Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Помідор: посадка і догляд у відкритому грунті, вирощування розсади з насіння, фото

  1. Посадка і догляд за помідорами (коротко)
  2. Овоч помідор (томат) - опис
  3. Вирощування помідорів з насіння
  4. Вирощування розсади помідорів
  5. пікіровка помідорів
  6. Вирощування помідорів на підвіконні
  7. Посадка помідорів у відкритий грунт
  8. Грунт для помідорів
  9. Як висаджувати помідори у відкритий грунт
  10. Вирощування помідорів в теплиці
  11. Догляд за помідорамі
  12. полив помідорів
  13. Як підв'язати помідори
  14. підживлення помідорів
  15. Обробка помідорів
  16. Шкідники і хвороби помідорів
  17. Збір і зберігання помідорів
  18. Види і сорти помідорів
  19. До ранніх сортів відносяться
  20. З середньостиглих помідорів популярні такі сорти

Рослина помідор, або томат (лат Рослина помідор, або томат (лат. Solanum lycopersicum) - вид трав'янистих однорічних і багаторічних рослин роду Паслін пасльонових культур, представники якого широко вирощуються по всьому світу в якості овочевої культури. Помідором в побуті називають плід томату - pomo d'oro в перекладі з італійської означає золоте яблуко. А слово томат походить від ацтекського томатль, яке французи вдосконалили до сучасної форми. Родина томатів - Південна Америка, де вони до цього дня ростуть в дикій природі. В Європу овоч помідор потрапив в середині XV століття. Мореплавці завезли його в Португалію та Іспанію, звідки він потрапив до Італії, Франції та інші, більш віддалені від морських шляхів європейські країни.

Розводили томат як екзотична рослина, довгий час вважаючи його плоди отруйними. Вперше рецепт нібито іспанського страви з помідорів потрапив в куховарську книгу в Неаполі в 1692 році. У Росії томати з'явилися в XVIII столітті і вирощувалися спочатку як декоративна дивина, оскільки плоди в умовах російського клімату повністю не дозрівали, і тільки видатний російський натураліст, письменник і філософ Болотов А.Т. зумів домогтися повного дозрівання помідорів, завдяки розсадним способом їх вирощування, а також використання методу дозаривания.

З нашої статті ви дізнаєтеся, як виростити розсаду помідорів, коли садити розсаду помідорів в грунт, ніж удобрювати помідори, як ведеться боротьба з хворобами помідорів, яке краще використовувати добриво для помідорів, як збирати помідори, які існують сорти помідорів для відкритого грунту, і отримаєте багато іншої цікавої і важливої ​​інформації, яка допоможе вам виростити багатий і якісний урожай цих чудових плодів.

Посадка і догляд за помідорами (коротко)

  • Посадка: посів насіння на розсаду - з середини до кінця березня, пересадка сіянців в грунт в залежності від сорту - через 45-60 днів.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: пухка, тепла, помірно волога, багата органікою, нейтральною або слабокислою реакції.
  • Попередники: хороші - морква, цибуля, капуста, огірки, кабачки, бобові культури; небажані - томати, картопля, перець, баклажани та інші пасльонові рослини.
  • Полив: регулярний, крапельний. Витрата - по 1 л води на рослину.
  • Підгортання: через 8-12 днів після висадки в грунт, після поливу, потім через 2,5-3 тижні після першого підгортання.
  • Пасинкування: через 3 тижні після висадки сіянців в грунт.
  • Мульчування: органічним матеріалом - травою, торфом або тирсою.
  • Підв'язка: до кілків або шпалер на рівні першого листа, потім на рівні другої кисті, потім на рівні третьої кисті.
  • Підживлення: 1-я - через 10-12 днів після висадки розсади на грядку, 2-я - через два тижні після першого підживлення, а 3-я - через два тижні після другої.
  • Шкідники: совки, трипси, дротяники, слимаки, капустянки, галові нематоди і паросткові мухи.
  • Хвороби: фітофтороз, коричнева, бура, біла і чорна плямистості, біла, сіра, верхова та стеблевая гнилі, вертіціллез, трахеомікоз, стрик, бактеріальний рак і вірусна мозаїка.

Детально про вирощування помідорів читайте нижче

Овоч помідор (томат) - опис

У помідорів сильно розвинена, швидко формується розгалужена стрижнева коренева система, що йде в глибину на метр і більше, і розростається на 1,5-2,5 м в ширину. Характерно, що при хороших умовах розвитку додаткові корені можуть утворюватися на будь-якій частині стебла, тому в культурі можливо не тільки насіннєве розмноження помідорів, але і вегетативне - пасинками або живцями. Стебло у помідорів розгалужених, полегающий або прямостояче, що досягає у висоту від 30 до 200 і більше сантиметрів. Непарноперістие листя томата розсічені на великі частки, у деяких сортів вони нагадують листя картоплі. Зібрані в кисті квітки непоказні, дрібні, різного ступеня жовтизни, вони обоєполи - в одній квітці є і жіночі, і чоловічі органи.

Плоди є багатогніздові ягоди різних форм - округлі, еліпсоїдні, циліндричні. Маса плоду може бути всього 30 г, а може досягати 800 м Колір стиглих плодів залежить від сорту: він може бути блідо-рожевим, оранжевим, яскраво-червоним, малиновим, білим, світло-зеленим, світло-жовтим, яскраво-жовтим, золотисто-жовтим, коричневим, фіолетовим і майже чорним. Насіння помідорів плоскі і дрібні, загострені біля основи, різних відтінків жовтого кольору, з опушенням, що додає їм сіруватий відтінок. Вони не втрачають схожості від 6 до 8 років.

У ботанічному сенсі помідори - ягоди, проте в 1893 році Верховний суд Сполучених Штатів, а в 2001 році Євросоюз вирішили вважати помідори не фруктами, як всі інші ягоди, а овочами.

Вирощування помідорів з насіння

Посів насіння помідорів

Вирощування помідорів у відкритому грунті здійснюється через розсаду, оскільки при посіві насіння безпосередньо в грунт плоди за сезон не встигають дозріти. Вирощування розсади помідорів починається взимку з таким розрахунком, що через місяць після другої пікіровки її можна буде висаджувати у відкритий грунт. У кожній кліматичній зоні посадка помідорів на розсаду здійснюється в свої терміни, але в будь-якому кліматі при дотриманні всіх необхідних умов період з моменту посіву насіння до висадки розсади на грядку в залежності від сорту становить 45-65 днів. Наприклад, в середній смузі насіння на розсаду сіють з 8 по 20 березня.

Якщо ви збираєтеся вирощувати помідори не в грунті, а в теплиці, розсада буде готова до пересадження в парник за 30-35 днів. До речі, в районах з недовгим влітку у відкритому грунті краще вирощувати великоплідні сорти помідорів: навіть якщо вони не встигнуть дозріти, їх можна дозаріть, знявши з куща бурими. Дрібноплідні помідори при дозаривании робляться несмачними і млявими, а великоплідні навіть після дозрівання в приміщенні залишаються соковитими, солодкими і смачними.

Перед тим, як садити розсаду помідорів, насіння прогрівають дві доби при температурі 30 ºC, потім ще три доби при температурі 50 ºC, після чого замочують їх на півгодини в рожевому розчині марганцівки , Потім полощуть 10 хвилин в чистій проточній воді і витримують кілька годин в стимуляторе зростання.

Для посіву розсади помідорів підійде будь-який універсальний грунт, в тому числі що складається з рівних частин піску і торфу. Можна вирощувати розсаду помідорів в субстраті, що складається з семи частин торфу, полчасті тирси і однієї частини дернової землі. Добре ростуть сіянці і в грунті з трьох частин торфу і однієї частини перегною з додаванням по полчасті тирси і коров'яку.

Який грунт ви б не надали перевагу, його обов'язково потрібно продезінфікувати в духовці або мікрохвильовій печі, а за два тижні до посіву насіння ще й пролити однопроцентним розчином препарату ЕМ-Байкал. Стерилізувати грунт можна також виморожуванням: виставте ємність з готовим грунтом для розсади на мороз на початку зими, а навесні внесіть її, дайте зігрітися і приступайте до посіву.

Ящики для вирощування розсади помідорів повинні бути висотою не менше 10 см. Якщо у вас достатньо місця, намагайтеся не сіяти насіння густо, а ще краще використовувати для посіву торф'яні таблетки діаметром 33-36 мм, розклавши в них по 2-3 насінини, і тоді можна буде уникнути пікіровки сходів. Чи не закладайте насіння занадто глибоко: посійте їх на вологий грунт і присипте зверху шаром ґрунту або вермикуліту товщиною 3-4 мм. Накрийте посіви плівкою або папером.

Вирощування розсади помідорів

Правильний догляд за розсадою помідорів позитивно впливає на якість і кількість майбутнього врожаю. До появи сходів температура в приміщенні з посівами підтримується на рівні 25 ºC. Як тільки з'являться паростки, а трапляється це в середньому через 5-7 днів, плівку або папір знімають (зробити це краще в другій половині дня), потім сіянці влаштовують під яскраве розсіяне світло, а температуру на тиждень знижують вдень до 10-15 ºC, а вночі до 8-12 ºC. Після закінчення семи днів температуру в приміщенні в сонячні дні встановлюють в межах 20-25 ºC, в похмурі - 18-20 ºC, а вночі - 14-16 ºC.

Слідкуйте за тим, щоб при регулярному провітрюванні сіянці не потрапляли на протяг.

Полив субстрату здійснюють відстояною водою кімнатної температури через дрібнодисперсний розпилювач один раз в тиждень, проте з моменту посіву насіння у вологий грунт до появи у сіянців першого справжнього листочка грунт не поливають. Коли у сіянців розвинеться по 5 справжніх листків, переходять на режим поливу один раз в 3-4 дня. Будьте готові до того, що вам доведеться організовувати сіянцям додаткове освітлення, оскільки для нормального розвитку їм необхідний 12-16-годинний світловий день, але якщо у вас немає такої можливості, підгодуйте сіянці калійними добривами в слабкої концентрації. Коли розсада підросте, додайте в ящики шар грунту товщиною 1-2 см, щоб забезпечити сіянцям стійкість.

пікіровка помідорів

Пікіровка сіянців здійснюється в фазі розвитку двох справжніх листків. Про необхідність пікіровки розсади томатів існують прямо протилежні думки, і у прихильників кожного з них є свої резони. Щоб зрозуміти, чи дійсно сіянцям так необхідна ця процедура, можна виконати експеримент: частина сіянців распікіруйте, пересадивши їх після прищіпки центрального кореня в стаканчик об'ємом не менше 0,5 л (якщо ви будете використовувати тару меншого обсягу, вам доведеться пікірувати сіянці двічі ), а іншим сходам просто підсипте в ємність трохи грунту для стійкості. Цей простий досвід дозволить визначити, які з сіянців краще розвиваються і так уже потрібна пікіровка розсади.

Перед тим, як пікірувати помідори, грунт в ємності з розсадою зволожують. При пікіровки пересадка сіянців в стаканчики може здійснюватися поштучно, а можна висаджувати в одну ємність два сіянця, а коли вони витягнуться до 10-15 см, їх стебла щільно пов'язують по всій довжині синтетичною ниткою. Коли два стебла зростуться в один, нитка прибирають, і у вас вийде рослина з потужним стеблом і двома кореневими системами.

Після пікіровки температуру в приміщенні, де містяться сіянці, на тиждень підвищують до 25-27 ºC в сонячні дні, до 20-22 в похмурі і до 14-17 ºC вночі, потім повертаються до колишнього температурному режиму.

За два тижні до висадки розсаду починають готувати до умов, в яких їй належить рости у відкритому грунті: полив поступово скорочують, розсаду щодня виставляють ненадовго на свіже повітря під прямі сонячні промені, підгодовують розчином 1 г аміачної селітри, 7 г сульфату калію і 4 г суперфосфату в 1 л води, проводять профілактичну обробку від хвороб і шкідників одновідсотковою бордоською рідиною.

Вирощування помідорів на підвіконні

У домашніх умов можна вирощувати різні овочеві культури - помідори, огірки , перець солодкий , перець гіркий та інші. Світлолюбні помідори краще вирощувати на південному підвіконні, оскільки вони мають потребу в гарному освітленні і не бояться навіть прямих сонячних променів. В осінньо-зимовий період, коли світловий день стає коротким, для нормального розвитку томатів вам знадобиться агро-лампа або люмінесцентний світильник.

Для вирощування в умовах квартири краще вибирати карликові або низькорослі сорти, наприклад, Маленьку Флориду, Дубок, Перлину червону або жовту, Піноккіо, а також гібриди Балконне диво, Бонсай і Бонсай мікро.

У стаканчики насипають грунт, що складається з торфу, піску, перегною і дернової землі в рівних частинах, проливають його окропом, а коли він охолоне, розкладають по ньому насіння. Пророслі насіння кладуть у склянку по одному, непророщенние - по 2-3 насінини. Заглиблюють насіння на 2 см. Пророщують насіння, загорнувши їх у вологу тканину на кілька днів, поки на них не з'являться крихітні паростки. Але перед початком пророщування посівний матеріал перевіряють на схожість: опускають на 15 хвилин в світло-рожевий розчин марганцівки - за цей час життєздатні насіння набухнуть і осядуть на дно, а невсхожіе спливуть.

Стаканчики з посівами містять при температурі 25-30 ºC накритими склом або плівкою, а через 3-5 днів, коли проклюнутся сходи, ємності переносять на підвіконня, на якому вже повинен бути встановлений пристрій для додаткового освітлення. Перед тим, як поливати помідори, переконайтеся, що верхній шар субстрату просох. Для зволоження грунту використовують гумову медичну грушу, заповнюючи її відстояною водою кімнатної температури і вводячи воду між стінками склянки і грунтом. Таким чином ви не розмиє грунт і зумієте уникнути перезволоження його верхнього шару. Для зволоження грунту можна використовувати спосіб поливу в піддон.

Коли розсада зміцніє, її пересаджують в ємності побільше: низькорослим сортам буде достатньо трьох-п'ятилітрових горщиків, а для високорослих помідорів необхідна посуд об'ємом 8-12 літрів. На дно горщика укладають шар дренажу, потім шар піску товщиною 2 см, помідорний сіянець із земляною грудкою з стаканчика перевалюють в горщик і поступово додають стільки землі, щоб горщик виявився заповненим і не містив пустот. Сіянець заглиблюють по сім'ядольні листя.

У міру зростання помідора вам доведеться проводити його пасинкування - видалення пагонів, що розвиваються в пазухах листків. Не використовуйте для цього ріжучих предметів, обламують пасинки руками, залишаючи пеньок в 10-20 мм. Ця процедура стимулює розвиток основних пагонів і в значній мірі підвищує врожайність куща. Оптимальна денна температура після пересадки томата - 28 ºC, а нічна - 15 ºC.

Поливають помідори 2-3 рази в тиждень відстояною водою кімнатної температури, намагаючись не розмивати поверхню грунту. Один раз в декаду проводите добриво помідорів мінеральними або органічними підгодівлею, але уважно стежте за концентрацією, щоб не спровокувати розростання зелені на шкоду формуванню плодів. Слідкуйте за стійкістю стебла і, якщо виникне необхідність, будьте готові підв'язати кущик до опори.

Для впевненості в тому, що ваші помідори обпиляться, пару раз в тиждень обережно струшуйте рослина. Коли велика частина плодів буде сформована, доцільно видалити верхівку куща і квітучі кисті. Помідорний кущ в домашніх умовах при правильному догляді може плодоносити п'ять років, однак найбільш плідними бувають зазвичай перші два роки.

Посадка помідорів у відкритий грунт

Коли садити помідори в грунт

Посадка помідорів в грунт здійснюється в червні, коли мине небезпека заморозків і встановиться тепла погода. До цього часу у сіянців розвивається коренева система, з'являються квіткові кисті, кількість листя досягає семи або восьми, а стебло виростає у висоту до 25-30 см.

Ділянка для подальшого вирощування помідорів повинен добре висвітлюватися і прогріватися сонцем і бути захищеним від вітру. Добре, якщо в якості попередників на ньому вирощувалися капуста , бобові культури , цибуля , морква , буряк , турнепс та інші коренеплоди. Якщо ж на ділянці росли перець, баклажани або картопля , Тобто представники пасльонових, то вирощувати на ньому помідори ви зможете не раніше, ніж через три роки.

Грунт для помідорів

Помідори люблять багату органікою грунт, при цьому вони мають здатність швидко вибирати з неї всі поживні речовини, тому в грунт для помідорів необхідно заздалегідь вносити перегній або компост в кількості 4-6 кг на м², а також мінеральні добрива: фосфорні та калійні по 20 г за півроку до посадки помідорів під осінню перекопування і по 10 г азотних добрив навесні в рік посадки. У жовтні попереднього посадці помідорів року грунт на ділянці перекопують з органікою, причому, чим більше вийдуть грудки землі, тим краще, а навесні в рік посадки потрібно провести на ділянці два розпушування грунту глибиною до 10 см із закладенням азотного добрива.

За умови щорічного внесення в грунт органіки на одній ділянці можна вирощувати помідори 2-3 роки, після чого необхідно зробити як мінімум трирічна перерва.

Як висаджувати помідори у відкритий грунт

Перед посадкою у відкритий грунт розсади на ділянці викопують лунки глибиною зі стаканчик, в якому знаходиться розсада, і добре проливають їх водою. Лунки розташовують в ряду на відстані 30-40 см, між рядами зберігають інтервал 50-60 см. Сіянці висотою 30 см висаджують в лунки під прямим кутом, що витягнулися екземпляри або сіянці високорослих сортів садять під нахилом вершиною на південь, занурюючи в землю чверть або навіть третину стебла. Грунт ущільнюють, поливають, біля високорослих помідорів встромляють кілочок, який може знадобитися рослині як опора.

Примерно Щільність рослин на 1 м²:

  • вісокорослі сорти и гібриди - 3-4 куща;
  • сорту с ограниченной зростанням основного стебла, а такоже ті, Які формують Всього Одне стебло - від 6 до 10 кущів;
  • сорту, что формують 2-3 стебла на кущі - 4-6 рослин.

Вирощування помідорів в теплиці

Посадка помідорів в теплицях здійснюється в Першу декаду травня. Однак в цею годину по ночах ще прохолодно, тому обтягніть теплицю двома кулями плівки з люфтом в 2-3 см между ними. Після настання теплої погоди, а це може статися вже на початку червня, верхній шар плівки можна буде зняти. Майте на увазі, що помідори не вирощують в теплиці одночасно з огірками, оскільки необхідні для томатів режим провітрювання, більш низька вологість повітря і температура змісту абсолютно не підходять огіркам. Крім того, вирощування помідорів вимагає постійної освітленості, найменше затінення від дерев або кущів може негативно позначитися на майбутньому врожаї.

Вирощування томатів у теплиці - детальна стаття

Чи не висаджуйте помідори в гряди після попередників або хоча б замініть після них верхній шар грунту товщиною в 10-12 см, щоб уникнути зараження антракнозом, після чого проведіть дезінфікуючу обробку грунту киплячим розчином столової ложки мідного купоросу в 10 літрах води. Купорос можна замінити двома пігулками Оксіхома. При підготовці до посадки в грунт вносять по 3 столових ложки подвійного суперфосфату в гранулах, чайну ложку калієвої селітри або карбаміду, по столовій ложці калимагнезии і сульфату калію і пару стаканів деревної золи.

Пересадка сіянців стандартного розміру в тепличний грунт здійснюється за тим же принципом і в тому ж порядку, що і посадка у відкритий грунт, а ось витягнулися або переросли сіянці садять таким чином: в дні лунки викопують ще одну лунку розміром з горщик, в якому росте довгий сіянець. Ось в неї і встановлюють торф'яної горщик або перевалюють земляний кому з переросла розсадою і закопують тільки цю нижню лунку, а верхню лунку залишають відкритою. Через два тижні, коли розсада приживеться, можна буде закопати і другу лунку.

Навіщо це роблять? Справа в тому, що рослина на похороненому під землею ділянці стебла відразу починає утворювати додаткові корені і, витрачаючи на це сили, довго і погано приживається.

Після висадки розсади її протягом двох тижнів не поливають, після закінчення цього терміну саджанці підв'язують до опори висотою до 2 м і формують з них одностеблові рослини з 7-8 квітковими китицями, безжально видаляючи всі утворюються пасинки і залишаючи від них лише пеньки довжиною 1 2 см. Для впевненості в тому, що запилення помідорів пройде успішно, вдаються до легкого струшуванні квіткових кистей з подальшим поливом ґрунту або обприскуванням водою квіток з дрібнодисперсного розпилювача. Через пару годин після струшування і обприскування для того, щоб знизити вологість повітря, в теплиці влаштовують провітрювання.

До речі, крім дверей і бічних кватирок в теплиці для вирощування помідорів необхідно встановити стельові кватирки, щоб на плівці не накопичувався конденсат. Справа в тому, що занадто висока вологість грунту і повітря знижує кількість цукру і сухих речовин в ягодах томата, від чого вони стають водянистими і кислими. До формування бутонів полив помідорів здійснюють один раз в 5-7 днів з розрахунку 4-5 л на м², з моменту початку цвітіння кількість води на одиницю площі при поливі збільшують до 10-15 л.

Оптимальна температура для помідорів в теплиці 20-22 ºC.

За період вегетації помідорів буде потрібно 3-4 кореневі підживлення. Першу підгодівлю вносять через три тижні після висадки сіянців в теплицю, і складається вона з столової ложки нітрофоски і півлітра рідкого коров'яку, розчинених в 10 л води. Другу підгодівлю у вигляді розчину столової ложки повного мінерального добрива і чайної ложки сульфату калію в 10 л води вносять через два тижні після першого підживлення. Третій раз помідори удобрюють через ще два тижні, розчиненими в 10 літрах води двома столовими ложками деревної золи і однією столовою ложкою суперфосфату.

Витрата добрив приблизно 6-8 л на м². Якщо вам знадобиться прискорити налив (дозрівання) плодів, під час повного плодоношення внесіть на кожен м² грядок по 5 л такого розчину: 2 столових ложки суперфосфату, столова ложка рідкого гумату натрію на 10 л води.

Догляд за помідорамі

Як виростити помідори

Як і будь-які інші городні культури, помідори у відкритому грунті потребують розпушуванні грунту, прополка, поливах і підгодівлі, в захисті від шкідників і хвороб. Необхідними заходами догляду за помідорами також є підгортання і формування кущів.

Розпушування грунту між кущами і в міжряддях потрібно здійснювати кілька разів за сезон - кожні 10-12 днів, з метою руйнування утворилася на поверхні кірки. Одночасно з розпушуванням ділянки видаляють з'явилися бур'яни. Перше підгортання помідорів потрібно провести через 8-12 днів після висадки розсади в грунт, на наступний день після поливу. Другий раз поливають і підгортають помідори через два з половиною чи три тижні після першого.

І не забувайте про формування кущів. В умовах України або Ставропілля, наприклад, можна ростити кущі в кілька стебел, але якщо у вас прохолодний клімат, краще вирощувати одностеблові помідори, залишаючи на них 2-3 кисті і видаляючи пасинки, інакше замість врожаю помідорів ви виростите урожай бадилля. Перший раз бічні пагони видаляють через 3 тижні після висадки розсади в грунт, коли вони досягнуть довжини 5-7 см.

Високорослі сорти не тільки пасинкують, у них ще й прищипують на початку серпня точку росту. А у плетистих сортів видаляють нижнє листя, що знижує ризик грибкових захворювань і забезпечує доступ світла і повітря до рослини, а, отже, гарантує більш ранній і високий урожай.

полив помідорів

Вирощування помідорів у відкритому грунті передбачає регулярний полив рослин. Помідори поливають в лунки, витрачаючи до 1 л води на кожну рослину. Робити це краще в другу половину дня або в похмуру погоду. Обов'язково поливати помідори перед розпушуванням, під час цвітіння першої та другої кисті і після внесення сухих добрив.

Кращий спосіб поливу помідорів - крапельний. В цьому випадку вода надходить в грунт повільно, тому різкого коливання вологості повітря, яке може нашкодити рослинам, не відбувається. Крім того, вода не застоюється на поверхні ділянки, а вбирається в грунт, що зменшує ризик грибкових захворювань.

Грунт на ділянці з помідорами можна мульчувати чорним покривним матеріалом - цей захід пригнічує ріст бур'яну і зберігає вологу в ґрунті. Мульчування ділянки органікою (травою, тирсою або торфом) приверне дощових черв'яків, рихлящімі грунт і виробляють в процесі своєї життєдіяльності необхідний рослинам гумус. Однак стежте, щоб слідом за хробаками на ділянці не з'явилися кроти, для яких дощові черв'яки є їжею.

Як підв'язати помідори

Підв'язувати помідори можна до кілків або до натягнутих шпалер. Коли краще ставити з північного боку ряду, зберігаючи відстань між ними і стеблами 9-11 см. Для влаштування шпалер кілки забивають через кожні 4 м, між ними натягують мотузки або нитки.

Підв'язування здійснюють в три етапи:

  • відразу після висадки сіянців в грунт на рівні першого аркуша;
  • на рівні другої кисті;
  • на рівні третьої кисті.

підживлення помідорів

Перша підгодівля саджанців вноситься через 10-12 днів після висадки розсади в грунт, і складається вона з суміші органічних і мінеральних добрив: в 10 літрів розчину коров'яку (одна частина гною на 8-9 частин води) додають 20 г суперфосфату - цієї кількості повинно вистачити на 10 кущів помідорів. Другу і третю підгодівлі вносять після першої з інтервалом в два тижні: мінеральні добрива в сухому вигляді розсипають по ділянці з розрахунку 20 г суперфосфату, 10 г аміачної селітрі і 15 г калійної солі на м². Після цього ділянку рихлять, закладаючи добрива, а потім поливають.

Іноді доводиться спостерігати зміни зовнішнього вигляду рослин, зумовлені нестачею або надлишком в грунті того чи іншого елемента.

  • Наприклад, помідори жовтіють, вірніше, їх листя набувають жовту або червоне забарвлення, а стебла стають крихкими на тлі сірчаного голодування.
  • Від нестачі бору стебла помідорів чорніють в точці зростання, живці молодого листя набувають крихкість, а на плодах з'являються бурі плями.
  • Жовтіють листя помідорів і загортаються вгору від нестачі молібдену, в цьому випадку рослина навіть може вразити хлороз, як і в разі нестачі заліза, при якій листя стає майже білими, а помідори не достигають і навіть не ростуть.

Якщо ви виявили такі симптоми, позбутися від дефіциту того чи іншого елемента можна позакореневими підгодівлею, що містять елемент, якого бракує.

Обробка помідорів

В умовах прохолодного клімату помідори іноді не встигають визрівати. Як в такому випадку врятувати урожай, на який було витрачено сили і покладені надії? Чим обробити помідори, щоб прискорити їх дозрівання? Пропонуємо вам такий нехитрий спосіб: молоді соснові пагони, витримані в холодильнику протягом тижня, подрібнити, залити водою в пропорції 1: 2, закип'ятити і томити на слабкому вогні 5-10 хвилин. Після того, як відвар охолоне, процідіть його і розведіть водою в співвідношенні 1: 3. Цим складом потрібно обприскати кущі в період формування бутонів.

Шкідники і хвороби помідорів

Найбільш поширеними захворюваннями помідорів є фітофтороз (Звичайний і південний), від якого помідори сохнуть, плямистості (бура, коричнева, чорна і біла), гнилі (біла, стеблова, сіра і верхова), мозаїка , Від якої помідори обсипаються, вертіціллез, трахеомікоз, стрик і бактеріальний рак. Про симптоми захворювань, про те, як боротися з цими хворобами, як обробити помідори, щоб врятувати урожай, до яких засобів обробки можна вдаватися, щоб позбавити помідори від захворювань, а якими користуватися небажано, ми розповімо вам в окремій статті. Зараз же хочемо нагадати, що при дотриманні агротехніки культури можна майже напевно уникнути її зараження всіма цими хворобами.

Хвороби помідорів і як їх лікувати , А також профілактика

З шкідників помідорів найчастіше доводиться мати справу з совками, трипсами , проволочниками , Паростковий мухами, слимаками, капустянка і галова нематодами. Детально про боротьбу зі шкідниками ви зможете прочитати в статті, яка присвячена саме цій темі. Скажемо тільки, що в будь-якому випадку краще використовувати для позбавлення від шкідників натуральні, народні засоби, перевірені часом - відвари, настої трав, що володіють інсектицидною, фунгіцидною і антіфідантним діями.

Збір і зберігання помідорів

За три тижні до збору врожаю обірвемо на помідорах все бутони і квітучі пагони, щоб прискорити дозрівання вже сформувалися плодів. Збір врожаю проводиться вибірково, у міру дозрівання плодів - неповного, а до бурого, рожевого, жовтого, або молочного кольору. Такі помідори прекрасно дозріють за тиждень-другий, зберігши відмінний смак і солодкість. Зняті з куща зелені помідори теж дозріють, але будуть не такими смачними. Закінчити прибирання потрібно до того, як нічна температура досягне позначки 8 ºC, оскільки при такій температурі збільшується ризик ураження помідорів захворюваннями. Багато городників намагаються зняти помідори до «холодної світанки», щоб урожай не загинув.

Однак кожен сорт дозріває в свій час. Наприклад, скоростиглі сорти можна збирати в середині або наприкінці липня, середньостиглі дозрівають в кінці липня або початку серпня, пізньостиглі - в серпні-вересні. Стиглі помідори укладають носиками вниз в картонні коробки або пластмасові ящики, застелені папером, намагаючись, щоб в кожній тарі було не більше 12 кг плодів, інакше тиск на нижній ряд буде занадто сильним. Термін зберігання зрілих плодів до переробки, консервування в цілому вигляді або вживання в їжу не більше тижня.

Зібрані і поміщені на дозаривание бурі і рожеві помідори дозрівають швидше, ніж молочно-білі та зелені. Для зберігання і дозаривания годяться великі, неушкоджені помідори, зняті з куща разом з плодоніжками. Дозаривают помідори теж в картонних коробках, накритих кришками. В середину коробки кладуть 3-4 стиглих плоду, що виробляють етилен, який прискорює процес дозрівання томатів.

Якщо дозарівать помідори в плетених кошиках або пластмасових ящиках, необхідно накривати їх зверху мішковиною або яким-небудь іншим щільним матеріалом, що перешкоджає зникненню етилену.

Якщо ви хочете, щоб помідори дозріли якомога швидше, тримайте їх у теплому приміщенні. Рожеві помідори дозрівають за 5 днів, бурі за тиждень, плоди, що знаходяться в ступеня молочної зрілості - днів за 10. Але щоб зберегти помідори до середини грудня, простелити між шарами томатів папір і тримайте їх в прохолодному приміщенні - засклений балкон цілком для цього підійде, як і сухий льох або холодна веранда. Однак при тривалому зберіганні помідори необхідно час від часу перебирати, щоб не допустити зараження яким-небудь одним гниючим плодом всіх інших.

Види і сорти помідорів

Класифікацій томатів існує кілька. Класифікація американського вченого Ч. Ріка ділить помідори на 9 видів. У нас же прийнята традиційна класифікація, в якій томати поділяються за все на три види: томат звичайний, томат перуанський, томат волосиста.

В даний час існує понад 70 сортів і гібридів томата звичайного, і це тільки помідори для відкритого грунту. За будовою кущів помідори бувають штамбові, нештамбовие і картофелевідние. Штамбові помідори - це компактні кущі, з товстими стеблами, гофрованими, середніми за розміром листям на коротких черешках. Це дуже численна група среднерослих і карликових сортів і гібридів, що утворюють мало пасинків. Листя у нештамбових томатів великі, злегка гофровані, стебла у них тонкі, вилягаючі під вагою плодів. Нештамбовие помідори можуть бути і високорослими, і карликовими.

Зараз з'явилися так звані напівштамбові помідори - щось середнє між описаними видами. Картофелевідние помідори з великими листками, що нагадують картопляні, зустрічаються нечасто.

Існує поділ сортів помідорів по типу росту куща на слаборослиє (детерміновані) і високорослі (індетермінованих). У цій групі розрізняють також супердетермінірованние і полудетермінірованние сорти. Тонкощі цієї класифікації цікаві тільки професіоналам.

За часом дозрівання помідори діляться на ранні, середньостиглі та пізні сорти.

До ранніх сортів відносяться

  • Ірма - середні і великі за розміром помідори, що дозрівають за 100 днів, на кущі 50-60 см заввишки, які не потребують пасинкування, з гарною лежкістю - сорт ідеальний для консервування у власному соку, для осінніх салатів і цільноплідного заморожування;
  • Родзинка - кущі заввишки 50-80 см з щільними червоними плодами серцеподібної форми, масою близько 100 г, відмінних смакових якостей - з солодкуватої кавунової м'якоттю. Гарні як для салатів, так і для консервування;
  • Карапуз - висота куща 50-60 см, врожайність висока, маса червоних плодів бочонкообразная форми 100-200 г, смак і лежкість хороші.

З середньостиглих помідорів популярні такі сорти

  • Бичаче серце - м'які, соковиті плоди великого і середнього розміру рожево-червоного кольору з тонкою шкіркою і відмінним солодкуватим смаком. Врожайність хороша, проте сорт схильний до зараження бурою плямистістю;
  • Дамські пальчики - кущ висотою близько 50 см, що не утворює пасинків, з невеликою кількістю листя і грушоподібними плодами червоного кольору з щільною, твердою м'якоттю - ідеальними для консервування;
  • Кенігсберг - високорослий сорт, що досягає від 1,5 до 2 м з подовженими червоного кольору плодами у формі баклажана відмінного смаку і масою до 300 г.

Пізні сорти помідорів, які варто вирощувати

  • Де Барао - потужна рослина висотою до 4 м з слівовідной, рівними, щільними плодами масою до 70 г високих смакових якостей. Сорт відрізняється холодостійкістю і тіньовитривалістю, призначений для вживання в свіжому вигляді, цільноплідного консервування і тривалого зберігання;
  • Фініш - кущ висотою до 75 см з плодами відмінного смакової якості оранжево-червоного кольору масою до 90 г. Сорт відрізняється врожайністю і стійкістю до вертіціллезу.
  • Черрі - всім добре відомий і багатьма улюблений сорт з відмінними декоративними і високими смаковими якостями маленьких солодких плодів масою до 30 г, зібраних в кисті. Їх можна консервувати прямо з гілкою. Підходять вони для вирощування як у відкритому грунті, так і на балконі або в теплиці.

Пропонуємо вам опис декількох незвичайних різновидів помідорів, інформація про яких вам може здатися цікавою.

  • Перцевідніе помідори, Які ще назівають банановіднімі, відрізняються НЕ только Незвичайна видом, но и Незвичайна смаком. Популярні сорти: Джерсі Девлей, Аурія, Дядя Стьопа.
  • Ребристі помідори велікоплідніх и урожайні, смороду схожі за формою на чищених апельсин, но з опуклімі часточка. Сорти: Тлаколула, Американський ребристий.
  • Помаранчеві помідори, що містять більше цукру, лікопіну та бета-каротину, ніж звичайні сорти, показані людям з алергією на червоні плоди. Найвідоміший сорт - Хурма.
  • Жовті помідори мають насичений смак і золотистий, що милує око колір. У них міститься лікопін і велика кількість каротиноїдів. Ці помідори також підходять алергікам. Кращі сорти: Золоті куполи, Медова крапля, Чудо світла, Золота рибка.
  • Білі помідори відрізняються незвичайним смаком - в них багато цукру і немає кислоти. Сорти: Уайт Сноу, Волове серце біле, Білосніжка.
  • Чорні помідори - лідери за вмістом аскорбінової кислоти, бета-каротину і інших вітамінів, цінуються вони і за свої незвичайні смакові якості, однак, на жаль, ці гібриди не відрізняються високою врожайністю, крім того, вони не холодостійкі і при цьому пізно дозрівають, тому вирощувати їх у відкритому грунті можна тільки в теплому кліматі. Сорти: Радж Капур, Циган, Чорний принц, Блу Скай.
  • Зелені помідори, які ніколи не червоніють, відрізняються унікальним смаком. Найвідоміші сорти: Смарагдове яблуко, Болото.

Після цієї статті зазвічай читають

Додати коментар

Навіщо це роблять?
Як в такому випадку врятувати урожай, на який було витрачено сили і покладені надії?
Чим обробити помідори, щоб прискорити їх дозрівання?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама