Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Свій бізнес на вирощуванні печериць за голландською технологією

Печериці - найпопулярніші і затребувані гриби. Введення ембарго на імпортну продукцію, частка якої становила понад 95%, відкриває хороші можливості для організації власного бізнесу на вирощуванні печериць.
Закупівля готового компосту у спеціалізованих фірм дозволяє новачкові заощадити на вкладеннях в реалізацію бізнес-ідеї, спростити сам процес культивації та уникнути ризиків втрати врожаю.

приміщення

Для організації грибний ферми потрібно крите приміщення, виробництво краще розміщувати за містом, але не надто далеко від потенційних ринків збуту і постачальників компосту. Для таких цілей ідеально підійдуть території ферм, складські та фермерські будівлі. Площа залежить від обсягів випуску.

Площа залежить від обсягів випуску

Орієнтовно для отримання 1,4-1,5 т грибів в місяць знадобиться 5-6 камер вирощування сумарною площею 300-320 кв.м.
Витрати на підведення комунікацій (освітлення, вода, теплоізоляція, вентиляція), ремонт і облаштування камер вирощування складуть близько 9000 $.

персонал

Для обслуговування печериці ферми зазначеної вище площі достатньо 5 чоловік: технолога, менеджера з пошуку замовників (його функції може взяти на себе власник бізнесу), продавця (в разі реалізації грибів на власній торговельній точці), двох збирачів грибів, бухгалтера і різноробочого. Часто такий бізнес буває сімейним. У разі найманого персоналу, фонд зарплати складе близько 1600 $.

Ринок збуту

Ціна реалізації, в залежності від обсягу партії і розміру грибів - від 1,2 у.о. до 4 $ за кг.
Канали збуту: власна торгова точка на ринку, дрібний і середній опт через агробіржі. Шляхи пошуку клієнтів - від особистих зв'язків до розміщення он-лайн оголошень.

Устаткування, матеріали та процес вирощування печериць

Для зберігання грибів потрібно холодильне обладнання. Для доставки на точки збуту - власний транспорт.
Процес вирощування печериць за голландською технологією включає такі стадії: перша - закупівля двухфазного компосту. Він поставляється в 20-кілограмовий брикетах, поліетиленові мішки укладаються горизонтально на стелажі, плівка зрізається зверху і з боків, утворюючи безперервний шар грунту з міцелієм.

Другий етап - безпосередньо пророщування міцелію і плодоношення. Третій - викручування грибів, зріз зайвих корненожек, розфасовка грибів по шухлядах.

Регулярно камери вирощування піддаються обробці формаліном, чищенні, в грунт вносяться кекінг-матеріали та здійснюється полив, підтримується необхідна температура і вологість. Перший урожай можна отримати вже через 30-35 днів. Хорошим показником вважається 190-220 кг / т.

Відпрацьований компост може реалізовуватися як добриво і приносити додатковий прибуток.

Витрати на покупку 5-ярусних стелажів, холодильних камер і системи автоматичного клімат-контролю складуть від 7 000 у.о.
1 тонна компосту коштує в середньому 140 $ без урахування доставки. Для камер вирощування площею 300 кв.м. буде потрібно близько 25 т компосту.

Стартовий капітал, термін окупності

Отже, до поточних витрат ферми з вирощування печериць можна віднести: оплату комунальних послуг, зарплату персоналу, покупку витратних матеріалів (добрива, оновлення компосту), орендну плату за місце на ринку, бензин і амортизацію авто.

Стартовий капітал , Необхідний для відкриття бізнесу на вирощуванні печериць - близько 20 тисяч доларів. Термін окупності бізнес-ідеї - 7-8 місяців, чистий прибуток за найсприятливіших умов (високої врожайності, налагоджених каналах збуту - тобто вихід на планові обсяги продажів) може досягати 4 000 $. Потрібно відзначити, що печериці затребувані круглий рік з мінімальними коливаннями попиту.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама