Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування картоплі за голландською технологією

  1. Корисні поради
  2. У чому особливість голландського методу вирощування картоплі
  3. Покрокова інструкція вирощування картоплі голландським методом

Картопля - хоч і відносно невибаглива овочева культура, але багато картопляри знають на власному досвіді, що рік на рік не доводиться. В одному сезоні вдається зібрати багатий урожай картоплі, інший сезон приносить одні розчарування.

Корисні поради

Виною тому можуть бути різні хвороби картоплі , Погані погодні умови, брак добрив в грунті, низька якість посадкового матеріалу.

Щоб підвищити шанси на хороший урожай, незалежно від погоди, рекомендується висаджувати два-три сорти різного терміну стиглості, в кожну лунку додаючи по жмені добре перепрілого компосту. Слід віддати перевагу сортам, які менш схильні до поширених захворювань. Так, все більшою популярністю користується голландський картопля, стійкий до різних картопляним вірусам, нематоди і раку.

Картопля - хоч і відносно невибаглива овочева культура, але багато картопляри знають на власному досвіді, що рік на рік не доводиться

Щоб підвищити шанси на хороший урожай, незалежно від погоди, рекомендується висаджувати два-три сорти різного терміну стиглості

Найбільш поширені голландські сорти картоплі:

  • Еба. Відрізняється стійкістю до вірусних захворювань середньопізній сорт з бульбами жовтого кольору.
  • Пріор. Стійкий до нематоди і поразки бульб ранній сорт. До вірусних хвороб і фітофторозу відносно стійкий.
  • Мона Лізу. Врожайність з куща досягає двох кілограм бульб при додаванні азотних добрив, крім того, це найстійкіший до хвороб сорт.
  • Клеопатра. Сорт ранній, високоврожайний, добре росте на піщаному і глинистому ґрунті, нестійкий до парші.
  • Астерікс. Сорт забезпечує хороший урожай і довго зберігається.
  • Ярла. Ранній сорт, здатний давати високий урожай на будь-яких видах грунту, без додаткового добрива.
  • Фрізія. Середньостиглий сорт з відмінним імунітетом до вірусів.

У чому особливість голландського методу вирощування картоплі

Багатьом садівникам відома голландська методика вирощування полуниці , Що дозволяє отримувати ягоди цілий рік. Не меншою ефективності можна добитися за допомогою вирощування картоплі за голландською технологією, яка успішно застосовується нашими картоплярів в останні кілька років, як в фермерських господарствах, так і на особистих ділянках.

У чому суть голландського методу вирощування картоплі? В цілому, це комплекс агротехнічних прийомів, які виконуються максимально якісно в призначені терміни. Голландці роблять упор на аерацію грунту - добре розпушують її, картоплю висаджують в гребені, між рядами залишають широкі відстані. В результаті з кожної рослини вдається отримати до 2 кг великих бульб, які прекрасно зберігаються протягом зими.

Голландці роблять упор на аерацію грунту - добре розпушують її, картоплю висаджують в гребені, між рядами залишають широкі відстані

Якщо ви хочете добитися такого ж успіху у вирощуванні картоплі, як голландці, вам потрібно ретельно дотримуватися головні правила:

  • використовується тільки сортову картоплю;
  • посадковий матеріал відбирається найякісніший, не нижче другої репродукції;
  • на одному місці картопля може висаджуватися лише раз в три роки після озимих зернових;
  • грунт удобрюються;
  • посадки картоплі обробляються хімікатами і гербіцидами для знищення інфекційних захворювань і шкідників;
  • осіння і весняна обробка грунту проводиться в точно витримані терміни за встановленою технологією.

Навіть в фермерських господарствах нашої країни, не кажучи вже про городи любителів, не завжди досконально виконуються ці правила, тому і настільки ж високого врожаю, як у Голландії, вдається домогтися не всім. Заради економії місця картопляні посадки сильно загущувальну, на приватних ділянках, як правило, немає можливості дотримуватися сівозміни, та й насіннєвий матеріал найчастіше використовується низької якості.

Заради економії місця картопляні посадки сильно загущувальну, на приватних ділянках, як правило, немає можливості дотримуватися сівозміни, та й насіннєвий матеріал найчастіше використовується низької якості

Спробуйте висадити картопля за голландською технологією

Проте, спробуйте висадити картопля за голландською технологією - нехай рядків вийде менше при міжряддях в 70 см, зате вам вдасться викопати більшу кількість якісної, великої картоплі, ніж зазвичай.

Покрокова інструкція вирощування картоплі голландським методом

Перш ніж приступити до посадки, обов'язково проростете насіннєвий матеріал: прогрійте в світлому приміщенні при температурі +18 градусів до появи паростків, потім знизьте температуру до +8 градусів і почекайте, поки фіолетові паростки не досягнуть 2 см в довжину.

При весняній оранці внесіть в грунт азотне добриво - сечовину. В добре поораної землі зробіть гряди з півночі на південь. Рекомендована глибина закладення картоплі - 6 см, від бульби до бульби має бути 30 см. Між грядами проходи в 75 см, таку відстань забезпечить кращу освітленість рослин сонцем, і земля після дощів буде швидше просихати.

При весняній оранці внесіть в грунт азотне добриво - сечовину

При посадці в кожну лунку спочатку насипайте по жмені деревної золи, а потім кладіть різану картоплю паростком вгору. Якщо додавати в лунки лушпиння цибулі, це відлякає слимаків і дротяників. Висаджений картопля засипте землею, сформувавши гребені до 10 см для укриття бульб.

Коли з'являться сходи, можна провести першу міжрядний обробіток картоплі з метою знищення бур'янів і поліпшення умов для формування бульб: добре розпушеному землею з міжрядь засипте з двох сторін паростки картоплі, щоб висота гребенів збільшилася до 20 см.

Відео про вирощування картоплі

Поливати гряди потрібно, як мінімум, тричі за літній сезон - перед цвітінням бадилля, при появі квіток і через десять днів, як бадилля відцвіте. За кілька днів до цвітіння картоплі можна обприскати його отрутами проти колорадських жуків.

Якщо вас не радує скромний урожай картоплі на вашій ділянці, пробуйте нові технології вирощування картоплі, і вам обов'язково вдасться домогтися успіху. Багатьом картоплярства голландський метод припав до смаку!

У чому суть голландського методу вирощування картоплі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама