Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Тепличний бізнес: з чого почати, бізнес-плани, нюанси і помилки новачків

  1. Підводні камені тепличного бізнесу
  2. Камінь №1. Непродуманий бізнес-план
  3. Камінь №2. відсутність попиту
  4. Камінь №3. Неякісні або невідповідні насіння
  5. Камінь №4. Шахраї
  6. Камінь №5. Витрати перевищують прибуток
  7. Камінь №6. складнощі зберігання
  8. Камінь №7. збут
  9. Тонкощі бізнесу на вирощуванні в теплиці
  10. Вигонка цибулі та зелені - простіше простого!
  11. Свіжі овочі до Нового Року
  12. Вирощування розсади на продаж
  13. Квітковий бізнес і «діамантові» дні
  14. Резюме і висновки

Мрієте побудувати теплицю і вирощувати на продаж? Це цілком реально, де б ви не знаходилися і яким би не був ваш стартовий бюджет. Спорудити, накрити і засіяти - це просто, а от правильно виростити і успішно і вчасно збути - ось вже де наука. Давайте розберемося у всіх тонкощах цього бізнесу: як навчитися знаходити хороші насіння, вдало підбирати культуру, організувати сезонне вирощування і знаходити покупців. І які конкретно турботи вас чекають в квітковому і овочевому справі.

Підводні камені тепличного бізнесу

У Росії бізнес на вирощуванні стабільно розвивається в основному на базі великих тепличних господарств. Зараз пояснимо, чому.

Справа в тому, що вирощування в закритому грунті значно підвищує вартість продукції. Крім того, в той же літо ринок забитий копійчаними овочами з відкритих грядок і більш дешевим імпортом. І далеко не всі покупці намагаються вивчити якість. Ось чому, не розбираючись в тонкощах цього бізнесу, закуповувати промислову теплицю з обладнанням і починати активно в ній вирощувати огірки-помідори - абсолютно програшний варіант.

Камінь №1. Непродуманий бізнес-план

Що стосується грошових вкладень в цей бізнес, то їх буде чимало. Вам необхідно придбати велику теплицю (а то й кілька), хороше обладнання і автоматику. Можливо, навіть найняти людей - адже ви не зможете займатися реалізацією продукції, якщо будете постійно працювати з землею. А це ще одна суттєва стаття витрат.

Ми вам радимо починати з невеликою теплички з підручних матеріалів , В якій можна зібрати хороший урожай. Ви краще спочатку спробуйте вирощувати не продаж, а для себе, вивчіть ринок, набийте шишок і знайдіть свою нішу, оптимізуйте реалізацію і процес вирощування. За цей час ви вже щось виручите і зможете придбати вже промислову теплицю. Краще піднімати цей бізнес ось так, ніж відразу лізти в великий кредит і раптом усвідомити, що весь ваш урожай несподівано загинув або центнер печериць не вийшло швидко реалізувати, і вони зіпсувалися. Адже для швидкої і великого прибутку вам потрібно буде будувати тепличне господарство. Уявляєте собі вартість такого будівництва?

Ось чому на нашому сайті завжди такі докладні статті з безліччю покрокових фото - щоб ви знали всі тонкощі! Опануйте спочатку майстерністю, вивчіть, що краще буде рости в вашому кліматі і що без проблем заберуть на реалізацію - і тільки тоді переходите до промислових масштабах вирощування. Зауважимо, що в Росії існують спеціальні програми підтримки підприємців.

Ось поки самі перевірені в плані економії технології вирощування в теплиці на продаж:

Камінь №2. відсутність попиту

Наприклад, в північних регіонах Росії займатися тепличним бізнесом і зовсім не прибутково - занадто високі витрати. А ось в інших областях є чималий попит на зелень і салати. Природно, чим клімат м'якше, тим вигода від тепличного бізнесу більше - адже в таких умовах дешевше вирощувати і перевозити урожай в більш холодні регіони.

Так, ранньою весною особливо затребувані в нашій країні перець, помідори і огірки. Ці рослини гарні тим, що плодоносять цілий рік - і можна їх навіть реалізовувати до нового року. Хороша також зелень, тому що на неї і попит є, зростає вона дуже швидко. Правда, коштує вона також копійки, а тому реалізувати її вигідно тільки в великих обсягах. Навіть троянди вже не так популярні, як раніше - сьогодні більше продаються орхідеї та інші екзотичні сорти. Є попит навіть на тепличний виноград, особливо, якщо він незвичайного сорту:

У кожному регіоні є свій попит на певні овочі і фрукти - вивчіть його. Майже до будь-яку вирощують в теплиці культурі попит волнообразен - від сезону до сезону, або до певного дня, як 8 березня або 1 вересня. І ідеально сплануйте весь свій бізнес - від закупівлі насіння до автоматичного поливу.

Камінь №3. Неякісні або невідповідні насіння

Перший і найбільший підводний камінь, який підстерігає вас в тепличному бізнесі - це неправильно підібрані насіння. Що б ви з ними потім не робили, урожай буде і кволим і хворобливим, а такий реалізатори не візьмуть навіть за копійки. На нашому сайті багато докладних статей про те, як правильно вибирати насіння для кожної культури, як садити і як знімати великий тепличний урожай. Але запам'ятайте зараз три основних правила:

  • Правило 1. Насіння для відкритого грунту далеко не завжди підходять для теплиці - в закритій екосистемі такі рослини можуть хворіти.
  • Правило 2. Те, що чудово росте і радує око в сусідньому регіоні з таким же кліматом, зовсім не обов'язково стане успішним проектом у вас.
  • Правило 3. Повірити продавцеві насіння на слово - попрощатися з урожаєм. Такі завжди старанно рекламують ті насіння, які найгірше продаються - а відповідні і перевірені досвідчені покупці виберуть самі.

Ось як виглядає вирощування в теплиці здорової і густій ​​зелені :

Ви вже звернули увагу, що картинка на пакетах з насінням завжди барвиста. Але нерідко трапляються і підробки: зазначений один сорт, а зростає схожий, але з менш цінними параметрами. А тому, перш ніж почати працювати в теплиці, правильно підберіть насіння:

  1. Не полінуйтеся вивчити досвід сусідів з теплицями - один клімат і один регіон.
  2. Насіння купуйте тільки у відомих фірм і не на руках.
  3. Беріть тільки те насіння, яке придатні для вашої кліматичної зони. Якби ту ж хурму можна було вирощувати в підмосковних теплицях, вона б уже там росла. І, на жаль, на самій упаковці не завжди зазначено, що той чи інший сорт непридатний для Росії.

І, якщо є можливість придбати хороші перевірені насіння від врожаю сусідній теплиці - не втрачайте її. А загартувати і підготувати до посадки їх не складно - вся інформація є на нашому сайті, з покроковими фото.

Камінь №4. Шахраї

Навіть у цій сфері бізнесу вони є. Їх головне завдання - продати вам поганий посадковий матеріал, роздобутий за копійки, і видати його за якісний і дорогий. Для самого простого прикладу наведемо вам гучну нібито кучеряву полуницю, кущ якої досягає двох метрів у висоту. Не вірте. На жаль, нерідко ті, хто загорівся заробляти на теплиці, починають з цього варіанту. І результат розчаровує - виростають звичайні кущики. Справа в тому, що немає на нашій планеті такий полуниці, яку зображує ця реклама. І, якщо ви придивіться уважно до самого фото, то помітите грубий фотошоп.

Хоча, ремонтантна полуниця дійсно може чіплятися своїми вусиками за опору, і з неї також можна спорудити щось на зразок куща (якщо використовувати спеціальні опори). Але в такій кількості і таких розмірів ягоди все одно не з'являться.

Ось насправді що необхідно для того, щоб виростити красиву і здорову полуницю на продаж:

Також пропонуємо вашій перегляду відео, де один випробувач все-таки зважився на "полуничний" бізнес:

Камінь №5. Витрати перевищують прибуток

Опалення, автоматична вентиляція і полив, електронне дистанційне спостереження за мікрокліматом - це все може обійтися вам так дорого, що вкладення не відіб'ються навіть через рік. А тому читайте наш сайт, шукайте для себе хороші ідеї, розвивайте підприємницьку хватку.

Наприклад, сьогодні найекономічнішою технологією вважається гідропоніка . У неї легко розрахувати добрива, потрібно мало землі і води, рослини хворіють рідко, а підживлення потрапляє прямо до коріння. Головна перевага - таку теплицю можна легко побудувати прямо на гаражі або лазні з огляду на невелику вагу її наповнення, а мінус - в тому, що овочі виходять за смаковими якостями трохи не ті. Адже вони живуть не в грунті, а це багато чого дає. Ось чому гідропонікою вигідніше вирощувати зелень - вона мало відрізняється по запаху і смаку від земляний, на відміну від овочів. Є також альтернатива - гідропоніка з торфом. Вона вийде для вас за витратами в 3 рази вище, і на 30% дорожче за обслуговування.

Камінь №6. складнощі зберігання

Адже найголовніше в тепличному бізнесі - це товарний вигляд кінцевої продукції. Коли ми вирощуємо полуницю або перець для себе, то добре розуміємо, що домашні натуральні овочі далеко не завжди виглядають як з обкладинок журналу, а ось позбавлені вітамінів і оброблені хімією заморські продукти - цілком. Тільки підсумкове якість буде різним, як і користь для здоров'я. Але тепер вам доведеться шукати такі сорти, які в підсумку дадуть майже лялькові плоди, красиві і великі, інакше реалізація їх буде проблематичною.

Згадайте, як ви вибираєте на ринку ті ж апельсини? Завжди беремо найяскравіші і соковиті, без будь-яких плям або червоточини.

Камінь №7. збут

Збут продукції - ще один підводний камінь тепличного бізнесу. Здавати все вирощене можна в великі торгові мережі або найняти реалізаторів. Зазвичай використовують і ту, і цю можливість.

Але тут також є свої особливості. Так, оптовики заплатять трохи, зате ви здасте всі і відразу, не переживаючи про зберігання продукції. Для новачків в цьому бізнесі найпростіший шлях реалізації вирощеної продукції - здати в супермаркет.

Тонкощі бізнесу на вирощуванні в теплиці

Досвідчені власники теплиць роблять так: восени і взимку вирощують овочі, до весни в тій же теплиці - квіти, а до літа і до самої осені - гриби або полуницю . І завжди у виграші. Гриби, до слова, вирощувати не дуже складно, а ось попит на них є завжди:

Вигонка цибулі та зелені - простіше простого!

Радимо вам почати свій бізнес з зелені: невибаглива до умов, добре себе почуває при температурі 18 ° С, тільки лише вимагає досвітки. Зростання її не високий, а тому можна вирощувати і вздовж, і вгору, і вгору ногами по всій теплиці. Всього з одного квадратного метра за одну зрізання ви отримаєте до 2 кг зелені або цибулі.

Свіжі овочі до Нового Року

Продаж тепличних овочів не менш вигідна, якщо підгадати з попитом. Причому вирощувати в одній теплиці за бажанням можна і дві культури, якщо ви їх добре розділіть і створите різні умови. З овочів радимо вам почати з пекінської капусти і редиски, які не складні в догляді і майже ніколи не хворіють, при цьому зберігаючись досить довго.

Швидко зростають і огірки : З дня посіву - всього два місяці. Але місця в теплиці вони займуть багато і до відходу будуть вимогливі. Те ж можна сказати і про помідори з перцем - продасте ви їх дорожче, але і вкладіть не менше. До того ж томатні ростуть довго, всього вийде не більше двох врожаїв на рік. Але огірки досвідчені дачники називають примхливими. Наприклад, проростають вони тільки від 18 ° С, а оптимально - 36 ° С. Коли на вулиці буде сильний мороз, досягти такої температури в теплиці буде складно.

Ще один секрет: дрібні томати черрі сьогодні набувають куди більш охоче, ніж великі: такі добре консервувати і прикрашати ними страви.

Вирощування розсади на продаж

вирощування розсади на продаж - процес захоплюючий. І, не дивлячись на високу конкуренцію в цій справі, ви легко зможете знайти «своїх» клієнтів - адже городникам потрібна не просто розсада, а розсада міцна, здорова і певного сорту.

Якщо ви коли-небудь стикалися з вирощуванням розсади, то прекрасно розумієте, як це не просто. Насіння важливо роздобути хороші і здорові, загартувати і відібрати. Потім - грамотно виростити ніжні паростки, розділити їх і пересадити. Для всього цього буде необхідна спеціальна підсвічування і точний температурний режим. Занапастити розсаду легко - а до початку сезону продажів повторно виростити не встигнете. А тому, якщо вам цікавий саме цей бізнес на теплиці, знайомтеся з його основними підводними каменями:

  1. Неякісне насіння. Повірте, хороші придбати сьогодні не так то й просто. А з поганих ростуть слабкі рослини, або і зовсім нічого. Але з часом ви заведете своїх перевіреним постачальників.
  2. Грунт. Це - найбільша помилка початківців: взяти просто землю з городу або придбати в мішках в магазині. У першому випадку ви відразу занесете всі ті мікроорганізми, які не надто проявляють активність під відкритим небом, зате довго чекали свого шансу опинитися в закритому грунті, в другому - розсада просто перегорить. Але ж до всього для кожної окремої культури потрібен свій склад! Вивчайте наш сайт - ми неспроста завжди так докладно розглядаємо всі актуальні питання.
  3. Відсутність підготовки до посіву.

Просто знайте, ваша кінцева мета - здорова і красива розсада з розвиненою кореневою системою і міцним стеблом.

Квітковий бізнес і «діамантові» дні

Квітковий бізнес - і красивий, і прибутковий:

Цілий рік - підготовка до одного-єдиного дня. Ви вже здогадалися, до якого? Його ще називають «діамантовим» - так багато квітів в цей день дарують прекрасній половині людства. І недосвідченому в цьому бізнесі людині здається, що виростити ті ж троянди або тюльпани не складно, тим більше, що ті знаходяться в закритому грунті і їм не страшні ніякі погодні умови. Але насправді тут є багато нюансів:

  1. Найвідповідальніший момент в організації бізнесу по вирощуванню тепличних квітів - це закупівля цибулин. І ось у чому проблема - вони нерідко заражені паршею. Крім того, часто продаються сорти відрізняються від справжніх - але ж це ви зможете з'ясувати занадто пізно. Ще продавці деяких точок досипають в ящики з цибулинами дорогих квітів те, що дешевше - для вазі. І ростуть потім у вас не тільки махрові тюльпани, а й дрібні рябчики між ними. А це - втрата простору і виручки.
  2. Вигонка квітів розрахована з точністю до одного дня. Так, будуть ваші тюльпани до Міжнародного жіночого дня недозрілими або перезрілими - ви нічого не виручите, а тому всі витрати і сили цілого року підуть нанівець. А адже вплинути може будь-який фактор: відключене електрику, перегрів, підроблений сорт і ще багато чого.
  3. Підготовка квітів до висадки в теплицю досить трудомістка. Якщо порушите процес - квіти можуть загинути.
  4. Зберігати квіти після зрізання теж непросто, як і перевозити їх до місця продажу. І навіть у досвідчених тепличників буває так, що троянди прибувають до місця продажу вже зів'ялі.
  5. Дадуться взнаки і складності реалізації такого товару. Адже гриби або помідори, наприклад, ви в разі невдачі зі збутом завжди можете закатати в банки і вже після продавати в такому вигляді, а ось зі зрізаними квітами нічого не поробиш.
  6. І найважче: якщо ви вирощуєте квіти на замовлення, важливий їх колір. Справа в тому, що на забарвлення будь-яких кольорів безпосередньо впливає хімічний склад грунту і підсвічування. Повірте, часом вгадати неможливо, що саме у вас виросте. І добре, якщо троянди виходять малиновими або хоча б фіолетовими - а якщо сірими? Брудно-коричневими? Тут, звичайно, все вирішує досвід. А часом незвичайні кольори ще більше і охочіше розбирають, щоб традиційні.

Крім того, пам'ятайте, що квітковий ринок досить заповнений. Але, якщо ви обожнюєте возитися в теплиці і знаєте толк в кольорах - спробуйте, можливо ви виведете свій цікавий сорт, який принесе чималий прибуток. І ви будете тримати технологію в секреті!

Розкриємо вам ще один секрет: комбінуючи різні варіанти підсвічування в теплиці, ви досягнете нового забарвлення у квітів. А все цікаве - завжди на піку продажів!

Резюме і висновки

Бізнес на теплицях в нашій країні завжди був проблемним: за радянських часів вирощувати можна було тільки для себе, а сьогодні вже занадто багато конкуренції. Але тільки не забувайте про тенденції нового тисячоліття - до всього натурального, екологічному та безпечного. Ось чому за океаном овочі і фрукти можна придбати за прийнятну ціну в будь-якому супермаркеті, або ж в три дорого зі спеціальних комун, які, за їхніми словами, удобрюють землю виключно «власним потом».

Повірте, навіть найбідніші верстви готові платити за таку розкіш. І, якщо ви виростите у власній теплиці по-справжньому смачні помідори або перець без будь-якої хімії - збут у вас налагодиться дуже швидко і це будуть вже не супермаркети, а ресторани. Просто готуйтеся до того, що вивчати вам свою справу потрібно буде все життя. І справа дуже захоплююче!

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!Уявляєте собі вартість такого будівництва?
Згадайте, як ви вибираєте на ринку ті ж апельсини?
Ви вже здогадалися, до якого?
І добре, якщо троянди виходять малиновими або хоча б фіолетовими - а якщо сірими?
Брудно-коричневими?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама