Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Промислове вирощування суниці, врожайність полуниці

  1. Весняні заморозки: збитки і порятунок
  2. Рекордний експорт свіжої суниці
  3. Цінові перспективи сезону-2017/18
  4. інвестиційна привабливість

З ринку поширеною серед ягідних культур приходять не тільки погані, але і хороші новини. Звичайно, весняний заморозки стали для багатьох виробників важким ударом. Однак в 2016-м сталося те, у що ще кілька років тому мало хто вірив - прорив в експорті свіжої суниці садової. І це в умовах неможливості прямих поставок в Росію. Крім того, в минулому році ринок почав оживати після спаду попередніх років, викликаного перевиробництвом. У сезоні-2017 ціни на суницю садову можуть досягти рекордного за 10 років рівня - на жаль, не в валюті, а тільки в гривнях.

Весняні заморозки: збитки і порятунок

Цієї весни виробники суниці садової сконцентровані на втратах. «Одні господарства недобрали 10-20% врожаю, інші - більше половини», - розповідає керуючий партнер фірми «ФруТек» Олег Босий. Наприклад, одне з найбільших ягідних господарств України - «Аграна Фрут Лука», яке під одним тільки суницею садовою має близько 100 га, за чутками, втратило 30% врожаю. Крім того, холоду відтягнули початок сезону на 10-15 днів: перші великі партії ягоди з'явилися тільки в середині травня.

- Якщо на поверхні грунту -7 ° С, суницю садову можна хоча б частково врятувати, тільки накривши її агроволокном, - стверджує технічний експерт зі спеціальних культур компанії Syngenta Володимир Воєводін.

Виробники підтверджують, що використання агроволокна давало відчутний ефект.

- В останні 2 роки ми захищаємося від заморозків агроволокном. На 11 га, вкритих агроволокном при температурі -4 ° С втрати врожаю становили 5% - загинула тільки сама ягода. На 10 га, які відведені під сорти пізнього строку дозрівання, ми не робили укриття агроволокном, перший колір загинув повністю. Ці втрати становлять близько 3 млн грн, - розповідає директор з виробництва господарства «Адана-3» Ерман Ероглу.

Однак, як продовжує Олег Босий, навіть під агроволокном суниця вціліла не вся. Тому, за його прогнозами, валовий збір суниці в цьому році знизиться до 62 тис. Т в порівнянні з 70 тис. І в 2016-му. Аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» очікують, що валовий збір складе менше 60 тис. Т, тоді як торішній урожай вони оцінюють трохи більше ніж в 60 тис. Т.

Рекордний експорт свіжої суниці

І справа не тільки в морозах. Причина ще й у ліквідації старих насаджень, тоді як нові на великих площах після 2013-го не закладаються, тому що в розпал сезону на ринку спостерігався надлишок ягоди. «У попередні 2 роки були моменти, коли в південних областях на ринках суниця в панетках продавалася дешевше вартості самої панеткі», - розповідає А. Босий.

У сезоні 2016- го почав відчуватися дефіцит ягоди високої якості. Експерти пов'язують це з проривом української суниці на експортні ринки. Статистика зовнішньої торгівлі різко контрастує з тими катами, які деякі піднімався спочатку з приводу російського ембарго на імпорт української плодоовочевої продукції, а потім з приводу торгової блокади Криму. Так, якщо в 2013 році було експортовано 183 т свіжої суниці, в 2014-му - 252 т, то в 2016-му вже 2271 т.

У минулому році Україна вперше за останні роки стала нетто-експортером свіжої суниці і вперше здійснила поставки цього товару в ЄС. Правда, основним іноземним покупцем залишалася Росія, куди товар везли через Білорусь, на яку і припадають основні обсяги відвантажень української суниці, згідно митної статистики.

Експорт замороженої суниці садової теж виріс: в 2013-му він склав 234 т, а в 2016-м - 754 т. Правда, рекорд доводиться на 2015-й - тисячу триста двадцять дев'ять т. А ось експорт наповнювачів і пюре з суниці садової, на жаль, знизився, але менше ніж удвічі: з 1550 т в 2013 році до 900 т в 2016-м.

Цінові перспективи сезону-2017/18

Зниження валового збору повинно підтримати ціну на ягоду. «АПК-Інформ: овочі і фрукти» взагалі прогнозує рекордну за останнє десятиліття (правда, не в валюті, а тільки в гривнях) ціну на суницю: в середньому за сезон 27 грн / кг на опті на свіжий ринок і 15 грн / кг на переробку.

Правда, не всі експерти настільки оптимістичні. Олег Босий наприклад, висловлює лише обережну надію, що навіть в сезон суниця не продаватиметься нижче собівартості. Справа в тому, що досить високі середні за сезон ціни не виключають обвалу під час жнив, перш за все в період масового дозрівання ягоди в домогосподарствах.

Затримка дозрівання на 10-15 днів при холодній погоді може викликати більш дружне, ніж зазвичай, дозрівання на початку сезону і відповідний обвал цін, нехай і короткостроковий. «Рання ягода дешевше, ніж суниця садова основного сезону - цілком можливий на українському ринку сценарій», - вважає Олег Босий. А ось на сировину для переробки високої якості за прийнятними для переробників цінами однозначно буде попит.

інвестиційна привабливість

Пожвавлення ринку, зростання цін і збільшення експортних можливостей знову стимулюють інвесторів. Однак, на думку експертів, зараз мають сенс інвестиції не в розширення площ, а в інтенсифікацію. Як зазначає Олег Босий, останнім часом готуються проекти з вирощування суниці в високих плівкових теплицях, зокрема, ремонтантних сортів за інтенсивними технологіями (на стелажах на субстраті) з прицілом на експорт. У зв'язку з цим зростає попит і на саджанці «європейського» типу, які здатні дати перший товарний урожай вже в рік посадки. Однак в Україні їх поки не вирощують, а імпортувати з-за кордону - дорого. Пожвавлення ринку, зростання цін і збільшення експортних можливостей знову стимулюють інвесторів

На перший погляд, експортний потенціал України міг би бути більшим, оскільки наша країна має великі можливості щодо нарощування валового збору суниці. Так, в 2014-му, за оцінками FAO, Україна зібрала 66 тис. Т суниці, що є 15-показником в світі. Для порівняння: Великобританія зібрала майже 105 тис. Т, Марокко - 137 тис. Т, Польща - 202,5 ​​тис. т. Остання займає 8 місце в світі по валовому збору, хоча за площею - 2-е. Тобто, інтенсивні технології дозволили б українським виробникам ягід конкурувати навіть з Польщею.

У той же час голова ГО «Інноваційний фермерство і кооперація» Ірина Кухтіна нагадує про високу конкуренцію на європейському ринку свіжої ягоди. «Не варто забувати, що на європейський ринок надходить середземноморська суниця з сезоном плодоношення 8 місяців, врожайністю 40-60 т / га і з країн, де вартість робочої сили іноді порівнянна з нашою. Відповідно, собівартість там дуже низька », - пояснює вона.

Стримують експорт не тільки обмежені резерви робочої сили, а й недорозвинена інфраструктура. І мова не тільки про автодорогах. Наприклад, партію ягід в Катар в минулому році довелося відправляти з пасажирським літаком, де не було потрібних можливостей для охолодження: вантажні авіаперевезення з України здійснюються нерегулярно.

Наприклад, партію ягід в Катар в минулому році довелося відправляти з пасажирським літаком, де не було потрібних можливостей для охолодження: вантажні авіаперевезення з України здійснюються нерегулярно

Олег Босий нагадує, що досить вигідним могло б бути вирощування суниці на заморозку - правда, визначених сортів, зокрема, Зенга Зенгана, Діп Ред, Ренесанс. Олег Босий нагадує, що досить вигідним могло б бути вирощування суниці на заморозку - правда, визначених сортів, зокрема, Зенга Зенгана, Діп Ред, Ренесанс

Так, вирощування Зенга Зенгана на гребені з мульчуванням плівкою на краплинному зрошенні в 4-річної культурі (перший урожай на 2-й рік після посадки - 22 т / га, на 3-й - 18 т / га, на 4-й - 16 т / га) дозволив би вийти на собівартість 0,44 € / кг (з яких 18 - вартість збору). Для порівняння: ремонтантная суниця на стелажах в плівкових теплицях навіть при врожайності 70 т / га повинна мати собівартість 0,86 € / кг.

Богдан Малиновський, [email protected]

За матеріалами виступів і бесід в кулуарах конференції "Ягоди України-2017: заморозка і свіжий ринок", проведеної компанією "АПК-Інформ: овочі і фрукти" в Запоріжжі, травень 2017

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама