Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування гострого перцю в домашніх умовах: підготовка насіння, посадка розсади і догляд за нею, полив і підгодівля

  1. Вибір сорту для посадки
  2. Галерея: перець чилі (25 фото)
  3. Вимоги до складу грунту
  4. вирощування розсади
  5. пікіровка розсади
  6. Підживлення і полив

Близьким родичем солодкого болгарського перцю є представник роду пасльонових - гострий червоний перець

Близьким родичем солодкого болгарського перцю є представник роду пасльонових - гострий червоний перець. Цей багаторічний напівчагарник був завезений в нашу країну з тропічних широт. Перець чилі відносять до теплолюбних рослин, які бояться низьких температур, тому в країнах з суворими зимами для його вирощування необхідні тепличні умови. Для того щоб завжди мати його під рукою в свіжому вигляді, цілком можливо вирощування перцю чилі на підвіконні.

Вибір сорту для посадки

Вирощування цього пекучого рослини будинку на підвіконні можна назвати складним заняттям, здатним принести багато клопоту. Важливо, щоб рослина не було надто вибагливим. Насправді немає нічого страшного в тому, що для розсади будуть обрані насіння, призначені для зростання у відкритому грунті. Однак все ж краще зупинити свій вибір на домашніх насінні.

Найпопулярніші сорти перцю чилі для вирощування вдома на підвіконні:

  • Вогник. Середньоранній сорт, який приносить самі урожай приблизно через три місяці, після того як з'являться перші розточення. На кущах ростуть довгі яскраво-червоні плоди. Самі перці досить великі, середня маса плоду досягає 50 м
  • Алладін. Ранній сорт, який слід садити раніше, ніж інші. Демонструє високу родючість. Невеликі перці мають витягнуту форму. Для плодів характерний приємний аромат і чудовий смак. Якщо перший час перчики мають кремовий фіолетовий відтінок, то в подальшому стають пекучо-червоними.
  • Ряболистий троль. Є пізньостиглі сортом. Плодоношення починається у вересні і закінчується з настанням зими. На різних термінах дозрівання декоративні плоди відрізняються забарвленням: спершу вони зелені, потім фіолетові, а вже потім червоні. Відмітна особливість сорту - незвичайне забарвлення листя. На темно-зеленою листі красуються світлі смуги. Кущ може виростати до 50 см і давати великий урожай. Форма плоду - конусоподібна.
  • Дзвіночок. Зовнішній вигляд плода нагадує патисон. Перці мають значні розміри, окремі екземпляри можуть важити близько ста грам.
  • Пікова дама. Сорт славиться смачними плодами. Перчики придатні не тільки для додавання в різні соуси, а й підходять для маринадів і засолювання. У міру дозрівання плоди змінюють свій колір - від зеленого і фіолетового до жовтого і червоного. Так що на цьому мініатюрному вічнозелених чагарників (висота рослини рідко буває більше 20-30 см) завжди будуть пістрявити різнокольорові стручки. Такий сорт можна вирощувати вдома на підвіконні цілий рік.
  • Експлозія Ембер. Один з найкрасивіших сортів гострого декоративного перцю. Листя має зеленувато-фіолетового відтінку. Зрілі плоди бувають як червоними, так і рожевими, рідше фіолетовими. Довжина перчиком приблизно 4 см. Кущ починає плодоносити через чотири місяці після висаджування розсади.
  • Пуансеттия. Сорт має досить своєрідні кущі. Формування врожаю відбувається пучками, що нагадують химерні квітки. Довжина перцю приблизно 8 см.
  • Гарда Феєрверк. Низькорослі кущі, на яких дозрівають плоди самих різних відтінків. Перчинки можуть бути помаранчевими, зеленими, червоними або бузковими.
  • Носегай. По праву вважається найбільш компактним і акуратним рослиною серед інших представників гіркого перцю чилі. Висота куща не більше 20 см. Плоди мають округлу форму і невеликі розміри. На кожній стадії дозрівання плоди мають своє забарвлення.

Безумовно, сортів, які призначені для вирощування вдома на підвіконні куди більше, але перераховані є найбільш популярними.

Галерея: перець чилі (25 фото)

підготовка насіння

Насіння перцю сходять всього лише протягом двох-трьох днів. Проростають з великими труднощами. Якщо насіння томатів не вимагають обов'язкового пророщування, так як вони легко проростають, то у випадку з насінням перцю краще не ігнорувати цю процедуру.

Щоб насіння перцю чилі проросли, їх слід не тільки правильно зберігати, а й посадити. Для цього над насінням проводять такі маніпуляції:

  • Можна взяти якусь невисоку ємність, наприклад, тарілку. На дно потрібно помістити невеликим шаром вату, марлю, фільтровану папір або шматок тканини. Зверху акуратно розкладають насіння.
  • Далі їх заливають звичайною водою. Можна також приготувати розчин з деревної золи (на столову ложку золи йде літр рідини) і залити їм насіння. Зола є джерелом калію. Саме цього елемента часто бракує розсаді. Його дефіцит призводить до осипання майбутніх зав'язі. Чим менше зав'язей, тим листя більш бліді і мляві. Простіше кажучи, харчування рослини буде неповноцінним.
  • Ретельно змочують марлю, вату, папір або тканину. Важливо, щоб води не було занадто багато, інакше насіння будуть просто плавати в ній, а це неприпустимо.
  • Провівши замочування, блюдо з насінням прибирають в місце, де тепло і немає протягів. Оптимальна кімнатна температура, при якій насіння перцю повинні пророщувати - це 25-30 градусів. Щоб створити необхідний мікроклімат, ємність з насінням покривають целофановою плівкою, створивши при цьому достатній повітряний коридор, щоб насіння мали доступ до кисню.
  • Приблизно через два тижні насіння повинні прорости. Але окремі насіння, що володіють непоганий енергією проростання, часом пробиваються назовні вже через тиждень. Тому варто запастися терпінням.
  • На заключному етапі, коли вже утворилася група набряклих і пророслого насіння, слід починати посадку.

Вимоги до складу грунту

Слідом за пророщуванням насіння йде наступний етап - підготовка грунту для розсади. Рослина дуже потребує органічних добривах. Тому готуючи грунт для перцю чилі, буде потрібно якісний компост. Вітається додавання туди невеликої кількості перепрілого гною.

У грунт в обов'язковому порядку повинна бути поміщена доломітове борошно, так як перці абсолютно не приживаються в кислому ґрунті У грунт в обов'язковому порядку повинна бути поміщена доломітове борошно, так як перці абсолютно не приживаються в кислому ґрунті. У садівничих магазинах можна придбати таке добриво, як Кемира Універсал. Підійде і Н ітроаммофоска. На відро грунту потрібно 40-60 г речовини. Після додавання добрив в грунт, вся маса ретельно перемішуватися таким чином, щоб не залишалося грудочок. У підсумку виходить натуральна земля, яка наповнить силою розсаду.

Досвідчені садівники рекомендують спочатку помістити насіння в невеликі ємності, а потім пікірувати їх в більш великі горщики. Первісна глибина грунту не повинна бути менше 6-8 см.

Перш ніж приступати до посадки, грунт повинні бути полита теплим розчином перманганату калію насиченого кольору. Після цього формують борозенки, глибина яких повинна бути менше одного сантиметра, а відстань між ними 2-3 см. Виконавши це, можна приступати до посадки.

Насіння розкладають рівномірними смугами, через 0,5-1 см один від одного. Якщо є можливість, то їх розкладають трохи рідше.

вирощування розсади

Після того як насіння будуть розкладені, їх починають закривати, використовуючи цю ж вологий грунт або заздалегідь підготовлений грунт, змішаний з піском. Головне, щоб верхній шар грунту був легким, і у насіння не було перешкод для проростання.

Ємність, де посіяно насіння, також повинна знаходитися в дуже теплому місці. Зазвичай каганець накривається харчовою плівкою. Поки не з'явилися сходи, резервуар з висіяним насінням можна розмістити на опалювальному приладі. Тільки потрібно ставити ємність нема на відкриту батарею, а на фанеру, щоб виключити прямий контакт з гарячим металевим сплавом.

При появі перших сходів, нехай навіть одиничних, необхідно звільнити ємність від плівки. Ось тепер каганець з розсадою може бути поміщена на підвіконня, де є доступ світла, адже ця рослина є дуже світлолюбна.

На відміну від сіянців томатів, ці не витягуватимуться На відміну від сіянців томатів, ці не витягуватимуться. Якщо вікна розташовані на південній стороні, то вони цілком обійдуться без додаткових джерел світла. Але якщо сторона північна або на вулиці дощова погода, буде потрібно додаткове освітлення.

На світлі сіянці повинні знаходитися, як мінімум, 12 годин на добу. Червоний перець вважається рослиною короткого дня. Досветка повинна починатися вранці. Так, якщо почати її в 6 ранку, то закінчувати потрібно після 18-00, але ніяк не пізніше. Рослини комфортно себе почувають днем ​​при температурі 22-25 градусів в денний час і 17-20 - вночі.

Якщо насіння були посаджені в добре підготовлену землю, то якийсь час підгодівлі не потрібні. Але якщо є сумніви в якості покупного грунту, то при наявності декількох зелених листочків можна зробити підгодувати, використовуючи наступні компоненти:

  • Сечовину (2г), подвійний суперфосфат (5г), сульфат калію (2г) на літр простої води.
  • Кристалоном (5г) на літр води.

пікіровка розсади

Поява на сіянцях трьох-чотирьох справжніх листочків - вірна ознака того, що пора починати пікіровку перцю. Для цього процесу підійде абсолютно будь-яка ємність, наприклад, торфоперегнійних горщик, великий пластиковий стакан або спеціальний рассадний горщик.

У ємність для пікіровки засипають добре зволожений грунт, але не до країв, а залишаючи приблизно 2-3 см вільними. У центрі роблять невелике заглиблення, куди поміщають саджанець. Обережно розправляють корінці, присипають грунтом, щоб приблизно наполовину закрити сім'ядольні коліно. Коли рослина витягнуто, то його присипають грунтом до сім'ядольних листків.

Далі можна встановлювати горщики на підвіконня. Чим більше будуть ставати перці чилі, тим більше має бути відстань між горщиками, щоб вони не затінювали один одного своїми листами і гілками.

Гарантією того, що розсада здорова, не відчуває нестачу поживних речовин, виступає зовнішній вигляд рослини: молоді листочки, розташовані на верхівці світліші, ніж старі, мають темно-зелений колір Гарантією того, що розсада здорова, не відчуває нестачу поживних речовин, виступає зовнішній вигляд рослини: молоді листочки, розташовані на верхівці світліші, ніж старі, мають темно-зелений колір. Це свідчить про те, що перці після посадки відчувають себе добре.

Дотримання правильного повітряного режиму для саджанців вкрай важливо. Рослина може зів'янути в надто ущільненої грунті, тому необхідно час від часу розпушувати верхній шар горщика.

Розсада гострого перцю схильна до такої хвороби, як гниль кореневої шийки. У зв'язку з цим потрібно, по-перше, садити цю пасльонових культуру тільки в теплу землю, а також не поливати холодною водою. По-друге, завершивши пікіровку, навколо стебла слід насипати трохи прожарений піску. Через пісок добре проходить волога, вона досягає нижньої частини кореня, а пристовбурні частина залишається сухою. Цей захід убезпечить розсаду від гнилі.

Підживлення і полив

Остаточно укореняться і активно рости кущі почнуть через два-три тижні. У цей період у перцю чилі утворюються нові пагони. У пасинкуванні перець, який тут вирощували на підвіконні, не потребує. В силу того, що його плоди не такі великі, у куща вистачить сил їх виростити. А також необов'язково підпирати гілочки. Рослина має потужний стеблом, здатним витримати масу зрілих плодів.

Запилювати перець в домашніх умовах дуже просто: як тільки на кущах почнуть з'являтися квіти, беруть гілочки в руки і злегка трусять.

Потрібно щодня повертати кущі протилежною стороною до віконній стулці для рівномірного розвитку.

Рослина потрібно регулярно забезпечувати органічними добривами. Як вже було сказано, корисно додавати в грунт таке комплексне добриво, як Кемира Універсал.

Розпікувати перчики люблять позакореневе підживлення. З зарекомендували себе добрив варто виділити Кемиру Комбі. Це рожевий порошок, добре розчинний у воді. Для розпилення розчину підійде звичайна пластикова пляшка з кришкою-розпилювачем. На літр води йде кінчик чайної ложки речовини. У добриві міститься більше десяти корисних для рослин мікроелементів, в тому числі фосфор і калій. При обприскуванні застосовують теплу воду.

Позакореневе підживлення проводиться в ранкові години, поки сонце не висвітлює кущики Позакореневе підживлення проводиться в ранкові години, поки сонце не висвітлює кущики. Потрібно намагатися змочувати не тільки верхню частину листя, але і нижню.

Позакореневе підживлення чергують з поливом живильним розчином з калійної та кальцієвої селітри .

Якщо раптом листочки стали жовтуватими, то це вказує на брак азоту, тому в підгодівлю повинна додаватися сечовина.

Необхідно стежити, щоб грунт не була пересушеною або, навпаки, переувлажненной. Поливають рослини водою, яка до цього відстоювалася. При нерівномірних, рідкісних поливах саджанці стають слабкими, через брак води вони скидають листя. Стовбур передчасно одревеснеет, у перцю формується лише єдиний стовбур, рослина в'яне, термін дозрівання плодів збільшується, знижується родючість.

Навпаки, надто вологий грунт робить грунт більш щільною, страждає коренева система рослини, погіршується харчування перцю. Перезволоження веде до того, що листя стає темно-зеленого кольору - сигнал про неправильний догляд за розсадою.

Ще варіант статей по темі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама