Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування і догляд за перцем: поливання, підживлення, збір врожаю, зберігання та переробка перцю

  1. Догляд за перцем в теплиці: поливання, підживлення, формування
  2. Догляд за перцем у відкритому грунті: полив, підживлення, захист
  3. Збір врожаю, зберігання та переробка перцю

При вирощуванні і догляді за перцем - як за солодкими, так і за гострими сортами - необхідно забезпечити оптимальну температуру і вологість При вирощуванні і догляді за перцем - як за солодкими, так і за гострими сортами - необхідно забезпечити оптимальну температуру і вологість. Звичайно, більшість рослин віддає перевагу більш м'які, тепличні умови, але в теплому кліматі можлива висадка культур і у відкритий грунт. Урожайність в цьому випадку буде залежати ль гідного догляду та сприятливих погодних умов.

Догляд за перцем в теплиці: поливання, підживлення, формування

Догляд за перцем в теплиці полягає в підтримці оптимального температурного режиму, регулярного поливу, підгодівлі, прополюванні та розпушуванні.

Температурний режим. Температура повітря в теплиці в період від посадки до повного плодоношення повинна підтримуватися на рівні 21-28 ° С вдень і 15 ° С вночі. Потім денну температуру знижують на 1-2 ° С.

При догляді за перцем теплицю періодично провітрюють, відкриваючи в ній двері, кватирки, фрамуги. Влітку, коли температура на вулиці піднімається вище 30 ° С, скляне покриття теплиці оббризкують суспензією крейди або притеняют за допомогою легких дерев'яних решіток.

Полив перців проводиться 2-3 рази в тиждень під корінь. Перець влаголюбив, на одну рослину витрачається 1-2 л води. Рослини підгортають вологим ґрунтом. Після того як земля підсохне, міжряддя розпушують.

добриво і підгодівлі. Підживлення перцю проводять два рази на місяць. На 10 л води розводять 10-20 г хлористого калію, 20-30 г аміачної селітри і 30-40 г суперфосфату. Після підгодівлі перцю в теплиці грунт поливають чистою водою, інакше можна обпекти листя. Замість мінеральних добрив рослини іноді підгодовують органікою: розчином гною або пташиного посліду з додаванням 150-200 г деревної золи на 10 л розчину.

Досвідчені садівники рекомендують поливати перець з 9 до 11 год ранку. Не можна допускати частого і тривалого пересихання грунту, а також сильного її перезволоження, так як рослина реагує як на сухість грунту, так і на її перезволоження.

Запилення. У період цвітіння перці щодня струшують, щоб забезпечити кращу опиляемость.

Формування куща. Для того щоб виростити перець як вертикальну культуру, кущ починають формувати в першій розвилці. При формуванні в першому розгалуженні залишають дві втечі, які будуть центральними. Згодом в кожному з вузлів залишають дві втечі: вертикальний (центральний) і зовнішній додатковий. Таким способом кущ формують до висоти 1-1,2 м.

Догляд за перцем у відкритому грунті: полив, підживлення, захист

Догляд за перцями в відкритому грунті складається в поливі, розпушуванні грунту, підгодівлі і захисту від заморозків.

Полив. Перший раз перець поливають відразу після посадки. Другий раз - через 5-6 днів. Надалі його поливають кожні 7-10 днів. Спочатку на одну рослину витрачають 1-1,5 л води, потім норму збільшують до 1,5-2 л. За 2-3 тижні до останнього збору врожаю поливи припиняють.

Розпушування. Грунт розпушують після кожного дощу і поливу, поки земля не почне підсихати і покриватися кіркою.

Добриво і підгодівлі. Перець підгодовують 3-4 рази в період вегетації, починаючи з 10-15-го дня після висадки розсади. При підгодівлі перцю у відкритому грунті використовують розчин гною (на 1 частину добрива 4-5 частин води) або пташиний послід (1 частина добрива на 12-15 частин води). Крім того, на 10 л розчину додають 150-200 г деревної золи, 40-60 г суперфосфату і 15-20 г хлористого калію. При проведенні мінеральної поживи, крім фосфорно-калійних добрив, під перець вносять аміачну селітру (15-20 г на 10 л розчину добрив).

Захист від заморозків. Теплолюбний перець захищають від заморозків за допомогою тимчасових укриттів-шатрів з дощок, картону, мішковини, рогожі, руберойду або інших підручних матеріалів. Популярними є і переносні плівкові укриття. При сильних заморозках плівку додатково накривають мішковиною або ганчір'ям. Застосовують димлення і дощування.

Формування куща. У період вегетації занадто довгі пагони перцю вкорочують. Всі зайві гілки, затінюють крону куща, вирізують. В обов'язковому порядку видаляють всі пагони, розташовані нижче головної розвилки стебла, а також гілки, що ростуть усередину крони. Обрізку проводять раз на тиждень, після збору плодів.

Збір врожаю, зберігання та переробка перцю

Збір врожаю перцю проводиться в стані технічної стиглості (плід уже сформувався, але не досяг характерного для даного сорту кольору і розміру), а також в стані біологічної стиглості (плід повністю відповідає своїм сортовим особливостям). Між технічної та біологічної стиглістю проходить зазвичай 20-30 днів. Стиглі плоди від дотику потріскують. Перший раз урожай перцю збирають в середині серпня і проводять його кожні 6-8 днів до заморозків. Перед заморозками з куща знімають всі плоди. Їх сортують за ступенем стиглості і при необхідності закладають на дозрівання. Гострий перець прибирають, коли плоди стають сухими і червоними. Зривати перці руками не можна, так як можна пошкодити плід або плодоніжки, що призведе до загнивання стручка. Тому плодоніжки перерізають ножем.

Як і більшість овочів, перець відрізняється слабкою лежкістю, і при поганому зберіганні плоди через два дня загнивають. При дотриманні правильних умов перець може зберігатися навіть довше, ніж плоди томатів і баклажанів. Тонкостінний перець краще зберігати в холодильнику. У плодів зрізають частину плодоніжки, залишаючи невеликий кінчик. На плодах не повинно бути слідів захворювань, пошкоджень, тріщин і вм'ятин.

Зберігання перцю здійснюється в поліетиленових пакетах, або плоди складають в ящики і пересипають тирсою. Плоди зберігається до 2-х місяців. Стиглі перці тримають при температурі 1-2 ° С, недозрілі - при 10-12 ° С.

На насіння збирають плоди у фазі повної біологічної стиглості. Їх залишають на 3-4 тижні, після чого розрізають навколо чашечки і виймають плодоніжки з насінням. Протягом 3-4-х днів її витримують при температурі 25-30 ° С, а потім відділяють насіння. Їх складають у паперовий пакетик і прибирають в сухе прохолодне місце. Насіння перцю зберігаються 5-6 років.

Плоди солодкого перцю вживають в свіжому вигляді, маринують, консервують, сушать, смажать, варять, тушкують. Також можлива переробка перцю в ікру, пюре, овочеві закуски.

При підготовці до сушіння з перців видаляють серцевину, ретельно промивають. Потім розрізають м'якоть на шматочки розміром 1,5 х 1,5 або 2 х 2 см, бланшують їх в киплячому 1% -ому розчині солі протягом 1-2 хв, дають стекти воді і укладають на сито. Сушать при температурі 60-70 ° C протягом 3-5 ч. Для отримання 1 кг сушеного перцю потрібно взяти 10-12 кг свіжого.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама