Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Правильне вирощування полуниці на гідропоніці

  1. Особливості вирощування полуниці на гідропоніці
  2. Підготовка до вирощування
  3. Кращі сорти
  4. Догляд за полуницею в гідропоніці
  5. Увага, супер налітав!

Мати на столі полуницю круглий рік мріють багато людей. Є один метод, який дозволяє вирощувати її самостійно навіть взимку. Вирощуючи полуницю на гідропоніці, ви отримаєте ароматний урожай з плодами, які будуть красивими, смачними і корисними.

Особливості вирощування полуниці на гідропоніці

Мати на столі полуницю круглий рік мріють багато людей

Полуниця на гідропоніці

Якщо полуниця висаджується на ділянці на продаж з метою отримання прибутку, то технічно це зробити складно, потрібні великі фінансові та часові витрати.

Якщо вирощування здійснюється традиційним шляхом, то урожай буде не таким об'ємним. На власному городі доцільно вирощувати ягоди тільки для свого столу.

Метод вирощування полуниці на гідропоніці був розроблений спеціально для отримання великого якісного врожаю. Метод не до кінця вивчений і випробуваний, тому доведеться експериментувати самостійно і змінювати умови в залежності від поточних результатів.

Гідропоніка - це субстрат, який дозволяє вирощувати рослини без використання почвосмеси.

Коренева система рослин знаходиться у волого-повітряної середовищі пористої структури, яка просякнута мінеральними речовинами.

Використовуються спеціальні живильні розчини. У гідропоніці коренева система відкрита до насичення киснем.

У недавньому часі метод вирощування на гідропоніці користувався величезною популярністю. але добрива , Обладнання для поливу і обробки ділянки вимагають також чималих витрат, тому розрахувати, який метод більш вигідний, можна тільки в індивідуальному порядку.

У розрахунок беруться кліматичні особливості регіону, економічні та ін.

Вирощування на гідропоніці здійснюється в пластикових контейнерах, в які забезпечується доступ органічних і мінеральних речовин і води. Вирощувати таким чином можна ягоди, овочі, квіти.

Краще використовувати горизонтальний метод, а не вертикальний.

У першому випадку вода буде вільно стікати через всі контейнери зверху вниз. Воду з поживними речовинами обов'язково потрібно дезінфікувати, щоб уникнути попадання інфекції до рослин.

Як вирощувати полуницю на гідропоніці дізнайтеся з наступного відео сюжету:

Підготовка до вирощування

Перед тим як садити полуницю в субстрат необхідно ретельно промити її коріння

Зробити гідропоніческій субстрат можна самостійно. Для цього використовується мінеральна вата або кокосова стружка.

Кокосова стружка буде віддавати і інші корисні речовини, крім тих, які вносяться ззовні. З мінеральною ватою простіше працювати, вона стерильна і не вимагає спеціальної попередньої обробки.

Матеріал повинен мати наступні властивості:

  • пропускати кисень,
  • утримувати вологу,
  • мати достатню пружність.

Пластикові контейнери заповнюються обраним субстратом. Усередині викладається матова плівка, яка не пропускає світло. Якщо вибирається вертикальний метод, то беруть мішки, які підвішують до стелі. Другий метод застосовуються на невеликих площах, щоб заощадити місце.

Перед тим, як посадити полуницю в субстрат, її коріння треба добре помити. Це запобіжить розвитку інфекції і поширення її на інші рослини.

Для успішного вирощування полуниці знадобляться наступні елементи:

  • магній,
  • калій,
  • мідь,
  • кальцій,
  • натрій,
  • залізо,
  • хлор.

Урожай можна отримувати до 4-х разів на протязі всього року. Вирощування проводиться в тепличних умовах, тому на зростання ягід не вплинуть ні погода, ні вологість повітря, ні інші умови, що не залежать від людини.

Урожай полуниці легко збирати через те, що кущі знаходяться не на землі, а вище її рівня.

Щоб взимку не сталося промерзання коренів, потрібно буде забезпечити підігрів. Серед найбільших витрат в зимовий період будуть саме витрати на електроенергію: обігрівачі та освітлення.

При організації бізнесу можна припинити вирощування в зимовий період або вивести розсаду для посадки в більш теплих країнах.

Субстрат заздалегідь добре зволожується. Між кущами дотримується відстань не більше ніж в 25 см. Ширина міжряддя повинна складати близько 40 см. розсада встановлюється не строго вертикально, а під кутом 45 градусів.

Не всі сорти полуниці підходять для гідропонного методу вирощування. Деякі сорти спеціально створені для вирощування в приміщення, підвалах, теплицях. Для вирощування на гідропоніці підійдуть ремонтантні сорти.

Кращі сорти

  • Жовте чудо,
  • Гора Еверест,
  • фреска,
  • Ельвіра,
  • корона,
  • Гигантелла,
  • Максима.

Великою популярністю користуються такі сорти як:

  • Ольвія,
  • вола,
  • щедра,
  • Багот.

Всі перераховані вище сорти підійдуть для вирощування в закритих умовах навіть для новачків.

Догляд за полуницею в гідропоніці

Субстрат постійно повинен бути вологим, але не залитим. Для цього використовується метод крапельного поливу. Вода потрапляє прямо до кореневої системи полуниці . Велике значення має також температура і вологість повітря. Температура повинна досягати 25 градусів, а вологість повітря дорівнювати 70%.

Щоб надходила поживна суміш, до кожного горщику підводиться пластикова труба, всі разом вони об'єднані в єдину систему.

Вся система складається з труб і шлангів, які подають воду, органічні та мінеральні добрива.

Не повинно бути надлишку вологи в субстраті, саме тому горщики повинні бути облаштовані таким чином, щоб зайва волога стікала. Якщо вирощування вертикальне і використовуються мішечки, то внизу робляться дренажні отвори. Якщо використовувалася плівка, то дірочки робляться в самому матеріалі. Зайва волога буде капати на піддон. З піддону вода або розчин будуть стікати в єдиний резервуар або виводитися спеціальними трубками.

температура повинна бути постійною, без змін і тим більше різких перепадів. Щоб урожай швидше дозрів і дав великі соковиті плоди, забезпечується регулярний світловий день.

Для цього використовуються звичайні лампи денного світла. Довжина світлового дня повинна бути не менше 8 годин, тому взимку і в похмуру погоду обов'язково досвечивание.

Потужність освітлення повинна дорівнювати 60 000 люменів. Така кількість має потрапляти на чагарник 12 годин на добу. Чи не зашкодить, якщо залишити світло на 18 годин.

Вночі температура повітря повинна бути трохи нижче, досить підтримувати її на рівні 18 градусів. Навіть якщо влітку стоїть холодна погода і температура опускається нижче цього рівня, бажано включити обігрівачі.

Полуницю обов'язково потрібно запилювати

Не можна забувати і про запилення полуниці. На відкритій ділянці цим займаються комахи. для теплиці ж доведеться замовляти спеціальних комах і запускати їх для виконання роботи. Для полуниці чудово підійдуть джмелі, вони швидкі і не агресивні. Щоб відбулося закладання нирок, на 1,5 місяці забезпечується період спокою, скорочується полив, знижується температура повітря до 14 градусів.

Щоб домогтися збільшення врожаю, можна давати полуниці дихати вуглекислим газом. Збирати врожай можна поступово, вибираючи самі зрілі плоди.

Робиться це раз в пару тижнів, ягоди поміщають в транспортувальні ємності.

Якщо їх потрібно буде перевозити на далеку відстань, то збирати полуницю потрібно недозрілий.

саме ціна гідропоніки не сильно відрізняється від вартості грунту, зате в першому випадку урожай буде багатшим і якісніше. Полуниця, вирощена в гідропоніці, легше переносить перепади температури навколишнього середовища і не реагує на зміни кліматичного характеру.


Увага, супер налітав!

Полуниця

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама