Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування кореневої селери: поради та секрети врожаю

  1. Підготовка насіння кореневої селери до посіву
  2. Вирощування розсади селери кореневого
  3. Висадка кореневого селери в грунт
  4. Секрети вирощування кореневої селери

Виростити багато соковитих великих і круглих коренеплодів селери і всю зиму є відмінні вітамінні салати ... мрієте про таке? Але ще жодного разу не пробували садити кореневої селера або пробували, але отримали дрібні невиразні корінці і відмовилися від цієї затії?

Не потрібно поспішати. Кореневої селера гідний місця як в нашому городі, так і і нашому меню. Кажуть, сама богиня Афродіта щодня їла селерові корінці, щоб завжди бути молодою і красивою, а значить і нам корисно. Тим більше, що виростити кореневої селера під силу кожному, необхідно лише знати парочку прийомів і секретів хорошого врожаю ...

Мабуть, найголовніший секрет цього овоча полягає в його термінах дозрівання. На них потрібно звертати найпильнішу увагу при купівлі насіння. Кореневої селера дозріває довго, в середньому за 120-200 днів. Це означає, що вкрай бажано купувати виключно ранньостиглі сорти і обов'язково висаджувати їх на розсаду. Вирощування кореневої селери безрассадним способом ефективно тільки в південних районах, іншим доведеться потрудитися довше. Але нам не звикати.

ЗМІСТ СТАТТІ:

Підготовка насіння кореневої селери до посіву

Виростити багато соковитих великих і круглих коренеплодів селери і всю зиму є відмінні вітамінні салати

Насіння селери (як і його найближчих родичів - морквини і петрушки) дуже примхливі.

По-перше, вони швидко втрачають схожість. Тому рекомендуємо купувати тільки свіже насіння або щороку збирати свої.

По-друге, їх поверхню просякнута ефірними маслами, які захищають насінину від несприятливих умов, але ускладнюють його проростання. У зв'язку з цим перед посадкою насіння слід замочити у воді на дві доби, а ще краще проростити їх в темному місці на блюдечку з вологою тканиною або папером. Важливо періодично (3 рази в день) міняти воду, в якій замочуються насіння або стежити, щоб тканина в блюдце завжди була вологою. Коли насіння наклюнутся, саме час сіяти їх на розсаду.

Вирощування розсади селери кореневого


Посів насіння на розсаду можна проводити з 5 лютого по 15 березня.

Кращим грунтом для вирощування селери вважається суміш з шести частин торфу, двох частин перегною, частини дернової землі і частини коров'яку. Так само можна змішати біогумус з піском в рівних частках.

Зазвичай селера висівають в ящик рядками за схемою 2х2 сантиметри. Хорошим помічником буде сірник або зубочистка: спочатку їй проробляють неглибокі отвори в грунті, а потім в них укладають насіння. Засипають зверху грунтом на півсантиметра, накривають плівкою і ставлять в тепле темне місце. Землю в міру підсихання зволожують за допомогою обприскувача. Через тиждень з'являються дружні сходи.

З появою сходів ящик з розсадою виставляють на світлий прохолодний підвіконня. Оптимальна температура для сіянців зараз - + 16 ° С. Перший час розсада селери нагадує тонкі тендітні билини, тому її не поливають, а обприскують і по можливості виносять на балкон на сонці. Температура повітря на балконі повинна бути не менше + 8 ° С, підморожувати розсаду селери можна, інакше рослина замість соковитого коренеплоду видасть цветушность стрілку.

Коли у сіянців з'являється по два справжніх листочка, можна распикировать кожен в окремий горщик, пріщіпнув при пересадці головний корінець на третину. Сіянці заглиблюють до семядолек, не засипаючи точку росту. Про те, що таке пікіровка і чи варто вона свічок, ми докладно писали в цій статті .

До висаджування молодих рослин в грунт можна пару раз підгодувати розсаду органічними або мінеральними добривами. Дуже добре зарекомендували себе обприскування рожевим розчином марганцівки, підгодівля настоєм пташиного посліду, розчином гумату або комплексного добрива.

Висадка кореневого селери в грунт


З висадкою кореневого селери у відкритий грунт краще не поспішати, а дочекатися середини травня, коли встановиться більш-менш тепла погода. Під час пересадки в грядку важливо не вчащати (залишати між рослинами по 30 сантиметрів з кожного боку) і не заглиблювати точку росту. При дотриманні цих умов коренеплід виросте великим без зайвих додаткових коренів. Після посадки в грунт необхідно добре полити рослини.

Висаджувати розсаду селери найкраще в похмурий день з ранку. Якщо є побоювання з приводу нічних похолодань, можна зверху накрити кожен сіянець обрізаної пластиковою пляшкою.

Секрети вирощування кореневої селери


А тепер поговоримо про ключові прийомах догляду за посадками селери, без застосування яких складно розраховувати на хороший урожай.

Полив. Кореневої селера любить вологу. Це означає, що допускати пересихання грунту під ним не можна. Протягом усього літа і аж до збирання врожаю землю на грядці з селерою необхідно підтримувати вологою. Поливають селера під корінь.

Підживлення. Підгодовують селера чотири рази за сезон. Перші підгодівлі допомагають розсаді вкоренитися і почати інтенсивний ріст, наступні сприяють укрупнення коренеплоду.

Через тиждень після висадки розсади кореневої селера підгодовують трав'яним настоєм , Потім через 12-14 днів - настоєм коров'яку або курячого посліду. В кінці липня можна підгодувати "корінці" суперфосфатом, а коли почне зав'язуватися головка - розчином борної кислоти.

Підгортання. Цю процедуру з кореневим селерою проробляти не можна. Більш того, бувалі дачники рекомендують поступати з точністю до навпаки: як тільки коренеплід почне потовщуватись, потрібно кілька разів відгортати від нього зайву землю.

Розпушування. А ось до розпушування селера небайдужий. Поки рослини невеликі, не буде зайвим час від часу подрихлять грунт між рядками.

Обрізка листя і бічних коренів. Звільняючи кореневої селера від зайвої землі, можна виявити бічні (горизонтальні) корінці, які прагнуть у далечінь від головного круглого кореня. Вони нам зовсім не потрібні, вони заважають "наливатися" головному корені і псують вигляд бульби, тому їх краще підрізати ножем.

Листя кореневого селери можна вживати в їжу, але влітку їх краще не чіпати, а ось на початку вересня, коли коренеплід почне стрімко збільшуватися в розмірі, зазвичай все крайні листочки зрізають, залишаючи тільки ті, що ростуть вертикально вгору.

Прибирання коренів. Урожай кореневої селери - одна з останніх радощів дачника, тому як прибирають його пізно, на початку або в середині жовтня. Бульб селери не страшні навіть перші заморозки, вони витримують зниження температури до -3 ° С.

Переконалися, що вирощувати кореневої селера не так складно, як здається на перший погляд? Обов'язково спробуйте освоїти цей нехитрий овоч в наступаючому дачному сезоні.

Бажаємо вам успіхів і високих урожаїв!

Оцініть, будь ласка, статтю. Ми дуже старалися:

ПОДЕЛИТЕСЬ З ДРУЗЯМИ дачні ради і городніх хитрість:

РЕКОМЕНДУЄМО ПОЧИТАТИ:

Мрієте про таке?
Але ще жодного разу не пробували садити кореневої селера або пробували, але отримали дрібні невиразні корінці і відмовилися від цієї затії?
Переконалися, що вирощувати кореневої селера не так складно, як здається на перший погляд?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама