Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Від садів Вавилона до НАСА - чим гідропоніка підкорила світ

  1. Історичне коріння
  2. Як працює гідропоніка
  3. Розвиток гідропоніки в світі
  4. Українські компанії також користуються цією технологією
  5. Не страшно. можна починати
  6. Вам не потрібно багато площі

Гідропоніка - дійсно захоплююча технологія. Вона не змусить вас довго чекати результату.

Історичне коріння

Багато цивілізації використовували методи гідропонного вирощування рослин. Прикладами гідропоніки є і висячі сади Вавилона, і плавучі сади ацтеків в Мексиці. Подібні споруди були і у китайців. Також вирощування рослин у воді описують єгипетські ієрогліфічні записи, що датуються кількома сотнями років до нашої ери. Очевидно, що гідропоніка - це не ноу-хау, проте саме за останні роки в цій галузі сільського господарства були досягнуті великі успіхи.

Фото: ezgro Фото: ezgro.garden2

У XIX столітті вчені та садівники експериментували з різними методами гідропоніки. Потенційне застосування полягало у виробництві свіжих продуктів в неорних районах світу. Наприклад, під час Другої світової війни американські війська, дислоковані на островах в Тихому океані, були забезпечені свіжим продовольством, вирощеним в локально встановлених гідропонних системах.

Пізніше гідропоніка була інтегрована в космічну програму НАСА. Агентство розглядало практичні можливості перебування людини на іншій планеті, а гідропонних вирощування рослин відмінно підходить для створення їжі, кисню і води. Дослідження в цій сфері тривають досі.

До 1970-х років гідропонікою зацікавилися і традиційні фермери. Сьогодні комерційні виробники орієнтуються на цю технологію як ніколи раніше. По всьому світу звичайні люди також будують (або набувають) гідропонні системи, щоб вирощувати свіжі продукти для своєї родини і друзів або продавати товар на місцеві ринки і в ресторани.

Зараз, коли в гідропоніці задіяно так багато людей з різних верств суспільства, прогрес йде швидше, ніж будь-коли.

Як працює гідропоніка

Відповідь насправді проста. Гідропонна система доставляє рослинам спеціально підготовлені живильні речовини через ретельно розроблену систему поливу. При цьому земля для розміщення рослин стає не потрібна.

Зверніть увагу, що при використанні гідропоніки:

- необхідну для фотосинтезу енергію забезпечує штучне освітлення;

- мінерали, кисень і вода надходять через кореневу систему;

- відсутність грунту ліквідує проблеми з комахами, усуваючи необхідність в пестицидах;

- рослини ретельно контролюються, що підтримує ідеальний рівень зростання.

сайт EpicGardening називає шість основних типів гідропонних систем:

Гнотовим - це самий базовий тип гідросистеми, який можна побудувати. Відома також як пасивна гідропоніка, а це значить, що тут не потрібні повітряні або водяні насоси. Живильні речовини і вода переміщаються в кореневу зону рослини через гніт, мотузку або шматочок повсті. Великим рослинам буде важко прогодуватися, тому такий капілярний варіант хороший для невеликого продукту.

Система плаваючою платформи - найпростіший спосіб використання гідросистеми. У цьому випадку коріння рослин опускаються в резервуар з живильним розчином, в якому відбувається постійна циркуляція води, кисню і поживних речовин. Рослини зазвичай розміщуються в сітчастих горщиках, які закріплюються в пенопластовой дошці або спеціальних отворах в кришці контейнера. Для насичення води киснем використовується повітряний насос з каменем-аератором для розпилення повітря в розчині з поживними речовинами. Така хитрість не дозволяє розчину застоюватися, а коріння отримують більше кисню.

Техніка періодичного затоплення є популярною комерційною гідропонній системою. Рослини вирощують в спеціальних каналах, в яких живильний розчин постійно циркулює по дну. На відміну від попереднього способу, коріння рослин не повністю занурені в воду. Плюс кожен горщик в будь-який момент може бути замінений, а урожай можна збирати з кожного рослини окремо.

Фото: thehydroponicsstore Фото: thehydroponicsstore.com

Система живильного шару менш поширена, на відміну від попередніх двох. Вона не насичує коріння рослин розчином поживних речовин на постійній основі. Зростання продукту відбувається в лотку, який заповнюється поживним розчином кілька разів на день на певний час, що залежить від розмірів рослини, його потреби у воді, а також від необхідної температури повітря і циклу. Приплив здійснюється за допомогою резервуара під лотком, водяного насоса і таймера.

Аеропонная система (її також можна зарахувати до гідропоніці) постійно змочує кореневу зону живильним розчином. Це дуже високотехнологічний метод, який включає розміщення рослин над спеціальними насадками для створення водяного туману. Вони обприскують коріння суспензією живильного розчину кожні кілька хвилин. Але використання такої технології, як правило, більш ризиковано, тому що подібно системам біогенних технологій, аеропоніка вразлива через можливе відмови насоса або втрати потужності, внаслідок чого коріння можуть швидко висохнути.

Система крапельного поливу - один з найбільш широко використовуваних типів гідропонних систем по всьому світу, як в домашніх умовах, так і для комерційних виробників. Рослини поміщаються в горщики з субстратом, живильний розчин знаходиться в окремому резервуарі. Насос періодично подає розчин через трубочки, закріплені біля коріння кожної рослини. Надлишок рідини проходить через дренаж на дні горщика, збирається і повертається в резервуар, де повторно використовується для наступного поливу. Цикл повторюється 2-4 рази в день і сприяє швидкому зростанню рослини.

Читайте також:

Розвиток гідропоніки в світі

В останні роки світовий ринок гідропоніки оцінювався в $ 21,2 мільйона. Європа є найбільшим ринком, який впроваджує передові технології гідропоніки. Азіатсько-Тихоокеанський регіон - другий за величиною. Очікується, що він буде стабільно зростати, як і північноамериканський регіон, очолюваний Сполученими Штатами і Канадою. На європейському ринку лідирують Нідерланди, Іспанія і Франція. Голландія є найбільшим виробником гідропонних культур і все йде до того, що вона збереже лідерство протягом наступних 10 років.

Фото: verticalfarm Фото: verticalfarm.altervista.org

Гідропоніка приваблива тим, що тут врожаї значно вище в порівнянні з традиційними сільськогосподарськими технологіями. Інтерес до неї також продиктований зростанням споживання екзотичних, салатних культур, а також питанням про глобальну продовольчу безпеку.

Населення нашої планети стрімко збільшується. До 2030 року сільськогосподарські угіддя на душу населення, ймовірно, зменшаться з 2200 кв. м до 1800 кв. м. До того ж, 10-16% світових врожаїв знищується шкідниками. Гідропонні системи можуть вирішити проблему, оскільки ефективно використовують простір.

Перевага гідропонній технології в тому, що вона дозволяє вирощувати їжу в місцях, де традиційне сільське господарство просто неможливо. У районах з посушливим кліматом, наприклад, в Арізоні і Ізраїлі, гідропоніка використовується вже кілька десятиліть. Жителі бермудських островів також звернулися до гідропонним системам, адже вони займають лише близько 20% землі, зазвичай необхідної для зростання посівів. Це дозволяє громадянам острова цілий рік користуватися місцевою продукцією.

На противагу, Катар виробляє менше 10% своїх потреб у продовольстві, і тому повністю залежить від імпорту. Річна вартість імпортованої продукції становить $ 1,3 млн, що робить сільське господарство стратегічним сектором для уряду. Триваюча криза в Перській затоці змусив фермерів прийняти гідропоніку, яка допомагає досягти продовольчої безпеки в цій країні. Більш того, так Катар може економити близько 70% води, використовуваної для потреб сільського господарства.

Ще один цікавий приклад - Нігерія. До недавнього часу аграрний потенціал цієї країни не був задіяний. При цьому Нігерії потрібно прогодувати понад 170 мільйонів чоловік. Щоб задовольнити цей попит, держава щорічно імпортувала продукти харчування більш ніж на 3,5 млрд доларів. Сьогодні країна орієнтується на гідропоніки. Контейнерні ферми дозволяють місцевим жителям вирощувати продукти безпосередньо в міських районах, ближче до ринку. Як? Вони поєднують гідропоніку і вертикальне землеробство в контейнерах для транспортування. Ця технологія дозволяє в 10 разів збільшити урожай, використовуючи тільки 7% землі.

Українські компанії також користуються цією технологією

Найбільший головний біль тепличників в нашій країні - вартість електроенергії, яка подорожчала в рази. Сьогодні виробництво салату в Україні, часом, практично дорівнює ціні вирощування в Голландії. Але найбільша проблема в тому, що українці не можуть спрогнозувати, що буде далі з цінами. Тому завжди залишаються в напрузі і змушені постійно бути в тонусі. Проте, за рахунок дешевої робочої сили в країні такий бізнес, як гідропоніка, цілком можливий. Щоб краще зрозуміти всі плюси і мінуси таких систем в Україні, Aggeek поспілкувався з керівником проекту "Гідропоніка для всіх", розташованого у Львівській області, та директором гідропонній ферми "Щастя Здоров'я" в Києві.

Не страшно. можна починати

У 2015 році переселенка з Алчевська Наталя Марійчук, яка не мала ніякого відношення до сільського господарства, зайнялася вирощуванням зелені в теплицях методом гідропоніки. Так з'явилася ферма АТ "Зелений кошик". Також у команди є власна інформаційна та консультаційна інтернет-платформа - " Гідропоніка для всіх ".

Наталія Марійчук Наталія Марійчук

Я побачила в інтернеті повідомлення про набір всіх бажаючих взяти участь в проекті "Новий відлік", створеному для переселенців і демобілізованих учасників АТО. Подала заявку на навчання. Моя бізнес-ідея була відносно простий: зробити теплицю для вирощування зелені. Через деякий час в своїх пошуках я натрапила на гідропоніки. Зацікавившись, почала вивчати цей метод і прийшла до висновку: це саме те, що потрібно. Так я почала освоювати технологію вирощування на гідропоніці стелажним методом. Термін зростання і збору врожаю при правильному використанні технічного і технологічного регламенту - 30-45 днів. Зелені виростає від 2 до 5 кг з квадратного метра, в залежності від культури. Система складається з багатоярусних стелажів (від 3 до 5) з розташованими на них лотками. Один модуль гідропонних системи - від 12 до 18 кв. м. Площа одного лотка, як правило, від 2 до 2,8 кв. м. Звичайно, ми стикалися з труднощами. Гідропоніка в Україні з'явилася не так давно, і фахівців в цій області дуже мало. Довелося набити багато шишок, поки відпрацювали технологію. Без допомоги передових зарубіжних фахівців і таких же відчайдухів, як я, ми б не впоралися

поділилася Наталя Марійчук.

Вона вважає, що вирощувати зелень на гідропоніці в Україні вигідніше за підтримки держави, так як це інноваційний проект.

Ми працюємо повністю зі штучним освітленням. І основні витрати йдуть саме на нього. У Кореї, наприклад, для таких проектів держава робить знижку на електроенергію до 70%. І ще про вигоду. У світі за останні два роки відкрилося понад п'ять подібних вертикальних ферм. Думаю, вони розуміють, що роблять

підсумувала Наталія.

Ферма Наталії Марійчук Ферма Наталії Марійчук

Гідропонні системи особливо привабливі для тих, хто хоче вирощувати рослини в обмеженому просторі, наприклад, в житловому будинку. Адже з гідропонікою не потрібен садову ділянку або регулярний сонячне світло. Але і тут є свої плюси і мінуси.

Вам не потрібно багато площі

У Києві вертикальна гідропонна ферма "Щастя Здоров'я" з'явилася після того, як її співзасновник і операційний директор Максим Киричко, працюючи бізнес-консультантом в галузі сільського господарства, захотів зробити свій продукт.

Максим Киричко (праворуч) на фермі Максим Киричко (праворуч) на фермі

Перевага такої ферми в можливості працювати на невеликій площі, використовуючи висоту. Наприклад, якщо на 200 кв. м побудувати сім ярусів, це буде рівнозначно 1400 квадратах традиційної одноповерхової теплиці. Тому в цьому випадку не площею швидше за все, а кубатурою. Крім того, завдяки вертикальній фермі можна максимально близько розміститися до споживача, наприклад, побудувати її в центрі Києва. Виділити там ділянку землі під горизонтальну теплицю - нереально. Перевага гідропоніки в тому, що рослини виходять більш міцними за рахунок підвищеного вмісту поживних речовин і їх прискореного надходження до коріння. Коріння, в свою чергу, постійно зволожені і не відчувають дефіциту кисню, як це часто трапляється при висадці рослин в грунт

пояснює Максим.

Ферма "Щастя Здоров'я" почала вирощувати салат в листопаді 2017 го і відразу вийшла на великий ринок. Ніхто не міг спрогнозувати, що найвища ціна на зелень буде в березні, а не в зимові місяці. Погода виявилася холодною і сніжною. Не всі фури з Європи доїжджали в Україну, а українцям ранньою весною свіжої зелені особливо не вистачало. Молодий фермі це допомогло.

В Україні, завдяки нижчій ціні на електроенергію і робочу силу, вирощувати рослини на вертикальній фермі вигідніше, ніж в Європі. Але справжніх фахівців в нашій країні одиниці, а літератури по цій темі практично немає. Крім того, гідропоніки на сільськогосподарських виставках зараз представляє 1% учасників. 99% виставкової площі зайнято під класичне землеробство.

Головна перевага в розвитку гідропоніки європейських країн, США та Китаю в тому, що будівництво таких ферм, як "Щастя Здоров'я", там субсидується. Існують фонди з розвитку екотехнологій, також можливі умови безвідсоткового кредитування.

Такі фінансові дотації дозволяють закупити більш сучасне обладнання, в тому числі світлодіодні лампи, що значно знижує собівартість продукту. Українському виробникові, не маючи підтримки з боку держави, значно складніше інвестувати у високі технології, так як термін їх окупності при самостійному фінансуванні розтягується на роки. Радує одне: енергоефективність світлодіодного обладнання стрімко розвивається і з кожним роком стає більш доступною. У перспективі, думаю, що все більша частина індустрії буде переходити на повну светокультуре (вирощування рослин при контрольованому штучному освітленні або з додатковим досвічуванням в нічні або денні години. - Aggeek)

говорить Максим Киричко.

Директор ферми "Щастя Здоров'я" вважає, що вирощувати зелень на гідропоніці в Україні може бути вигідно і експорт також цілком можливий. При дотриманні всіх необхідних умов гідропоніка дійсно дає дивовижні результати. Відносна простота, економічність і можливість повної автоматизації процесу вирощування рослин роблять гідропоніку з кожним днем ​​все більш популярною і затребуваною.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Як?
Помітили помилку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама