Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Садова суниця (полуниця): фото та опис, вирощування і догляд за полуницею на дачі

  1. Секрети вирощування полуниці: як доглядати за садової суницею
  2. Як вирощувати рослину садова суниця
  3. Вирощування полуниці на дачі (з відео)
  4. Догляд за садової полуницею після посадки
  5. Добрива для садової суниці
  6. Хвороби суниці садової та боротьба з ними (з фото)
  7. Хвороби полуниці і боротьба з ними: лікування бурої плямистості листя
  8. Що робити при грибкових захворюваннях полуниці (садової суниці)

Перш ніж перейти до опису суниці садової та розповіді про вирощування і догляду за полуницею, необхідно ще раз нагадати про корисні властивості цих ягід Перш ніж перейти до опису суниці садової та розповіді про вирощування і догляду за полуницею, необхідно ще раз нагадати про корисні властивості цих ягід.

Освоївши основні агротехнічні прийоми, як доглядати за садової суницею, ви зможете домогтися високого врожаю незалежно від кліматичних умов вашого регіону.

Головне - дотримуватися правильну технологію вирощування полуниці, а також не забувати про хвороби суниці садової та боротьбі з ними, благо, що ефективних препаратів зараз чимало.

Нижче представлені фото та опис полуниці, а також інформація про хвороби суниці і боротьбі з ними на вашій присадибній ділянці.

Садова суниця (полуниця) - не тільки чудовий харчовий продукт, а й активний лікувальний засіб. Вони покращують апетит, благотворно впливають на травлення, мають потогінну і сечогінну властивостями, нормалізують сольовий обмін, добре втамовують спрагу. Ягоди суниці корисні при самих різних серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, подагрі, жовчо-та сечокам'яній хворобах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Особливо ягоди цілющі при недокрів'ї. Стверджують, що споживання в їжу ягід суниці веде до зменшення вмісту цукру в крові. Суниця уповільнює процес старіння мозку. Проте, обережність не завадить людям, схильним до алергічних захворювань: їм не варто зловживати свіжими ягодами і продуктами їх переробки.

Суниця садова - рослина багаторічна, трав'яниста, вічнозелена карликова, має кореневище з великою кількістю мочковатих коренів. Над землею підносяться укорочені пагони (ріжки). Верхівка ріжка - «сердечко», в якому закладені зачатки квітки.

Як видно на фото садової суниці, число ріжків доходить до 30, найбільш сильно вони розвиваються протягом перших трьох років життя. Молоде рослина (розетка) має тільки один ріжок, до осені їх вже 2-3, а через рік - 5-9. Трирічне рослина має 14-20 ріжків (до 30 за окремими сортами). Потім ріст рослин сповільнюється, слабкіше закладаються квіткові бруньки, і рослина старіє, урожай падає.

Секрети вирощування полуниці: як доглядати за садової суницею

При вирощуванні і догляді за полуницею головне правило - не лінуватися. Найчастіше у садівників через незнання або при небажанні видаляти вуса суниці через рік сильно загущувальну за рахунок сильного освіти вусів - молодих розеток. Якщо вирощувати суницю на садовій ділянці на одному і тому ж місці багато років, то така плантація починає набувати захворювання і згодом втрачати дорогоцінний врожай ягід. Хворі рослини можуть і зовсім загинути. Один із секретів вирощування полуниці - пересадка рослин на різні грядки кожні два-три роки. При вирощуванні садової полуниці культуру зазвичай ведуть в сівозміні, що включає зернобобові багаторічні трави, щоб виключити розвиток хвороб.

Суниця - вологолюбна, холодостійка, але аж ніяк не зимостійка рослина. Воно гине в безсніжні зими при зниженні температури до -18 ° С і уражається грибними захворюваннями на погано дренованих і засолених грунтах. Вважається, що суниця - культура, що не чутлива до реакції ґрунту (pH). Але найкраще росте вона на слабокислих грунтах.

Основна маса коренів суниці розташована на глибині 20 см, т. Е. В верхніх горизонтах грунту. Тому для кращого розвитку кореневої системи, її зростання, стимуляції цвітіння і плодоношення повинні вноситися фосфорні добрива.

За вегетаційний період відбувається кілька разів повна заміна листового апарату. В середньому листя суниці живуть 55 днів (від 21 до 77). На кожні 6-10 листя в середньому припадає один цветонос, в якому від 6 до 10 квіток, т. Е. До рясного плодоношення є всі передумови. Решта залежить від садівника.

Садова суниця не має чітко вираженого періоду спокою. Квіткові бруньки закладаються при довжині дня 12-14 год і при низькій температурі повітря.

При вирощуванні суниці на дачі пам'ятайте, що ця культура високотребовательна до вологи в шарі грунту від 0 до 30 см, тут зона її кореневої системи. Коріння суниці живуть 2-3 роки. Однак сама культура незимостійких: температура повітря -15-18 ° С для неї згубна, а для коренів досить 8-9 градусів морозу, щоб вони загинули. У морозні безсніжні зими можуть підмерзати верхівки ріжків, т. Е. Майбутні квітконоси, і з'являється ризик втрати врожаю.

Як вирощувати рослину садова суниця

Перед тим як вирощувати садову суницю, запам'ятайте найголовніше правило - захист рослини від загибелі знаходиться в ваших руках Перед тим як вирощувати садову суницю, запам'ятайте найголовніше правило - захист рослини від загибелі знаходиться в ваших руках. Тому необхідно по можливості підтримувати шар снігу 25-40 см, робити снегозадержание, а при відсутності сніжного покриву корисні мульчування, куліси з будь-яких матеріалів, при використанні рослинних залишків необхідно застосовувати приманку від мишоподібних гризунів.

У ще більшою мірою суниця може страждати від різких перепадів нічних і денних температур в лютому і, особливо в березні через що відбувається випирання кореневої системи і подальшої її загибелі.

Суниця починає вегетацію рано і після закінчення цвітіння можна визначити початок знімання кожного сорту, якщо вести облік ефективних температур: відлік ведеться з середньодобової температури 5 ° С: для ранніх сортів - 18,0-23,5 ° С; середніх - 22,3-27,6 ° С; пізніх - 25,5-35,3 ° С.

При вирощуванні і догляді за садової суницею не забувайте, що це не жаростійкий культура, вона не витримує в посушливих умовах південного регіону більше +40 ° С, і при низькій відносній вологості 15-30% повністю вигорає. Особливо сильно страждають від високих температур суничні рослини влітку.

Суниця - суперскороплідний рослина, починає плодоносити вже в рік посадки (якщо посаджена рано навесні) або на наступний рік (якщо восени). З нирок в пазухах листків розвиваються сланкі пагони - вуса. На вусах молоді рослини утворюють розетку листя і додаткові повітряні корені, які при зіткненні з грунтом вкорінюються і дають нові рослини.

Вирощування полуниці на дачі (з відео)

Вуса починають формуватися одночасно з початком цвітіння. Їх рекомендується своєчасно обрізати, не допускаючи загущення посадок. Посилене усообразованіе знизить врожайність на 70%, тому вуса залишають тільки на тих рослинах, які обрані в якості маткових. Цвітіння може тривати в цілому в залежності від погодних умов від 10 до 20 днів, через 25-30 днів після цвітіння достигають ягоди.

Відразу після знімання врожаю в кінці червня варто знехтувати останніми ягодами і зрізати хворі листя, залишивши лише 2-3 молодих і «сердечко». Кущі рясно удобрюють і поливають.

Якщо рослини не хворі, зрізати листя немає необхідності.

Важливо, щоб до серпня на кущику наросло якомога більше нових молодих листя; на кожні 6 листя закласти цветонос, і в кожному суцвітті наступної весни з'явиться 6-10 квіток. Так ми створимо умови для гарного майбутнього врожаю.

І найголовніше - сорти. Це вирішує успіх справи. Не треба прагнути до заморського дива: ягодам вагою 50 г, краще тих, що пройшли випробування в вашій зоні і районовані, немає.

Щоб виростити високий урожай суниці в присадибній, дачній саду, бажано вести чергування культур (плодосмен). Для цього свою ділянку розділіть на чотири частини. На першій садять суницю, обробляють її 3 роки, отримують два високих врожаю - першого і другого року плодоношення. Але при більш ретельному догляді плантацію можна тримати 4 роки, виростивши три хороших врожаю.

Подивіться відео вирощування полуниці, щоб краще засвоїти технологію процесу:

Догляд за садової полуницею після посадки

Догляд за полуницею після посадки не складний - вона вимоглива до родючості грунту, але не переносить перезволоження. Звичайно, найкращим попередником під суницю є чорний пар, але, з огляду на завантаження наших 5-6 соток, це нереально і задовольнятися доводиться тим, що маємо.

У вересні в південному регіоні знову висаджують розсаду для організації плодосмена. Треба готуватися заздалегідь.

Будь садівник-любитель подбає про те, щоб на його ділянці була хоча б маленька грядочки суниці, яка здатна порадувати своїх домочадців ранніми соковитими, ароматними і смачними ягодами.

На початку сезону суниця в квітні з цветоносами потрапляє під заморозки, а навесні і влітку до початку плодоношення сильно «підгорає» через надзвичайно спекотну погоду.

Догляд за плодоносному суницею нічого складного не представляє. Садівникові необхідно проводити регулярне розпушування, захист рослин від шкідників і хвороб, видалення бур'янів і вусів. За весь сезон вуса видаляються не менше 3-4 разів. Лише окремі високоврожайні і здорові кущі використовуються в якості маткових. На них зберігаються вуса для використання на розсаду в якості посадкового матеріалу для закладки ранньої осені нової плантації. Тут треба забезпечити рослини всім необхідним: і водою, і харчуванням. Все це можна дати тільки за допомогою постійної уваги і уходнимі роботами. У посушливу погоду грядки з посадками рекомендується поливати по борознах, після кожного збору робити невеликі освіжаючі поливи. Виключайте полив дощуванням! Не допускайте перезволоження щоб уникнути розвитку небезпечних грибних хвороб на листовому апараті, і особливо сірої гнилі ягід.

Дуже часто садівники, зібравши урожай, забувають про посадках суниці до наступного року, повністю припиняють догляд. А в цей час вирішується доля нового врожаю, закладаються плодові бруньки. Це відповідальний період в житті суничного рослини, і без допомоги садівника йому не забезпечити наступний урожай.

Добрива для садової суниці

Після збору врожаю треба провести часткове видалення пошкодженого листового апарату пятнистостями, зрізуючи хворі листя за допомогою секатора. Потім, не відкладаючи в довгий ящик, провести обприскування від грибних хвороб будь-якими рекомендованими медьсодержащими препаратами (Абіга Пік - 40 г або ХОМ - 40 г) або їх замінниками. Вносити добрива для суниці садової потрібно з розрахунку не менше 20 г на 1 м2 посадок. Провести розпушування і наступний полив. Контролювати стан суничної грядки постійно, поливати, обприскувати і підгодовувати до кінця вересня. Розпушування завжди викликає питання, як правильно його провести. Тут треба пам'ятати, що у суничних рослин поверхнева мочковатая коренева система, що залягає неглибоко, тому розпушування починають від міжрядь у напрямку до куща, а не навпаки. Тільки так грунт близько коренів порушите і не оголити кореневу шийку і закладаються ріжки, основу майбутнього врожаю.

Хвороби суниці садової та боротьба з ними (з фото)

Якщо ваша сунична грядка здорова, листя зелене, то немає ніякого резону її залишати без листового апарату. Попереду спекотна остання декада червня, спекотний липень, серпень і рослини можуть сильно підгоряти.

Але якщо все свідчить про захворювання суниці садової, т. Е. Листя, покриті бурими або червоними плямами, сохнуть, то видалення листового апарату шляхом скошування допускається. При лікуванні бурої плямистості полуниці роблять ліквідацію листового апарату відразу ж після останнього знімання врожаю, навіть жертвуючи останніми ягодами.

Листя у суниці обрізаємо, залишаючи два-три молодих листочка, вигрібаємо і обприскуємо препаратом Абіга-Пік (40 г) з додаванням стимулятора росту Новосе, поливаємо рясно і удобрює комплексним добривом.

Листя у суниці обрізаємо, залишаючи два-три молодих листочка, вигрібаємо і обприскуємо препаратом Абіга-Пік (40 г) з додаванням стимулятора росту Новосе, поливаємо рясно і удобрює комплексним добривом

При лікуванні плямистості полуниці доречно застосувати і новий мікробіологічний препарат Екстрасол, який добре себе зарекомендував проти сірої гнилі , Фітофторозу та інших плямистостей не тільки на суниці, а й на інших садово-городніх культурах. Спочатку проведіть полив цим препаратом з розрахунку 10 мл / 10л / 1 м2 і в такому ж дозуванні можна провести позакореневе підживлення.

Хвороби полуниці і боротьба з ними: лікування бурої плямистості листя

Ознайомтеся з видами хвороб суниці садової та боротьбі з ними в умовах вашого дачної ділянки.

У південному регіоні найбільш шкідлива бура плямистість листя полуниці в комплексі з іншими збудниками, схожими за зовнішніми ознаками. Симптоми плямистості полуниці наступні - на листі розвиваються численні плями до 1,5 мм в діаметрі. Надалі на верхній стороні плями з'являються дрібні чорні крапки. Коли плям багато, то вони зливаються, і вся поверхня листа набуває червонуватого забарвлення. Згодом краю пошкоджених листя закручуються, і вони виглядають як обпалені. Подібні плями з'являються на черешках листя і квітів, плодів.

Спори цього захворювання зимують на нижній стороні уражених листя і дозрівають в квітні. При створенні сприятливих погодних умов при температурі 20-25 ° С спори проростають і інтенсивно заражають все рослини суниці, аж до пізньої теплої осені.

Крім того, на суниці може прогресувати і септоріоз. Назвемо його прикмети: на листках утворюються округлі плями діаметром 5-12 мм з бурим центром і червоно-коричневою облямівкою.

Назвемо його прикмети: на листках утворюються округлі плями діаметром 5-12 мм з бурим центром і червоно-коричневою облямівкою

Ще одне захворювання - коричнева незграбна плямистість. Ознаки її наступні: на листках з'являються поодинокі, округлі або овальні плями. У міру старіння листя плями збільшуються, розростаються по довжині центральної жилки, набувають V-подібну форму. В кінці літа уражені листя некротизируются, що відбивається на перезимівлі та врожаї наступного року.

Що робити при грибкових захворюваннях полуниці (садової суниці)

Якщо ягідні кущі заразилися грибковими хворобами, вилікувати їх надзвичайно складно, а тому потрібно вживати профілактичні заходи, щоб не допустити розвитку інфекції.

Подивіться фото грибкових хвороб суниці і дізнайтеся про боротьбу з ними:

Подивіться фото грибкових хвороб суниці і дізнайтеся про боротьбу з ними:

По-перше, потрібно виробляти ятати грядок сортами, стійкими до цих видів захворювань, такими як Зенга Зенгана, Белрубі, Редгонтлед, Холідей і ін.

По-друге, використовувати профілактичні обприскування медьсодержащими фунгіцидами (Абіга-Пік 40 г на 10 л води), на початку весни і до дозрівання не пізніше, ніж за 20 днів.

По-третє, не обробляти суницю на одному місці більше 2 років і не допускати загущення посадок, т. Е. Регулярно проводити прочищення та видалення зайвих вусів.

По-четверте, і наступних, проводити захисні профілактичні заходи, застосовуючи біологічні препарати, такі як Алірін-Б, Гамаір і стимулятори росту: Новосе, Нарцис, Екстрасол і ін.

Що ще робити при грибкових захворюваннях полуниці? Після збирання уражені рослини розкорчовуються, і згодом на це місце не висаджують суницю протягом 4-6 років. Якщо ж рослини пошкоджені слабо, то після збирання всі пошкоджені листя зрізають, вигрібають і спалюють. Потім знову проводять обприскування посадок медьсодержащими препаратами.

При дотриманні всіх перерахованих вище умов можна стабільно мати здорові і врожайні посадки цієї ягідної культури.

Що ще робити при грибкових захворюваннях полуниці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама