Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування огірків на шпалері у відкритому грунті

  1. Переваги вирощування огірків на шпалері
  2. Підготовчий етап
  3. Умови вирощування культури у відкритому грунті
  4. попередники огірка
  5. Правила добрива та підготовки грунту
  6. Підготовка насіння до сівби
  7. виготовлення шпалери
  8. Найпростіша дерев'яна шпалера
  9. Шпалера з підручних засобів
  10. курінні конструкції
  11. Відео: виготовлення шпалери для огірків
  12. Способи посадки і варіанти формування огірків
  13. Розподіл землі, підготовка рядів
  14. Варіант установки одноплощинної шпалери
  15. Відео: установка конструкції
  16. Подальший догляд за огірками
  17. Збір врожаю і роботи в кінці сезону

Вирощування огірків - обов'язкове заняття для будь-якого городника. Без цього овоча вже неможливо уявити літо на дачі. Але сезон свіжих огірків в наших широтах дуже короткий, тому потрібно постаратися, щоб отримати максимальний урожай за мінімальний час. Це непросто, але існують способи, значно спрощують роботу. Сьогодні ми розповімо про те, як вирощувати огірки на шпалері у відкритому грунті.

Переваги вирощування огірків на шпалері

Ми звикли висаджувати огірки у відкритий грунт методом «в розстил». Як правило, площа городу дозволяє створити грядки потрібного розміру без шкоди для інших городніх культур. Але при цьому городники часто скаржаться на невисокий урожай і пошкодження насаджень, аж до хвороб. З чим це пов'язано?

Головний ворог огіркової культури - борошниста роса. Саме це захворювання завдає найбільшої шкоди рослинам. Слід зауважити, що в останні роки намітилася тенденція до активного поширення та розвитку борошнистої роси. Зате надійних і нешкідливих способів боротьби з нею, так само як і стійких до неї сортів, практично немає. Хвороба легко поширюється в умовах підвищеної вологості, пробираючись від грунту на листя, квітки і плоди. Огірки, вирощені в розстил на відкритій грядці, як раз потрапляють в зону ризику.

Шпалерне вирощування раніше застосовувалося в основному в теплицях і парниках, де жорстка економія простору - обов'язкова умова розведення овочевих культур. Але прийшов час застосувати цей метод і на відкритому грунті. І нічого нового в цьому немає. Огірок за своєю природою спочатку звик тягнутися до сонця своєї трав'янистої ліаною, за допомогою вусиків чіпляючись за будь-які опори. У себе на батьківщині, в тропічних лісах Індії, він так і робив споконвіку, виходячи що на світло по стовбурах дерев.

Ну а в наших умовах ми повинні допомогти стеблу і листю огірка «відірватися» від землі, яка просто кишить хвороботворними бактеріями та шкідниками, і витягнутися на весь зріст назустріч сонцю. Це головна умова для отримання рослиною необхідної кількості освітлення і насичення киснем. Шпалера - найкращий помічник у цій справі.

Вирощування огірків - обов'язкове заняття для будь-якого городника

Шпалера для огірків з дерев'яних стійок, дроту і шпагату

Конструкція дуже проста у виготовленні. Найчастіше шпалера виглядає як рамка з натягнутими всередині неї сітками з дроту або міцних ниток, за якими буде витися огіркова ліана. Крім усього іншого, шпалера значно спрощує збір врожаю: всі плоди на увазі, вам не доведеться проводити багато часу в зігнутому стані, вишукуючи огірки в заростях. І як показує досвід, врожайність при такому способі вирощування значно підвищується.

Але і у такого методу є свої особливості, які необхідно враховувати, якщо ви хочете домогтися ефективності вирощування. Про них ми і поговоримо нижче.

Підготовчий етап

Біологічні особливості огірків визначають принцип вирощування цієї культури у відкритому грунті. Існує чимало критеріїв, які можуть або допомогти вам отримати гідний урожай, або занапастити всю затію на кореню. Тому гарненько підготуйтеся перш ніж приступити до заняття.

Умови вирощування культури у відкритому грунті

Огірок відноситься до сімейства гарбузових, а значить, він дуже вимогливий до температури повітря. Оптимальний показник для хорошого розвитку і росту овоча становить 22-27 ° C вдень і від 18 ° C в нічний час доби. Якщо температура різко знижується до 10 ° C, огірки зупиняються в рості, а при тривалому підтримці температури на такому рівні рослина може загинути.

Якщо температура різко знижується до 10 ° C, огірки зупиняються в рості, а при тривалому підтримці температури на такому рівні рослина може загинути

Намагайтеся вберегти сходи огірків від дощів і холодів

Коли будете вибирати термін посадки, переконайтеся, що під час появи сходів температура вже буде постійно триматися на потрібному рівні, виключаючи виникнення зворотних заморозків. У наших широтах посадка огірків у відкритий грунт проводиться в кінці квітня-початку травня, коли грунт добре прогріта. В кінці місяця у вас з'являться міцні сходи, і перепади температури їм вже не будуть страшні.

Зверніть увагу! Протяги - вороги огіркової лози. Підбираючи місце для грядки, зупиніться на ділянці, захищеному від вітрів і добре освітленому сонцем.

попередники огірка

На одному і тому ж ділянці вирощувати огірки щорічно вкрай не рекомендується: грунт швидко віддає все речовини, корисні саме цій рослині. Тому землі потрібно давати відпочинок як мінімум на 2 роки. Огірок відмінно відчує себе на тому місці, де в минулому сезоні росли:

  • коренеплоди;
  • капуста;
  • томати;
  • цибуля;
  • баклажани;
  • часник;
  • картопля;
  • зелень;
  • бобові культури.

Зате грунт, де росли баштанні - гарбузи, кабачки, кавуни, патисони та дині, - не найкраще місце для вирощування огірків.

Правила добрива та підготовки грунту

Вирощування огірків у відкритому грунті, в тому числі на шпалері, має на увазі попередню підготовку ґрунту. Вам доведеться почати роботу ще з осені. Ще не зарядили часті дощі і не настали морози, ретельно перекопайте землю на обраної грядці, щоб вона наситилася киснем. Якщо земля важка, додайте в неї тирсу, торф або пісок для легкості розпушування.

Якщо земля важка, додайте в неї тирсу, торф або пісок для легкості розпушування

Грядки для посадки огірків потрібно готувати заздалегідь, з попередньої осені

Крім того, знадобиться внести органічні добрива. Досить 6 кілограм гною на 1 квадратний метр грядки. Можна додати 1 столову ложку суперфосфату, стакан золи або доломітового борошна.

Навесні продезінфікуйте грунт, полив її гарячим міцним розчином марганцівки. Безпосередньо перед посадкою насіння внесіть локально в лунки невелика кількість гною або курячого посліду, присипаючи землею. При розкладанні органіка виділить необхідне сходам тепло і послужить для них поживою в період зростання і розвитку.

Підготовка насіння до сівби

У огіркових насіння стійка схожість, вона може зберігатися до 8 років. Але найкраща врожайність у тих, яким не більше 3 років. Насіння, заготовлені з минулого врожаю, зазвичай дають занадто великий відсоток пустоцвітів, тому дайте їм полежати в спокої хоча б ще рік.

Фахівці рекомендують при покупці звертати увагу на так звані дражировані насіння, покриті кольоровою оболонкою з розчину добрив і корисних речовин - вони вже повністю готові до посадки в грунт.

Правильний підбір насіння - запорука врожаю огірків

Якщо ви самостійно займаєтеся виведенням насіння або купуєте їх на базарі, то підготуйте їх заздалегідь. Замочіть їх на 12 годин в розчині таких мікроелементів на 1 літр води:

  • 0,2 г борної кислоти;
  • 0,5 г марганцівки;
  • 0,4 г амонію молібденово-кислого;
  • 0,01 г мідного купоросу.

Добре підходить для замочування розчин 10 мл рідкого гумату на 0,5 літра води. Також ви можете купити в господарському магазині готову суміш.

Після замочування просушіть насіння до сипучості або залиште проростати на розсаду в торф'яних стаканчиках: це допоможе вам досягти більш ранніх врожаїв.

виготовлення шпалери

Як ми вже говорили вище, зробити шпалери досить просто. Як опори можуть послужити товсті міцні гілки (бажано прямі), сосновий кругляк і навіть металеві або залізобетонні стовпчики потрібної довжини.

Дерев'яні шпалери простіше у виготовленні, до того ж обійдуться дешевше, а то і зовсім безкоштовно. Якщо ви віддасте перевагу такій конструкції, врахуйте наступні правила. Довжина крайніх опорних стовпів повинна становити близько 2,8 метра, діаметр верхнього зрізу - від 50 мм і більше. Оскільки саме на них ляже основний тягар всього ряду на шпалері, крайні стовпи повинні бути набагато міцніше проміжних.

Дерев'яні шпалери прості і дешеві у виконанні, вони відмінно підходять для невеликих просторів

Допоміжні (проміжні) опори можуть бути до 2,4 метрів в довжину, діаметр зрізу - від 35 до 40 мм. Необхідність їх установки визначається довжиною грядки з огірками. Наприклад, при довжині до 2 метрів додаткові опори можуть і не знадобитися.

Ми розглянемо варіанти найбільш простих, і одночасно надійних конструкцій шпалер, які ви легко можете зробити самостійно з підручних засобів.

Найпростіша дерев'яна шпалера

Щоб спорудити таку шпалеру, встановіть на грядці опорні стовпчики на відстані 2,5 метрів один від одного. На кожен стовпчик зверху прибийте поперечину довжиною 70-80 см (це може бути дошка або брус). Всю конструкцію з'єднайте распорной планкою розміром з довжину грядки.

Всю конструкцію з'єднайте распорной планкою розміром з довжину грядки

Схема установки шпалери і посадки огірків

Зверху перекладин вбийте через кожні 50 см цвяхи - на них буде закріплена дріт. На цьому створення шпалерної конструкції, в цілому, закінчено. Залишилося тільки нарізати шпагат на відрізки по 2,5 метра. Одним кінцем такий відрізок прив'язується на стебло огірка, другий потрібно перекинути через дріт, злегка натягнути і закріпити.

Шпалера з підручних засобів

На невеликій грядці шпалеру можна зробити з двох дерев'яних стовпчиків і натягнутою між ними сітки. Є невелика складність: коли огірки дозрівають, сітка починає обвисати під їхньою вагою і може не тільки порватися, а й обрушити всю конструкцію. Щоб цього не сталося, мало тільки натягнути сітку між стовпчиками, потрібно ще й підтягнути її зверху.

Для цього надійно закріпіть на стовпах горизонтальну перемичку так, щоб утворилася П-подібна конструкція з сіткою всередині. Так шпалера буде міцніше і стійкіше, вона не пошкодиться під вагою огірків.

Добре укріплена П-образна шпалера витримає велику кількість огірків

Крім того, шпалеру для огірків можна зробити навіть з рами для старої ліжка з сіткою. Її можна поглибити в землю на 60 см у вертикальному положенні. При необхідності закріпіть конструкцію, прив'язавши мотузками до будь-якої опори поблизу - дереву, забору.

курінні конструкції

Для стійкості закріпіть кілки дошками або шифером

Для такої шпалери вам знадобиться кілька міцних рівних гілок будь-якого дерева.

Вставте гілки в грядку, заглубив їх як слід. Для додаткової фіксації можна використовувати дошки або шматки шиферу, як на картинці.

Зверху зв'яжіть верхівки живців на одному рівні і покладіть ще один кілочок. Вийде конструкція, схожа на вігвам. Коли огірки будуть підростати, вони без проблем взберутся наверх, чіпляючись вусиками за підпори. Згодом ліани можна буде підв'язувати шпагатом.

Відео: виготовлення шпалери для огірків

Способи посадки і варіанти формування огірків

Отже, всі підготовчі заходи прийняті, на вулиці встановилася тепла погода, земля прогрілася і ви озброїлися всім необхідним. Саме час приступати до справи.

Розподіл землі, підготовка рядів

Якщо ви вирішили вирощувати різні сорти огірків на шпалері, то приготуйте ряди під посадку відразу. Існує три способи висаджування.

  1. Грядка-гребінь - звичний нам і поширений варіант. На такий грядці легко рихлити ґрунт, здійснювати прополку і вносити добрива. Але є два серйозних мінуси: при поливі вода буде стікати, а під час дощу бризки бруду потрапляють на нижнє листя, що значно підвищує ризик захворювання для огірків.

    Посадка огірків методом «грядка-гребінь»

  2. Вирощування тунельним способом. Грядки утапліваются нижче доріжки і потім за допомогою мульчування доводяться до потрібного рівня. Поливати таку ділянку легко, грунт вимагає мінімум догляду і обробки. Крім того, ви зможете встановити на таку грядку плівкове покриття, щоб прискорити зростання огірків і уберегти їх від можливих зворотних заморозків. Але підготовчі роботи досить складні: знадобиться траншея і попередня обробка грунту на велику глибину. Такий спосіб не підходить для ділянок з високим заляганням грунтових вод і глинистих грунтах.

    Посадка огірків тунельним способом

  3. Дуже зручний спосіб, який набирає популярність останнім часом - високі грядки. Особливість методу із застосуванням шпалери в тому, що висота бортів грядки становить 10-20 см вище рівня грунту.

    Вирощування огірків на «високих грядках» зі шпалерами

При використанні будь-якого методу огірки у вигляді насіння або розсади висаджуються в один рядок. Дотримуйтесь відстані між рядками в 1,5 м, а між рослинами в кожному рядку - до 25 см. Заглублять посівний матеріал в грунт потрібно на 2-3 см, після чого замульчируйте грядку приблизно на 3 сантиметри тирсою, торфом або солом'яною січкою. Після цього накрийте грядку плівкою.

Після цього накрийте грядку плівкою

Орієнтовна схема посадки огірків на шпалері у відкритому грунті

Варіант установки одноплощинної шпалери

Ви можете встановити шпалери перед посадкою огірків або пізніше, коли паростки добре закріпляться в грунті. У другому випадку вам буде зручніше бачити, куди простіше кріпити опори.

У другому випадку вам буде зручніше бачити, куди простіше кріпити опори

Схема одноплощинної похилій шпалери

Візьміть підготовлені кілки і забийте їх в грунт, дотримуючись відстань між ними в 2-2,5 метра. Натягніть між ними сітку, зміцнюючи її цвяхами. Замість сітки можна натягнути в кілька рядів дріт або синтетичний шпагат. Зміцнілі підросли паростки прив'яжіть до сітки або дроті, щоб задати напрямок росту. Згодом огіркова лоза самостійно освоїть шпалеру.

Ще одна проста похила шпалера для вирощування огірків у відкритому грунті

Відео: установка конструкції

Подальший догляд за огірками

Після висаджування у відкритий грунт на шпалеру огірки вимагають звичайного догляду. Звичайні сорти цього овоча зажадають формування куща, оскільки жіночі квітконоси у них формуються на бічних пагонах. Коли кущик розростеться, прищипните його вище 6 листа. Таким чином ви стимулюєте утворення бічних пагонів, а на них, у свою чергу, сформується основна частина врожаю.

У гібридних сортів жіночі квітки утворюються на основному стеблі. Вам потрібно обмежити зростання бічних пагонів рослини, інакше вони будуть забирати корисні речовини даремно. Прищипуйте їх після першого-другого листа, щоб основне стебло ріс інтенсивніше.

Не забувайте, що огірки люблять вологу, тому їм потрібно забезпечити регулярний полив. Не можна допускати пересихання земляної грудки, особливо в період активного росту! Це призводить до уповільнення розвитку, а дозрілі плоди, які недоотримали вологи, стануть гіркими.

Це призводить до уповільнення розвитку, а дозрілі плоди, які недоотримали вологи, стануть гіркими

Своєчасно поливайте і удобрюйте огірки в період зростання, щоб досягти хороших результатів

Поливайте грядку з огірками кожні 2-3 дні, в залежності від погоди. Робити це потрібно акуратно, під корінь, не допускаючи попадання крапель на листя. Використовуйте для поливу відстояну, прогріту на сонці воду.

Проведіть мульчування, застосовуючи для цього опале листя або скошену траву. Так ви зможете вберегти грунт від пересихання, а прополка і розпушування не знадобляться.

Крім того, будуть потрібні регулярні підгодівлі з органічних і мінеральних добрив. Робіть їх кожні 10-15 днів, чергуючи один з одним, вносячи розчини під корінь і не допускаючи їх потрапляння на листя. Обприскування розчином сечовини добре впливає на огірки, але проводити процедуру потрібно увечері, щоб уникнути утворення опіків на зелені.

Збір врожаю і роботи в кінці сезону

Огірки починають плодоносити приблизно на 40 добу або трохи пізніше того, як з'являться сходи. Урожай збирають таким чином:

  • зеленці (8-12-добові зав'язі) довжиною до 14 см для вживання в свіжому вигляді;
  • овочі (2-3-добові зав'язі) довжиною від 3 до 5 см для консервування;
  • корнішони (4-5-добові зав'язі) довжиною від 5 до 9 см для консервування.

Збирайте зрілі огірки кожні 2 дні, овочі і корнішони - щодня. Заодно відразу відбраковуються і видаляйте пошкоджені, підгнилі, хворі плоди і переростки, щоб вони не виснажували кущ і не перешкоджали утворенню нових зав'язей. Ранок і вечір - найкращий час для збору плодів.

Ранок і вечір - найкращий час для збору плодів

Збирайте огірочки своєчасно, щоб вони не переспіли

Коли огірки перестануть плодоносити і урожай буде повністю зібраний, видаліть зі шпалери все стебла і листя рослин. Їх можна скласти в компостну купу або спалити, якщо ви помітили ознаки захворювань на поверхні. Зніміть сітку з кілочків, прослідкуйте, щоб на ній не було рослинних залишків. Це ж стосується дроту або шпагату, якщо ви їх використовували для підтримки і зростання лози.

Кілочки вийміть з грунту, протріть і висушіть на відкритому просторі. Після цього складіть їх в сарай до наступного року, накривши щільною тканиною.

Ділянка, на якій росли огірки, перекопайте, розпушити землю граблями і видаліть коріння. Заодно підготуйте грядку до наступної весни так, як ми радили вище: скопайте, мульчируйте і удобрити гноєм.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам значно скоротити городні турботи і отримати великий урожай огірків на грунті за допомогою такої зручної конструкції, як шпалера. Якщо у вас є такий досвід вирощування овочів, розкажіть нам про нього в коментарях, або задайте питання. Успіхів!

З чим це пов'язано?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама