у відкритий грунт трохи вкорочують, ці дії будуть сприяти швидкій адаптації молодого порею на новому місці, кращому укоріненню і розвитку стебла.

Для кращої приживлюваності деякі садівники рекомендують вмочати коріння розсади цибулі-порею в спеціальний розчин, з глини і перепрілого гною (вимішаний в рівних долях), а потім приступати до посадки в грунт Для кращої приживлюваності деякі садівники рекомендують вмочати коріння розсади цибулі-порею в спеціальний розчин, з глини і перепрілого гною (вимішаний в рівних долях), а потім приступати до посадки в грунт.

Насіння цибулі-порею сіють в дрібні грядки, а розсаду краще висаджувати в заздалегідь підготовлені лунки, глибиною до 12 см. Дно лунки вистилають перепрілої органікою, потім садять цибулю-порей, притримуючи саджанець вертикально, заповнюють лунку майже доверху, злегка утрамбовують і поливають. Глибина лунки для розсади цибулі-порею багато в чому залежить від висоти самої рослини, не допускайте вилягання, але і не поглиблюйте нижнє листя в землю.

Лук-порей садять декількома способами:

Дворядний (шириною між розсадою 10-15 см. І не більше 35 см. Між грядками) і багаторядному (кілька грядок шириною 25-35 см. І відстанню між розсадою до 10 см.)

Досвідчені садівники рекомендують вирощувати цибулю-порей вузькими грядками, щоб скоротити витрату корисної площі, він відмінно росте в міжряддях коренеплідних овочів або полуниці.
Досвідчені садівники рекомендують вирощувати цибулю-порей вузькими грядками, щоб скоротити витрату корисної площі, він відмінно росте в міжряддях коренеплідних овочів або полуниці Щоб виростити міцну розсаду цибулі-порею потрібно дотримуватись деяких порад:

• Для вашої зручності, при посіві насіння цибулі-порею, використовуйте торф'яні таблетки або невеликі ємності з збагаченим грунтом.

• Щоб рослина швидко розвивалося, поливайте сіянці слабким компостну розчином і рідкими мінеральними добривами, раз в два тижні, весь період вирощування розсади.

• Для кращого розвитку кореневої системи лука, а також потовщення його стебла, верхівки молодої розсади слід підрізати щотижня.

• Як тільки ваша розсада набере повноцінні три листочка, довгою 13 см., А ширина стебла наблизиться до сантиметру, сміливо висаджуйте рослина у відкритий грунт. У найближчі 7-9 тижнів необхідний зростання буде досягнуто.

Лук-порей, догляд за ним

Лук-порей, сільгоспкультура, що не вимагає кропіткої догляду.

Систематичний догляд включає стандартний набір заходів по догляду за сільськогосподарськими культурами: полив, прополка, добриво і підгортання.

Лук-порей потребує поливах і підгодівлі, хороший урожай рослина дасть тільки на родючому ґрунті Лук-порей потребує поливах і підгодівлі, хороший урожай рослина дасть тільки на родючому ґрунті. У міру зростання порей потребуватиме окучивании, щотижневе підбиття грунту під стебло, дасть можливість виростити його товстим і високим.

Підгортання краще проводити після поливу, ввечері. Обрізання верхнього листя цибулі-порею, на третину, також внесе лепту в розвиток стебла, а не зелені.

Полив повинен бути щотижневим, в посушливий час три рази на тиждень. Підживлення здійснюють компостом і мінеральними добривами, на збагачених грунтах раз в три тижні, на мізерних раз в два тижні.

Прополку проводять у міру необхідності, в першій половині вегетації рослини, а як тільки цибуля-порей досягне зрілості, він буде здатний сам боротися за «місце під сонцем».

Коли прибирати цибулю-порей

Надзвичайно корисна і смачна рослина цибулю-порей вживається як в натуральному вигляді, так і маринованому, засоленому. Він використовується в кулінарії і вирощується на території багатьох країн. Строки збирання порею, залежать, перш за все, від сорту.

З серпня окремі рослини починають викопувати і вживати в їжу З серпня окремі рослини починають викопувати і вживати в їжу. А для тривалого зберігання більшість сортів цибулі-порею починають викопувати з початку жовтня.

Для того щоб цибулина порею мала світлий відтінок, за тиждень до збирання міжряддя накривають темною плівкою. Весь процес збору врожаю, зводиться до викопування і сортування овочевого продукту.

Копати треба акуратно, не пошкоджуючи цибулини і стебла порею.

Після збирання цибуля-порей перебирають, очищають від залишків грунту, зрізають верхню частину листя, і корінь наполовину. Зіпсований або пошкоджений цибулю довго не зберігається.

Як зберігати цибулю-порей

Нижня частина цибулі-порею світлого відтінку, містить в собі величезну кількість вітамінів і основний запас корисних речовин Нижня частина цибулі-порею світлого відтінку, містить в собі величезну кількість вітамінів і основний запас корисних речовин.

Вживання порею можливо і в молодому, і зрілому вигляді.

Деякі сорти в зрілому вигляді починають грубеть, тому їх збір і зберігання має на увазі ранні строки збирання. Молодий цибулю-порей ідеально вписується доповненням до овочевих страв, салатів і соусів, а врожайність у кілька разів перевищує врожаї ріпчастої цибулі.

На питання: «Як зберігати цибулю-порей На питання: «Як зберігати цибулю-порей?» - є кілька відповідей. Для початку потрібно визначитися з сортом порею, є швидкопсувні сорти, які апріорі не підлягають тривалому зберіганню, більшою мірою це відноситься до ранньостиглий сортам.

При правильному зберіганні цибулю-порей тривалий час зберігає свої корисні властивості і смакові якості.

Перший спосіб, зберігання в холодильнику. Зберігання цибулі-порею в контейнері, в овочевому відсіку холодильника допоможе зберегти його свіжість до місяця.

Другий спосіб зберігання в піску. Лук-порей поміщають в ящик і засипають піском, температура в приміщенні підтримується на рівні 0 +1 градуса, з вологістю не вище 75%. Термін зберігання таким способом може досягти позначки в півроку.

Третій спосіб - зберігання в морозильній камері Третій спосіб - зберігання в морозильній камері. Лук-порей миють, очищають, ділять на рівні частини, попередньо охолоджують до нуля, потім загортають у поліетиленову плівку і піддають заморожуванню, при розморожуванні, цибуля може втратити форму, але смакові якості залишаться незмінні.

Користь і шкода цибулі-порею

Лук-порей дуже корисний овочевий продукт, який повинен входити в раціон будь-якої людини. Рослина увібрало в себе майже 85% води, а також містить невелику кількість вуглеводів, білка, цукру, крохмалю, органічних кислот. Лук-порей може похвалитися високим зосередженням таких груп вітамінів: як «В» і «С», каротину, мінеральних речовин. Продукт багатий калієм, магнієм, залізом, фосфором, кальцієм.

Він має на організм благотворний вплив, за допомогою постачання необхідними вітамінами і мінералами Він має на організм благотворний вплив, за допомогою постачання необхідними вітамінами і мінералами. Будучи слабким діуретиком, виводить зайву рідину з організму. Покращує роботу жовчного міхура, допомагає налагодити обмін речовин, стабілізує діяльність печінки, ефективно бореться з хворобами сечостатевої сфери. Лук-порей має антиоксидантну і антигіпоксичну дію на організм в цілому.

Цілющі властивості цибулі-порею були згадані в 70-х роках, його рекомендували вживати при необтяжених подагрі, цинзі, ревматизмі, ГРВІ та фізичної перевтоми. Лук-порей покращує апетит, і показаний при порушенні роботи шлунково-кишкового тракту.

Безсумнівно, цибуля-порей корисний, проте людям з індивідуальною непереносимістю продукту слід відмовитися від нього зовсім, а схильним до алергічних реакцій, слід вживати порей малими порціями Безсумнівно, цибуля-порей корисний, проте людям з індивідуальною непереносимістю продукту слід відмовитися від нього зовсім, а схильним до алергічних реакцій, слід вживати порей малими порціями.

Лук-порей в домашніх умовах

Щоб виростити цибулю-порей в домашніх умовах, не буде потрібно колосальних вкладень або виснажливого старанності. Досить просто вибрати Вас сорт, придбати ємність під посадку насіння, грунт (або приготувати самостійно) і насіння цибулі порею. Ємність під посадку повинна бути в міру глибокої, підійде звичайний глиняний або пластмасовий горщик, з дренажними отворами.

Світловий день для цибулі-порею повинен бути не менше 11 годин, тому штучне освітлення дуже важливо.

При посадці цибулі-порею в домашніх умовах, протруювання насіння необов'язково, тому сміливо сійте насіння в підготовлений грунт на глибину 2 см При посадці цибулі-порею в домашніх умовах, протруювання насіння необов'язково, тому сміливо сійте насіння в підготовлений грунт на глибину 2 см., Після посадки зволожите грунт з розпилювача.

Полив проводиться через день, не розмиваючи грунт. Горщик з сіянцями порею ставиться на добре освітлене місце і організовується додаткове штучне освітлення. Температура повітря, для дружності сходів порею повинна підтримуватися на рівні +24 градусів, не нижче.

Якщо ви припускаєте висадити цибулю-порей згодом у відкритий грунт, то температуру при появі перших сходів необхідно знижувати, плавно переходячи до показників +15, витримати цю температуру протягом тижня, потім знову повернуться до вихідних +24 градусів. Таким чином рослина проходить своєрідну яровизацию.

Перші сходи цибулі-порею з'являться вже через півтора тижні.

Дотримання оптимальної температури +25 градусів, є необхідною умовою дружних сходів. Вирощування цибулі порею при незмінній температурі, (без її зниження) призведе до раннього формування квітконоса.

Догляд за домашніми сходами порею, полягає в проріджуванні занадто частих сіянців, досягаючи відстані між ними в 2,5 см Догляд за домашніми сходами порею, полягає в проріджуванні занадто частих сіянців, досягаючи відстані між ними в 2,5 см.

Хороші результати вирощування цибулі-порею на розсаду, показали торф'яні таблетки та горщики з торфоперегноем, вирішивши проблему з пікіровкою.

Удобрювати домашній порей можна раз в два тижні, рідкими мінеральними добривами або чаєм з органіки. Весь період росту рослини, з метою потовщення стебла, верхівки зрізають на третину, щоб висота порею не перевищувала 9 см.

Якщо ви плануєте навесні висадити цибулю-порей у відкритий грунт, починайте гартувати рослина, починаючи з кінця березня, виносьте сіянці на вулицю на пару годин і розміщуйте на сонці, щоб розсада могла швидше адаптуватися до нових вуличних умов зростання.

Розсада молодого порею розвивається повільно, тому запасіться терпінням, досягненням восьмитижневої віку, цибуля-порей досягне товщини всього лише в 8 мм. і обзаведеться трьома листочками.

Вирощування цибулі-порею на підвіконні заняття затяжне і в деякому сенсі копітка, проте, витрачені зусилля винагородяться втричі, коли на столі з'явиться свіжий, екологічно чистий продукт, вирощений власними руками.

Схожі записи

На питання: «Як зберігати цибулю-порей?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама