Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування баклажанів: вибір сорту, насіння, посадка, догляд за розсадою і дорослими рослинами, збирання врожаю

  1. вибір насіння
  2. Термін висіву насіння
  3. Підготовка насіння до посадки
  4. Залицяння за розсадою
  5. пікірування
  6. Пересадка розсади в грунт або в теплицю
  7. загартування розсади
  8. Як правильно вирощувати баклажани - відео
  9. підживлення
  10. полив
  11. Формування куща
  12. сорти баклажанів
  13. Збір врожаю

Баклажан - овоч відомий з давніх-давен, батьківщиною його вважається Індія Баклажан - овоч відомий з давніх-давен, батьківщиною його вважається Індія. Але до нас він потрапив на рубежі сімнадцятого і вісімнадцятого століть, і з тих пір його стали вирощувати на півдні Росії. Клімат наших місць добре підійшов для розведення баклажан. Сьогодні ми розповімо вам про особливості вирощування баклажанів на городі, а також про те, як правильно підібрати насіння, виростити розсаду баклажана, які сорти найкраще підходять для вирощування на городі, а також торкнемося особливості догляду за рослиною.

Баклажани добре ростуть і розвиваються:

  • при температурі 25 градусів і вище,
  • без різких коливань температури,
  • при достатній кількості вологи в період утворення плодів.

Середня смуга, на жаль, не відрізняється такими погодними умовами. Але, незважаючи на це, його можна успішно вирощувати і в помірному кліматі. Тільки підійти потрібно до цього питання грамотно.

вибір насіння

Вибирати потрібно насіння адаптовані, тобто районовані в цій місцевості.

Бажано вирощувати баклажан через розсаду. Так як у нього проходить дуже багато часу від появи перших сходів до дозрівання перших плодів. Для скоростиглих сортів цей час становить майже сто днів. А пізньостиглі баклажани дозрівають через 150 днів.

Для посіву краще використовувати насіння не першого року зберігання, а другого. Однорічні насіння мають низьку схожість і тривалий час проростання (до одного місяця). При посіві це потрібно обов'язково враховувати.

Термін висіву насіння

Термін висіву насіння залежить від того, куди буде висаджуватися розсада (парник, теплиця, грунт). Але, як би там не було земля повинна прогрітися до температури вісімнадцять градусів. Треба розрахувати так, щоб до моменту висаджування розсади її вік становив близько 75 днів.

Підготовка насіння до посадки

Насіння до посадки треба підготувати. Для цього їх на добу заливають тривідсотковий розчином гумату калію.

Склад грунту, в який будуть висівати насіння повинен бути таким:

  • 60% верхової торф,
  • 10% має бути дернової землі,
  • 20% перегною,
  • 5% пісок або тирсу,
  • 5% біогумус.

Насіння сіють рядком на глибину 1,5 сантиметра. Рядок мульчують грунтом і трохи ущільнюють. Щоб запобігти випаровування вологи посів накривають поліетиленовою плівкою. Температура в приміщенні, де будуть проростати насіння повинна бути не нижче 26 градусів.

Залицяння за розсадою

Після появи половини сходів, плівку можна прибирати. А також потрібно підвищити освітленість посіву.

пікірування

Зазвичай після двох тижнів розсада готова до пікірування. Пікірувати можна в горщики, ємність яких не більше одного літра. Перші дні після пікірування температуру повітря треба збільшити до 24 градусів вдень і до 20 ночі. Потім температуру можна дещо знизити, але не нижче двадцяти і вісімнадцяти градусів відповідно. Якщо температура опуститься нижче тринадцяти градусів, то розсада може загинути.

Після поливу треба обов'язково на глибину в один сантиметр рихлити ґрунт. Це знижує швидкість випаровування вологи. Заливати розсаду не слід. Краще трохи недолити.

При появі двох, п'яти, семи і десяти листочків розсаду треба підгодовувати. Полив і підживлення краще завжди проводити вранці.

Розсада вважається готової до посадки тоді, коли у неї з'явиться десять справжніх листочків.

Розсада вважається готової до посадки тоді, коли у неї з'явиться десять справжніх листочків

Пересадка розсади в грунт або в теплицю

Якщо розсада висаджується в теплицю, то грунт починають готувати вже за три тижні. Для цього для кожного квадратного метра готується, а потім вноситься така суміш:

  • 4 кілограми перегною,
  • 15 грам магнію сірчанокислого,
  • 30 грам калію сірчанокислого,
  • 30 грам аміачної селітри,
  • 60 грам суперфосфату

Все добре перемішується. Лунки готують перед самою посадкою. Щоб зручно було доглядати за рослинами, їх слід висаджувати двома рядами з міжряддям від 0,9 до 1 метра. У ряду відстань 0,4 метра. Тобто схема посадки така, щоб в одному квадратному метрі площі розміщувалося не більше трьох рослин.

загартування розсади

Перед тим, як висаджувати розсаду її потрібно загартувати. Тобто поступово привчити до зниженої температури і прямого сонячного випромінювання. В такому випадку розсада не отримає опіків і швидше вкорениться. Якщо цього не зробити, то розсада може пропасти. Так як через недостатньо розвиненою кореневої системи баклажани важко приживаються при пересадці.

Витягується розсада з ємності, де вона вирощувалася, зі збереженням грудки землі. Глибина посадки 8 сантиметрів. Коренева шийка повинна піти в землю на півтора сантиметра.

Коренева шийка повинна піти в землю на півтора сантиметра

Якщо кому на коренях неміцний, то для його зміцнення можна приготувати бовтанку з глини і коров'яку. І в міру необхідності опускати туди коріння.

Щоб не мати таких проблем, краще вирощувати розсаду в горщиках. Така розсада швидше приживеться, раніше дозріють плоди, і дасть більший урожай.

Після посадки треба створити тінь для розсади, поки вона не звикне до сонячного світла. А грунт непогано було б обприскати. це підвищить вологість в теплиці , Яку так люблять баклажани.

Як правильно вирощувати баклажани - відео

Догляд за висадженими баклажанами

Весь догляд за висадженими баклажанами полягає у виконанні триєдиного завдання. Тобто:

  • в своєчасної підгодівлі,
  • в правильному поливі рослини,
  • в здійсненні форміровкі куща.

підживлення

Спочатку проводиться в травні. Під кожен кущ підливають до 300 мілілітрів поживного розчину. Потім влітку. У цей період дозу живильного розчину збільшують. Вона вже повинна доходити до 500 мілілітрів.

Коли проводите підгодівлю, стежте за тим, щоб добриво не потрапило на листя. Інакше воно може викликати у рослини опік. Тому після підгодівлі обов'язково полийте кущі.

полив

Баклажани не тільки теплолюбні рослини, але і вологолюбні. Правильно поливати їх два рази в сім днів. Звичайно, якщо літо спекотне, то полив треба збільшувати. Може бути, навіть поливати через день.

Не допускайте, щоб після поливу утворилася скоринка. Обов'язково подрихліте рослина.

У період зростання баклажани підгортають двічі. Але робити це треба обережно. Так як у них погано відновлюються пошкоджені корінці.

Формування куща

Якщо баклажани вирощуються в теплиці, то їх висота може досягти півтора метрів. Для таких високих рослин необхідна Формування куща.

Кущ формують так, щоб у нього залишилося не більше трьох скелетних втечі. Їх краще підв'язати до шпалери. Особливо, якщо це баклажани, які мають необмежений ріст стебла (індетермінантні сорти).

Для прискорення дозрівання плодів, треба Прищепа верхівку куща. Скоростиглі штамбові сорти, на яких дозріває не більше восьми плодів, можна не формувати.

Коли відбувається цвітіння рослини потрібно в групі квіток вибрати найбільший, а решта обірвати. Для кращого зав'язування плодів іноді трусить кущик або шпалеру. Так краще запилюються квітки.

Також після формування восьми плодів потрібно видалити бічні пагони. Постійно прибирайте на рослині все пожовкле листя.

сорти баклажанів

На даний момент, існує дійсно велика кількість сортів баклажанів, які можна вирощувати в теплицях і відкритому грунті, і деякі з них ми розглянемо прямо зараз:

  • Альбатрос. Середньостиглий сорт, який завжди відрізнявся хорошою врожайністю. Кущ досягає 50 см у висоту, плоди мають форму груші. Колір їх синьо-фіолетовий, а маса близько 400-450 г;
  • Чорна місяць. Досить невибагливий сорт баклажанів, зав'язь плодів якого може відбуватися навіть при низьких температурах. Плоди даного сорту мають округлу форму, в діаметрі 17-18 см;
  • Наутілус. Прекрасний сорт з шаблевидними і темно-фіолетовими плодами, які досягають маси в 500 р Відноситься він до середньоранніх і відмінно підходить для вирощування в теплицях і парниках;
  • Арап. Досить високий сорт баклажанів, якщо розраховувати за мірками для відкритого грунту. Висота куща близько 90-100 см, довжина плодів - до 25 см. Привабливий красивим кольором і відблиском сорт відрізняється врожайністю вище середнього рівня;
  • Чорний красень. Результат європейської селекції, який відрізняється красивою забарвленням і твердістю плодів. Але, самі плоди невеликі, циліндричної форми, вагою всього до 200-240 м Чорний красень вважається ранньостиглий сортом;
  • Марія. Сорт з невеликими плодами подовженої форми, чия вага досягає 200-220 г. Сорт Марія відрізняється від інших красивою і єдиної темно-фіолетовим забарвленням, а також високою скоростиглістю плодів, ніж та компенсує їх розміри;
  • Барбентане. Відноситься до ранньостиглий баклажанів, чиї плоди мають симпатичний відблиск і темно-фіолетовий колір. Сорт відрізняється високою врожайністю, так як має тривалий період плодоношення;
  • Валентина. Сорт баклажанів зі стандартним розміром плодів - 5х26 см. Також, плоди стандартно витягнуті і пурпурно-чорного кольору. Сильне і сталий рослина з підвищеним плодоносінням;
  • Делікатес. Ранньостиглий, низькорослий сорт з невеликими плодами темно-фіолетового кольору. Маса кожного не більше 100 г, але кількість на кущі - близько 10 штук;
  • Епік. Ранньостиглі баклажани, що відрізняються дійсно оригінальними плодами - каплевидні, темно-пурпурові, розміром 10х22 см. Сорт стійкий, сильний, невибагливий, з високою врожайністю;
  • Донецький урожайний. Ранньостиглий баклажан з плодами темного кольору, довжина яких сягає 13-15 см, діаметр - 4 см, а маса 140-160 г. На кожному кущі даного сорту може міститися до 15 повноцінних плодів;
  • Донський. Середньорослий і среднераскідной сорт з плодами грушоподібної форми, масою до 160-180 г. Урожайність сорту середня - близько 3,5 кг на кожен квадратний метр насадження;
  • Солара. Ранньостиглий сорт баклажанів з дуже високою врожайністю і показовою невибагливістю. Плоди - темно-фіолетові, масою до 900-1000 г;
  • Золоте яйце. Даний сорт відноситься до ранньостиглий гібридам і приносить середні плоди у формі гусячого яйця. Найчастіше, сорт Золоте яйце використовується на дачах і городах, як декоративну рослину;
  • Блек Б'юті - Чорна Краса. Високоврожайний, середньостиглий сорт баклажанів, чиї плоди досить великі - близько 900 г за вагою. Зав'язь плодів відбувається навіть при несприятливих умовах.

Розглядаючи дані сорти баклажанів, а також десятки сортів, які не ввійшли в наше опис, слід обов'язково звернути увагу на безліч нюансів, які мають значення при вирощуванні. Серед них примхливість сорти, вимоги грунту, місця для вирощування, відкритий грунт або теплиця, режими поливів, підгодівлі і так далі. Лише точно вивчивши вимоги сорти і визначивши його під існуючі умови вирощування, забезпечивши достатній догляд та належне кількість уваги, ви зможете отримати хороший урожай.

Збір врожаю

Краща стадія зняття плодів - це фаза технічної стиглості. Тобто тоді, коли розміри плодів відповідають сортовим параметрам, насіння ще недорозвинені, м'якоть соковита і легко ріжеться ножем. Під час дозрівання плодів їх потрібно зривати, як мінімум щотижня.

Таким чином, баклажан - досить клопітка рослина, що вимагає до себе уважного ставлення. Тобто він вимагає, щоб садівники постійно стежили за його потребами, і задовольняли їх у міру необхідності.

А це означає, що:

  • дотримувалися температурний режим на всіх стадіях його розвитку,
  • в потрібні періоди підгодовували і поливали,
  • позбавляли від зайвих квіток і пагонів,
  • своєчасно збирали врожай.

Тільки виконуючи всі ці правила, можна розраховувати на те, що наші труди не пропадуть марно.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама