Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування огірків у відкритому грунті на шпалері: від посіву насіння до збору врожаю

  1. Переваги вирощування на шпалері
  2. Які сорти вибрати
  3. технологія посадки
  4. посів розсади
  5. Прямий посів у відкритий грунт
  6. Догляд за огірками
  7. Полив і підгодівля
  8. Збір врожаю

В останні роки все більше овочівників воліють вирощувати огірки відкритого грунту з прив'язкою на шпалеру. Цей спосіб в порівнянні зі способом вирощування врасстіл дозволяє отримати максимальний урожай в мінімальні терміни.

зміст

Переваги вирощування на шпалері

Шпалерний спосіб вирощування огірків у відкритому грунті в порівнянні з традиційним способом врасстіл має цілу низку переваг:

  • Дозволяє значно заощадити місце
  • Подовжується період плодоношення
  • Знижується рівень грибкових захворювань
  • Процес збору плодів стає більш легким
  • Зростає врожайність і однорідність продукції

Найпростіша шпалера виглядає як дерев'яна рама з натягнутою сіткою або дротом, за яку чіпляються огудина. Але, незважаючи на цю простоту, вона здатна значно поліпшити і полегшити процес вирощування огірків.

Які сорти вибрати

Для вирощування на шпалері підходять не всі сорти огірків. Кращі результати показують длінноплетістие рослини з букетним типом цвітіння, які здатні утворювати в листових пазухах по 3-4 огірочка. Більшість цих огірків є гібридними партенокарпічних рослинами, тобто вони здатні утворювати плоди без запилення. Найбільш популярними з них на даний момент є наступні:

  • кураж
  • щедрик
  • герман
  • Марінда
  • коник
  • чисті пруди

Також при вирощуванні на шпалері у відкритому грунті непогані результати показують ранньостиглі сорти з переважно жіночим типом цвітіння.

технологія посадки

Грунт під посадку огірків потрібно починати готувати з осені. Для цього під перекопування вносять гній і мінеральні добрива. При формуванні гряд відстань між рядами повинна становити не менше 1 м. Для створення шпалери найзручніше використовувати пластикову сітку з осередками 10x10 або 20x20 см.

Для цього по всій довжині пасом вкопують дерев'яні стовпи, відстань між ними повинна становити близько 4 м. По верху і низу стовпів простягається дріт, до якої потім буде кріпитися пластикова сетка.Чтоби отримати ранній урожай огірків буде потрібно використовувати розсадний метод вирощування огірків.

Чтоби отримати ранній урожай огірків буде потрібно використовувати розсадний метод вирощування огірків

посів розсади

При визначенні термінів посіву слід орієнтуватися на кліматичні умови кожного конкретного регіону. Для середньої смуги оптимальним терміном буде початок або середина травня. Посів насіння найкраще здійснювати в індивідуальні ємності.

Наприклад, можна скористатися торф'яними горщиками або пластиковими касетами для розсади. Грунт для посіву готують з розрахунку 1 частина дернової землі, 1 частина перегною і 1 частина торфу. Також можна скористатися готовим грунтом для вирощування розсади.

Відразу після закінчення посіву ємності містять при температурі не нижче + 27 ° С. Після появи сходів її знижують до 18-20 ° С, а також для запобігання витягуванню рослин. На момент висадки на кожній рослині має бути по 2-3 листків, а вік повинен становити близько 20-25 дней.К висадці розсади приступають в кінці травня або перших числах червня. При цьому відстань між рослинами повинна становити близько 20 см.

Прямий посів у відкритий грунт

Вирощувати огірки на шпалері можна і прямим посівом у відкритий грунт. До посіву приступають в кінці травня, після того як грунт прогріється до + 15 ° С. У кожну лунку сіють по 2-3 насінини. Після появи сходів проводять проріджування, залишаючи в кожній лунці не більше 2 рослин.

Догляд за огірками

Важливу роль при вирощуванні огірків на шпалері грає їх своєчасна підв'язка і формування. Після того як на рослинах утворюється 4 або 5 лист їх починають підв'язувати. Для цього центральний втечу пропускають крізь вічко сітки. Робити це потрібно щотижня. При цьому потрібно дотримуватися обережності і діяти максимально акуратно.

Пагони у огірків досить крихкі і легко ламаються, тому підв'язку найкраще проводити в денний час, так як в цей момент тургор у рослин знижений. Щоб отримати високий урожай огірків дуже важливо своєчасно і правильно їх формувати. Для цього потрібно видалити перші 2 або 3 пасинка на головному пагоні. Надалі їх слід видаляти через один, ближче до верхівки їх можна вискубувати через 2 або 3 листа.

Відео про те, як вирощувати огірки на шпалері:

Полив і підгодівля

Огірки є вологолюбної культурою, поливати і потрібно вчасно і рясно. Ні в якому разі не можна допускати пересихання грунту, так як це сильно позначиться на врожайності. Поливати огіркові грядки в середньому необхідно кожні 2-3 дні. При цьому потрібно орієнтуватися на погоду і стан грунту.

Поливна вода обов'язково повинна бути теплою. Поливати потрібно строго під корінь, при попаданні вологи на листя зростає ризик виникнення грибкових захворювань. Щоб знизити частоту поливів можна провести мульчування.

Для цих цілей підійдуть виполоти бур'яни або солома. Щоб огірки рясно плодоносили весь сезон, їх знадобиться регулярно підгодовувати. Для цього можна використовувати настій збродженого коров'яку або мінеральне добриво.

Проводити підживлення слід кожні 10-15 днів. всі розчини добрив обов'язково потрібно вносити під корінь. Потрібно повністю виключити їх попадання на листя рослин. Також грунт до і після внесення слід поливати.

На початкових етапах розвитку огірків, щоб простимулювати їх прискорений розвиток також можна використовувати позакореневе підживлення сечовиною. Розчин готують відповідно до доданої інструкції, а потім його розпилюють по листю. Обприскування сечовиною потрібно проводити в суху безвітряну погоду в вечірні години, бажано після заходу сонця.

Збір врожаю

Середній термін початку плодоношення огірків становить 40 днів. Для вживання в свіжому вигляді зеленці збирають у віці 8-12 днів, для консервування зривають овочі, їх вік становить 2 дня, а розмір не перевищує -5 см. Також для консервних цілей дуже часто знімають корнішони, їх розмір становить 5-9 см , вік 4-5 днів.

Збір огірків слід проводити кожні 2 дні. З процесом збирання не можна затримуватися, так як це призведе до затримки розвитку нових зеленці. Також під час прибирання слід зривати не тільки якісні огірочки, а й хворі, пошкоджені і потворні. Якщо цього не зробити, це викличе передчасне виснаження рослини і період плодоношення значно скоротиться.

Найкращим часом для збору плодів вважаються ранкові або вечірні години. Після закінчення періоду плодоношення зі шпалери видаляються всі рослинні залишки, які потім знищуються. Не варто їх використовувати для приготування компосту або залишати на місці. У них можуть зберегтися збудники хвороби або шкідники .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама