Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування білих грибів: з міцелію і спор, в домашніх і промислових умовах, правила розведення

  1. Загальна інформація про білих грибах
  2. Галерея: вирощування білих грибів (25 фото)
  3. Вирощування в домашніх умовах
  4. Культивування в промислових масштабах
  5. Розведення в теплиці
  6. Поради фахівців

Білі гриби з давніх часів вважаються делікатесом і характеризуються високими смаковими якостями і ароматом Білі гриби з давніх часів вважаються делікатесом і характеризуються високими смаковими якостями і ароматом. Існує велика кількість способів приготування білих грибів. Ще одним його перевагою є низька калорійність - всього 24 ккал (що рівноцінно енергетичної цінності 2 чайних ложок цукру).

У білих грибах знаходиться багато провітаміну А, білків, рибофлавіну, вітамінів В1, С, D, які підтримують роботу щитовидної залози, попереджають випадання волосся і нігтів.

Загальна інформація про білих грибах

Гриб називаю білим невипадково. Як стверджують історики, він був названий так:

  • за різкий контраст з трубчастими «чорними» грибами, які непридатні до їжі;
  • за здатність зберігати колір під час термічної обробки.

Білий гриб в різних діалектах російської мови називають «дорогим грибом», «правдивим», «царем грибів», тому і відшукати його в усі часи було величезною удачею: і по сьогоднішній день в аграрних регіонах у великій пошані досвідчені грибники. Однак з погіршенням екології, пов'язаної зі збільшенням великих промислових виробництв, шанс відшукати в природних умовах рідкісний гриб прагне до нуля.

У природі він росте лише в сухому грунті в зрілих лісах віком понад 50 років, при підвищеній вологості, в стабільних умовах клімату з середньою кількістю опадів і невеликою амплітудою температур. Тому і вартість за кілограм цього продукту варіюється від 200 (за сушений гриб) до тисячі рублів (за свіжий). Дані фактори зробили вирощування білих грибів прибутковим бізнесом і «доповненням» до домашнього бюджету. Гриби не потребують особливих умов утримання.

Галерея: вирощування білих грибів (25 фото)

форми міцелію

У штучних умовах все способи вирощування можна умовно поділити на дві основні групи: «промислові» і «домашні». Складнощі в даному плані пов'язані з їх специфічними морфофизиологическими властивостями. Для початку необхідно відрізняти форми міцелію, що вимагають різних умов вирощування.

У природних умовах дані грибниці існують, утворюючи мікоризу - симбіоз коренів рослин і міцелії. За здатністю до створення мікоризи з різними видами дерев розрізняють:

Вирощування в домашніх умовах

Більшість фахівців-аграріїв кажуть, що найправильнішим методом вирощування в штучних умовах є створення близькою до природних умов середовища для росту грибів. За експериментальної статистикою, з усіх цих грибів виростають і є придатними для подальшої обробки та споживання в їжу приблизно 85%, в цілком штучному середовищі - приблизно 55-65%.

Створення цих умов в промислових масштабах досить трудомістким і нерентабельно, але оптимально в разі, коли грибниці розлучаються на дачі, так як цих дари природи не потребують значних затрат енергії і часу і дають досить хороший урожай (природно, якщо їх правильно посадити і вирощувати) .

Є ряд методів вирощування - як на аграрних виробництвах, так і на дачі: вирощування з суперечка і з міцелію. Як правило, на дачах застосовується вирощування з суперечка.

етапи вирощування грибниць з суперечка:

Рекомендація: в південних регіонах час посадки - травень-червень, в північно-західних і північних - серпень-вересень. Грибниці починають плодоносити на наступний рік.

Етапи вирощування з міцелію гриба:

  • необхідно сформувати територію для висадки біля дерева, прибравши верхній шар землі;
  • на дану ділянку викладається спеціальний компост або торф'яної грунт товщиною до 4-6 см;
  • на підготовленої території укладаються шматочки міцелію на відстані 7-12 см одна від одної;
  • міцелій засипається землею, яка була знята з цього місця;
  • земля поливається водою з урахуванням 25-30 л на ділянку близько одного дерева;
  • для збереження вологості грунт можна засипати шаром соломи товщиною близько півметра;
  • у міру висихання грунту проводяться регулярні поливи;
  • в холодну пору року місце посадки можна накривати соломою або мохом.

Боровики можна виростити і в квартирних умовах. Головні вимоги до приміщення, де буде відбуватися цей процес, такі:

  • посадка певного посадкового матеріалу - міцелію;
  • наявність незначної кількості сонячних променів;
  • підтримання постійної високої вологості і температури.

Все це потребує значних витрат часу і капіталовкладень, але при цьому компенсується перевагами: високою швидкістю дозрівання і родючістю круглий рік. Купується міцелій не повинен мати запаху аміаку. Його наявність говорить про нежиттєздатність посадкового сировини в результаті перегріву. Здоровий матеріал повинен мати оранжево-жовтий відтінок.

Етапи вирощування в квартирі:

Важливо: вся робота з грибами повинна проводитися тільки в рукавичках.

Культивування в промислових масштабах

На сьогоднішній день в нашій країні починають організовувати цілі виробництва, що спеціалізуються на переробці і вирощуванні боровиків. Але цей досвід все ще недостатній. Причина цього - стереотип про нерентабельність вирощування в промислових масштабах, який вже давно спростований голландськими вченими.

Раніше помилково вважалося, що вирощування в штучних умовах білих грибів неможливо через їхню «способу життя» (вони з корінням дерев утворюють мікоризу). Існувала думка, що лише міцні зв'язки з корінням дерев можуть створити необхідні умови для розвитку боровика. Природно, мізерно мала можливість того, що ростуть у природних умовах гриби дадуть відмінний урожай.

Розведення в теплиці

На сьогоднішній день створені спеціальні сорти, які пристосовані до розвитку і розмноження в тепличних умовах На сьогоднішній день створені спеціальні сорти, які пристосовані до розвитку і розмноження в тепличних умовах. Вирощування проводиться в теплицях скляного або плівкового типу, основною відмінністю яких є непроникність прямих променів сонця і мінімальне висвітлення.

Досить часто теплиці організовуються в підвальних приміщеннях. Потрібно зберігати по всій території високу вологість за допомогою розміщення пульверизаторів і періодичного їх включення, а також установки маленьких ємностей з водою з дистанцією 1,8-2,5 метра. Іноді для збереження вологості застосовують тирсу.

Боровики необхідно вирощувати на особливому субстраті. Щоб приготувати субстрат, потрібно:

  • придбати достатню кількість землі;
  • перемішати землю з невеликим об'ємом будь-яких тирси, додати трохи органічних добрив, гною, можна купити вже готовий компост;
  • наполягати даний склад протягом 7 днів;
  • пересипати складу в дерев'яні ящики;
  • встановити ящики в підготовленому місці.

Найкраще вирощувати білі гриби з міцелію. Після підготовки теплиці потрібно:

  • придбати необхідну кількість міцелію, попередньо переконавшись в його якості;
  • дати охолонути пакетам з міцелієм;
  • роздрібнити міцелій, не допускаючи порушення цілісності упаковки;
  • перемішати міцелій і субстрат, причому шар землі зверху міцелію повинен бути не більше 5-8 сантиметрів;
  • уважно стежити за освітленістю, температурою і вологістю приміщення, де будуть вирощуватися гриби.

Рекомендація: з урахуванням сорту гриби можуть почати плодоносити як в цьому, так і наступного року. Цю інформацію потрібно уточнювати, купуючи міцелій.

Поради фахівців

Досвід розведення грибів дозволили виробити деякі нюанси їх вирощування. Який би варіант посадки ні використовувався, необхідно дотримуватися певних правил:

Білі гриби досить погано приживаються біля фруктових дерев. Добре, коли на дачній ділянці кілька лісових дерев, хвойних або листяних. Якщо їх немає, можна робити висадку біля дерев'яних приміщень - з затіненій боку.

Можна на дачну ділянку пересадити пару молодих дерев, у яких вже є в коренях грибниці. Однак даний варіант - досить складний і трудомісткий. Він не підходить господарям маленьких ділянок.

Результат буде залежати від безлічі факторів: погоди, часу, міцелію, грунту, поливу і т. Д., Однак він того вартий. Гриби, які вирощені на ділянці, практично не піддаються атакам комах і за своїм смаком не відрізняються від лісових побратимів. Також можна бути впевненими в їх екологічності, на відміну від грибів, які куплені на ринку.

Ще варіант статей по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама