Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі та часнику

  1. Що собою являють цибулю і часник?
  2. Вирощування часнику і цибулі
  3. Отримання насіння ріпчастої цибулі
  4. Посів цибулі-чорнушки і подальший догляд
  5. Посадка цибулі-севка
  6. вирощування часнику
  7. Чи можна садити цибулю з часником на одній грядці?

Цибулю і часник - важливі овочеві культури, які широко використовуються в кулінарії, в тому числі і в російській кухні. Мало яке блюдо обходиться без них, і мало який інший продукт затребуваний настільки ж сильно, як цибуля і часник. З огляду на величезну потребу в цих двох овочах, практично всі городники-любителі намагаються виростити на своїй ділянці хоча б трохи цибулі і часнику для потреб власної сім'ї. На жаль, далеко не всі знають, як правильно вирощувати ці культури.

Зміст статті:

Що собою являють цибулю і часник?

Лук - це досить велика група ботанічних видів (ботанічний рід), що відноситься до сімейства амаріліссових рослин. У природі налічується близько тисячі видів цибулі, серед яких є як абсолютно дикі, так і культурні види. Причому культурний цибулю буває не тільки харчовим, а й декоративним.

Оскільки овочевих видів цибулі налічується близько десятка, а декоративних - півтора десятка, розповісти про них всіх в рамках однієї статті буде абсолютно неможливо. Тим більше, що багато хто з цих видів досить сильно розрізняються за технологією вирощування. Так що тут же ми розповімо тільки про двох найбільш поширених і затребуваних видах цибулі - цибулі ріпчастій і часнику, про те, як і коли садити цибулю і часник.

Так що тут же ми розповімо тільки про двох найбільш поширених і затребуваних видах цибулі - цибулі ріпчастій і часнику, про те, як і коли садити цибулю і часник

Отже, ріпчаста цибуля - це дворічна рослина з великою цибулиною і трубчастими листям. Залежно від сорту розміри цибулини можуть становити від 3-4 до 15 см в діаметрі. Цибулина має плівчастим (лускату) структуру, тобто складається з безлічі шарів. Саме ця цибулина і є основним продуктом, який отримують від даного виду рослин, хоча в їжу також придатні і молоді зелені стебла.

У свою чергу часник - це близький родич ріпчастої цибулі, але відрізняється від нього будовою цибулини і її смаковими якостями. Цибулина часнику складається не з безлічі шарів-лусочок, а з декількох ізольованих часточок-зубчиків з більш-менш однорідною структурою.

Обидва види - ярі та озимі цибулю і часник - широко застосовуються в кулінарії по всьому світу. Їх роль в більшості випадків зводиться до смакової приправи, і дуже рідко вони стають одним з основних інгредієнтів блюда. Часник же, що володіє добре виражену антисептичну дію, знаходить також широке застосування в народній і науковій медицині.

Вирощування часнику і цибулі

Ріпчасту цибулю розмножується за допомогою насіння. Але оскільки це дворічна рослина, і цибулина (основний продукт) дозріває лише на другий рік, в овочівництві прийнято розрізняти посадку насінням і цибулинами.

Насіння прийнято називати чорнушкою, а цибулинки - севком. У перший рік висівають чорнушки, яка до осені виростає і формує цибулину розміром близько півтора сантиметрів в діаметрі. Це і є цибуля-севок, який навесні висаджують для отримання повноцінних товарних цибулин.

Що стосується часнику, то посадка цибулі та часнику мають багато спільного, оскільки посадковий часник дуже близький за технологією до севка.

Отримання насіння ріпчастої цибулі

Найпростіше, звичайно ж, придбати насіння цибулі в магазині для садівників-городників. Але оскільки цей метод не представляє особливого інтересу, краще розглянемо технологію самостійного отримання насіння.

Великі цибулини, що володіють усіма ознаками цікавить сорти, садять у відкритий грунт або ранньою весною, ледь розтане сніг, або восени незадовго до холодів. Коли садимо цибулю і часник, завжди краще вибирати суху добре освітлену площадку, яку потрібно грунтовно перекопати, додавши трохи перегною і деревної золи.

Висаджені в грунт цибулини на початку літа відростити стебла-квітконоси (стрілки), на верхівках яких сформуються кулясті парасольки (коробочки), що містять невеликі чорні насіння. Якщо цибулини здорові, викинуті ними стрілки будуть досить довгими, тому не виключено, що їх доведеться навіть підв'язати. Поки стрілки ростуть і дозрівають насіння, грядку потрібно помірно поливати.

На жаль, насіння цибулі в коробочках дозрівають досить нерівномірно, через що частина цих насіння неминуче буде втрачена через розкриття частини насіннєвих коробочок. Втім, можна піти на хитрість і обмотати марлею або іншою тканиною цибульні парасольки. Але сенс в таких хитрощах є лише в тому випадку, якщо мова йде про рідкісний сорт, який важко дістати. Та й то лише за умови, що у Вас кожна цибулина на рахунку.

Збирати насіння починають в той момент, коли в парасольках почнуть з'являтися тріснуті коробки. Тоді парасольки просто зрізають і викладають в сухому теплому приміщенні для сушіння і дозрівання. Через два-три тижні парасольки повністю висохнуть, після чого їх можна буде легко перетерти і відокремити насіння від лушпиння.

Посів цибулі-чорнушки і подальший догляд

Працюючи з цибулею-чорнушкою майте на увазі, що схожість цього насіння втрачається стрімко: на наступний рік половина вже гине, через рік - ще половина від того, що залишилося, на третій рік насіннєвий матеріал буде просто втрачено. Зважаючи на це наявні насіння потрібно використовувати відразу. З цієї ж причини багато городники не довіряють насінню з магазину, так як невідомо, скільки їм років.

Перед сівбою чорнушки бажано продезінфікувати. Якщо насіння були придбані на стороні, дезінфекцію проводять в обов'язковому порядку, щоб не занести інфекцію на свій город. В якості дезинфікуючого засобу цілком згодиться марганцівка, в слабкому розчині якої насіння потрібно витримати близько півгодини. Після всіх дезінфікуючих процедур насіння пророщують на вологій ганчірочці при кімнатній температурі.

У грунт чорнушки сіють в першій половині квітня. В добре зволожений грунт насіння можна кидати непророщенние, але в цьому випадку сходи слід очікувати трохи пізніше.

Якщо в минулому році на грядку добрива вже вносилися, то вносити їх під чорнушки вже не обов'язково. В іншому випадку можна скористатися як звичайним перегноєм, так і спеціальними комплексними добривами, призначеними для лука.

Чорнушку сіють в грядку, з якої попередньо були видалені всі бур'яни, особливо їх коріння. Якщо цього не зробити, прополка буде досить складним і важким заняттям.

Насіння можна сіяти або рядами, або врозкид. Перший варіант забезпечує більші цибулинки за підсумком сезону, а другий - економить місце на грядці. Норма висадки чорнушки - 6-8 кг на га.

Чорнушку не потрібно закопувати занадто глибоко, досить помістити її на 1-2 см нижче рівня поверхні і потім злегка прикатать.

Чорнушку не потрібно закопувати занадто глибоко, досить помістити її на 1-2 см нижче рівня поверхні і потім злегка прикатать

До появи перших сходів грядку з чорнушкою рекомендується підтримувати в зволоженому стані. Якщо на поверхні постійно формується ґрунтова кірка, її потрібно акуратно рихлити, щоб ніжні паростки змогли пробитися на поверхню.

Ледве над грунтом з'являться перші паростки, потрібно обов'язково провести процедуру проріджування чорнушки, залишивши між сходами не менше 2 см. Якщо є бажання отримати середніх розмірів товарні цибулини вже в перший рік, через три тижні проріджування проводять знову, але тепер відстань між рослинами збільшують вже до 6 см.

При необхідності сходи чорнушки треба поливати. Але в будь-якому випадку полив потрібно припинити за три тижні до збирання, яку виконують після того, як поляже бадилля.

Посадка цибулі-севка

Восени з грядки, де був посіяний цибулю-чорнушка, викопують невеликі цибулинки діаметром близько сантиметра або трохи більше. Це і є цибуля-севок. Його також можна придбати в готовому вигляді в магазині, але оскільки вартість готового сортового севка досить висока, вигідніше все-таки використовувати севок власного вирощування.

Технологія посадки цибулі-севка в цілому схожа з посівом чорнушки, але має деякі свої особливості. По-перше, севок не потрібно замочувати з метою пророщування, досить просто обробити марганцівкою. По-друге, щоб прискорити проростання, перед посадкою з цибулинок зрізають верхівку. Головне тут - не перестаратися і не зрізати занадто багато.

Головне тут - не перестаратися і не зрізати занадто багато

Термін посадки - як тільки закінчаться весняні заморозки, а грунт досить підсохне і прогріється. Слід зазначити, що деякі фермери практикують посадку дрібного севка восени. Питання, коли садити часник і цибулю під зиму досить дискусійне, але більшість сходиться на думці, що краще це робити в середині вересня.

Підготовка ґрунту здійснюється аналогічно варіанту з чорнушкою. А ось схема посадки севка передбачає такі відстані: 25 - 30 см між грядками і 12 см між цибулинами в ряду. Садити цибулю-севок потрібно неодмінно коренем вниз, після чого його засипають землею.

Норма висіву сильно залежить від розмірів севка і густоти висадки, але зазвичай це близько 600 кг на гектар для дрібного севка і 1,1 тонни на гектар для великого.

Щоб отримати хороший урожай, грядку з цибулею-севком бажано регулярно поливати - раз в тиждень буде оптимально.

вирощування часнику

Хоча в принципі часник здатний розмножуватися насінням і формує такі ж насінні коробки, як і ріпчасту цибулю, в сільському господарстві цибулю розмножують майже виключно зубчиками, а не насінням. Оскільки ці зубчики дуже сильно нагадують цибулинки лука-севка, технологія вирощування часнику дуже схожа з вирощуванням цибулі-второгодка. До того ж багато хто наполягає на тому, що можна садити цибулю з часником прямо на одній грядці, використовуючи однакову технологію.

Підготовку до сівби починають з того, що відбирають найбільші зубки. Їх-то і садять потім в першу чергу, щоб отримати в результаті цибулини максимальних розмірів. Зубки середніх розмірів садять в тому випадку, якщо залишається місце на грядці. Дрібні зубки саджати не рекомендується, оскільки з них виростуть дрібні цибулини з такими ж дрібними зубками.

Норма висіву залежить від розмірів посадкового матеріалу. Великих зубків йде в середньому 20-25 кг на сотку, середні зубки витрачаються в кількості 10-15 кг на сотку.

У часнику бувають як ярові, так і озимі сорти. Причому озимі явно домінують. Озимий часник висаджують за 2-3 тижні до заморозків, що в середній смузі Росії зазвичай припадає на другу половину вересня. А ось ярої часник садять, коли грунт прогріється до 5-6 градусів тепла. У середній смузі це друга половина квітня.

Схема посадки - питання досить дискусійне в середовищі городників. Багато хто сходиться на думці, що оптимально наступне: ширина грядки 30-40 см і в ній три ряди-смужки з часником, відстань між зубками 12-15 см, міжряддя 40-60 см (при такій ширині за грядкою зручніше доглядати).

Щоб позбавити себе від необхідності прополювати грядки з часником, рекомендується замульчувати їх соломою. Ця культура відноситься до числа тих, для яких мульча не стане перешкодою для зростання, тому шар соломи можна укладати прямо на грядку. Оптимальна товщина шару мульчі 15-20 см при глибині посадки часнику в грунт близько 5-8 см.

Оптимальна товщина шару мульчі 15-20 см при глибині посадки часнику в грунт близько 5-8 см

У процесі вегетації часник викидає великі стрілки, на яких потім формуються насіннєві коробочки. Щоб рослина не витрачала сили на формування стрілки і насіннєвий коробочки, цю стрілку слід обрізати. Оскільки стрілки з'являються нерівномірно, краще зрізати їх в кілька прийомів. Проводять цю процедуру в той момент, коли стрілка починає закручуватися і формувати виток.

Збирання озимого часнику виробляють в кінці липня. Оптимальний момент - коли починають засихати нижнє листя. Якщо засохло п'ять-шість листів, можна приступати до збирання. Яровий часник прибирають на місяць пізніше. Часник викопують разом з залишилася бадиллям і, не зрізуючи бадилля, відправляють сушитися. Робити це потрібно в тіні, не допускаючи намокання врожаю під дощем.

Чи можна садити цибулю з часником на одній грядці?

Багатьох городників цікавить, чи можна садити часник з цибулею на одній грядці одночасно. Щоб відповісти на це питання, нудно врахувати нижче наступне.

Оскільки ріпчасту цибулю і часник є дуже близькими родичами, у них однаковий набір шкідників і хвороб. Також вони володіють схожими вимогами до агрокліматичних і агротехнічним умовам.

Також вони володіють схожими вимогами до агрокліматичних і агротехнічним умовам

На практиці це означає, що в сівозміні ці дві культури є взаємозамінними або однаковими. Тобто вкрай не рекомендується кілька років поспіль садити на одному місці цибуля і часник. Між ними повинна бути пауза хоча б на 3-4 роки, щоб уникнути поширення хвороб і шкідників, а також одностороннього виснаження грунту. Тобто відповідь на питання, чи можна садити часник після цибулі - однозначно ні.

А ось в тому, що стосується розміщення цибулі та часнику на сусідніх грядках або навіть на одній, єдиної думки немає. З одного боку ці культури настільки близькі і споріднені, що цілком добре уживаються поруч, не заважаючи один одному, але і не стимулюючи зростання сусіда. З іншого боку, як уже було сказано, набір шкідників і хвороб у них однаковий, так що зараження однієї культури тут же вразить і іншу. Тому, розмістивши цибулю і часник в різних кінцях городу, можна врятувати хоча б одну культуру, якщо постраждає друга.

Схожі записи

Що собою являють цибулю і часник?
Чи можна садити цибулю з часником на одній грядці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама