Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Промислове вирощування часнику, рентабельність вирощування часнику в Україні

  1. Промислове вирощування часнику в Україні
  2. Рекордний урожай не в радість
  3. Рентабельність вирощування часнику в Україні
  4. Технологія вирощування часнику в промислових масштабах

Уже не перший рік ходять чутки, що на часнику можна багато заробити. Однак в цьому році багатьох з тих, хто сподівався на високі прибутки, спіткало розчарування. Виявилося, щоб добре заробити, мало вирощувати часник - потрібно вміти робити це профессинально.

Промислове вирощування часнику в Україні

Протягом останніх кількох років існує великий інтерес до вирощування часнику. Особливо у дрібних сільгоспвиробників. Адже культура ця дорога: не кожен рік буває період, коли роздрібні ціни піднімаються до 70, а то і до 100 грн / кг. І найбільше прикро стає аграріям, коли вони бачать, що ці гроші дістаються китайцям: саме з Піднебесної надходить основна маса товару, який можна побачити на полицях наших магазинів, а часто і на базарах.

Тим більше, що на перший погляд здається, що у нас - найкращі умови для вирощування цієї культури. Адже часник вимагає чимало ручної праці, який в Україні найдешевший в Європі, забезпечує істотно більш високу якість продукції та виконання робіт, ніж механізоване прибирання. До того ж аналіз, виконаний МФК, показав: Україна могла б експортувати в ЄС до 100 тис. Т часнику щорічно.

"Стогривневою ейфорію пора забути. Навіть ті, хто сподівався нема на максимальну (100 грн / кг), а на середню багаторічну ціну (70 грн / кг або 3 $ / кг), в нинішньому році отримують значно менше, ніж очікували. Деякі продає зараз часник з господарства по 18 грн / кг. Це при тому, що собівартість продукції в Україні зазвичай не менше 1 $ / кг ", - говорить директор компанії Best Garlic Михайло Сорока.

В цілому зараз оптові ціни на часник з ПДВ і всім пакетом документів з господарства, за даними керівника кооперативу виробників часнику UkrUp Анни Морозової, складають 33-40 грн / кг, тоді як рік тому в цей же час вони становили 55-60 грн / кг . Роздрібні мережі, наприклад, закуповують часник по 30 грн / кг. В цілому зараз оптові ціни на часник з ПДВ і всім пакетом документів з господарства, за даними керівника кооперативу виробників часнику UkrUp Анни Морозової, складають 33-40 грн / кг, тоді як рік тому в цей же час вони становили 55-60 грн / кг

Рекордний урожай не в радість

Основна причина зниження цін - збільшення пропозиції. У порівнянні з 2016-м значно зросли обсяги виробництва часнику в Китаї, а на цю країну припадає 79% світового експорту цієї культури. Різко збільшилось виробництво і в професійних господарствах, до яких Морозова зараховує тих, у кого площа під часником становить не менше 2 га. Загальний обсяг плантацій в таких професійних господарствах вона оцінює в 2017-м в 1200 га, тоді як в минулому році - всього в 300 га.

У департаменті землеробства Мінагрополітики підтверджують: в цьому році в Україні очікується рекордний за останні кілька років урожай часнику - 180 тис. Т.

При цьому експорт в ЄС від зниження цін нітрохи не врятує. По-перше, тому що в попередні роки Україна в ЄС часник не експортувала, нам виділили безмитну квоту всього в 500 т. А ввізне мито в ЄС досить серйозна: інакше місцеві виробники зовсім не змогли б витримувати конкуренцію з китайцями. По-друге, отримати всі ті документи, які вимагають європейські покупці, дуже складно. В Україні на часнику зареєстровано зовсім небагато препаратів, а застосування ЗЗР, які не зареєстровані на відповідній культурі, - привід для сумнівів у безпечності продукту. По-третє, оскільки в сегменті домінують дрібні виробники, які ще і дуже слабо взаємодіють між собою, велику, експортну партію товару знайти складно.

Рентабельність вирощування часнику в Україні

Ось тут і спливли на поверхню всі фактори, які заважають нашим виробникам часнику конкурувати з китайцями, незважаючи на значно гірші (як для європейців) споживчі якості їх часнику. Перш за все це собівартість, яка в українських виробників, за даними UkrUp, становить в середньому 1 $ / кг - стільки, скільки китайський часник коштує в Україні. І справа не тільки в дешевій робочій силі. Наприклад, врожайність часнику в Китаї - 15 т / га і вище, в країнах ЄС - 14-16 т / га, тоді як в Україні, за даними департаменту землеробства Мінагрополітики - в середньому 9 т / га. "Я бачив поле, де зібрали 1 т / га - стільки ж, скільки посадили. У 75% господарств відсутній технологічна дисципліна", - говорить директор ФГ "Концентрат" Володимир Власенко. Ось тут і спливли на поверхню всі фактори, які заважають нашим виробникам часнику конкурувати з китайцями, незважаючи на значно гірші (як для європейців) споживчі якості їх часнику

Нерідко кульгає і якість. "Бувало, що роздрібні мережі повертали виробникам часник вже через 30-60 днів після збору - продукція масово гнила, головки розпадалися. Через недостатню якість загортали фури з українським часником і європейські покупці", - продовжує В.Власенко.

Як же можна і далі заробляти на часнику? Як зазначає А. Морозова, для цього необхідно зрошення. "На богарі наша фірма UkrUp минулому році отримала 6 т / га з товарностью 70%. Собівартість часнику вийшла 25 грн / кг. У посушливий 2017-й - 5,5 т / га з товарностью 60%. З поливом можна було б збирати 12 т / га, а, отже, мати собівартість 12,5 грн / кг ", - розповідає вона.

Технологія вирощування часнику в промислових масштабах

Є в Україні господарі, які збирають і понад 12 т / га. Наприклад, фермер Юрій Константинов з села Новопетрівка Великомихайлівського району Одеської області збирає по 13 т / га щороку. А вирощує часник він вже 10 років. І за цей час у фермера не було жодного року, коли б часник був збитковим. Хоча і на нього ціна стрибає: за цей час було 2 таких сезону, коли часник по прибутковості опинявся далеко позаду інших овочевих культур. "Але в цілому ціни на часник більш стабільні, ніж на овочі борщового набору", - говорить фермер.

Застава стабільних врожаїв, за словами фермера, - відпрацьована технологія. Причинами її відсутності у багатьох господарствах він називає брак кваліфікованих агрономів.

Наприклад, лежкостью вирощеного часнику фермер зобов'язаний правильному мінерального живлення. А його, за словами Ю. Константинова, неможливо забезпечити без фертигації. Звичайно, дешевше було б внести 500-800 кг / га міндобрив з осені. Але фермер вносить приблизно по 400 кг / га азоту і по 200-250 кг / га фосфору і калію (точна кількість визначається за даними агрохімічного аналізу). При цьому приблизно по 150 кг / га фосфору і калію і деяку кількість азоту вноситься в хелатній формі, а багато азоту - в амідній формі. Зокрема, використовується багато добрив фірми Yara.

Не менш якість і лежкість залежать від правильно сформованої системи захисту. Найбільше значення мають фунгіциди, які контролюють бактеріози і захворювання листового апарату. Серед гербіцидів обов'язковим фермер називає Гоал (оскільки від Тотріл жовтіють листя), який він вносить в нормі до 150 г / га при витраті робочого розчину не більше 200 (краще - 150) л / га, бажано - в суху погоду. Ефективними проти багаторічних бур'янів фермер називає Старане і Лантрел. Всього система захисту у фермера складається з 25 пунктів і передбачає 6-8 обробок різними баковими сумішами, починаючи з ранньої весни. Головним фактором успішного контролю захворювань він називає своєчасне внесення фунгіцидів, адже вилікувати захворювання часнику, якщо воно вже проявилося візуально, майже нереально. Тому Ю. Константинов призначає фунгіцидні обробки на основі лабораторних аналізів, які йому як постійному клієнтові Syngenta виконує безкоштовно в своїй лабораторії в Одесі.

Константинов призначає фунгіцидні обробки на основі лабораторних аналізів, які йому як постійному клієнтові Syngenta виконує безкоштовно в своїй лабораторії в Одесі

Фермер додає, що якість часнику сильно залежить і від якості посадкового матеріалу. А впевненим в якості останнього можна бути, тільки вирощуючи його самостійно. Тому 10-15% площ, відведених під часник, в господарстві віддають під насінники. Посадковий матеріал сорту Прометей, виведеного в Уманському національному університеті садівництва, тут вирощують через повітряну цибулину і однозубку, щоб отримати чистий посадковий матеріал, який буде гарантувати відсутність проблем з кореневими гнилями і фузаріозного в'янення.

Така технологія дозволяє вирощувати часник такої якості, що його купують і зарубіжні трейдери (простіше кажучи - перекупники), яких вдалося знайти в Одесі. Правда, для цього часник доводиться ще й калібрувати, тому іноземцям потрібні головки діаметром не менше 5 см. Причому робити це доводиться вручну. Тому в сезон господарство задіє 200-300 сезонних робітників, і це при тому, що вирощування товарного часнику повністю механізовано, ручна праця використовується тільки в насінництві та калібрування.

В Україні трохи господарств такого рівня. Однак якщо їх буде більше, і якщо вони навчаться кооперуватися, то Україна зможе реалізувати свій потенціал на європейському ринку. Причому не тільки в області власне часнику, але і в сегменті продуктів переробки - від нарізаного тонкими шматками часнику і часникового порошку, на які йде продукція з механічними пошкодженнями, до часникового масла, який широко застосовується в косметичній промисловості.

Богдан Малиновський, [email protected]

Як же можна і далі заробляти на часнику?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама