Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пеларгонія з насіння в домашніх умовах. Посів, вирощування і догляд за геранню будинку і в саду. фото

Р астенія з кілька складною назвою «пеларгонія» - знайома всім герань Р астенія з кілька складною назвою «пеларгонія» - знайома всім герань. Переживши вигнання з підвіконь як атрибут міщанства, пеларгонія знову повернулася в наші будинки, але вже оновленої і часто краше колишньою. Попит на чудові квіти зростає рік від року. Адже пеларгонія не тільки гарну зовнішність, але і невибаглива в догляді і корисна. Навіть не квітуча вона здатна очищати повітря приміщення, в якому знаходиться, і надавати заспокійливу нерви дію, а при місцевому застосуванні - і ранозагоювальну. Ці та інші властивості домашньої герані використовує народна медицина. Все частіше пеларгонію висаджують як садове або балконний рослина, по тривалості і великій кількості цвітіння їй немає рівних. Як же виростити у себе вдома і в саду таке чудо? Розумних способів два - з насіння і з живців. Вирощування пеларгонії з насіння стало поширене з середини минулого століття після появи гетерозисних гібридів (на пакетиках позначаються F1). Основним способом отримання нових рослин довгий час залишалося живцювання. Фото: Пеларгонія плющелистная, вирощена з насіння

► ВИДИ, СОРТИ І ГРУПИ пеларгонії

Пеларгонія З НАСІННЯ
Відомо, що рослини, вирощені з насіння будинку, більш життєздатною, ніж з теплиць з прилавків магазинів. У порівнянні з живцювати рослинами пеларгонія, вирощена з насіння, має більш пишне і тривале цвітіння. Насіннєвий спосіб розмноження дозволяє оновити старі кущі, що втрачають сортові якості, або завести нові сорти економічно вигідним способом. І хоча процес простий, пеларгонія з насіння вдається не кожному. Причин може бути декілька:
- погані насіння (старі або зіпсовані);
- неправильно підготовлені насіння;
- неправильний посів та / або процес пророщування.

Щоб уникнути перерахованих вище помилок для вирощування використовують якісне насіння. У продажу їх безліч найрізноманітніших сортів пеларгонії зональної (садової) і герані плющелістная. Щоб точно бути впевненим в результаті, купувати насіння треба у відомого виробника і в надійних точках продажу, адже при неправильному зберіганні вони можуть бути зіпсовані. Хороше насіння продають підготовленими для посіву, нам залишається їх висіяти.

ЯК ГОТУВАТИ СЕМЕНА пеларгонії до посіву Фото: розсада пеларгонії зональної, отримана з насіння

У сортовий герані, що не гібридної, насіння можна зібрати самостійно У сортовий герані, що не гібридної, насіння можна зібрати самостійно. Але ознаки сорту при цьому можуть бути втрачені. Щоб з насіння напевно виросла пеларгонія, в домашніх умовах їх потрібно легко і впевнено обробити дрібним наждачним папером ( скарифікація ) Або абразивної пилочкою для нігтів. Перед висіванням замочити на 3 години в теплій воді, після обробити цирконом, Епін або іншим подібним препаратом.
КОЛИ СІЯТИ ГЕРАНЬ

Вирощування пеларгонії з насіння можна почати в будь-який час. Одні квітникарі радять це робити з листопада по квітень, інші - тільки в грудні, треті - тільки навесні. Мають рацію всі, адже герань прекрасно росте і на вулиці, і в кімнаті. Але вдома сіянцям може знадобитися досвечивание, що незручно здійснювати в умовах квартири. З цієї причини вирощування пеларгонії з насіння в середній смузі Росії починають не раніше лютого і не пізніше березня за досить довгому світловому дні. Це дозволяє до літа Вирощування пеларгонії з насіння можна почати в будь-який час отримати квітучі рослини. Фото: перші квіти герані
ГРУНТ ДЛЯ ПОСІВУ І ВИРОЩУВАННЯ

Головне у вирощуванні пеларгонії - правильно підібрана грунтова суміш і дотримання умов проростання насіння. До складу грунту немає строгих вимог, але важливо, щоб вона не була глинистої, важкої або занадто легкою. Добре проростають насіння пеларгонії в грунті для розсади, купленому в квіткових магазинах. Можна приготувати грунтову суміш самостійно, для чого треба змішати торф і перліт в співвідношенні 1: 1, або торф, пісок і дерен в співвідношенні 1: 1: 2.
Головне у вирощуванні пеларгонії - правильно підібрана грунтова суміш і дотримання умов проростання насіння
ЯК СІЯТИ пеларгонії

Від обраної ємності залежить спосіб вирощування пеларгонії з насіння. Якщо сіяти насіння в великий ящик або пластиковий контейнер, то після появи у проростків 2-3 листочків їх треба распикировать в окремі ємності. В цьому випадку при посіві дотримуються відстань в 5 см, а при пікіровки особливо оберігають кореневу систему.
Виростити пеларгонію з насіння можна також висіваючи кожне зернятко окремо в пластикові осередку для розсади, або в одноразові стаканчики або іншу індивідуальну тару. Тоді при пересадці підросли сіянців коренева система не постраждає.

Якщо обрані рассадочние касети, значить, в кожному осередку вже є дренажний отвір. Якщо насіння поміщаються в цільні ящики або непристосовані ємності, такі отвори потрібно зробити в їх дні самостійно, наприклад, проколоти (розплавити) розігрітим цвяхом. Якщо дозволяє висота, на дно посівної тари потрібно укласти шар дренажного матеріалу (дрібний керамзит, відсів). Якщо обрані рассадочние касети, значить, в кожному осередку вже є дренажний отвір Але набагато важливіше, щоб шар дренажу був в горщику, куди згодом сіянець буде поміщений на постійне місце проживання. Фото: літнє цвітіння герані
Сам процес посіву такий: обрану для насіння тару наповнюємо грунтом, помірно його ущільнюємо, злегка зволожуємо, сіємо.

Щоб пеларгонія з насіння виросла, їх потрібно розкласти на поверхні, а зверху трохи присипати грунтом і зволожити з ручного пульверизатора. Можна насіння не присипати, а злегка втиснути у вологу землю сірником на глибину не більше 3-5 мм.

Після тару з насінням накривають плівкою і поміщають на світле без прямих сонячних променів вікно. Температура повинна бути кімнатної, + 20 + 22 ° C. Грунт підтримують злегка вологою. Раз в день відкривають Після тару з насінням накривають плівкою і поміщають на світле без прямих сонячних променів вікно посіви на 5 хвилин для провітрювання. Сходи з'являться в кінці першої або другого тижня після посіву, у деяких паростків цей процес може зайняти більше місяця.

Фото: вирощена з насіння пеларгонія як контейнерного рослини - від розсади до утворення насіння

Догляд за сіянцями

За крихітними рослинки потрібен правильний догляд. Він простий, але дозволяє виростити прекрасну пеларгонію з насіння для дому та саду. Головне правило - розумний полив. Грунт з росточками весь час повинна бути помірно вологої. За допомогою звичайної аптечної піпетки зручно дозувати необхідне кожному проростку кількість води. Іноді використовують медичні шприци без голки або звичайний пульверизатор. Бажано, щоб вода на росточком не залишалося, так як це може спровокувати деякі захворювання розсади. При появі ознак чорної ніжки сіянці і грунт проливають неміцним розчином марганцівки або призначеними для цього препаратами, наприклад, Фітоспорін, а після нормалізують умови утримання.

► РОЗМНОЖЕННЯ пеларгонії Живці ► ЛЕГЕНДИ ПРО пеларгонії. ЧИМ КОРИСНА ГЕРАНЬ

Жити підростаюче покоління герані має на світлому віконці, нехай навіть з прямими променями сонця, тільки не весь день, а, наприклад, з ранку або тільки ввечері. У зимовий час небажано, щоб ємність з насінням або розсадою стояла на підвіконні над дуже гарячою батареєю. Після проростання насіння температура змісту герані повинна бути знижена на 2 градуси до + 18- + 20 ° C. Це не дозволить розсаді витягатися, і рослини будуть кущистими і вирівняними. Підгодовують герань на цьому етапі спеціальним швидкорозчинним добривом для квіткової розсади раз в 2 тижні. При використанні звичайного мікродобрива складають розчин, концентрація якого нижче в два рази в порівнянні з рекомендованою дозою.
Пересадка І ПОСАДКА пеларгонії

Коли на паростках з'являться два-три листочка, їх пікірують в окремі невеликі ємності, горщики для кактусів не підійдуть Коли на паростках з'являться два-три листочка, їх пікірують в окремі невеликі ємності, горщики для кактусів не підійдуть. У міру зростання герані може знадобитися ще одна пересадка в горщики побільше, бажано глиняні, які захистять коріння від перегріву і довше збережуть вологу. Пересаджувати герань краще методом перевалки, не порушуючи коріння і земляного кома. Оптимальний розмір контейнера для низькорослих сортів 20х30см. При посадці в горщик бажано внести добриво тривалої дії. Після закінчення загрози заморозків пеларгонію можна виносити на вулицю або висаджувати в квітники (5 рослин на один погонний метр) в грунт з тієї ж характеристикою, що і при вирощуванні розсади.

Фото: вирощування плющелістная пеларгонії з насіння

Догляд за пеларгонії


Пеларгонію, вирощену з насіння, в домашніх умовах можна утримувати на підвіконні, а влітку на балконі або в саду Пеларгонію, вирощену з насіння, в домашніх умовах можна утримувати на підвіконні, а влітку на балконі або в саду. У відкритому грунті герані ростуть круглий рік лише в областях, де взимку не буває тривалих морозів, і стовпчик термометра ніколи не опускається нижче -2 -3 ° C, а тримається взимку на позначці близькій до нуля. У рідкісні прохолодні дні тут досить прикрити пеларгонію плівкою.

► Догляд за геранню НА БАЛКОНІ

В регіонах, де зими суворіші, влітку герань можна висаджувати на клумби (немахрові сорти), а взимку пересаджувати в горщики і заносити в будинок. І хоча герань невибаглива, постійні пересадки їй не до душі (виняток - метод перевалки). На таке до себе ставлення вона реагує зменшенням В регіонах, де зими суворіші, влітку герань можна висаджувати на клумби (немахрові сорти), а взимку пересаджувати в горщики і заносити в будинок цвітіння або повним його припиненням. Квітникарі зі стажем радять пересаджувати квітка тільки при необхідності (сильно виросло рослина, хвороба коренів). В інших випадках влітку її треба виносити на балкон або у двір в горщику, а при настанні холодів в тому ж горщику заносити назад. До речі, в квіткових горщиках, які підходять за розміром, при правильному догляді пеларгонія відчуває себе не гірше, ніж у відкритому грунті, а часом навіть краще. Адже тут є можливість захистити її від надмірних опадів, а грунт при зниженні температури повітря в горщику буде краще прогріватися, ніж грунтова.

Фото: літнє цвітіння герані плющелістная

Догляд за пеларгонії, вирощеної з насіння, полягає в своєчасному помірному поливі, підгодівлі будь-яким квітковим добривом хоча б раз на місяць у відкритому грунті і двічі, якщо квітка вирощується в контейнері. Буде потрібно видалення відцвілих суцвіть, за винятком деяких сортів, які скидають їх самостійно. Тоді пеларгонія буде радувати рясним і тривалим цвітінням. Щоб стебло квітки не витягує вгору, його прищипують, тим самим формуючи маленьку крону. Робити це бажано до досягнення рослиною висоти 10 см. А щоб пеларгонія мала правильну форму, горщик з квіткою у своєму розпорядженні на підвіконні вільно і час від часу повертають на кілька градусів. У дощову погоду зростаючу на вулиці герань краще захистити від надмірної вологи, а з пониженням температури повітря занести в кімнату.

І хоча пеларгонії можуть жити в тіні і на відкритому сонці, в прохолодних приміщеннях і там, де жарко, найкращий зовнішній вигляд і багато красивих квітів буде у рослин, для яких дотримано помірний режим і в освітленні, і в температурі навколишнього середовища, і в поливі .

«Сайт про рослини» www.pro-rasteniya.ru Повернутися в розділ

Якщо стаття здалася вам цікавою, ви можете поділитися нею з друзями у вашій соціальної мережі ▼

Як же виростити у себе вдома і в саду таке чудо?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама