Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування картоплі з насіння, технологія посадки насінням на розсаду

  1. Вирощування картоплі з насіння
  2. мінуси
  3. Обробка насіння картоплі
  4. Підготовка ґрунту для розсади картоплі
  5. Посів насіння картоплі на розсаду
  6. Догляд за розсадою картоплі
  7. Пікіровка розсади картоплі
  8. Посадка насіння картоплі в грунт
  9. Догляд за картоплею після посадки
  10. Сорти насіннєвої картоплі
  11. Ранні сорти картоплі
  12. Середньостиглі сорти насіннєвої картоплі
  13. Пізні сорти картоплі

По всьому світу картопля прийнято вирощувати з бульб, але посадка репродуктивних бульб з року в рік призводить до поступового накопичення в картоплі генетичних змін, які людському організму, м'яко кажучи, некорисно По всьому світу картопля прийнято вирощувати з бульб, але посадка репродуктивних бульб з року в рік призводить до поступового накопичення в картоплі генетичних змін, які людському організму, м'яко кажучи, некорисно. Крім того, з кожним роком урожай стає скромнішим, а розмір бульб все менше. Для того щоб відновити врожайність і якість посадкового картоплі, необхідно один раз в 6-7 років оновлювати сорти, тобто вирощувати бульби з хорошого насіння. Справа ця трудомістка, але якщо ви візьметеся за нього відповідально, то в подальшому обробіток картоплі буде приносити вам не тільки якісний продукт харчування, а й задоволення.

Вирощування картоплі з насіння

плюси

У чому ж переваги вирощування картоплі з насіння? Ну, хоча б в тому, що насіння картоплі дешевше елітного посадкового матеріалу, оскільки отримання меристемних бульб, які дають суперелітний і елітний картопля, процес витратний. До того ж на око відрізнити меристемних бульби від звичайних непросто, і ви замість еліти можете придбати третю, п'яту або десяту репродукцію.

Насіння картоплі не потребують спеціальному сховищі, як бульби, а схожість вони зберігають від шести до десяти років, до того ж вирощений з насіння картопля стійкий до несприятливих умов вирощування, бактеріальних і вірусних захворювань і дає куди більш високі врожаї, ніж картоплю, вирощену з бульб.

мінуси

Є, звичайно, у насіннєвого способу розмноження картоплі і недоліки:

  • головна складність у вирощуванні картопляних сіянців в тому, що у них слабка коренева система, тому субстрат для розсади повинен бути дуже рихлим;
  • сіянці картоплі потребують рівномірному і яскравому сонячному освітленні набагато більше, ніж розсада томатів або баклажанів ;
  • розсада може постраждати від різного роду хвороб, найнебезпечнішою з яких є чорна ніжка;
  • може стати проблемою підвищена крихкість сіянців картоплі, тому потрібно бути дуже обережним при пікіровки і пересадці розсади;
  • у насіннєвої картоплі дворічний період вирощування. У перший рік ви отримаєте севок - бульби масою по 20-40 г, з яких бульби для столового використання виростуть тільки на наступний рік.

Вирощування картоплі з насіння може привести вас в замішання, оскільки і кущі, і бульби, які виросли з одного пакета насіння, не завжди виходять однотипними, і вам має бути вибір, які саме бульби відібрати для подальшого розмноження.

Обробка насіння картоплі

Щоб збільшити ймовірність появи сходів, насіння картоплі перед посівом необхідно стратифікована і проростити. Їх загортають у вологу тканину, поміщають в пластиковий контейнер і піддають впливу різних температур: вдень ємність з насінням тримають при кімнатній температурі, а на ніч поміщають її в овочевий ящик холодильника. Потрібно стежити за тим, щоб тканина весь час була вологою, і щодня відкривати контейнер для провітрювання. Як тільки ви виявите на насінні ознаки швидкої появи росточков, можна приступати до посіву. Зазвичай на пророщування насіння йде одна-два тижні.

Підготовка ґрунту для розсади картоплі

Грунт для розсади картоплі повинен бути пухким, водо- і повітропроникним, тобто приблизно такого складу: до 6 частин дернової землі або 4 частин верхового торфу додають 2 частини садової землі і 1 частина піску. Інгредієнти ретельно перемішують, проливають грунтосуміш для захисту від ґрунтових грибків розчином Триходерміну або Фітоспорін-М, приготованим відповідно до інструкції, і додають на кожні 10 кг субстрату по 10-15 г нітрофоски. Біопрепарати Тріходермін і Фітоспорін мають властивість не тільки знищувати хвороботворні мікроорганізми, а й сприяють розмноженню корисної для рослин мікрофлори. Після обробки біопрепаратами і внесенням добрива грунтосуміш ще раз добре перемішують і підсушують при кімнатній температурі.

Посів насіння картоплі на розсаду

Посів насіння картоплі в домашніх умовах

Посадка насіння картоплі на розсаду краще проводити в кінці березня або початку квітня. В якості ємності для розсади можна використовувати ящики глибиною близько 10 см, касети або стаканчики, але краще - торфоперегнійні горщики. Яку тару ви б не використовували, в ній повинні бути дренажні отвори, оскільки сіянці картоплі схильні до ураження кореневими гнилями, що виникають від застою в коренях води.

Наповніть ємність субстратом, виконайте в ньому ямки або борозни завглибшки 1-1,5 см на відстані 10-12 см одна від одної і розкладіть в них насіння через кожні 5 см. Після загортання насіння замульчируйте поверхню субстрату шаром сухого піску товщиною в 5 мм, злегка притисніть його, а потім обережно зволожите з розпилювача, щоб не вимити з грунту насіння. Якщо ви сіяли насіння по окремим горщикам, для полегшення догляду за ними складіть горщики в один ящик. Накрийте посіви плівкою або склом і будете виконувати їх при температурі 18-22 ºС, періодично піднімаючи плівку для провітрювання.

Догляд за розсадою картоплі

Насіння картоплі в домашніх умовах можуть прорости вже через 8-10 днів. Картопляна розсада дуже примхлива: їй потрібно багато світла, інакше сіянці витягуються; у сіянців повільно утворюється коренева система, тому для вирощування і використовується дуже пухкий грунт, оскільки в щільному субстраті коріння розсади задихаються; крім усього цього, сіянці схильні до поразки чорною ніжкою. Виходячи з цього, поливають розсаду помірно, час від часу обприскують її розчином Епін, підгодовують комплексними мінеральними добривами (Кеміра-Люкс, Агріколой, Байкалом ЕМ-1, Гумі Кузнєцова або подібними) один раз на місяць і встановлюють над сіянцями лампи штучного світла.

Пікіровка розсади картоплі

Через дві з половиною або три тижні після проростання насіння розсаду пікірують в великі горщики з дренажними отворами, заглиблений сіянці в грунт по сім'ядольні листя. Краще, щоб горщики були торф'яними - тоді при пересадці у відкритий грунт не доведеться виймати з них сіянці. Пікіровку здійснюють з великою обережністю зважаючи на крихкість кореневої системи сіянців. Через день-другий після пересадки, щоб прискорити укорінення розсади, її підгодовують розчином аміачної селітри - 1 г добрива на 1 л води, після чого обмивають сіянці чистою водою. Надалі догляд за розсадою включає в себе полив теплою водою, видалення бур'янів і розпушування грунту. Слідкуйте за тим, щоб рослинам вистачало світла, а температура повітря не опускалася нижче 10 ºС навіть вночі. В кінці квітня або початку травня, як тільки дозволить погода, можна почати гартують процедури: спочатку розсаду виносять на відкрите повітря на 2 години, але протягом двох тижнів тривалість сеансів поступово збільшують, поки сіянці не зможуть проводити на балконі або у дворі цілу добу. В середині або наприкінці травня, коли встановиться тепла погода, розсаду висаджують у відкритий грунт.

Посадка насіння картоплі в грунт

Як виростити картоплю з насіння

У південній місцевості з довгим, теплим літом можна вирощувати картоплю безрассадним способом - великого врожаю вам, звичайно, не отримати, але невеликі бульби для посадки на наступний рік вирости встигнуть. Посів насіння картоплі у відкритий грунт здійснюється в середині травня, коли грунт на глибині 10-12 см прогріється до 14-16 ºС і мине загроза нічних заморозків. Перед посівом насіння пророщують вже описаним способом.

Висаджують насіння в удобрений органікою з осені пухкий грунт, розташовуючи лунки глибиною 10-12 см на відстані 30-40 см одна від одної і дотримуючись ширину міжрядь в межах 70 см. У кожну лунку кладуть по 2-3 насінини, закладають їх і мульчують поверхню шаром піску або кокосового субстрату товщиною в 5 мм. Так само висаджують у відкритий грунт і розсаду картоплі.

Можна сіяти насіння в борозну глибиною 4-5 см: її попередньо проливають водою, а коли вода вбереться, в неї густо сіють пророщені насіння, закладають їх і мульчують поверхню грядки.

Догляд за картоплею після посадки

Сходи при оптимальних умовах можуть з'явитися вже через тиждень. Технологія вирощування картоплі з насіння у відкритому грунті майже нічим не відрізняється від вирощування культури з бульб. Коли у сходів розвинеться по 2 справжніх листочка, сіянці в залежності від сорту картоплі розсаджують з кроком 15-20 або 20-25 см, попередньо зволоживши грунт на грядці.

Сіянці картоплі ростуть дуже повільно, тому необхідно весь час боротися з бур'янами, ущільненням і пересиханням грунту, але через місяць, коли сформуються многостебельчатие кущі, доглядати за картоплею стане легше. У міру зростання сіянців в лунки підсипають ґрунт, а потім двічі проводять підгортання кущів, як це зазвичай роблять, вирощуючи картоплю з бульб.

Збирають урожай севка, коли на кущах почне жовтіти бадилля - в залежності від сорту в кінці вересня або початку жовтня. До цього часу бульби наберуть в масі від 10 до 50, а при хорошому догляді і до 100 м Севок можна закласти на зберігання до наступного року як посадковий матеріал, який на третій рік дасть суперелітний картопля, ще через рік - елітний картопля, а з п'ятого або шостого року - звичайна картопля, якість і кількість якого буде щорічно знижуватися. Але якщо один раз в 5-6 років вирощувати картоплю з насіння, а не з бульб, то врожаї у вас завжди будуть хорошими, а якість картоплі - відмінним.

Сорти насіннєвої картоплі

Розрізняють такі категорії насіннєвої картоплі:

  • суперелітні (клас SE);
  • елітні (клас E);
  • першої репродукції (клас А);
  • другої репродукції (клас C) і так далі - щорічно категорія картоплі автоматично знижується на один клас.

Ранні сорти картоплі

З ранніх сортів насіннєвої картоплі в продажу є такі:

  • Ред Скарлет - універсальний і високоврожайний, стійкий до посухи, раку, фітофторозу, нематоди, вірусних хвороб, пероноспорозу, парші та механічних пошкоджень сорт з бульбами овальної форми в червоній шкірці і з жовтою м'якоттю;
  • Імпала - столовий сорт, стійкий до раку, вірусних хвороб, картопляної та золотистої нематоди, фузаріозу. Бульби овальні, у світлій шкірці, з темно-жовтою м'якоттю хорошого смаку, стійкої до потемніння після варки. Сорт слабоустойчів до фітофторозу бадилля;
  • Жуковський - округло-овальні рожеві бульби з пофарбованими дрібними вічками і білою м'якоттю. Сорт стійкий до спеки і посухи, раку, ризоктониозу, парші, картопляної нематоди, іноді уражається альтернаріоз, але слабоустойчів до фітофтори. Має хорошу лежкістю;
  • Удача - столовий сорт, стійкий до посухи, фітофторозу і вірусам, але среднеустойчив до парші. Бульби білі, гладкі, округло-овальні, з дрібними вічками, масою 100-130 г. М'якоть біла;
  • Христина - ранній сорт картоплі голландської селекції з гладкими овальними бульбами насиченого червоного кольору і неглибокими вічками. Володіє потужним імунітетом до парші, ризоктониозу та інших захворювань;
  • Циганка - середньоранній урожайний і стійкий до захворювань картопля української селекції з гладкими округло-подовженими синьо-фіолетовими бульбами масою 100-130 г з дрібними вічками і білою м'якоттю з фіолетовими прожилками. Сорт має гарну лежкістю.

Крім описаних, популярністю користується насіннєву картоплю таких ранніх сортів, як Тирас, Розара, Повінь, Торнадо, Інфініті, Адретта, Банбу, Серпанок, Міневри, Беллароза, Невський, Альваро, Бікіні, сверхранний голландський сорт Орла і інші.

Середньостиглі сорти насіннєвої картоплі

До кращих середньостиглих сортів насіннєвої картоплі варто віднести такі:

  • Саванна - високоврожайний сорт голландської селекції, стійкий до всіх видів парші та фітофторозу. Бульби великі, овальні, гладкі, кремового забарвлення, з дрібними вічками. М'якоть біла або кремова;
  • Електра - високопродуктивний сорт голландської селекції, стійкий до парші та фітофторозу. Бульби у нього овальні, великі, гладкі, жовті, з дрібними вічками. М'якоть світло-жовтого відтінку;
  • Аврора - урожайний і стійкий до раку та різних видів нематод столовий сорт з овальними гладкими бульбами і дрібними вічками. Шкірка бульб жовта, частково червона, м'якоть кремова. Лежкость у сорту відмінна;
  • Венді - столовий сорт прекрасних смакових якостей, стійкий до потемніння м'якоті в сирому і вареному вигляді, до вірусних хвороб, ризоктониозу, чорної ніжки та фітофторозу. Бульби середні і великі, округло-овальні, шкірка гладко-сітчаста, жовтого забарвлення, очки дрібні, м'якоть жовта;
  • Нектар - високопродуктивний голландський сорт, що відрізняється високою стійкістю до парші та фітофторозу. Бульби овальні, великі, гладкі, кремового кольору, з дрібними вічками. М'якоть жовта або світло-жовта. Лежкість хороша;
  • Сетанта - високоврожайний сорт голландської селекції, стійкий до парші, фітофторозу і іншим грибкових хвороб. Бульби великі, овальні, гладкі, червоного кольору, м'якоть жовта. Лежкость у бульб цього сорту дуже хороша.

Крім описаних, інтерес викликають такі середньостиглі сорти насіннєвої картоплі, як Инара, Джеллі, Зекура, Маяк, Господарочка, пірол, Монблан, Розалінд і Роко.

Пізні сорти картоплі

Пізньостиглих сортів насіннєвої картоплі не так багато, як ранніх, ранньостиглих і середньостиглих. Кращими з них вважаються:

  • Фазан - універсальний столовий сорт, стійкий до хвороб і шкідників, з жовтими бульбами середнього розміру, сітчастої шкіркою і ясно-жовтою м'якоттю. Лежкость у бульб цього сорту хороша;
  • Мерлот - столовий сорт з подовжено-овальними, середніми і великими бульбами. Шкірка у них гладка, злегка сітчаста, насиченого червоного відтінку, очки дрібні, м'якоть жовта. Сорт стійкий до чорної ніжки, парші, фітофторозу, ризоктониозу, залізистої плямистості і вірусних інфекцій. Лежкість бульб дуже хороша;
  • Пікассо - столовий врожайний сорт, стійкий до картопляної нематоди і раку, Середньостійкий до парші, фітофторозу і вірусам. Бульби округло-овальні, жовті з рожевими плямами, м'якоть кремового відтінку і відмінного смаку. Маса бульб від 75 до 125 г;
  • Журавинка - стійкий до хвороб столовий сорт картоплі, виведений селекціонерами Білорусі, з округло-овальними червоними бульбами з ясно-жовтою м'якоттю;
  • Блакить - сорт столового призначення з овально-округлими бульбами з жовтою м'якоттю відмінного смаку. Сорт стійкий до раку та відносно стійкий до фітофтори.

Добре зарекомендували себе такі пізні сорти насіннєвої картоплі, як Нікулінський, Чайка і Ласунок.

Після цієї статті зазвичай читають

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама