Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полуниця в теплиці: технологія вирощування, відео

  1. Вирощування полуниці в теплиці круглий рік
  2. Теплиці для полуниці
  3. Технологія вирощування полуниці в теплиці
  4. Російська
  5. голландська
  6. способи вирощування
  7. горизонтальний
  8. вертикальний
  9. тепличні сорти
  10. самозапильних
  11. ремонтантна полуниця
  12. Як вирощувати полуницю в теплиці
  13. підготовка ґрунту
  14. розсада
  15. Висадка і догляд
  16. Полив и підгодівля
  17. профілактика захворювань
  18. Відео

Кирило Сисоєв

Мозолясті руки не знають нудьги!

Полуниця (суниця садова) як культура рослинництва з'явилася в ХVIII столітті шляхом схрещування двох дикорослих видів суниці. З тих пір селекціонери і агротехніки проводять безперервну роботу щодо поліпшення сортових якостей цієї рослини. Його ягоди по праву вважаються делікатесом. Інформація про те, як вирощувати полуницю в теплиці круглий рік, буде корисна людям, що мають особисті присадибні господарства і тим, хто вирішив побудувати ягідний бізнес.

Статті по темі

Вирощування полуниці в теплиці круглий рік

Вирощування полуниці взимку стає популярним хобі або прибутковим бізнесом в залежності від обсягу одержуваного результату - свіжих, солодких ягід. При дотриманні агротехнічних вимог обробітку полуниця в теплиці дає хороші врожаї цілий рік. Витрати на придбання необхідного обладнання окупаються, максимум, за два роки, після чого можна отримувати відчутний прибуток. Ягідний бізнес можна освоїти, почавши його з невеликої теплиці, побудованої на особистому присадибній ділянці.

Теплиці для полуниці

Залежно від бажаного результату, теплиці можуть мати різну форму і площу. На присадибних ділянках частіше прилаштовують до стіни будинку односхилий конструкцію. До неї легко підвести опалення з дому і забезпечити водопостачанням. Каркас такого споруди частіше роблять з дерева зі скляним покриттям. Альтернативним матеріалом для виготовлення опалювальних парників є металевий (частіше сталевий) профіль і стільниковий полікарбонат. Використання поліетиленової плівки для покриття тепличного будови дешевше, але його доведеться міняти кожен сезон.

Кожен з перерахованих матеріалів має свої переваги і недоліки, тому кожен господар вибирає матеріал «по кишені» для зведення культиваційних споруд. З чого б не була виконана теплиця, вона повинна виконувати наступні функції:

  • Захищати оброблювані культури від вітру, граду, снігу та ін.
  • Забезпечити вирощувані рослини необхідними для активного росту і плодоношення умовами:
  1. оптимальною температурою навколишнього середовища;
  2. достатнім освітленням;
  3. доступною водою;
  4. прийнятною вологістю повітря.

Полуниця відноситься до теплолюбних культур. При вирощуванні її в тепличних умовах температурний режим повинен витримуватися від + 10 ° С до +24 ° С. Його регулюють залежно від періоду життєдіяльності рослини:

  • посадка - + 10 ° С;
  • зростання - + 20 ° С;
  • цвітіння і плодоношення - + 24 ° С.

Висока температура так само згубна для ягідної культури, як і низька. Тривалий період підвищеної температури призведе до нарощування рослиною листя і слабкого цвітіння, що, природно, відіб'ється на врожайності. Опалення тепличних споруд буває:

  • конвекторне (прилад з нагрівальними спіралями);
  • калориферне (теплові вентилятори);
  • водяне опалення (система труб з гарячою водою);
  • інфрачервоне (обігрівачі з іфракраснимі променями);
  • тепловими насосами.

Від інтенсивності та періоду освітленості залежать всі функції рослинного організму. Тільки на світлі в процесі фотосинтезу рослини виробляють необхідні для життя органічні речовини. При збільшенні періоду освітленості з 8 до 16 годин можна на 5 днів прискорити початок цвітіння і на два тижні раніше домогтися початку дозрівання її плодів. Залежно від площі і можливостей інвестування, для системи тепличного споруди вибирають такі види ламп:

  • люмінесцентні;
  • металогалогенні;
  • натрієві лампи високого тиску;
  • світлодіодні.

Вода, підведена до тепличного спорудження, повинна виконувати дві функції одночасно: полив вирощуваних культур і підтримання оптимальної вологості повітря. Ручний полив і зрошення практично не використовують у великих теплицях. Перезволоження грунту і потрапляння води на листя і квіти негативно позначаються на ягідних культурах. У тепличному рослинництві все частіше використовують систему крапельного і підгрунтового поливу. При високій вологості спостерігається збій фізіологічних процесів рослини, в тому числі запилення.

В умовах надлишку вологи стрімко розвивається патогенна мікрофлора, що викликає захворювання кущів суниці садової. Для того щоб уникнути небажаних наслідків перезволоження, Рослинники встановлюють в систему контролю і зволоження повітря. Спеціальні датчики вимірюють температуру і вологість повітря. Якщо задані параметри не відповідають дійсним показниками, автоматично включаються розпилювачі води. Для успішного вирощування в тепличних умовах необхідно створити такий рівень вологості повітря:

  • 80% - при укоріненні саджанців;
  • 75% - в період цвітіння;
  • 70% - при формуванні плодів.

Технологія вирощування полуниці в теплиці

Для отримання високих врожаїв суниці садової в тепличних умовах необхідно підібрати спеціальні сорти культури, пристосовані до умов штучного освітлення з раннім терміном дозрівання. На території з помірним кліматом полуниця в телицею вирощується за двома технологіями, що дає можливість отримувати велику кількість плодів протягом року: російської та голландської. Остання є більш результативною для ягідного бізнесу, але вимагає великих матеріальних і трудових витрат.

Російська

Агротехніка російського способу передбачає підбір високоурожайного сорти ремонтантної (плодоносному кілька разів на рік) полуниці і культивування її протягом 5 років. Останній рік п'ятирічного періоду обробітку культури передбачає отримання розсади одним з існуючих прийомів (з насіння або вусами), знищення старих рослин і висадку молодих кущів ягоди.

голландська

Полуниця в теплиці може вирощуватися альтернативним способом - голландським. Ця технологія безперервного культивування суниці садової в опалювальних парниках. Для цього вибираються сверхранние сорти ягідної культури. Посадку проводять веерно (частинами) через певний проміжок часу, що зменшує трудовитрати і сприяє безперервному процесу плодоношення ягідних кущів. Після першого збору врожаю весь посадковий матеріал видаляють, а на його місце висаджують нові рослини.

способи вирощування

Традиційний спосіб вирощування ягідної культури на грядках вважається застарілим. Для нього потрібна велика площа теплиці. Вагомим аргументом на користь такого методу можна вважати невеликі фінансові витрати в порівнянні з новими способами культивування суниці садової. До його недоліків відносять:

  • Ріст бур'янів, додаткові трудовитрати для їх видалення.
  • Укорінення вусів суниці садової при несвоєчасному їх видаленні, що вимагає періодичного проріджування грядок.
  • Зіткнення дозрілих ягід з вологим ґрунтом - причина утворення гнилі.
  • Велика витрата води. З відкритою поверхні грунту волога швидко випаровується.
  • Незручне положення тіла працівника, що доглядає за рослиною і збирає плоди.

Новітні технології сприяють автоматизації агротехнічних процесів, отримання високих врожаїв ягоди цілий рік завдяки ефективному використанню площі теплиць. Одним із способів є обробіток полуниці на гідропоніці. У перекладі з грецької це слово означає «робочий розчин». Рослини вирощують на гідропонному субстраті (керамзиті, перліті), а не в грунті. Автоматизована установка проводить клімат-контроль, подає необхідні поживні речовини до кореневої системи рослини у вигляді водного розчину.

До переваг вирощування полуниці в гідропоніці відносять:

  • Економічне використання корисної площі теплиць.
  • Контроль і регулювання підгодівлі поживними речовинами і транспірації рослини.
  • Економію води, мінеральних та органічних розчинів за рахунок подачі її безпосередньо до кореневої системи.
  • У цій системі не місце бур'янам, тому немає потреби використовувати гербіциди або робочу силу для видалення бур'янів.
  • Безпомилкова гідропонна агротехніка - запорука здоров'я оброблюваних рослин і високої врожайності культур.

Процес безпідставного плекання сільськогосподарських культур - справа недалекого майбутнього. Вчені світу посилено працюють над удосконаленням нових технологій в рослинництві. Поки ж гідропоніка має ряд недоліків:

  • Сильна залежність від енергоносіїв. Одночасно з монтажем гідропонній установки необхідно забезпечити систему додатковими джерелами енергії (при аварійних ситуаціях, пов'язаних з енергоносіями).
  • Висока собівартість обладнання та енергії.
  • Помилки агротехніки відразу позначаються на стані вирощуваних рослин, так як сильно залежать від зовнішніх умов.

горизонтальний

Багато фахівців по вирощуванню ягідних культур вважають одним з кращих способів культивування в умовах теплиці горизонтальний. Його використовують частіше за голландською технологією вирощування суниці садової. Для створення штучних грядок застосовують труби ПВХ або мішки з армованого поліетилену. У них проробляють отвори для посадки маточних рослин, проводять всередині шланги прикореневого поливу, наповнюють грунтом певного складу. Мають штучні грядки горизонтальними рядами, ефективно використовуючи площа теплиці.

Мають ряди з мішками (трубами) на стелажах в кілька ярусів під кутом один до одного, щоб рослини отримували максимум світла. Переваги такого способу:

  • ефективне використання площі;
  • відсутність бур'янів;
  • вертикальне положення тіла працівників, які доглядають за рослинами;
  • плоди не стикаються з грунтом, тому завжди чисті і не гниють.

Горизонтальний спосіб культивації ягідних культур можна використовувати і на відкритому повітрі в особистих присадибних господарствах. Такі грядки мають декоративний вигляд і дуже зручні. Але вони мають ряд недоліків:

  • Вимагають капіталовкладень, часу і трудових витрат для створення самої конструкції.
  • Використовуваний грунт з часом виснажується. Потрібна додаткова мінеральна підгодівля рослин.
  • Невеликий обсяг грунту, наявність в ньому керамзиту і відсутність природних процесів кругообігу швидко защелачівают субстрат. Потрібно час від часу його міняти, що супроводжується з новими витратами.

вертикальний

Вертикальний спосіб вирощування грунтується на тому ж принципі підготовки штучних грядок, що і горизонтальний, тільки монтують їх вертикально. Завдяки цьому можна більш ефективно використовувати площу, що збільшує рентабельність тепличного господарства. В іншому полуниця в теплиці вертикальним способом має такі ж плюси і мінуси, як і горизонтальним.

тепличні сорти

Запорукою успішного вирощування одним із зазначених вище способів є правильний підбір сорту культури. Основними критеріями, що лежать в основі вибору, є:

  • Урожайність. Перш ніж приступити до вирощування, необхідно розуміти, скільки кілограм полуниці передбачається зібрати.
  • Способи запилення. Пріоритетними є сорти суниці садової, здатної до самозапилення.
  • Швидкість дозрівання. Необхідно звернути увагу на тривалість дозрівання ягід. Серед інших можна вибрати скоростиглі сорти. У деяких випадках вигідно культивувати кілька сортів з різними періодами дозрівання.
  • Довжина батоги. В даний час виведені сорти з довгими батогами (ампельні). Дозріла ягода знаходиться в 10 см від маточного рослини на кінці батоги. Це дає переваги для швидкого збору врожаю.
  • Якісні характеристики ягід. Серед них маса плода, щільність м'якоті, смакові якості.
  • Зберігання та транспортування. Важливо знати, як веде себе ягода при транспортуванні, скільки зберігається і за яких умов.

Вітчизняні селекціонери домоглися великих результатів у виведенні нових гібридів суниці содової для тепличного культивування. Найбільшим попитом серед сортами є:

  • Арапахо;
  • спокуса;
  • Соната;
  • Хоней;
  • корона;
  • мармеладу;
  • Ельсанта;
  • Московський делікатес;
  • Трістар;
  • Сельва.

Хоней - універсальний самозапилюватися сорт для культивування в умовах теплиці та відкритого грунту. Виведений американськими селекціонерами в кінці минулого століття і з тих пір не втрачає своєї популярності. Соковита, солодка ягода масою 20-40 г, володіє відмінною транспортабельністю. Ягоди можна зберігати до 3 днів при кімнатній температурі. Урожайність - 0,5-1 кг з куща. Рослина стійка до захворювань.

Ельсанта - голландський самозапилюватися ранній сорт. Урожайність - 1-2 кг з куща. Стійкий до сірої гнилі, бурої плямистості сприйнятливий до борошнистої роси. Дуже вимогливий до дотримання режиму поливу. Погано переносить як недолік води, так і перезволоження. Ягоди глянцеві, одного розміру, соковиті, з кислувато-солодким смаком. Довго зберігаються, відмінно переносять транспортування.

Сельва - ремонтантний сорт з великими плодами (60-75 г), виведений американськими селекціонерами за допомогою схрещування сортів Брайтон, Тафтс і Паджеро. Відноситься до суперранніх сортам. Вимогливий до дотриманням необхідних умов агротехніки. Ідеальний для застосування в голландською технологією вирощування. Добре переносить транспортування.

самозапильних

Запилення полуниці в теплиці вручну - дуже трудомістка операція. М'яким пензликом працівники стосуються середини квітки кожної рослини, переносячи пилок з куща на кущ. Такий спосіб прийнятний хіба що в маленьких теплицях на присадибних ділянках. У промислових масштабах вирощування ягідних культур штучне запилення проводять за допомогою вентиляторів, створюючи умови штучного вітру. Для запилення квіток у великих теплицях застосовують бджіл. Для цього в неї поміщають вулик.

Справжнім надбанням для агротехніків стали виведені селекціонерами самозапильних сорти полуниці. Найпопулярнішими серед них є:

  • Болеро;
  • Флоренс;
  • корона;
  • Остара;
  • Женева;
  • Сіжозе;
  • Форт скринею;
  • Портола;
  • Еверест;
  • Еві 2.

ремонтантна полуниця

Полуниця в теплиці повинна давати кілька врожаїв на рік, тоді всі витрати будуть виправданими, а рівень доходу від цього бізнесу - високим. Ремонтантні сорти суниці садової цілком відповідають цим вимогам. При дотриманні умов агротехніки і віяловому висаджуванні маточних рослин можна добитися безперервного плодоношення культури протягом року. У тепличних господарствах частіше використовують такі ремонтантні сорти:

  • спокуса;
  • Альбіон;
  • Московський делікатес;
  • джерело;
  • Сельва;
  • Офра;
  • Уїтні;
  • Черндлер;
  • Тамар;
  • Камароза.

Як вирощувати полуницю в теплиці

Процес культивування ягідних культур складається з декількох етапів. Кожен з них впливає на отримання результату - величину врожаю. Після того як визначено, за якою технологією буде вирощуватися полуниця, проведені роботи по оснащенню теплиці необхідними системами (подачі води, освітлення, опалення, клімат-контролю), можна приступати до підготовки грунту і садивного матеріалу.

підготовка ґрунту

Ґрунтова суміш повинна бути легкою і родючою. Вважається, що ідеальними компонентами грунту для суниці є наступні:

  • Среднесуглинистая дерновий грунт. Для знезараження її обробляють препаратами «Байкал», «Бактофіт» або «Тріходермін» за інструкцією. Ці фітопрепарати з одного боку пригнічують розвиток патогенних мікроорганізмів, а з іншого збагачують грунт колоніями корисних бактерій.
  • Низинний торф. Його використовують для кращого проникнення в суміш води і повітря. Його структура здатна утримувати повітря і воду, що створює комфортні умови для кореневої системи рослини.
  • Перегній - органічне добриво, необхідне для активної життєдіяльності рослинного організму.
  • Крупнозернистий річковий пісок. Служить природним буфером для рівномірного проникнення вологи, повітря, мінеральних добрив, є природними розпушувачами субстрату.
  • Зола - джерело легкодоступних рослині мінералів:
  1. калію;
  2. кальцію;
  3. фосфору;
  4. магнію;
  5. заліза;
  6. сірки;
  7. цинку.
  • Карбамід (сечовина), суперфосфат - мінеральні добрива для збільшення врожаю, профілактики захворювань ягідної культури.

Для приготування грунтової суміші необхідно взяти в рівній пропорції торф, грунт, перегній. На кожне відро перерахованих компонентів додають 60-70 г карбаміду, 15-20 г суперфосфату, 2 склянки золи. На кожні 7 частин дернової грунту необхідно додати 2 частини тирси. 1/10 грунтової суміші повинен складати пісок. Всі частини змішують, заливають водою і залишають на кілька днів для початку ферментації компонентів.

розсада

Посадковий матеріал отримують двома способами: з насіння або з вусів дорослої рослини. Перший спосіб - трудомісткий, копіткий. Він виправданий для економії матеріальних ресурсів, отримання розсаду елітних сортів суниці содової. Для цього використовують суміш садової грунту з піском в співвідношенні 3/1. Сходи з насіння очікують через 20 днів. Після появи у саджанця другого листка необхідно підживити розсаду будь-яким органічним добривом. Пікіровку саджанців проводять, коли вони виростуть до 10 мм.

Щоб отримати розсаду з вусів дорослої рослини, надходять у такий спосіб:

  • Відзначають стрічкамі здорові, добре розвінені маткові кущі.
  • Відбірають на вусах ціх кущів потужні Первинні розетки.
  • Прішпілюють до вологих грунту обраних розетку с помощью канцелярської Скріпки.
  • Відаляють всі інші вуса від маточного куща, оберігаючі его від віснаження.
  • Після того як паросток зміцніє, від'єднують його від материнської рослини, перерізавши вус.

У голландською технологією вирощування активно використовується розсада «Фріго». Маточним кущах окремих рослин суниці садової не дозволяють цвісти, а всі їхні сили використовують для отримання розсади з вусів. Молоді кущики ростять і підсилюють за допомогою підгодівлі, потім штучно знижують температуру для того, щоб саджанці увійшли в фазу спокою. В цей час їх витягують з грунту, видаляють все листя крім зародків генеративних бруньок і зберігають в холодильних камерах при температурі + 1-2 ° С. Висадку виробляють у міру необхідності нового посадкового матеріалу.

Висадка і догляд

Щоб отримати високий урожай ягід, необхідно дотримуватися всіх правил агротехніки від посадки до збору плодів. Поряд з індивідуальними особливостями сорту суниці садової для досягнення гарної приживлюваності потрібно дотримуватися наступних пунктів:

  • Садити розсаду на відстані 20 см один від одного. При вертикальному способі вирощування - в шаховому порядку.
  • Посадка проводиться в добре зволожений грунт. Розетка куща повинна бути на поверхні, а шийка кореня - під землею. Грунт навколо куща притискають і мульчують. Перший полив здійснюють відразу після посадки.
  • Температура повітря повинна бути не більше + 10-12 ° С. Вологість - 80%. В ході росту культури температуру поступово підвищують, а вологість знижують. Для зниження вологості використовують провітрювання приміщень.
  • Для полуниці найкращим є 16-годинний світловий день. Лампи для штучного освітлення повинні розташовуватися на висоті 1 м від грядок.

Полив и підгодівля

Найкращим поливом для полуниці є крапельний. Подається до кореневої системи вода через крапельниці попереджає попадання її на листя і плоди, що зменшує ймовірність захворювання культури. Субстрат повинен бути вологим, але не мокрим. В іншому випадку неминуче злежування грунту і розвиток гнильних бактерій. Періодичність підгодівлі - 1 раз в два тижні. На 10 л води - 10 г калійної солі і 80 г суперфосфату. Удобрюють рослини через систему поливу.

профілактика захворювань

Нові технології вирощування полуниці в ізольованому грунті до мінімуму скорочують захворювання культури. Визрівання плодів відбувається без дотику з грунтом. В інших випадках дуже важко уникнути хвороби ягідної культури. Найнебезпечнішими її ворогами є:

  • борошніста роса;
  • сіра гниль;
  • бура плямистість.

У боротьбі з хворобами суниці садової використовують фунгіциди. Щоб не втратити урожай, потрібно періодично проводити огляд грядок, виявляти симптоми зараження кущів патогенними мікроорганізмами. До профілактичних заходів щодо запобігання ураження рослин відносять:

  • знезараження грунту перед початком культиваційних періоду;
  • використання здорового посадкового матеріалу;
  • знищення бур'янів;
  • забезпечення своєчасної підгодівлі калійними і фосфорними добривами;
  • недопущення перезволоження субстрату;
  • дотримання температурного режиму і оптимальної вологості повітря;
  • періодична заміна всього субстрату;
  • обприскування 1% бордоською рідиною перед цвітінням.

Відео

Сільські історії з Сергієм Курочкіним. Полуниця в теплиці

Полуниця на гідропоніці в теплиці. фермер Гліб

Знайшли в тексті помилку? Віділіть ее, натісніть Ctrl + Enter и ми все віправімо! Розповісті друзям:
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама