Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

»Розмарин: вирощування в домашніх умовах і відкритому грунті

«Свіжість моря» або розмарин - кущ родини голубоцветних або ясноткових, родом з узбережжя Середземного моря

«Свіжість моря» або розмарин - кущ родини голубоцветних або ясноткових, родом з узбережжя Середземного моря. Ще з античних часів чагарник використовували як приправу або лікарський препарат. У деяких країнах це священний кущ.

Розмарин - багаторічний вічнозелений чагарник з густим гіллям, листям оливкової або сіруватого кольору, схожі на хвою їли. У куща густа крона, квіти дрібні, білого або світло-блакитного кольору. Якщо розтерти гілочки рукою, то можна відчути яскравий характерний аромат. На відкритому грунті з хорошим доглядом і поливом можна виростити кущ близько двох метрів.

На узбережжі Середземного моря він росте в дикому вигляді. Особливо активно використовують розмарин жителі країн західної Європи та Марокко. Там чагарник вирощують як прянощі до м'яса, риби, птиці, грибів, в супи, салати, і навіть в випічку. Евкаліпт, камфора, лимон, сосна - всі ці аромати разом нагадують запах розмарину.

Розмарин славиться як лікарський джерело. Рослина використовують для лікування захворювань дихальної і травної систем, як антисептик при невеликих ранах і грибкових захворюваннях. Гілочки куща допомагає подолати безсоння, підвищити артеріальний тиск, стимулює мозок і активізує пам'ять. Ефірна олія використовується як інгредієнт багатьох шампунів, а також для розтирань. Обережно з розмарином необхідно бути людям, що страждають на епілепсію і гіпертонією, а також вагітним. В квартирі стоїть виростити кущ як дезінфектор, він нейтралізує неприємний запах, вбиває мікроби і віруси. Часто за допомогою мішечків, наповнених розмарином, проводять боротьбу проти молі.

Часто за допомогою мішечків, наповнених розмарином, проводять боротьбу проти молі

Посадка і догляд

Хоча розмарин екзотична рослина, його можна благополучно виростити в своєму саду на дачі або на підвіконні. Але варто пам'ятати, що у рослини сильна коренева система. Тому горщик йому потрібен широкий, але не дуже глибокий, з дренажем. На літо горщик з рослиною необхідно виносити на південну і безвітряну частину саду.

Кущ любить догляд, своєчасний полив, систематичну прополку і розпушування. Як підгодівлю можна використовувати розчин води і коров'яку в співвідношенні 1: 5. Використовуються також мінеральні та органічні добрива, які містять азот і фосфор. Полив-підгодівлю досить проводити раз на 30 днів. Азотні добрива краще використовувати навесні. Вони сприяють інтенсивному розвитку кореневої системи. Фосфатні добрива краще застосовувати восени, щоб виростити зелену масу.

Щоб омолодити кущі кожні 7-8 років проводять зрізання рослини до рівня грунту. Така обрізка проводиться найчастіше в виробничому вирощуванні. В умовах домашнього вирощування гілочки розмарину обрізають для формування гарної форми. Найкраще таку процедуру проводити в кінці березні - початку квітні. Але не варто проводити обрізку частіше, ніж раз на рік, інакше рослина довго буде пожвавлюватися, а садовий чагарник може загинути.

вирощування розмарину

Насіння, відведення, розподіл або живці - основні методи вирощування розмарину. Найкращий і найуспішніший варіант - це виростити розмарин з насіння з майбутньою висадкою розсади в грунт. Перед посівом насіння необхідно замотати у вологу марлю і тримати так близько місяця. Не рекомендується допускати пересихання або загнивання насіння. Для підстраховки, насіння можна викладати групами і періодично перевертати. Оптимальна температура для проростання насіння +12 - + 22 ° С.

Сіяти насіння можна в кінці лютого - початку березня. Глибина посіву 0,3-0,4 см, оскільки насіння дрібні. Головне, не потрібно заливати грунт водою, вона повинна бути помірно вологої. Можна просто обприскувати посів. Через місяць зміцнілі рослини можна розсадити в окремі горщики. Після останніх заморозків розсаду можна висаджувати в сад через 50 см. Якщо планується вирощувати маленькі кущі, то 10 см між рослинами буде досить.

Висаджуючи рослина в сад, в яму до розмарину додають суміш з річковим піском, родючим грунтом і торфом в рівних частинах. Також на кожен кг отриманої суміші додають товчений крейда (1 ст. Ложку).

Для розмноження розмарину живцями потрібно в кінці червня зрізати з куща молоді гілочки. Довжина саджанців повинні бути від 8 до 10 см. Під кутом 45 ° нижні кінчики живців висаджують в землю на глибину не більше 5 см. Оптимальний проміжок між живцями повинно бути 10 см. Гілочки швидко вкорінюються і активно починають рости. Розмножуючи чагарник відводками необхідно прикопати втечу рослини. Після цвітіння молоде рослина відділяють від куща, пересаджують і забезпечують необхідний догляд і полив.

умови вирощування

Розмарин теплолюбна, світлолюбна і неморозостійких рослина. Висаджувати на відкритий грунт найкраще, коли не буде загрози заморозків. Доросла рослина може пережити заморозки, але не нижче -4. Розмарину необхідно багато сонця влітку, а взимку - прохолоди до 10-13 ° С, інакше кущ не зацвіте. Взимку доза світла повинна бути 6-8 годин, тому часто розмарину потрібно додаткове освітлення. Через брак світла верхні листочки куща стануть менш густими, витягнуться.

Рослина любить пухкі і влагопроніцаемие, вапняні грунти. Йому не подобаються занадто вологі або кислі грунти. Хоч цей кущ і вибагливий, зате він не боїться хвороб. Також йому не страшні шкідники.

Для квартирного вирощування розмарину необхідно купити теракотовий або глиняний горщик. Також потрібно забезпечити хороший дренаж, можна використовувати гальку або керамзит. Необхідно періодично повертати рослини для формування рівномірної крони.

Необхідно регулярно провітрювати кімнату. Влітку можна поставити горщик з рослиною на балкон або висадити в землю. Потрібно враховувати, що розмарин не любить різких перепадів температур. Кущ уживається з базиліком, чебрецем, лавром, петрушкою, тому їх можна вирощувати в одному контейнері.

Зростаючий на відкритому грунті розмарин - це сильне рослина. Він не боїться шкідників. Кімнатний чагарник слабший, тому його можуть вражати ложномучністой роса, білокрилка, попелиці. Щоб позбутися від шкідників досить кілька разів скуповувати кущ розмарину в мильній воді (грунт обов'язково прикриваємо).

Щоб позбутися від шкідників досить кілька разів скуповувати кущ розмарину в мильній воді (грунт обов'язково прикриваємо)

полив рослини

Полив розмарину повинен бути систематичним і помірним. Рослина не любить сильної вологи, легше переносить посуху. Якщо листя куща почали жовтіти, значить, рослині не вистачає вологи. Якщо води багато, він може масово скинути листя, а корінь може загнити. Якщо листки зблякли, почали підсихати, а кущ перебувати під сонячними променями, то це означає рослина пора перенести в тінь.

Уникнути цих помилок може тільки своєчасний догляд. Оскільки, розмарин любить лужний баланс грунту, то його можна не боячись поливати водопровідною відстояною водою. Зрідка можна проводити обприскувати листя рослини - надає гарний вид крони.

Збирати ароматну зелень необхідно вчасно цвітіння в жарку погоду. Його зривають, потім сушать і приправа готова до використання. Вирощування розмарину і догляд за ним справа складна, але під силу будь-якій людині. Якщо забезпечити куща необхідний догляд, то він подякує пряним урожаєм.

джерело: Plodovie.ru

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама