Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Традиційні і незвичайні способи посадки картоплі (відео)

  1. Традиційні способи посадки картоплі
  2. Гребньова посадка
  3. Посадка картоплі в траншеї
  4. гладка посадка
  5. Незвичайні способи посадки картоплі
  6. Посадка картоплі під солому
  7. Посадка картоплі під чорну плівку
  8. Посадка картоплі в короби
  9. Картопля в бочках, мішках, відрах ...
  10. Картопля в курганах

Початок травня в наших краях - традиційний час посадки картоплі Початок травня в наших краях - традиційний час посадки картоплі. Так що саме час подумати, яким способом садити його на цей раз, адже останнім часом до звичних методів додалися нові, оригінальні - є з чого вибирати.

Традиційні способи посадки картоплі

Звичних методів три: гладка посадка, гребневая і в траншеї. Причому, це як раз той випадок, коли довільний вибір дає не найкращі результати, тому що кожен з варіантів призначений для цілком конкретних умов і в інших просто може не виправдати себе. Спільними залишаються лише основні вимоги: мати у своєму розпорядженні посадки в напрямку з півдня на північ, щоб рослини висвітлювалися рівномірно і отримували достатню кількість світла; дотримуватися відстані. Крім того, не забуваємо про внесення добрив (я зазвичай використовую золу і компост); корисно додати в лунки або траншеї лушпиння цибулі, яка захищає посадки від колорадського жука.

Рекомендовані відстані між бульбами при посадці

Між рядами бульб:

  • для ранніх сортів - 60 см
  • для пізніх сортів - 70 см.

Між бульбами в ряду:

  • для ранніх сортів - 25-30 см
  • для пізніх сортів - 30-35 см.

Тут варто мати на увазі, що відстані вказані для бульб стандартної посадкової величини - приблизно з куряче яйце; я часто саджу дрібними бульбами - для них, природно, відстань в ряду пропорційно скорочується; відстань між рядами від величини посадкових бульб не залежить.

Оптимальною вважається глибина посадки:

  • на легких ґрунтах - 10-12 см
  • на важких і на суглинках - 8-10 см
  • на глинистих ґрунтах - 4-5 см.

Знову-таки, дрібні бульби слід садити не так глибоко, як великі (але в будь-якому випадку, відхилення від рекомендованих параметрів більш ніж на 3 см не рекомендується).

У цьому відео доктор біологічних наук, завідувач відділу генетичних ресурсів картоплі ВІР ім. Вавилова Кіру Степан Дмитрович розповідає про те, як визначити вірні терміни посадки і як правильно посадити картоплю.

Гребньова посадка

Це спосіб, при якому на ділянці, призначеній для посадки картоплі, роблять гребені висотою приблизно 15 см з відстанню між ними близько 70 см, а потім вже в них садять бульби.

Доцільною ця технологія буде там, де близько до поверхні залягають ґрунтові води, грунт страждає від перезволоження. Корисним виявиться метод і на важких грунтах, які швидко ущільнюються, перешкоджаючи повітрообміну. На практиці ж гребені часом використовують і просто тому, що є трактор))

На практиці ж гребені часом використовують і просто тому, що є трактор))

Наприклад, в селі, де у мене була дача, все орали ділянки під картоплю трактором. А оскільки у тракториста були і необхідні пристосування для підгортання, садили в гребені - щоб звести до мінімуму ручну працю. Я від цієї затії відмовилася, хоч у нас і суглинки: в посушливі роки з таких гребенів волога йде дуже швидко, і потрібно рясний полив. А там, де я зараз живу, і зовсім піщаний грунт - тут навіть грядки доводиться робити з бортиками, тому що земля осипається. Та й волога в такому грунті не затримується, тому для нас більше підходить інший метод.

Посадка картоплі в траншеї

Це, власне, гребені навпаки: на піщаних грунтах, погано утримують вологу, а також в умовах посушливого клімату ми не піднімаємо бульби над рівнем землі, а навпаки - заглиблюють, закладаючи в траншеї, прокладені з урахуванням всіх рекомендованих відстаней.

Природно, якщо використовувати цей метод на ділянках з підвищеною вологістю або дуже щільною грунтом, є ризик, що наш картопля просто задихнеться або згниє в сирому ґрунті.

гладка посадка

Якщо вам дісталася ділянка на південному схилі, де грунт швидко прогрівається, а грунт досить пухкий і в міру вологоємний, можна садити методом «під лопату». Це найзручніше робити удвох. Намічаються рядки майбутніх посадок, потім один з учасників процесу, просуваючись по наміченої лінії, робить невеликі лунки (хтось просто піднімає пласт землі, щоб закласти під нього бульбу, хтось віддає перевагу саме лунки - тоді грунтом з наступною «точки посадки» засипається попередня). Другою йде слідом і розкладає бульби.

Такий метод ми свого часу використовували, саджаючи картоплю в перший рік по щойно розораної цілині. Трактор залишив після себе величезні пласти землі - зобразити там які б то не було гребені або траншеї не вдалося б у будь-якому випадку. Сяк-так розбивали мотикою великі грудки, і під лопату закладали бульби - прямо як є, як виходить. Вже до осені ділянку перетворився - завдяки розпушування, підгортання помітно менше стало бур'янів, та й великих грудок майже не залишилося. Метод себе виправдав, я його використовувала і в подальшому.

Незвичайні способи посадки картоплі

Думаю, що всіх варіантів я не перерахую в будь-якому випадку - винахідливість наших дачників не знає кордонів. Як правило, новий метод винаходиться для вирішення якої-небудь конкретної проблеми (завдання). Наприклад, дістався зарослий травою ділянку, а сил на те, щоб піднімати цілину, немає. Або місця замало, а картоплю виростити хочеться. Потім, якщо затія себе виправдала, можна її і розвинути))

Скажу відразу: сама я саджу картоплю зазвичай традиційними способами, і жодну з новинок на практиці не перевіряла, тому буду дуже вдячна тим нашим городникам, хто готовий поділитися своїми враженнями від використання того чи іншого методу. Дещо друзі застосовували - про це трохи докладніше розповім, оскільки їх думку довіряю.

Посадка картоплі під солому

Цей спосіб останнім часом стає все популярнішим. В принципі, тому є розумні причини: зусиль при такому методі вирощування картоплі витрачається менше, ніж при використанні традиційних підходів. Є і свої недоліки, зрозуміло - але тут треба розуміти той же, що і при виборі одного зі звичних способів: в різних умовах один і той же варіант може дати різні результати.

Якщо коротко, суть методу зводиться до того, що картопля замість грунту закривають товстим шаром соломи, додаючи її в міру росту пагонів. За відгуками, картопля виходить великий, чистий, прибирати його дуже зручно. Скептики відзначають, що солома воду тримає гірше, ніж земля, а значить, в посуху поливати доведеться частіше і рясніше, а ще - в соломі можуть оселитися миші. Але думаю, тут дискусії нерозумні - треба спробувати, щоб переконатися, чи підходить цей метод вам чи ні.

Посадку під солому добре використовувати на цілині: копати в цьому випадку нічого не доведеться, зате жоден бур'ян через солому не проб'ється, і в наступному році ви отримаєте ділянку, вже цілком придатний до подальшої обробки.

Застосовують цей метод і на важких грунтах - по-перше, знову-таки, позбавляє від перекопування під посадку, а по-друге, якщо після збирання врожаю закрити залишки соломи в грунт, можна відчутно поліпшити її структуру, розпушити.

Як варіант, картоплю можна розкладати нема на рівну поверхню, а в невеликі лунки, що допомагає зберегти вологу. Ще варіант - замість соломи використовувати скошену траву (єдина перешкода: до моменту посадки картоплі у нас, наприклад, ще немає трави в достатній кількості).

Нижче ви побачите невеликий відеосюжет про один із варіантів застосування такого методу посадки картоплі:

Ще одна варіація на тему (її випробували мої сусіди по дачі і залишилися задоволені результатом): травою кущ картоплі засипається зверху (бадилля не збирається в купку, як при звичайному окучивании, а розкладається по грядці). Зрозуміло, що для цього буде потрібно більше місця, але і урожай, за відгуками, радує. Клопоту особливо ніяких: підріс картопля - засинаєш його знову скошеною травою і виполоти бур'янами так, щоб тільки верхівки пагонів стирчали. А потім копаєш урожай - вірніше, з трави вибираєш))

Посадка картоплі під чорну плівку

Варіант - під нетканий матеріал (теж чорний). Метод шалено простий: плівка (матеріал) розстеляється на обраному ділянці (попередньо перекопати і присмачене перегноєм або добривами), краю його надійно фіксуються, щоб вітром не здуло, і по розмітці робляться хрестоподібні надрізи (можна в шаховому порядку, а можна і рядками).

Потім залишається тільки вибрати грунт під кожним розрізом, утворюючи лунку (глибина залежить від структури грунту) і закласти бульби, присипаючи вийнятої грунтом. На цьому все - ні прополки, ні підгортання технологія не передбачає.

Метод застосовують частіше для посадки ранньої картоплі - він дозволяє отримувати урожай швидше. Кажуть, і кількість бульб збільшується, і якість. Але підходить метод не для всіх регіонів: в жаркому кліматі земля під плівкою перегріється, і наш посадковий матеріал просто «спечеться».

Посадка картоплі в короби

Тут потрібно досить трудомістка підготовка, зате потім догляд зводиться до мінімуму. Споруджуються короба-контейнери (за принципом теплих грядок) з підручного матеріалу. Розміри: висота - до 30 см, ширина - 100-120 см, довжина - за бажанням і можливості. Проходи між грядами - 50-80 см шириною. Короба, як і теплі грядки, заповнюються органікою, а потім в них висаджуються бульби в шаховому порядку (в два ряди, через 30 см).

Кажуть, картопля при такому способі вирощування дає урожай в рази більше, ніж при звичайних методах, а догляд (підгортання, прополка) не потрібно. Грядки можна використовувати не один рік, якщо додавати органіку в міру того, як грунт осідає, і після збирання врожаю засівати короб сидератами. А в наступному відеосюжеті показано, як такі короби і весь процес вирощування картоплі (до результату) може виглядати на практиці:

Картопля в бочках, мішках, відрах ...

Суть методу в тому, що якась ємність встановлюється в добре освітленому місці і наповнюється родючим грунтом, в який і висаджується картопля. Метод має варіанти. Іноді пропонують проробляти отвори в ємності з боків і висаджувати картоплю в них. Іноді - розкласти посадочні бульби на невеликий «подушці» з грунту, присипати грунтом, а потім додавати землю в міру росту пагонів (так, кажуть, можна навіть в кілька ярусів посадити картоплю, якщо розміри ємності дозволяють). Ось коротенький відеосюжет, в якому показано, як це може виглядати, і що з цього може вийти:

Картопля в курганах

Тут замість звичних довгих рядків передбачається спорудження пагорбів, або курганів. Для цього на обробленому грунті намічають окружності до 2 м діаметром. По колу роблять лунки на відстані 25-40 см одна від одної і розкладають в них бульби. Посадковий матеріал присипають грунтом, а потім, у міру зростання бадилля, підгортають картоплю, формуючи пагорб. В середині його неодмінно слід зробити лунку- «кратер» для поливу. За відгуками, такий метод допомагає з невеликої площі отримати досить високий урожай.

Для себе я поки не знайшла нічого зручніше старих дідівських способів вирощування картоплі, але можливо, в цьому році спробую посадити невелику експериментальну грядку під траву (за відсутністю соломи або сіна).

Для себе я поки не знайшла нічого зручніше старих дідівських способів вирощування картоплі, але можливо, в цьому році спробую посадити невелику експериментальну грядку під траву (за відсутністю соломи або сіна)

джерело: 7dach

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама