Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Перець: вирощування і догляд у відкритому грунті

  1. вибір сорту
  2. підготовка місця
  3. вирощування розсади
  4. Висадка в грунт
  5. Догляд за перцем у відкритому грунті
  6. Полив і підживлення
  7. розпушування
  8. формування куща
  9. Хвороби і шкідники

Перець - досить вимоглива культура, і отримати урожай можна лише при відповідному догляді. Городники зі стажем домагаються відмінних результатів без проблем, а от у новачків часто виникають труднощі у вирощуванні перцю. Нерідко буває так, що сильні здорові кущі дають по 2-3 плоди не найкращої якості або зав'язі опадають без видимої причини. Але ж так хочеться збирати перець відрами, та щоб він був соковитим, великим, ароматним! Насправді, домогтися гарного врожаю не так складно, потрібно тільки уважно вивчити кілька важливих правил агротехніки цієї чудової культури. Перець - досить вимоглива культура, і отримати урожай можна лише при відповідному догляді

Секрети вирощування перцю

Зміст покрокової інструкції:

вибір сорту

Солодкий перець. вибір сорту

Збираючись вирощувати перець у відкритому грунті, перш за все потрібно правильно підібрати сорт. Період вегетації у перцю дуже тривалий, і навіть у ранніх сортів перші плоди дозрівають днів через 100 після появи сходів. Тому, щоб встигнути отримати урожай, звертати увагу потрібно лише на ранні і середньостиглі сорти. Крім того, слід враховувати і кліматичні особливості свого регіону. Наприклад, на півдні країни успішно вирощують перець різних термінів дозрівання, оскільки умови там найсприятливіші, а в північних і східних областях кращі результати показують в основному холодостійкі ранньостиглі сорти.

Болгарський перець: вибір сорту

Форма і розміри плодів теж мають значення. Для фарширування і консервування варто вибирати сорти з конусовидними невеликими плодами, для свіжого вживання більше підходять великі товстостінні плоди кубовидної форми.

Перець солодкий товстостінний

Якщо ви збираєтеся вирощувати перець на продаж, придивіться до гібридів голландської селекції: вони холодостійкі, рано і дружно дозрівають, рідше уражаються хворобами.

Початківцю городнику складно розібратися у великій кількості сортів, тому нижче наведені найпопулярніші і надійні:

  • ранні холодостійкі сорти - Ерошка, Фунтик, Юнга, Паливода, Корнет, Посмішка;
  • ранні сорти з високою врожайністю - Айвенго, Маринчині Язичок, Бонус, Купон;

    Айвенго

  • середньостиглі сорти - Атлант, Богатир, Помаранчевий король, Каліфорнійське чудо;
  • врожайні гібриди - Джеміні F1, Клаудіо F1, Саламандер F1;

    Клаудіо F1

  • сорту гострого перцю - Аджика, Угорський жовтий, Вогняний букет, Вогник, Суперчілі.

    Перець гострий - угорський жовтий

підготовка місця

Вибирати і готувати ділянку під перець слід з осені. Якісно підготовлена ​​грунт - це гарантія нормального росту і плодоношення рослин на наступний рік. Ідеальне місце - грядки з південного боку від будинку або господарських будівель, що знаходяться в легкій тіні після полудня. Таке розташування забезпечує захист і від вітру, і від опіків листя в липневу спеку. Не слід висаджувати перець там, де росли помідори, картопля, баклажани та інші пасльонові культури протягом трьох попередніх років. Кращими попередниками перцю вважаються бобові і гарбузові культури, капуста, баштанні, сидерати.

Кращими попередниками перцю вважаються бобові і гарбузові культури, капуста, баштанні, сидерати

Підготовка грядки під перець

Грунт для перцю повинна бути нейтральною або слабокислою. На грядках з кислим грунтом рослини довго приживаються після пересадки, слабо розвиваються, майже не цвітуть і не плодоносять.

Порада! Перевірити кислотність в домашніх умовах дуже легко: треба взяти трохи землі і змочити звичайним столовим оцтом. Якщо ніякої реакції не буде - грунт кислий і потребує вапнування, якщо ж з'явилися пухирці на поверхні - це вказує на нейтральну кислотність.

Якщо ніякої реакції не буде - грунт кислий і потребує вапнування, якщо ж з'явилися пухирці на поверхні - це вказує на нейтральну кислотність

Як визначити кислотність ґрунту

Як визначити кислотність ґрунту

Рослини-індикатори рН грунту

Отже, якщо земля на обраному ділянці кисла, при перекопуванні вносять гашене вапно (1 склянка на квадратний метр) або деревну золу (1,5-3 кг). Якщо грунт нейтральна, потрібно внести перепрілий органіку (від 5 до 10 кг на м2) і перекопати грядки на глибину 20-25 см. Навесні додатково вносять по 40 г на метр площі калійно-фосфорні добрива, грунт добре розпушують і вирівнюють.

вирощування розсади

Висівати насіння перцю у відкритий грунт недоцільно, рослини не встигнуть вступити в плодоношення до холодів. Саме тому і солодкі, і гострі сорти перцю вирощують через розсаду. Середньостиглі та середньопізні сорти висівають приблизно на початку лютого, ранні - на початку березня. Врахуйте, що переросла розсада дуже довго адаптується у відкритому грунті, особливо, якщо висаджувати вже квітучі рослини.

Крок 1. Насіння занурюють в теплу воду на 5-6 годин для набухання. Потім викладають їх на вологу тканину, загортають і залишають в теплому місці на 2-3 доби, поки не проклюнутся паростки.

замочування насіння

замочування насіння

Передпосівна обробка насіння

Крок 2. Змішують 1 частину садової землі, 1 частина піску і 2 частини перепрілої органіки, прогрівають в мікрохвильовці або звичайній духовці для знезараження. Потім на 1 кг суміші додають столову ложку деревної золи і ретельно перемішують.

Крок 3. Беруть для посіву торф'яні горщики або одноразові стаканчики ємністю 0,5 л і наповнюють їх підготовленої грунтом. Можна висівати насіння і в загальну ємність, але в міру зростання сіянцям стане тісно, ​​а пікіровку перець не любить.

Можна висівати насіння і в загальну ємність, але в міру зростання сіянцям стане тісно, ​​а пікіровку перець не любить

Торф'яні стаканчики з грунтом

Крок 4. Проклюнулися насіння розкладають по одному в кожен горщик, злегка присипають землею, зволожують через розпилювач. Потім ємності накривають склом або плівкою і ставлять у тепле місце. Температуру необхідно підтримувати в межах 22-24 градуси.

Догляд за розсадою

Паростки з'являються вже на 2-3 день після посіву. У цей час їм потрібно забезпечити не менше 12 годин освітлення, тому заздалегідь приготуйте фітолампи. Плівку з горщиків знімають, щоб підвищена вологість не згубила ніжні паростки. Поливають розсаду перцю дуже помірно, лише коли субстрат починає підсихати. Воду використовують тільки теплу і відстояну, від холодної води у розсади сповільнюється розвиток.

Якщо в приміщенні занадто сухе повітря, сіянці слід обприскувати вранці (теж теплою водою). Провітрюючи кімнату, обов'язково прикривайте розсаду від протягу, уникайте різких перепадів температури. Через тиждень після сходів нічну температуру рекомендується знизити до 15 ° С. Підрослу і зміцнілу розсаду слід потроху загартовувати. У теплі дні, коли температура за вікном підніметься до 13 ° С, перець потрібно виставляти на відкрите повітря, забезпечуючи захист від вітру. У перший раз досить півгодини, потім час перебування на повітрі щодня збільшують. У холодні дні розсаду не виносять, так як вже при 10 ° С рослини можуть пошкоджуватися.

У холодні дні розсаду не виносять, так як вже при 10 ° С рослини можуть пошкоджуватися

Вирощування розсади перцю в торф'яних горщиках

Вирощування розсади перцю в торф'яних горщиках

Розсада перцю в стаканчиках

Висадка в грунт

Перед висадкою розсади грядки прополюють від бур'янів, розпушують і розрівнюють. Лунки роблять на відстані 30 см в ряду, між рядами залишають 60-70 см. Висаджувати перець потрібно ввечері або в похмуру погоду, так як денна спека - це додатковий стрес для рослини. Приблизно за 5-6 годин до пересадки розсаду рясно поливають, щоб коренева система легше адаптувалася в нових умовах. Воду для поливу теж готують заздалегідь: набирають у відра або велику ємність і ставлять на сонце для нагрівання.

Крок 1. У кожну лунку виливають 2-3 літри води і дають трохи вбратися.

Крок 2. Розсаду акуратно виймають з ємностей, щоб не розпався земляний кому. Якщо використовувалися торф'яні горщики, перець висаджують разом з ними.

Якщо використовувалися торф'яні горщики, перець висаджують разом з ними

Лунка для посадки перцю повинна бути такої глибини, щоб при посадці коренева шийка перебувала на рівні поверхні грунту

Лунка для посадки перцю повинна бути такої глибини, щоб при посадці коренева шийка перебувала на рівні поверхні грунту

Рясно полийте і досипьте грунт

Крок 3. Рослини опускають в лунку трохи глибше, ніж вони росли в стаканчиках, присипають з усіх боків землею, ущільнюють руками.

Порада! Перець легко перезапилюється, тому, якщо плануєте збирати насіння, висаджуйте різні сорти якнайдалі один від одного. Додатково можна змішувати їх високорослими культурами, наприклад, кукурудзою, соняшником, топінамбуром та іншими. Гострий і солодкий перець теж необхідно садити на максимальній відстані, інакше все плоди будуть мати гострий смак.

Догляд за перцем у відкритому грунті

Розсада болгарскго перцю через кілька днів після висадки

Полив і підживлення

Через 2 дні після висадки перець поливають і присипають землю дрібною соломою, сухою травою або тирсою. Надалі поливати рослини потрібно раз в тиждень, поки не утворюються зав'язі, після чого поливи частішають - 1 раз на 5 днів. Щоб не поливати так часто, можна збільшити шар мульчі до 10 см.

Щоб не поливати так часто, можна збільшити шар мульчі до 10 см

Замульчуйте посадки торфом

Підгодовують посадки тричі:

  • в перший раз добриво вносять через 10 днів після посадки. Використовують для цього пташиний послід, розведений в пропорції 1:10, з додаванням 200 г золи і 40 г суперфосфату на 10 л розчину. Зазначеного обсягу вистачає приблизно на 10 кущів;
  • вдруге перець підгодовують на початку плодоношення розчином коров'яку в співвідношенні 1: 5 або розведеним пташиним послідом (1:10);
  • втретє добрива вносять під час масового формування плодів, коли рослини найбільше потребують поповнення поживних речовин.

Догляд за солодким перцем

За зовнішнім виглядом перцю легко визначити, яких саме речовин йому не вистачає. Якщо листочки по краю підсихають, а потім скручуються, це свідчить про нестачу калію. Недолік азоту виражається матовістю листя, наявністю сіруватого відтінку. Крім того, листя стає дрібним. А ось при надлишку азоту починає опадати зав'язі і квіти. Насичено фіолетовий забарвлення тильної сторони листя вказує на брак фосфору, мармуровий візерунок виникає при нестачі магнію. Заповнити всі це допомагає використання мінеральних добрив, але не забувайте точно дотримуватися дозування, інакше все надлишки потраплять в плоди.

Якщо осінь видалася тепла, за допомогою ще однієї підгодівлі можна продовжити плодоношення ранніх сортів. Для цього в 10 л води розводять 50 г суперфосфату, по 15 г аміачної селітри і хлористого калію.

розпушування

Рихлите землю навколо перців сапкою, щоб бур'яни не росли

Грунт в міжряддях потрібно регулярно розпушувати на глибину до 10 см. Освіта ґрунтової кірки уповільнює розвиток перцю, викликає кисневе голодування кореневої системи. Найкраще проводити розпушування на ранок після поливу, поки земля ще досить волога. Якщо мульча не використовувалася, розпушування проводять і під самими кущами, але дуже обережно, так як корінці розташовуються дуже близько до поверхні. В період бутонізації та цвітіння кожна рослина бажано підгорнути на висоту 10-12 см.

формування куща

Щоб отримати великі визріли плоди, у рослини слід видаляти зайві пагони (пасинки). Всі відростки, розташовані нижче першого розгалуження, видаляють повністю, так як вони лише витягають соки з рослини і заважають плодоношення. Крім того, слід проріджувати крону так, щоб кожна гілка отримувала достатньо повітря і світла. Занадто густі кущі утворюють мало зав'язей, плоди на них виростають дрібні і тонкостінні.

Занадто густі кущі утворюють мало зав'язей, плоди на них виростають дрібні і тонкостінні

пасинкування перцю

пасинкування перцю

Формування куща солодкого перцю

В середньому, обрізка проводиться раз на два тижні, але якщо літо дощове, пасинки доведеться видаляти частіше - приблизно раз в 10 днів. Обрізку бажано поєднувати з розпушуванням грунту, щоб менше турбувати рослину.

Пагони у перцю досить тендітні, і будь-який необережний рух може привести до пошкодження стебел. Щоб цього уникнути, рекомендується підв'язувати високорослі сорти до опор.

Щоб цього уникнути, рекомендується підв'язувати високорослі сорти до опор

підв'язка перцю

Хвороби і шкідники

Дана культура схильна до фітофторозу, білої і вершинної гнилизни, тютюнової мозаїки та деяким іншим хворобам. Найкращим способом боротьби з ними є профілактика і правильний догляд. Дотримання схеми посадки, своєчасне проріджування і обрізка, правильний полив, видалення хворих рослин з грядки допоможуть вам зберегти посадки здоровими і отримати урожай в повному обсязі.

Від шкідників ефективно діє опудривание кущів деревною золою. Робити це потрібно не менше 5 разів за сезон, бажано в ранкові години, поки листя вологі. Від павутинного кліща і тлі також добре допомагає обприскування перцю часниковим настоєм. Слимаків, що не проти поласувати свіжими листочками, збирають за допомогою пасток або відлякують сіллю, вапном, гірчицею, перцевим порошком, розсипаних по міжряддях.

Відео - Перець: вирощування і догляд у відкритому грунті

Відео - Висаджувати розсаду перцю

Відео - Формування куща перцю

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама