Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Помідори посадка і догляд у відкритому грунті

  1. Коли посадити томати у відкритий грунт
  2. Особливості вибору місця та підготовки грунту під томати
  3. Правила сівозміни для помідорів
  4. Підготовка ґрунту під томати в кілька етапів
  5. Помідори посадка і догляд у відкритому грунті
  6. Комплекс передпосівних заходів
  7. вибракування
  8. прогрівання
  9. Знезараження або протруювання
  10. підживлення насіння
  11. вимочування
  12. пророщування
  13. загартовування
  14. Посадка помідорів у відкритий грунт
  15. Догляд за томатами у відкритому грунті
  16. Полив помідорів у відкритому грунті
  17. Підживлення томатів у відкритому грунті
  18. Як підв'язати томати, догляд і пасинкування
  19. Догляд за помідорами у відкритому грунті відео
  20. Вибір сорту і вирощування помідорів у відкритому грунті відео

Секрети вирощування помідорів у відкритому грунті

Вирощування помідорів у відкритому грунті може виявитися складним для початківців городників, так як рослина досить вимогливо до відходу. Необхідно враховувати особливості культури при підготовці до посадки, поливу та підгодівлі томатів, а також забезпечити їм захист від шкідників і хвороб.

Коли посадити томати у відкритий грунт

Культура не переносить заморозків, тому висаджувати розсаду у відкритий грунт необхідно при стійкій середньодобовій температурі. Не варто поспішати: рано висаджені кущі будуть хворіти, і відставати в розвитку.

Не варто поспішати: рано висаджені кущі будуть хворіти, і відставати в розвитку

Посадка помідорів у відкритий грунт в травні

  • У південних областях Росії починати процедуру висаджування розсади ранньостиглих сортів можна в кінці квітня;
  • На Уралі і Підмосков'ї - в першій половині травня (час посадки може бути зміщений на 10-15 днів при нічних перепадах температури повітря нижче 15 градусів тепла);
  • Середньостиглі томати висаджують пізніше: на Півдні - на початку травня, в середній смузі Росії - на початку червня.

Найбільш сприятливими днями для посадки помідорів за місячним календарем є 1-3, 9-10 і 19-20 травня. Рекомендується проводити процедуру в другій половині дня, краще - в похмуру, але не дощову погоду.

Особливості вибору місця та підготовки грунту під томати

Вибираючи ділянку городу для висаджування розсади томатів, рекомендується віддавати перевагу добре висвітлюються південних схилах, які захищені від вітру. Оскільки культура не любить перезволоження, слід вибирати піднесені місця з легкої суглинистой грунтом невисокою кислотності.

Оскільки культура не любить перезволоження, слід вибирати піднесені місця з легкої суглинистой грунтом невисокою кислотності

Підготовка ґрунту для посадки помідорів

Правила сівозміни для помідорів

Сівозміна дозволяє землі відпочивати і відновлювати мікроелементи, які споживаються рослиною. Тому щорічно слід міняти місце посадки томатів. При цьому важливо враховувати які рослини росли раніше.

Набагато краще ростуть томати, вирощування і догляд у відкритому грунті за якими проводиться на грядках, де росли: бобові, зелень і коренеплоди. Небажані такі культури як: картопля, перці або баклажани. Вони можуть стати причиною зараження землі фітофторозом , Який перейде на розсаду.

Підготовка ґрунту під томати в кілька етапів

Знезараження грунту можна провести з осені. Для процедури використовується розчин мідного купоросу: 1 столова ложка міді на 10 л води. Витрата становить 1 л на квадратний метр грядки.

Навесні грунт удобрюють органікою і мінеральними солями: на метр квадратний грунту вносять в рівних пропорціях, по 1 відру: торф, перегній і тирсу. Додають 2 столові ложки фосфату і пару стаканів золи.

Грунт добре перекопують, поливають теплим розчином хлорного вапна для дезінфекції (2 л на метр квадратний). Підготовку грядок необхідно проводити заздалегідь: за 5-7 днів до пересадки томатів у відкритий грунт.

Помідори посадка і догляд у відкритому грунті

Кількості та якості врожаю часто залежить не тільки від належного догляду. Необхідно правильно підготувати насіння перед посівом і подбати про підростаючої розсаді, а після висаджування в грунт - забезпечити хороший полив і підгодівлю.

Необхідно правильно підготувати насіння перед посівом і подбати про підростаючої розсаді, а після висаджування в грунт - забезпечити хороший полив і підгодівлю

Готуємо насіння помідорів до посіву

Комплекс передпосівних заходів

Догляд за помідорами починається з передпосівної підготовки насіння. Можна виконати всі описані процедури, або ті, які ви вважаєте необхідними.

вибракування

Насіння поміщають в соляний розчин (1 чайна ложка на 0,2 л води), ретельно перемішують і залишають відстоятися на 10хвилин. Для посадки вибирають повноцінні насіння, що осіли на дно ємності, їх промивають водою і висушують.

прогрівання

Насіння поміщають в тканинні мішечки і прогрівають на батареї протягом декількох днів перед процедурою посіву.

Знезараження або протруювання

Необхідно для дезінфекції посадкового матеріалу. Насіння вимочують протягом 20 хвилин 1% йодовую розчині.

підживлення насіння

На добу замочують у готових поживних розчинах (Епін або гумат калію). Можна використовувати сік картоплі.

вимочування

Зернятка в марлевому мішечку поміщають в теплу воду на 10-12 годин. Кожні 3-4 години необхідно міняти рідину, а зерняткам давати подихати.

пророщування

Посадковий матеріал поміщають на зволожену тканину або паперову серветку. Важливо стежити, щоб матеріал не висихав і періодично додавати рідину, поки насіння не набухнуть і почнуть прокльовується;

загартовування

Для забезпечення дружніх сходів насіння поміщають в холодильник на ніч, а вдень тримають при температурі 20 град. за Цельсієм, процедуру повторюють тричі.

Посадка помідорів у відкритий грунт

вирощений розсаду перед пересадкою слід підготувати. Необхідно провести загартовування на повітрі і привчити паростки до сонячного світла, інакше незміцнілі паростки можуть загинути від різкої зміни умов. Протягом 2-3 днів робіть провітрювання, потім протягом тижня виносьте розсаду на свіже повітря, поступово збільшуючи час.

Протягом 2-3 днів робіть провітрювання, потім протягом тижня виносьте розсаду на свіже повітря, поступово збільшуючи час

Висаджуємо помідори у відкритий грунт

Перед пересаджуванні розсаду томатів добре зволожують. Процедуру проводять наступним чином: заздалегідь розмічають грядки: для високих сортів помідорів відстань між кущами має становити до 60 см, і стільки ж між рядами, а для низькорослих: 40 і 50 см відповідно. Лунки роблять глибиною 25-30 см, заливають водою і дають повністю вбратися.

Готову розсаду виймають з ємностей і висаджують разом з намоклі земляною грудкою. Якщо кущ сильно витягнувся, на ньому зрізають нижню пару листя і заглиблюють стебло в лунку, але так щоб він не погнувся або зламався.

Якщо кущ сильно витягнувся, на ньому зрізають нижню пару листя і заглиблюють стебло в лунку, але так щоб він не погнувся або зламався

Розсаду томатів виймають разом з мокрим земляною грудкою

Коріння засипають землею, додають трохи перепрілого гною і знову присипають. Потім утрамбовують руками і поливають: по 1-2 літри під кожен кущ.

Відразу після посадки грядки слід накрити плівкою на 6-8 днів. За цей час рослини зміцніють і приживуться, виробляти полив поки не рекомендується. Після, укриття можна прибрати і зволожити посадку.

Догляд за томатами у відкритому грунті

Кущі томатів необхідно регулярно прополювати, підгортати і рихлити ґрунт. Заздалегідь біля кожної рослини встановлюють кілочок. Для найвищих сортів висота опори повинна бути не менше 80 см. Використовувати рекомендується синтетичну нитку, яка не викликає гниття рослин.

Полив помідорів у відкритому грунті

Томати не люблять надлишку вологи, застій води може стати причиною розвитку грибкових хвороб . До моменту появи зав'язі рекомендується лише злегка зволожувати грунт, не допускаючи пересихання.

До моменту появи зав'язі рекомендується лише злегка зволожувати грунт, не допускаючи пересихання

Система крапельного поливу для помідорів у відкритому грунті

Полив томатів у відкритому грунті при появі зав'язі проводять раз в 7-8 днів, досить 1 літра на рослину. У період росту і дозрівання плодів частоту поливу збільшують до 5-6 днів, кількість води збільшують до 2 л на кущ. Лити воду необхідно під корінь, уникаючи попадання на листя, оскільки це може викликати вершинну гниль. Рекомендується використовувати крапельний полив.

Брати воду слід з колодязя або свердловини, а водопровідну - відстоювати. Найкраще проводити полив у другій половині дня. Вода повинна бути прогрітій, оскільки холодна тільки зашкодить рослинам.

Підживлення томатів у відкритому грунті

Процедура проводиться кожні 2 тижні. Для добрива використовують 15 г аміачної селітри, 50 г суперфосфату і 30 г калію на 10 л рідини. На один кущ використовують 1 л розчину. Важливо при добриві, щоб кількість азоту не перевищувало фосфор і калій.

Важливо при добриві, щоб кількість азоту не перевищувало фосфор і калій

Підживлення томатів органікою у відкритому грунті

Підживлення для помідорів у відкритому грунті за народними рецептами, допоможе відмовитися від застосування хімії та пестицидів. Найбільш популярні серед городників:

  • Настій кропиви на воді наситить грунт такими мікроелементами як калій, кальцій і марганець.
  • Розчин з деревної золи допоможе захистити томати від таких шкідників як слимаки і равлики, і при цьому наситить грунт калієм і фосфором.
  • Настій кропиви на дріжджах або іншого зеленого добрива у багато разів збільшить виділення метану та азоту, які корисні для рослин.

Як підв'язати томати, догляд і пасинкування

Догляд за томатами у відкритому грунті полягає не тільки в поливі і підгодівлі. Відразу після зняття плівкового укриття з грядки, необхідно біля кожного куща томатів поставити кілочок.

Його розміщують з північного боку на відстані 10 см від стебла і заганяють в землю на 30-40 см. Надземна частина опори зазвичай становить 1 м. Кущ починають прив'язувати в період його активного росту. Щільно прив'язувати стебло до опори непотрібно, шпагат повинен просто підтримувати рослина у вертикальному положенні. У міру зростання підв'язку піднімають вище.

Підв'язка кущів помідорів

Для того щоб плодів було більше і вони дозрівали швидше, необхідно формувати кущі. Найчастіше на рослині залишають один основне стебло, а зайві пагони видаляють. Процедуру пасинкування необхідно проводити регулярно.

Процедура пасинкування томатів

Молоді паростки, які виходять із заснування вже зростаючих кистей, підлягають видаленню, як і всі листи, що знаходяться нижче перших гілочок. Їх просто відщипують двома пальцями.

Догляд за помідорами у відкритому грунті відео

Профілактика від хвороб і шкідників помідорів

Вирощування томатів у відкритому грунті робить їх особливо вразливими до розповсюджених хвороб і шкідниками. Дотримання профілактичних заходів дозволить частково уникнути проблем.

  • Дотримуйтесь сівозміну, намагайтеся не висаджувати томати поруч з картоплею;
  • Добре перекопуйте грунт перед посадкою і дезінфікують;
  • Уражені хворобами або шкідниками рослини необхідно видаляти для захисту здорових кущів;
  • Під час поливу стежте, щоб краплі не потрапляли на листя;
  • Відмовтеся від поливу в період сильного зниження температури;
  • Віддавайте перевагу новим сортам і гібридам, стійким до поширених захворювань;
  • Використовуйте народні засоби для відлякування шкідників, які пошкоджують рослини, і переносять захворювання (настій часнику чи цибулі).

Вибір сорту і вирощування помідорів у відкритому грунті відео

підсумок

Вирощуючи томати, посадка і догляд у відкритому грунті здадуться простими і будуть приємні, якщо забезпечити культуру всім необхідним і слідувати агротехніці. А як результат ви отримаєте відмінний урожай.

Не бійтеся експериментувати і пробувати нові, виведені селекціонерами сорти, вирощуйте помідори, догляд за якими буде набагато легше завдяки стійкості до захворювань і перепадів температур.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама