Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування грибів глива - грибний бізнес

  1. виростання міцелію
  2. Важливі деталі для виробництва глив

Хто не збирав у своєму житті гриби Хто не збирав у своєму житті гриби? Та тільки ледачий. З приходом осені домогосподарки сушать, солять і маринують гриби, адже взимку, коли сім'я збирається за святковим столом, ці хрусткі ніжки і шляпки є вишуканою закускою. На перший погляд, може здатися, що займатися грибним бізнесом в Росії - все одно, що торгувати питною водою у джерела. Однак грибоводство визначається фахівцями, як вид сільськогосподарської діяльності, що має дуже високу рентабельність. Досвідчені грибівники радять новачкам, що саме під зиму сприятливіші за все почати справу, в той час як влітку можна зібрати необхідну документацію і вирішити організаційні питання.

Хочеться відзначити, що звичні всім нам підберезники, опеньки або білі, ніколи не зможуть на рівних конкурувати з фермерськими вешенками, про яких і йдеться. Що стосується інших «домашніх» грибів - печериць, то вони більш вимогливі і примхливі, тому вирощувати їх досить трудомістка й витратна заняття. Вирощування грибів в домашніх умовах зменшує ризик випадково наштовхнутися серед них на поганку, на відміну від зібраних в лісі грибів. Крім того з року в рік підвищується попит на продукцію, вирощену за екологічно чистими технологіями - і тут лідирує глива, так як в процесі росту вона не піддається ніякій хімічній обробці, а значить, не містить ні консервантів, ні штучних барвників.

До того ж, гливи володіють прекрасними смаковими якостями, вони дуже поживні, і використовувати їх можна практично в будь-якій страві: їх можна смажити, варити, маринувати, солити, застосовувати для готування перших і других страв, салатів. Є більше ста кулінарних рецептів, до складу яких входять гливи, крім того, є відомості, що вони сприяють виведенню радіонуклідів з організму людини, нормалізують тиск і борються з раковими клітинами.

Головною перевагою грибівництва є те, що цей бізнес можна почати, як то кажуть, з нуля. Наприклад, підприємець з Білорусії Геннадій Прохаренко в 2003 році витратив всього близько 400 доларів на організацію виробництва грибів. У підмосковному ж Одинцово, Сергій Коновалов взявся за справу з чималим розмахом. За його твердженням, налагодити підприємство середньої потужності з використанням орендованих площ цілком достатньо п'яти тисяч доларів.

виростання міцелію

Безсумнівно, як і для будь-якого виду бізнесу, вам буде потрібно оформити документи - звичайний пакет, необхідний для виробництва продуктів харчування. Потрібно підшукати приміщення. Тут вибір практично не обмежений - підійде і підвал, і сарай, і теплиця, і сільський будинок, і занедбане промислове будова. Зрештою, спочатку, гриби можна вирощувати прямо в міській квартирі.


В цілому, процес грибівництва є чотири самостійні етапи: виробництво міцелію (посівного матеріалу), підготовка мішків з грибницею і живильним середовищем (субстратом), власне вирощування грибів, і заключним етапом є їх реалізація. Підприємець-грибник найчастіше береться за вирощування грибів. Більший виробник, крім того, здійснює підготовку субстратних блоків. Однак і він набуває окремо міцелій у спеціалізованої фірми-лабораторії.

Важливим моментом є, як кажуть трудівники села, «схожість посівного матеріалу», тобто міцелію. На початковому етапі ризикувати не варто: нехай посівний матеріал буде трохи дорожче, але буде мати гарантію якості. На російському грибному ринку переважає угорський товар - наприклад, міцелій від фірми «Сільван», але представлені і вітчизняні насіння. Популярністю серед їх виробників користується саратовська фірма «Сантана». І хоча схожість міцелію від «Сантани» порівняно нижче з угорським, однак він дешевше в чотири рази, що, безумовно, є його перевагою. Сергій Коновалов вважає за краще «Сантану», і вносить замість належних півтора-двох відсотків п'ять і вважає, що так вигідніше.

Глива є дереворуйнуючих грибом, що виростають на тирсі листяних порід дерев, а в природі - на самих деревах, сприятливим середовищем для них виступають лушпиння соняшника, солома, і навіть качани кукурудзи. В основному грибівники готують субстратні блоки, використовуючи солому, або відходи льону (так звану багаття). У фірмі Коновалова ретельно спостерігають за тим, щоб сировина була не заражене, що не засмічене і належної вологості.

Виробництвом блоків займаються в спеціально відведеному стерильному приміщенні, якість сировини перевіряють у власній маленькій лабораторії. Геннадій Прохаренко про виробництво субстрату говорить простіше: потрібно запарити в гарячій воді подрібнену солому або тирсу, потім в поліетиленовий мішок (80 х 40 см) укладати остигле сировину, змішане з міцелієм (вага такого мішка-блоку досягає 10-12 кг). Далі мішок зав'язується і розташовується на стелаж при температурі від 18 до 20 градусів в темному приміщенні.

Після чого, відбувається процес вирощування грибів: через 16-20 днів через зроблені на мішках-блоках прорізах проростають маленькі грона. Тепер потрібно все мішки перенести в інший відсік, в якому їх висвітлюють 12 годин на добу, постійно провітрюючи, підтримуючи необхідну вологість і температуру в межах 10-16 градусів. За 7 днів гриби набирають товарну вагу. Урожай можна зняти і відправляти мішки у вихідне приміщення. Через 7 днів відпочинку вони знову готові плодоносити. З одного мішка-блоку можна знімати три хвилі врожаю, потім субстрат міняють на новий.

Важливі деталі для виробництва глив

Звичайно, ми тут говоримо тільки про загальну схему виробничого процесу. Але знання всіх нюансів дуже важливо. Більш детально, технологію вирощування гливи можна вивчити на навчальних курсах, семінарах з обміну досвідом, що проводяться міжрегіональної Асоціацією грибоводов, або використовуючи спеціальну літературу.

Більш детально, технологію вирощування гливи можна вивчити на навчальних курсах, семінарах з обміну досвідом, що проводяться міжрегіональної Асоціацією грибоводов, або використовуючи спеціальну літературу

Багато, оцінивши свої можливості, не беруть на себе весь цикл вигонки глив. Благо є багато господарств, які торгують вже «зарядженими» субстратною блоками, що дуже до речі для початківців грибоводов, які, в більшості своїй, займаються тільки вирощуванням грибів і їх здачею в ці ж господарства. За першою прикидці, прибуток від цієї діяльності є невеликою. Ось приблизна калькуляція: в господарстві Коновалова один блок (десятикілограмову мішок) продають по 60 рублів, з гарантією отримання двох кілограм грибів за три цикли плодоносіння (які по часу займають півтора місяця). Сюди ж дочірні виробники здають свою продукцію за ціною 40 рублів за один кілограм. Виходить, що за минулий період можна отримати по 20 рублів з одного мішка.

І, правда, небагато. Однак, якщо врахувати, що спочатку для підприємця важливо запустити беззбитковий процес, напрацювати досвід, і налагодити свої канали збуту, а не якомога швидше окупити виробництво. А ось коли справа буде повністю налагоджено, тоді вже можна думати про розширення обсягів виробництва. Якщо подивитися на ці ж цифри трохи під іншим кутом, то можна побачити, що рідко хто купує по десять мішків, а збільшення обсягів дасть і більш значиму прибуток, адже з 400 блоків виходить вже мінімум 8000 рублів. А якщо освоїти всі етапи виробництва - ця цифра може бути збільшено втричі. З того розрахунку, що коли ви купуєте готові блоки, прибуток поділяється на трьох: частина її отримують і виробник субстрату, і той, хто безпосередньо вирощує гриби, і той, хто їх перепродує. Досвід в цій справі є важливою складовою успіху. Знає грибівників вдається скорочувати терміни отримання готової продукції до місяця, отримати собівартість одного кілограма, що дорівнює 12,6 рублям, і реалізувати свою продукцію рази в чотири дорожче.

І ще про прибуток. Геннадій Прохаренко повідав про так званих «супутніх шляхах» його отримання. Грибовод з республіки Білорусь, крім безпосереднього вирощування грибів, здійснює ще і продаж «грибних пеньків». Це коли в дерев'яній чурці висвердлюється отвір, в нього кладеться міцелій - відмінний варіант літнього розведення грибів. Як він стверджує за такими пеньками до нього стоять черги з дачників. А вироблені мішки з грибницею, на корм домашнім тваринам або в якості добрива для городів (воно дає підвищення врожайності огірків до 30 відсотків), у нього розкуповує місцеве населення. Можна налагодити власну переробку: консервування та соління. Можливо, навіть відкрити платні курси, і займатися навчанням бажаючих вирощувати гриби в домашньому господарстві.

Можливо, навіть відкрити платні курси, і займатися навчанням бажаючих вирощувати гриби в домашньому господарстві

Деякі, як Коновалов, приймаються за продаж вже готових субстратні блоків, і організовують свої господарства по вирощуванню глив - прибутковість можна підвищити багатьма шляхами. Визначальним фактором, тут виступають можливості і бажання людини, що взявся за цю справу. Як зізнався той же Прохаренко, рентабельність його господарства становить 100 відсотків. Якщо порівняти з іншими видами бізнесу, то розташований по близькості продовольчий магазин працює з одновідсотковою прибутковістю, місцевий молокозавод з семивідсотковий, а всі агропідприємства в окрузі взагалі збиткові.

Грибовод з Підмосков'я Коновалов вважає, що рентабельність безпосередньо пов'язана зі ступенем технічної оснащеності виробництва. З огляду на своє інженерну освіту, йому самостійно вдалося сконструювати автоматичні системи повітрообміну, поливу, підтримки температурного режиму, встановити систему підтримки вологості повітря та інше.

порожній ринок

Однак, навіть найперспективніше і налагоджену справу може стати збитковим без організованого збуту. Великим плюсом вітчизняного грибівництва є практично повна відсутність конкуренції, так як цей бізнес ще не отримав у нас широкого поширення. А його продукція користується великим попитом, як в мережі продовольчих магазинів, так і в ресторанах і кафе, не кажучи про звичайний оптовий ринок. Помічено, що пік попиту на гриби припадає на холодну пору року, коли у населення виснажуються власні запаси. Якщо восени, закупівельна ціна складає близько 50 рублів за кілограм глив, то взимку вона виростає мінімум до 60 рублів.

Потенціал розвитку грибного ринку в Росії надзвичайно високий: грунтуючись на статистичні дані, до теперішнього часу пересічний росіянин вживав в їжу щомісяця лише 0,3 кілограма грибів, в той час як бельгієць з'їдає за той же період часу 4 кілограми. Без урахування гігантської різниці між населенням Бельгії і Росії, виходить різниця більше ніж в тридцять разів з розрахунку на одного жителя! Таким чином, російський ринок може, як мінімум, збільшитися в тридцять разів і очікує своїх нових гравців.

Підготовлено редакторами: «Бізнес GiD» - за матеріалами Енциклопедії починаючого підприємця.
© www.bisgid.ru

Коментарі користувачів

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама