Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Способи вирощування картоплі: підготовка і вибір сорту

  1. вирощування картоплі Способи вирощування картоплі: підготовка і вибір сорту. Для отримання хорошого...
  2. Вирощування в мішках
  3. На балконі
  4. У відкритому грунті
  5. Вирощування картоплі у відкритому грунті
  6. підготовка ґрунту
  7. Вибір сорту картоплі
  8. Підготовка посадкового матеріалу
  9. особливості агротехніки
  10. Терміни і глибина посадки картоплі
  11. Посадка і вирощування
  12. Догляд за картоплею у відкритому грунті
  13. добриво
  14. Догляд за посівами
  15. полив картоплі
  16. Обробка між рядами
  17. підгортання картоплі
  18. підживлення картоплі
  19. Хвороби і шкідники картоплі
  20. Боротьби з шкідниками і профілактика хвороб
  21. Як садити картоплю в мішки
  22. Збір і зберігання врожаю

вирощування картоплі

Способи вирощування картоплі: підготовка і вибір сорту. Для отримання хорошого врожаю картоплі мало просто посадити його і зібрати, коли висохне бадилля. Щоб результати порадували, необхідно враховувати безліч нюансів, що стосуються, наприклад, вибору сорту, підготовки грунту, способів посадки і усунення патогенної мікрофлори. Прислухаючись до порад професіоналів і слідуючи їх підказкам, вдасться в рази підвищити врожайність і уникнути псування овоча під час зберігання.

Способи вирощування картоплі

Завдяки існуванню безлічі технологій виростити картоплю не складе особливих труднощів. Однак деякі місцевості відрізняються недоліком родючого грунту, що не дає можливості посадити таку культуру для отримання хорошого врожаю.

Вирощування в мішках

Якщо площа ділянки невелика, картоплю можна вирощувати в мішках. Головне, щоб вони були не дуже глибокі, інакше паросткам не вистачить сил нормально розвиватися і утворювати бульби. Мішки при бажанні вкопуються в землю на невелику глибину.

На балконі

Жителі міст можуть збирати урожай у себе на балконі. Для цього необхідно запастися ємностями з отворами для вологи. Контейнери потрібно почистити за допомогою дезинфікуючого порошку. Сам процес посадки нагадує вирощування бульб в мішках.

Сам процес посадки нагадує вирощування бульб в мішках

Культивація картоплі передбачає наявність хорошого дренажу, тому в днище і стінках ємності необхідно зробити великі дренажні отвори.

Дії при посадці:

  1. Спочатку слід засипати пухкий грунтовий наповнювач з компостом. Висота шару - близько 50 см.
  2. На грунт потрібно покласти кілька бульб, які бажано заздалегідь проростити, засипати компостом і рясно полити.
  3. При появі сходів додається ще шар грунту, щоб стебла вкрилися приблизно наполовину. Процес необхідно повторювати, поки стебла не досягнуть верхівки контейнера.

Корисна порада! поки культура знаходиться на стадії дозрівання, її знадобиться тричі підгодовувати і поливати, коли грунт висихає.

Для збору бульб досить просто перевернути контейнер.

У відкритому грунті

Якщо на дачі достатньо місця, стануть в нагоді деякі успішні способи вирощування картоплі:

  1. Метод Митлайдера, який передбачає створення вузьких грядок.
  2. Метод Гюліха, суть якого полягає у виділенні під кожну рослину квадрата землі 1х1 м.
  3. Голландська технологія, згідно з якою картопля висаджується в гребені, що дає можливість з одного куща збирати до 2 кг.

У Забайкаллі найбільш ефективним способом є гребневая посадка із закладенням насіннєвих бульб на глибину 10-12 см.

Чималою популярністю користується китайський спосіб, завдяки якому щедрий урожай можна зібрати навіть з малого ділянки. Секрет технології простий: у міру зростання куща під корінь досипається земля, при цьому необхідно подбати про рясному добриві. Якщо слідувати порадам, один кущ може дати близько 20 кг бульб.

Перед посадкою картоплі землю в лунці потрібно розпушити, після чого насипають компост або гній (піввідра). Стане в нагоді також зола (жменю) і Суперфосфатний добриво.

Вирощування картоплі у відкритому грунті

Незалежно від площі городу, висаджувати картопляну культуру слід з дотриманням перевірених на практиці правил. Обов'язково враховуються характер грунту і кліматичні умови.

підготовка ґрунту

По можливості садити культуру щороку необхідно на новій ділянці. Кращі попередники картоплі:

  • гарбуз;
  • капуста;
  • коренеплоди;
  • бобові.

Перед посадкою відкриту грядку слід перекопати. Це робиться в осінній період і навесні. Якщо перекопування буде глибокою, рослина зможе добре вкоренитися і правильно розвиватися.

Бажано, щоб грядка мала рівну поверхню. Але якщо ділянка під картоплю знаходиться в низовині, де присутня важкий грунт і високий рівень вологості, рекомендується формування гребенів.

Вибір сорту картоплі

Як радять фахівці, кожні 4-6 років слід оновлювати сорт картоплі, щоб не допустити його виродження. При виборі насіннєвої картоплі необхідно зважати на:

  1. Районуванням сорти. Універсальних культур дуже мало, тому сорт підбирається з урахуванням регіону. Наприклад, пізні сорти не рекомендується використовувати в Підмосков'ї і Ленінградської області. В крайньому випадку, їх висаджують в теплицях.
  2. Термінами дозрівання.
  3. Типом ґрунту.
  4. Якістю бульб.
  5. Кількістю очок. Добре, якщо їх багато, при цьому картопля не повинен бути пророслим.
  6. Стійкістю до шкідників і поганих погодних умов.
  7. Смаковими якостями.
  8. Здатністю зберігатися протягом зимового періоду.

Добре себе зарекомендували ранні сорти вітчизняної селекції:

  • Московський;
  • Лорха;
  • Кореневський;
  • Волжанин.

Велика кількість сортів картоплі, які використовуються на території Росії, створені селекціонерами Казахстану.

Підготовка посадкового матеріалу

Бульби, призначені для посадки, пророщують один місяць в теплому місці. За цей час слід перебрати матеріал і видалити ті картоплини, які мають ниткоподібні відростки.

Знадобиться також перебрати картоплю перед висаджуванням в грунт. При наявності підгнилих ділянок бульби необхідно викинути.

особливості агротехніки

Власники городів часто стикаються з труднощами, які є наслідком недотримання агротехніки вирощування культури. Щоб урожай був високим, необхідно правильно підготувати землю. Через слаборозвиненою кореневої системи картоплі необхідна грунт:

  • родюча;
  • водопроникна;
  • досить прогрівається.

Грядка обов'язково вирівнюється. Бажано уникати ділянок з сильним ухилом.

Бульби будуть активно проростати, якщо температура землі на тій глибині, де вони знаходяться, досягне 6-7 градусів.

Коли картопля починає проростати, надмірна волога йому тільки зашкодить. Полив необхідний після появи бутонів.

Терміни і глибина посадки картоплі

Практично для будь-якого сорту картоплі оптимальною температурою для посадки є температура 7 градусів тепла. Іншими словами, приступати до робіт можна з другої половини квітня або на початку травня. На Уралі земля прогрівається тільки в кінці травня - початку червня. У Білорусії також орієнтуються на температуру ґрунту, при цьому в південних районах посадка здійснюється в квітні (2 і 3 декади), а в північних - в травні (1 і 2 декади).

Бульби садять на глибину, величина якої залежить від типу грунту і сорти використовуваної культури. Наприклад, жителям північних і центральних районів можна садити картоплю таким чином:

  • на легкому ґрунті допустима глибина - 10-12 см;
  • якщо грунт важкий - 8-10 см;
  • при наявності торф'яних грунтів - 6-7 см.

У південних регіонах показник збільшується до 14-16 см, оскільки в цих місцях вологість часто низька.

Посадка і вирощування

Перед висаджуванням бульб їх можна обробляти розчином, що складається з:

  • сірчанокислої міді - 0,7 г;
  • борної кислоти - 0,5 г;
  • сірчанокислого марганцю - 0,5 г;
  • води - 1 л.

Завдяки подібним діям кущі будуть менше хворіти, а вміст крохмалю і аскорбінової кислоти в молодих бульбах збільшиться.

Якщо робляться ряди для ранніх сортів, відстань між ними повинна становити півметра. Пізні сорти слід висаджувати на трохи більшій відстані.

Не варто зациклюватися на традиційному способі вирощування картоплі. Є чимало технік, реалізація яких допоможе досягти хороших результатів.

Догляд за картоплею у відкритому грунті

Після того як бульби виявляються в землі, багато хто воліє чекати врожаю без будь-яких додаткових зусиль. Однак картопля не зможе нормально рости, якщо відсутній грамотний догляд.

добриво

Зорана навесні земля потребує добриві. Найчастіше процес здійснюється з використанням торфу, компостів, пташиного посліду, гною, калійних і фосфорних добрив. Важливо також удобрювати грунт восени, щоб ранні сорти отримали досить харчування.

Догляд за посівами

Розпушування грунту до посадки бульб дозволить надати йому необхідну структуру і позбавить від зайвої рослинності. Крім того, необхідно дотримуватися температурні режими. Якщо помістити картоплю в землю занадто рано, паростки загинуть від заморозків. І, незважаючи на те, що на їх місці з'являться нові, вони будуть занадто слабкими.

Поки немає сходів, грунт слід боронувати. Вперше це робиться через 5 діб після посадки бульб, а згодом інтервали між боронуванням повинні складати 7 днів.

полив картоплі

Щоб підтримувати зростання рослини, йому потрібна певна кількість вологи. У поливі виникає необхідність, якщо бульби формуються в посуху. Однак надлишок води діє на посівний матеріал згубним чином.

Друга половина вегетаційного періоду - час, коли полив найбільш важливий для картоплі. Але при відповідних погодних умовах поливу може не знадобитися.

Картопля поливається з дотриманням правил:

  • найкраще процедуру виконувати ввечері;
  • на один кущ знадобиться не менше 3 л;
  • вода використовується попередньо відстояна і прогріта сонячними променями.

Обробка між рядами

Міжрядний обробіток проводиться при наявності кущів висотою від 12 до 15 см. Грунт необхідно розпушити для поліпшення влагообмена і аерації, а також для підрізання кореневої системи бур'яну. Кількість спушень - не менше трьох, при цьому заглубляться слід максимум на 6-8 см. Повторна обробка здійснюється через 14 днів.

підгортання картоплі

Протягом літнього періоду посадки підгортають 2-3 рази. Стебла потрібно присипати землею з усіх боків. Подібною роботою слід займатися після поливу рослини або дощу.

Важливо! На думку деяких фахівців, в посуху картопля краще не підгортати. Замість цього грунт достатньо кілька разів прорихлити.

підживлення картоплі

Найчастіше картопля підгодовують тричі. Перший раз підгодівля необхідна при наявності слабкої бадилля, блідих листя і тонких стебел. Використовуються складу із застосуванням сечовини (1 ст. Л.) І води (10 л). Можна додавати рідкий коров'як (0,5 л) або пташиний послід. На кущ досить півлітра добрива.

Наступна підгодівля проводиться з появою бутонів. Щоб прискорити процес, у воді (10 л) розлучається сульфат калію (1 ст. Л.) І зола (3 ст. Л.).

коли картопля зацвіла, настає час для третьої підгодівлі. Так, можна активізувати освіту бульб. Для процедури готується розчин: суперфосфат (2 ст. Л.) І курячий послід (1 склянка) розлучаються в відрі води.

Якщо грамотно доглядати за картоплею, вона порадує відмінним великим урожаєм.

Хвороби і шкідники картоплі

Така культура може бути уражена фітофторозом, сріблястою паршею, кільцевою гниллю, ризоктониозом та іншими грибковими захворюваннями. Якщо продукт неправильно зберігати, можна виявити наявність бактеріальної гнилі. Для попередження розвитку хвороб слід приділяти увагу профілактичним заходам.

Боротьби з шкідниками і профілактика хвороб

Щоб бульби були здоровими, знадобляться корисні поради:

  1. Для вирощування варто вибирати тільки ті сорти, які підходять для цього регіону і мають високу стійкість до захворювань.
  2. Якщо картопля багато років росте на одному місці, щороку грунт необхідно знезаражувати.
  3. При виявленні хворих кущів їх слід негайно ліквідувати. Бадилля, уражена грибками, не повинна використовуватися для компостування.
  4. Небажано перед висадкою різати бульби.
  5. Гній - не найкращий добриво для картоплі. Його слід замінити компостом, зрілим перегноєм, біогумусом.

Бульби перед посадкою і кущі повинні оброблятися спеціальними біопрепаратами. Наприклад, в період вегетації можна застосовувати розчин мідного купоросу. А перед підгортанням грунт і кущі посипаються деревною золою.

Картопля найбільше страждає від капустянки, дротяники, колорадського жука, нематоди. Проти перерахованих шкідників існують біопрепарати, що відрізняються не впливають на людського організму. В їх списку присутній Немабакт, Бікол, Бітоксибацилін, Актофіт та інші засоби, які активно використовують, зокрема, жителі Підмосков'я.

Як садити картоплю в мішки

Суть методу передбачає наступне:

  1. У мішки насипається родючий грунт. Висота шару залежить від глибини ємності і повинна становити від 10 до 35 см.
  2. Потім викладається бульба (цілий або порізаний на частини) і засипається грунтом на 15 см.
  3. Перші сходи здадуться через тиждень-другий. Їх необхідно знову засипати грунтом, щоб картопля давала нові коріння. Паростки засипаються повторно кілька разів, поки до краю мішка не залишиться 1/3 висоти.

Важливо! Кращий час для посадки бульб - поява стійкого тепла (кінець квітня - початок травня). Небажано використовувати занадто глибокі мішки.

Імпровізований город вимагає достатнього освітлення і своєчасного поливу. При правильному підході з 4-5 бульб городники отримують близько 5 кг картоплі.

Вертикальний спосіб вирощування картоплі дозволяє економити простір на ділянці і позбавляє від необхідності займатися регулярної прополкою. Крім того, знижується ризик ураження шкідниками.

Збір і зберігання врожаю

В який період можна приступати до збирання картоплі? Слід орієнтуватися за деякими ознаками:

  • середні та пізні сорти прибираються при пожелтении і висиханні бадилля;
  • збір ранніх сортів іноді можна починати, коли бадилля ще зелена.

Для роботи підходить суха погода, однак, при наявності затяжних дощів картоплю слід викопати і розкласти в підготовленому приміщенні для просушування. Якщо врожай зібрати несвоєчасно, приблизно 80% бульб загине.

Викопувати картоплю необхідно акуратно, щоб не пошкодити бульби. Якщо подібне трапилося, картоплини слід відкласти. Для тривалого зберігання вони не підходять.

Викопуючи бульби, бажано відразу відбирати картопля для посіву. Їх беруть з найбільш врожайних гнізд, в яких немає хворих бульб.

Зібрані овочі повинні зберігатися в попередньо підготовленому приміщенні:

  • за 15-20 діб проводиться дезінфекція (на 10 л води береться хлорне вапно в кількості 400 г);
  • щоб побілити стіни, готується розчин з 1,5-2 кг вапна, 100 г мідного купоросу і 10 л води;
  • оптимальна температура для зберігання - від 0 до 2 градусів тепла.

Важливо! через підвищення температури овочі стають слабкими і хворіють, а зниження показників провокує їх підмерзання.

Далеко не завжди вдається отримати щедрий урожай традиційними способами, тому багато городники шукають альтернативні варіанти висаджування картоплі, за допомогою яких вдасться досягти бажаних результатів.

На різних форумах можна знайти відгуки про ефективність тих чи інших технік. У одних виходить ростити картоплю в бочках, у інших - під плівкою, а треті активно вдаються до китайського методу. Іншими словами, універсального способу не існує, оскільки нормальний розвиток культури залежить від безлічі факторів.

Наприклад, для отримання врожаю в північних регіонах картопля часто вирощують в теплиці, оскільки через коротке літнього періоду бульби просто не встигають дозрівати.

Існування великої кількості способів вирощування однієї з найважливіших сільськогосподарських культур обумовлюється різноманітністю кліматичних умов і складу грунту. Головне, правильно підібрати спосіб і дотримуватися відповідних правил.

Відео: секрети вирощування картоплі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама