Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування квітів в теплиці як бізнес

  1. З чого почати квітковий бізнес Грамотний бізнес-план по вирощуванню квітів починається з вибору виду...
  2. Визначення ринку збуту
  3. Можливі форми реєстрації підприємства
  4. Стартовий капітал і організація господарства
  5. Вибір габаритів і типу теплиці
  6. Необхідне обладнання для теплиць
  7. Закупівля посадкового матеріалу і захисних засобів
  8. Розрахунок величини очікуваного прибутку

З чого почати квітковий бізнес

Грамотний бізнес-план по вирощуванню квітів починається з вибору виду рослин, оцінки попиту та вибору каналів збуту продукції. Це задає основні параметри для будівництва і оснащення теплиці, організації процесу і вибору маркетингової стратегії. До слова, для реалізації такої діяльності необхідно мати не тільки ділянку землі, а й автомобіль, що дозволяє виконувати перевезення квітів.

Які квіти можна вирощувати в теплиці для продажу

Квіти, які підходять для продажу, умовно поділяються на дві великі групи:

  1. Квіти для зрізання в букети. У цій категорії найбільшим попитом користуються: троянди, нарциси, тюльпани, хризантеми, люпин, айстри, кали, гладіолуси, гвоздики, гербери, лілії.
  2. Квіти в горщиках. Це можуть бути кімнатні багаторічні квіти або однорічні квіти для ландшафтного дизайну. Серед багаторічників популярні: фаленопсіси, драцена, кактус Грузона, спатифиллум, цикламен, фіалки, пеларгонії, фікуси, еустома. Найбільш рентабельні однолетники: петунії, лобелії, бальзаміни, настурції.

Якщо ви плануєте вирощування тільки одного виду рослини, організація бізнесу здійснюється виходячи з його агротехніки. При виборі декількох культур ви можете:

  • Облаштувати під кожен вид окрему теплицю. Це підвищить ваші витрати, але ви зможете вирощувати найбільш рентабельні види.
  • Вибрати рослини схожою агротехніки. Зменшить витрати і урізноманітнює асортимент, але створює ризики втрат при виборі культур з низьким рівнем попиту.

Істотним недоліком квіткового бізнесу є мінливість моди. Щоб визначити які квіти вигідно вирощувати на продаж, необхідно вивчити не тільки асортимент ваших конкурентів, але і переваги флористів і ландшафтних дизайнерів. Уникнути цих труднощів можна вибравши квіти, які постійно користуються попитом: троянди, нарциси, тюльпани, гвоздики, айстри, петунії. Але в цьому випадку істотно зросте конкуренція.

Визначення ринку збуту

Перш ніж будувати теплиці для вирощування квітів, необхідно вибрати канали збуту вашої продукції, що в свою чергу визначить обсяги виробництва і формат легалізації бізнесу. Ви можете реалізувати квіти наступними способами:

  • Поставки посередникам на ринках. Підходить для реалізації квітів для зрізання в букети та кімнатних багаторічників. Головним недоліком є ​​висока конкуренція і низькі розцінки. Перевага - дозволяє застосовувати спрощену схему легалізації діяльності.
  • Власний павільйон або квітковий магазин в межах міста. Вимагає обов'язкової реєстрації в податковій і додаткових витрат на оренду. Гідність - підвищені розцінки за продаж квітів і можливість швидкого подання на ринку нових сортів (реалізатори, як правило, набувають тільки популярні на ринку види рослин). Детально про те, як відкрити квітковий магазин читайте тут - Як відкрити квітковий магазин з нуля: бізнес-план .
  • Оптові поставки в супермаркети. Основний мінус - складність укладання угоди і низька вартість поставки. З переваг - стабільний ринок збуту і відсутність необхідності рекламувати продукцію.
  • Поставки під замовлення флористів (компаніям, які займаються оформленням заходів), дизайнерам ландшафтів і інтер'єрів. Цей формат підходить для квітникарів, які працюють з широким переліком видів рослин. Недоліком є ​​- мінливість попиту і сильна залежність від модних тенденцій. У числі плюсів - дуже висока вартість продукції і творча робота.
  • Прямі продажі в тепличному господарстві (в цьому випадку господарство повинно знаходитися поблизу жвавих автомобільних трас) або через інтернет-магазин. Ви можете продавати розсаду або квітучі рослини приватним особам в роздріб.

Ви можете продавати розсаду або квітучі рослини приватним особам в роздріб

Можливі форми реєстрації підприємства

Продавати квіти без реєстрації у відповідних органах за законом не можна. В цьому випадку вам загрожує конфіскація продукції, штраф в розмірі до 100 мінімумів, неоподатковуваних плюс 25% від передбачуваної суми доходу. Щоб цього не сталося, легалізувати квіти на продаж можна двома способами:

  • Відкрити ЛПГ (особисте підсобне господарство). При реєстрації ЛПГ отримані доходи від реалізації, вирощеної на особистому присадибній ділянці продукції (повинен бути документ про право власності або оренді) не обкладаються податком. Такі пільги надається за умови, що ділянка не перевищує 0,12 гектар (оскільки вирощування квітів відноситься до декоративного садівництва) і фермер не має найманого персоналу (члени сім'ї, залучені до діяльності, не враховуються). В цьому випадку ви зможете тільки продавати квіти оптом перекупникові.
  • Зареєструвати ІП (ФОП). Цей формат підходить при відкритті власного квіткового салону. Також реєстрація підприємництва може знадобитися при співпраці з супермаркетами. В цьому випадку ви повинні грамотно розрахувати очікуваний прибуток і витрати і вибрати відповідну вам спрощену систему оподаткування. Для Росії найбільш рентабельна реєстрація на єдиний сільськогосподарський податок (ЕСХН), який становить 6% від прибутку. В Україні аналогом є 4-я група єдиного податку зі ставкою для закритого грунту 6,33%.

Спеціальні сертифікати якості на квіти не потрібні. Виняток становлять випадки вивезення рослин в інші країни, для чого потрібне отримання фітосанітарного сертифіката.

Стартовий капітал і організація господарства

Фінансові витрати на бізнес з вирощування квітів складаються з трьох складових: облаштування теплиці, посадковий матеріал та хімікати (добрива, засоби захисту від комах і хвороб), а також регулярні комунальні платежі (освітлення, опалення, полив).

Вибір габаритів і типу теплиці

Правильно побудована теплиця позбавить вас від безлічі проблем з рівномірним обігрівом, освітленням, вентиляцією, а також логістикою господарства. Найбільш прогресивною технологією вважаються теплиці з полікарбонату, при цьому для цілорічного вирощування квітів використовується теплиця термос, яка має двошарову конструкцію.

Для природного обігріву за рахунок акумулювання сонячного тепла, північна стіна такої теплиці забарвлюється в чорний колір або перетягується чорною плівкою. Найкращим варіантом є теплиці на металевому каркасі, оскільки він більш довговічний і простіше в обробці. Дерев'яні конструкції можуть дивуватися грибковими захворюваннями і нерідко стають місцем проживання шкідників.

Площа теплиці розраховується виходячи з того, що на 1 квадратному метрі ділянки поміщається до 5 великих кущів, близько 15 рослин середніх розмірів і до 30 штук маленьких. Невеликі квіти в горщиках можна вирощувати в два рівня - на столах і підвісних конструкціях. Щоб мінімізувати ризики і відпрацювати технологію рекомендується починати з невеликих обсягів до 1000 рослин.

Для цього обсягу вам буде потрібно теплиця для квітів розміром 4 метри в ширину, від 8 до 20 метрів в довжину і 2 метри по висоті. Вартість готового комплекту такої теплиці термоса площею 40 квадратних метрів становить 1000 доларів. Крім самої теплиці потрібно допоміжне обладнання.

Крім самої теплиці потрібно допоміжне обладнання

Необхідне обладнання для теплиць

Щоб використовувати теплицю максимально ефективно вам потрібно освітлення. Також вам необхідний електронний таймер управління освітленням - його ціна від 10 доларів. Лампи вибирають в залежності від виду рослин. Так для цвітіння троянд необхідно не менше 5000 люкс. Це можуть бути такі лампи:

  • ДНаТ - не тільки створюють достатню інтенсивність світла, але і виділяють велику кількість тепла. Вартість однієї лампи 5700 люменів становить від 4,5 доларів. Таким чином, якщо теплиця для троянд матиме площу 40 квадратних метрів, вам буде потрібно від 180 доларів. Для освітлення цим видом ламп також буде потрібно пускорегулюючі апарати, вартістю від 70 доларів.
  • Світлодіодні лампи. Дуже економні і виділяють менше тепла, але відрізняються високою вартістю. Вартість однієї лампи світлового потоку 1800 люмен становить від 10 доларів. Таким чином для освітлення теплиці 40 квадратних метрів з інтенсивністю 5000 люкс необхідно встановити мінімум 5 ламп на два квадратних метри, що обійдеться вам в 1000 доларів.
  • Люмінесцентні лампи денного світла. Вартість такої лампи, що забезпечує 700 люменів, становить 1 долар. На квадратний метр теплиці потрібно 7 ламп, що формує витрати від 280 доларів на теплицю 40 квадратних метрів.

Системи крапельного поливу найбільш оптимальні для теплиць з квітами. Готовий до монтажу комплект коштує від 10 доларів. Вони можуть бути розраховані на різну довжину і відстань між крапельницями. Управляти поливом можна також автоматично за допомогою спеціальних контролерів. Вартість останніх від 50 доларів.

Опалення теплиці термоса в зимовий час може не знадобитися, але про це ви дізнаєтеся тільки досвідченим шляхом. Щоб уникнути непередбачених ситуацій і забезпечити стабільну температуру, використовуйте електричні опалювальні котли, оснащені температурними датчиками. Останні мають у своєму розпорядженні по всій площі теплиці для більш точного отримання даних. Вартість котла від 100 доларів, але його слід вибирати виходячи з параметра потужності (розміру опалювальної площі і товщини полікарбонату).

Вартість котла від 100 доларів, але його слід вибирати виходячи з параметра потужності (розміру опалювальної площі і товщини полікарбонату)

Закупівля посадкового матеріалу і захисних засобів

Хороший результат буде можливий тільки при використанні якісного посадкового матеріалу. Його можна отримати наступним чином:

  • Купити саджанці в спеціальних розплідниках. Це найкращий варіант для багаторічних квітів, призначених на зрізання в букети, оскільки така продукція часто сертифікована.
  • Купити саджанці (цибулини) в інтернет-магазинах. До цього способу слід вдаватися, якщо у вашому регіоні немає відповідного розплідника.
  • Виростити з насіння через розсаду. Цей спосіб більше підходить для однорічних і кімнатних квітів.

Якщо ви плануєте вирощування квітів в теплиці, бізнес-план також повинен врахувати витрати на:

  • Хімічні препарати для підгодівлі, знезараження і захисту від шкідників - від 350 доларів.
  • Садовий інвентар для виконання ручних робіт (лопати, граблі, культиватори) - від 30 доларів.
  • Садовий обприскувач - від 15 доларів.
  • Меблі та допоміжне обладнання (стелажі, візки, сходи, відра) - від 100 доларів.
  • Опори і дріт для підв'язки - від 20 доларів.
  • Робочий одяг (рукавички, захисні маски) - від 10 доларів.
  • Витратні матеріали (ящики або горщики для квітів, ємності для розсади, бирки, упаковка) - від 60 доларів.
  • Електронно-цифрове обладнання (вимірювачі кислотності і жорсткості води, термометри, барометри, вологоміри) - від 60 доларів.

Розрахунок величини очікуваного прибутку

Виходячи з виду вирощуваних рослин ваше тепличне господарство може виробляти квіти цілий рік або циклічно під певні дати. Кількість проданих за рік одиниць залежить від їх періоду вегетації від моменту посадки і до готовності до продажу, а також площі парника.

Наприклад, щільність посадки троянд до 5-7 чагарників на квадратний метр, залежно від сорту. Це означає теплиця для вирощування троянд площею 40 квадратних метрів дозволить висадити від 200 до 280 кущів (вартість саджанців від 400 доларів). Це забезпечить від 100 квітів з одного куща або від 20 000 троянд на рік з усією теплиці.

Вартість однієї троянди при оптових поставках від 1,5 доларів, що формує потенційний дохід 30 000 доларів за рік. Мінімальні вкладення (з урахуванням наведених вище цін і обсягів) складуть від 2495 доларів на обладнання та посадковий матеріал. Витрати на електрику і воду протягом року в середньому складуть до 1000 доларів (в залежності від ваших регіональних тарифів). Також слід врахувати транспортні витрати від 500 доларів в рік. Чистий прибуток 26005 доларів за рік.

Самостійно впоратися з квітковим бізнесом дуже складно. Вам буде потрібно мінімум два помічника для роботи в теплиці, а при можливості варто укласти договір з хорошим менеджером зі збуту. Якщо ви плануєте відкрити власний магазин, також необхідно найняти продавця і бухгалтера на умовах аутсорсингу . В цьому випадку до вкладень додається вартість оренди, установка систем кондиціонування і зарплата співробітника.

На практиці вирощування квітів в теплиці як бізнес здійснити не складно, якщо вам цікавий цей вид діяльності, і ви знайомі зі специфікою садівництва. Але для успішного розвитку справи і забезпечення високої конкурентоспроможності, ви повинні завжди бути в курсі інноваційних технологій, модних напрямів і законодавчих норм. Допоможе в цьому участь і відвідування спеціалізованих виставок, а також спілкування на професійних форумах.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама