Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Помідори на підвіконні взимку: вибір сорту, посадка, догляд, як зібрати насіння в домашніх умовах, інші способи вирощування томатів будинку

  1. Переваги домашнього вирощування помідорів
  2. вибір сорту
  3. особливості посадки
  4. Як виростити томати взимку на підвіконні (відео)
  5. Поливи та підживлення
  6. досвечіваніе
  7. Підв'язування і пасинкування
  8. Як зібрати насіння помідорів в домашніх умовах
  9. профілактика хвороб
  10. Інші способи вирощування помідорів в домашніх умовах
  11. На балконі
  12. Вниз головою
  13. У домашній теплиці
  14. Як сіяти насіння томатів (відео)

Помідори на підвіконні взимку останнім часом вирощуються все частіше Помідори на підвіконні взимку останнім часом вирощуються все частіше. Такий спосіб отримання вітамінної овочевої продукції відрізняється високим рівнем ефективності і низькими витратами як коштів, так і часу.

Переваги домашнього вирощування помідорів

спосіб вирощування томатів в домашніх умовах не відрізняється складністю, але має певні переваги:

  • відсутня необхідність суворого дотримання термінів посіву насіння, як у інших томатів, особливо високорослих гібридів і сортів;
  • є можливість отримати пристойний урожай стиглих плодів незалежно від пори року і погодних умов;
  • на обмеженому просторі є можливість виростити екологічно чисту овочеву продукцію з відмінними смаковими якостями.

Крім того, високий рівень декоративності міні-кісткової зі стиглими плодами дозволяє прекрасно прикрасити приміщення. Безумовно, для отримання якісних стиглих плодів слід обов'язково враховувати деякі особливості домашнього культивування, які не обмежуються правильним вибором сорту.

вибір сорту

Для вирощування томатів в домашніх умовах доцільно вибирати виключно низькорослі гібриди та сорти. У таких рослин коренева сістемане така потужна, як у високорослих кущів, і для повноцінного розвитку не потрібно глибокий поживний грунт.

Останнім часом з'явилися гібриди та сорти помідор, які володіють нейтралітетом до довжини світлового дня і оптимально пристосовані для вирощування в домашніх умовах. Майже 90% кімнатних культур є гібридними. Особливою популярністю користуються штамбові сорти, які мають один міцний і товстий стовбур з щільною кроною. Такі томати не вимагають підв'язки і підтримки.

Найменування сорту Основні характеристики Колір і маса плодів Термін дозрівання Особливості сорту «Мікрон НК» Найнижчий томат в світі. Плоди відрізняються солодким смаком. Застосування універсальне. Плоди маленькі, розміром з дрібну вишню, жовтого кольору. Середньоранній термін дозрівання, 101-110 днів. У пасинкуванні не потребує. «Бонсай» Низькорослий, висотою 20-30 см, штамбовий з дрібними темно-зеленим листям і дуже коротким междоузлием. Три або чотири кисті формуються на головному стеблі. Плоди невеликі, вагою в 30 г, щільні і дуже солодкі. Середньостиглий, 105-115 днів від сходів до плодоношення. Сорт Середньостійкий до основних хвороб томатів. «F1 Балконний червоний» Кущ компактний, висотою становить близько 30 см. Дрібні, 15-20 г, яскраво-червоні помідори, солодкі й ароматні. Дуже скоростиглий томат, дозрівання займає 85 днів від появи сходів. У пасинкуванні сорт не потребує. «Піноккіо» Кущ компактний, висотою - близько 30 см. Смак приємний, солодкуватий, трохи нагадує вишню. Червоні плоди з вагою до 20 г. Середньостиглий, 105-115 днів від сходів до плодоношення. Сорт стійкий до основних хвороб томатів. «Пилипко» Кущ компактний, висотою 38-40 см. Смак кисло-солодкий. Червоного кольору плоди вагою до 45 г. Відмінний новий скоростиглий сорт, дозріває за 85-100 днів. Не потребує пасинкування і підв'язки.

Не менш цікаві для домашнього вирощування такі сорти і гібриди томатів, як «Балкони Елоу», «Балконне соло червоний», «Балконне диво», «Бонсай мікро», «Перлина жовта», «Перлина червона», «Мінігольд», «Пігмей »і« Садова перлина ».

Не менш цікаві для домашнього вирощування такі сорти і гібриди томатів, як «Балкони Елоу», «Балконне соло червоний», «Балконне диво», «Бонсай мікро», «Перлина жовта», «Перлина червона», «Мінігольд», «Пігмей »і« Садова перлина »

особливості посадки

Посадка кімнатних томатів здійснюється аналогічно посіву насіння сортів і гібридів для вирощування в умовах відкритого грунту або на грядках в теплицях і парниках. Слід дотримуватися наступних рекомендацій, які враховують особливості такого культивування:

  • до складу грунту під посів і вирощування повинен входити перегній - 50%, чорнозем - 45% і пісок - 5%;
  • грунтову суміш слід збагатити невеликою кількістю деревної золи, а також додати 8-10 г сечовини, 40 г суперфосфату і 40 г калію на відро грунту;
  • перед посівом насіння потрібно замочити на 15 хвилин в теплому слабо-рожевому розчині аптечного марганцевокислого калію;
  • при вирощуванні розсади до появи масових сходів температура повинна бути на рівні 22-25 С;
  • щоб захистити рослини від витягування, слід трохи знизити температуру після появи сходів і до проведення пікіровки.

Після пікірування сіянців в окремі ємності для вирощування слід підтримувати стандартну кімнатну температуру і звернути увагу на освітлення. Поливи проводяться в міру підсихання грунту.

Як виростити томати взимку на підвіконні (відео)

Правила догляду

Доглядати за кімнатними томатами досить просто, але рекомендується дотримуватися правил агротехніки, як це передбачено особливостями такого виду культивування овочевої культури.

Поливи та підживлення

Кімнатні томати дуже чуйні на поливи, що робить позитивний вплив на формування зав'язі, а також налив і дозрівання плодів. Грунт повинна бути постійно вологою, без глибокого висихання, що часто провокує скидання плодів. Проте зайве перезволоження може викликати багато хвороб томатів.

Щоб підвищити імунітет кімнатної рослини, а також надати йому необхідний для росту і розвитку обсяг поживних речовин, слід два рази на місяць проводити внесення добрив. Підживлення кімнатного томата проводяться з використанням спеціальних добрив для овочевих культур. Також хороший результат показує використання нітроамофоски і суперфосфатів або застосування комплексного добрива «Сударушка-томат».

Також хороший результат показує використання нітроамофоски і суперфосфатів або застосування комплексного добрива «Сударушка-томат»

досвечіваніе

Незважаючи на те що багато новинок сортів, призначених для кімнатного вирощування, мають підвищену стійкість до недостатнього освітлення і здатні формувати урожай навіть при його незначній кількості, досвечивание спеціальними лампами дозволяє не тільки підвищити врожайність, але і продовжити термін плодоношення.

Без штучного досвічування томати на підвіконні можна вирощувати з середини лютого.

Підв'язування і пасинкування

У проведенні пасинкування, формування кущів і підв'язування потребує обмежена кількість сортів, придатних для культивування в кімнатних умовах. Найчастіше ці тіньовитривалі рослини володіють низьким ростом, одностовбурні і прекрасно ростуть без підв'язки і підтримки. При цьому низькі сорти томатів здатні видавати близько 1,5-2 кг стиглих плодів з кожного куща.

Як зібрати насіння помідорів в домашніх умовах

Самостійно зібрані насіння томатів вигідно відрізняються дружною схожістю, дозволяють отримати дуже міцну і стійку до різних захворювань розсаду. Крім того, томати, вирощені з власних насіння, мають велику продуктивність і високу врожайність.

Використання для заготівлі насіння підлягають тільки повністю дозрілі плоди. З розрізаного томата слід ложкою витягти всю м'якоть з насінням, після чого проводиться замочування м'якоті з насінням в невеликій кількості води. Через дві доби можна приступати до відокремлення насіння від м'якоті.

Отримані насіннєвий матеріал слід кілька разів промити чистою теплою водою, а потім просушити їх на марлі або на добре всмоктують воду тканинах. Після повного висихання насіння фасуються по конвертиком, які слід підписати і зберігати при кімнатних умовах, але не більше п'яти років. Слід пам'ятати, що гібридні томати непридатні для заготівлі насіння.

профілактика хвороб

Щоб захистити кімнатні томатні кущі від ураження найбільш поширеними захворюваннями і шкідниками, слід проводити профілактичні обприскування наступними препаратами:

  • проти фітофтори застосовуються обприскування «Квадріс», «Ридомиль-голд» і препаратом «Браво»;
  • для захисту від антракноза слід використовувати «Квадріс» або «Тіовіт-джет»;
  • від плямистості високу ефективність показують «Строби» і «Фітолавін-300».

Хороший результат можна отримати, проводячи обприскування томатних кущів настоєм з лука і часнику, з додаванням подрібненого господарського мила.

Інші способи вирощування помідорів в домашніх умовах

В даний час активно практикуються і інші способи отримання врожаю стиглих томатів в домашніх умовах.

На балконі

Для балконного вирощування томатів можна використовувати як низькорослі або карликові сорти і гібриди, так і рослини, що формують середні по силі росту кущі. Оптимальним варіантом є висаджування рослин в посадочних ящиках і розташування їх на добре освітленому заскленому балконі. При культивуванні в зимовий період слід подбати про обігрів балконного простору, а при необхідності здійснювати досвечивание рослин.

Вниз головою

Технологія посадки томатів «вниз головою» з'явилася відносно недавно. Такий спосіб затребуваний для отримання врожаю томатів не тільки в домашніх умовах, але і в тепличних конструкціях. Найчастіше вирощування помідорів «вниз головою» приносить більше врожаю, ніж традиційний спосіб вирощування.

Технологія досить проста:

  • в донної частини контейнера слід зробити отвір, діаметром від 5 до 10 см;
  • помістити в контейнер саджанець томата «вниз головою» і зафіксувавши його, присипати грунтом;
  • назовні через отвір повинен виходити близько 5 см стебла помідорового саджанця або куща;
  • ущільнити отвір навколо стебла можна папером або тканиною;
  • після поливу грунт може ущільнитися, тому його кількість слід заповнити.

Догляд за такими посадками нічим не відрізняється від заходів по догляду за будь-якими іншими томатами.

Ми вам також пропонуємо дізнатися, чому на розсаді помідорів сохнуть листя .

Ми вам також пропонуємо   дізнатися, чому на розсаді помідорів сохнуть листя

У домашній теплиці

У кімнатних міні-тепличках можна вирощувати не тільки розсаду для висадки у відкритий грунт. Така мініатюрна конструкція цілком придатна для культивування карликових томатних кісткової і дозволяє отримати хороший врожай маленьких ароматних плодів круглий рік.

Заводські теплічкіізготавліваются з нержавіючої сталі, а також мають покриття їх органічного скла і основу у вигляді підношення. Закриті кімнатні міні-теплиці, оснащені автоматично регульованим освітленням, температурою і вологістю, називаються гроубокса. У таких «міні-теплицях» помідори розвиваються дуже добре, а світла, тепла і вологи їм вистачає в повному обсязі.

Як сіяти насіння томатів (відео)

Вирощування томатів і здійснення догляду за ними в умовах звичайної міської квартири не сильно відрізняється від їх культивування у відкритому грунті і догляду за кімнатними рослинами. Однак такий спосіб дає прекрасну можливість замінити малокорисні магазинні овочі на екологічну і дуже смачну продукцію, вирощену своїми руками і з мінімальними витратами коштів і часу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама