Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі на перо в теплицях: технологія і правила

  1. Основні умови для вигонки цибулі на перо
  2. Види лука для тепличного вирощування
  3. Підготовка посадкового матеріалу
  4. підготовка субстрату
  5. Способи посадки цибулі в теплиці
  6. Особливості догляду за цибулею на перо

Лук на перо - одна з найпопулярніших вигоночних культур, вирощуваних в теплицях. Його масове вирощування в закритому грунті під силу кожному городникові, а для отримання максимальних врожаїв досить дотримуватися простих правил і враховувати особливості технології.

Основні умови для вигонки цибулі на перо

У теплицях зелень цибулі вирощують з жовтня по квітень-травень. Ця культура невибаглива, але гідний урожай дає при дотриманні ряду умов.

Сприятлива для активного зростання цибулі температура знаходиться в діапазоні + 10-20˚С (+ 18-20˚С - вдень і + 12-15˚С - вночі). Зниження температури до + 10-15˚С призводить до уповільнення темпів нарощування пера і продовження терміну вегетації до 35-40 днів. При 20-25˚С урожай отримують вже через 22-25 днів.

При більш високих температурах стебла тоншають і полягають. Крім того, активізується спляча брунька, розвиток якої пригнічує нарощування листової маси.

Оптимальна тривалість світлового дня для лука на перо становить 12 годин. Особливо важливо підтримувати необхідний режим освітлення в другій половині вигонки, інакше перо буде витягнутим, тендітним і блідим.

При вигонки цибулі на перо субстрат підтримують в зволоженому стані, при цьому оптимальний рівень відносної вологості повітря становить 70-80%.

Зелень цибулі вирощують як на звичайних земляних грядках, так і в спеціальних піддонах, які встановлюють в кілька ярусів і наповнюють субстратом. Другий варіант дозволяє розширити посадкову площу в кілька разів. Як піддонів підійдуть ємності глибиною не менше 10 см.

Види лука для тепличного вирощування

Основу успіху становить правильний підбір сорту і виду. Для теплиць часто використовують цибулини гострих ріпчастих сортів із середнім діаметром 3-4 см.

Умовно посадковий матеріал можна розділити за такими критеріями:

Щоб перевірити кількість зачатків, цибулину розрізають в поперечному напрямку. Один Щоб перевірити кількість зачатків, цибулину розрізають в поперечному напрямку повноцінний зачаток є яскраво виражене гніздо зеленого або жовтого кольору, яке розташовується відособлено.

Більш високий рівень виходу продукції отримують при вирощуванні многозачаткових сортів (Штутгартен Різен, Чоботарська, Бессоновский). На практиці ідеальним для вигонки можна вважати цибулю з кількістю зачатків від 4 до 6, у яких врожайність зеленого пера становить 12-15 кг з 1 м.кв.

Деяким сортам ріпчастої лука властивий тривалий період спокою в зимовий період. Для швидкого отримання пера використовують південні сорти, які пробуджуються і ростуть швидше.

Вибираючи посадковий матеріал для осінньо-зимового вирощування, слід звернути увагу і на інші, більш «активні» види цибулі з коротким періодом спокою. Зокрема, на такі багаторічні різновиди, як слизун, шніт, батун, багатоярусний.

Розглянемо особливості кожного з них.

Лук-слизун - відрізняється відсутністю періоду спокою і припиняє зростання тільки з настанням морозів. Його особливість в закруглених кінчиках листя і слабкому часниковому запаху. Може вирощуватися в теплиці в будь-який час року. Для розмноження використовуються цибулини з невеликим шматочком кореневища.

Багатоярусний цибуля - завдяки невибагливості про нього нерідко відгукуються, як про найбільш прийнятному варіанті для міжсезонної вигонки. При зниженому освітленні і температурі тривалість його зростання становить 25-40 днів, при цьому з 1 кг посадкового матеріалу отримують 2 кг зелені. Для розмноження використовуються помилкові підземні цибулини і повітряні «бульбочки», які формуються на квітконосах.

Шніт-цибуля - трав'янистий з тонкими голчастими листям вид, який розмножується поділом кореневища. Лук викопують з маткової ділянки в кінці осені, дають йому відпочити протягом 21 дня, після чого висаджують на тепличних грядках. Вже через 3-6 тижнів зрізають перший урожай. Цей вид вимогливий до освітлення і потребує регулярних, але не дуже рясних поливах (вологість грунту максимум 80%, повітря - 70%).

Лук-батун - розмножується помилковими цибулинами, невимогливий до тривалості дня, але потребує частих поливах.

У другій половині зими доцільно вирощування многозачаточного цибулі-шалот. ця У другій половині зими доцільно вирощування многозачаточного цибулі-шалот різновид відома, як «кущевка», і розмножується діленням складної цибулини на кілька дрібних. У тепличних умовах добре зарекомендували себе сорти Ліра, Сюрприз.

Підготовка посадкового матеріалу

Крім очищення посадкового матеріалу від зайвої лушпиння і вибраковування зіпсованих або пошкоджених цибулин, основне завдання в процесі міжсезонного вирощування цибулі-ріпки на перо складається в скороченні періоду спокою. Для цієї мети підходять такі способи:

  1. передпосадкове замочування

Цибулини попередньо замочують у теплій (35-38˚С) воді протягом 12 годин, після чого підсушують.

  1. Обробка теплою водою

Посадковий матеріал зсипають в приміщенні, що обігрівається і поливають теплою, нагрітою до 30 ˚ водою. Потім його вкривають мішковиною або іншим повітропроникним матеріалом на 3-4 дні, періодично помішуючи.

Додатковий прийом, який допомагає прискорити проростання стебла, полягає в тому, що на цибулині зрізається шийка звуження і робиться кілька вертикальних неглибоких надрізів. Таким чином поліпшується доступ кисню до зачатків і підвищується інтенсивність дихання. До слова, ця процедура в подальшому помітно полегшує очищення і підготовку вирощеної зелені до продажу.

Перераховані заходи допомагають прискорити процес проростання на 5-7 днів.

Багаторічні луки активізуються після висадки та поливу теплою (близько 35˚С) водою.

підготовка субстрату

Для вигонки цибулі на перо підходять пухкі, волого-і повітропроникні субстрати із середнім рівнем кислотності. Такі почвосмеси готують на основі торфу, дернової або садової землі з додаванням компостів і перегною.

Способи посадки цибулі в теплиці

Найбільш ефективним і поширеним способом висаджування цибулі-ріпки вважається бруківці, при якому цибулини розміщують щільно, не залишаючи проміжків між ними. Витрата посадкового матеріалу при цьому становить 10-12 кг / 1 м.кв. У таких загущених посадках площа живлення обмежена, тим самим створюються умови для інтенсивного використання запасів цибулини і зростання листя.

При подзимних посадках, які практикують в неопалюваних теплицях, цибулини висаджують в жовтні-листопаді полумостовим способом на відстані 1-3 см для кращого вкорінення (норма - 4-6 кг на 1 м.кв.). Такі посадки мульчують 5-6-см шаром землі, компосту або перегною, а з середини лютого теплицю вкривають плівкою, мульчу згрібають, на поверхню вносять до 30 г азотних добрив на 1 м.кв При подзимних посадках, які практикують в неопалюваних теплицях, цибулини висаджують в жовтні-листопаді полумостовим способом на відстані 1-3 см для кращого вкорінення (норма - 4-6 кг на 1 м і поливають теплою водою.

При будь-якому способі висаджування не рекомендується вдавлювати цибулину в субстрат, так як це призводить до ущільнення грунту і погіршення умов для формування коренів.

Особливості догляду за цибулею на перо

Основні заходи по догляду за цибулею на перо полягають в:

  • знезараженні - після посадки цибулі його поливають слабким розчином марганцівки;

  • поливах - в середньому проводиться 3-4 поливу;

  • провітрюванні - періодично теплицю акуратно провітрюють, щоб нормалізувати вологість повітря і температурний режим, але не допускають протягів;

  • підгодівлі - протягом вегетації, рослини підживлюють 2-3 рази. Використовують розчини аміачної селітри (30-40 г на 10 л води), повного мінерального добрива (15 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри, 10 г хлористого калію на 10 л) або коров'яку (1:20). Підживлення поєднують з поливами.

До збирання приступають, коли перо досягає висоти 25-30 см. За час вирощування цибулини дуже міцно вкорінюються, тому їх коріння підрізають зазубреним ножем. Ріпка до цього моменту розм'якшується, і відокремити її від пера не складно.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама