Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування озимого часнику: агротехніка

Публікацій про вирощування часнику в журналі вже було чимало. Думаю, не варто все знову повторювати. Хочу лише розставити деякі акценти, які мені здаються важливими. Особливо це стосується вирощування озимого часнику. Публікацій про вирощування часнику в журналі вже було чимало

Такий озимий часник я отримую щороку

Спілкуючись з нашими Омську городниками, зауважив сумну тенденцію: останнім часом часник у багатьох не вдається. Зима 2009-2010 року в нашому регіоні видалася для часнику критичною. У жовтні морози за -20 ° С протрималися три тижні без снігу. Далі - гірше: майже всю зиму стовпчик термометра тримався біля позначки -30 ° С. В результаті земля промерзла на глибину більше трьох метрів. У багатьох місцях замерзли водопровідні труби, укладені нижче 2,5 метрів. На моїй ділянці колодязь зазвичай був готовий до використання на початку травня. У цьому році він відтанув тільки в середині липня. Літо видалося до пари зими. Лід на глибині 2-2,5 метра тримався до половини літа, охолоджуючи грунт знизу і відсікаючи підйом капілярної вологи з глибини.

Одночасно з цим температура повітря до червня трималася незвично низькою. Вегетація всіх рослин затримувалася на 2-3 тижні. А далі - багатоденна спека в межах + 30 ° С без дощів. У багатьох городників озимий часник загинув. На моїй ділянці вижив практично весь. І не тільки вижив, а й дав непоганий урожай . Середня маса головок склала 60 грамів. Багато було і стограмових головок. Урожай нинішнього, вкрай екстремального сезону остаточно переконав мене в правильності розробленої технології обробітку озимого часнику.

Дуже важливо, щоб грунт під часник була пухкої. Кращі грунти - супісок. Але у мене важкий суглинок. Причому не паханів і не копаний багато років. Грунт по структурі пориста, з великою кількістю пустот, але тверда, що не розсипчаста. У такому грунті комфортно почувають себе коренеплоди, картопля. Але часнику твердість ґрунту не до вподоби. Мабуть, не вистачає сил зростаючої голівці розсовувати твердий грунт. Переконався я в цьому, провівши простий експеримент. Половинку грядки навесні порихліте, другу половинку залишив не пошкоджене. Вся грядка весь сезон була замульчувати опалим листям дерев. У підсумку на прорихленной частини грядки головки виросли вдвічі більшими.

На наступний рік експеримент повторив. І знову той же результат - головки на розсипчастою грунті в два рази більшими. Стало остаточно зрозуміло - грунт для часнику повинна бути не просто пористої, а розсипчастою, як, наприклад, супісок або компост. Зробити грунт розсипчастою не складно, варто лише перекапать її з додаванням великої кількості компосту або піску. Але при цьому порушується усталена структура грунту з системою капілярів і пор. Порушується життя мікросвіту ґрунту. Вода перестає підніматися - капілярів немає. При моїй безполицеве ​​агротехніці це неприйнятно. Виходить, що для мене потрібно, щоб грунт в області коренів залишалася пористої, але твердої - так і повітря в грунті досить і капілярний підйом води працює справно. А в області розташування головок грунт повинен бути розсипчастою. Компост я не застосовую.

Рішення виявилося простим. Обробляю грунт за допомогою культиватора Кривулина «Торнадо» на глибину 5-7 см. Вирівнюю грядку граблями. Зверху рівномірно насипаю пісок шаром 3-4 см. Малим плоскорезом Фокіна проводжу борозенки на глибину розпушування шару. При цьому основна маса піску виявляється в борозенках. Далі висаджую зубчики часнику практично в пісок - заглубляю до твердого підстави. Виходить, що донці зубків виявляється на глибині близько 8 см. Над верхнім краєм зубки шар не більше 4 см. Коли грядка засаджена, розсипав гущі насіння ріпаку ярого. Розрівнюю грядку граблями, при цьому насіння ріпаку закладаються в грунт. Якщо земля суха, поливаю.

Ріпак дає добрі сходи на часниковою грядці

Так грядка залишається до стійких морозів, які у нас наступають, як правило, в середині жовтня. Ріпак швидко сходить і активно зростає до самих морозів, нарощуючи досить велику масу вершкове і корінців. Невеликі негативні температури він переносить добре, деякі рослини встигають зацвісти. Коли ріпак замерзне, накриваю грядки листовим опадом шаром до 5 см. Зверху на листя кладу картопляну або помідорову бадилля. Роблю це про всяк випадок - укладена на грядку волога листя сама добре тримається, утворюючи щільний панцир.

Далі до часниковим грядках варто підійти навесні, після сходу снігу - зняти бадилля і укласти її тут же в доріжки. Листя за зиму сильно злежуються, утворюючи щільне покриття. Подальшого догляду не потрібно. Листова «броня» дуже добре тримає вологу. У минулому вкрай сухому сезоні при збиранні земля виявилася досить вологою без єдиного поливу. Однорічні бур'яни через листя пробитися не можуть. Розпушування не потрібно. Потрібну крихкість грунту забезпечить пісок в області розташування головок. До прибирання залишається тільки видалити стрілки. Добрив і підгодівлі не даю. Часнику досить розкладається під мульчею маси ріпаку.

Особливу увагу хочу звернути на час посадки озимого часнику. Переважна більшість авторів рекомендують садити часник на початку жовтня. Думаю, в нашому регіоні виконання цієї рекомендації веде до вимерзання часнику. Я саджу в кінці серпня - початку вересня. І протиріч з рекомендаціями вчених тут немає. Ось, наприклад цитата з омської газети: «Для доброї перезимівлі часник повинен вкоренитися, але не прорости. Для цього посадку часнику бажано провести за 40-50 днів до стійких морозів. Зазвичай посадку часнику приурочуємо до початку жовтня ». Швидше за все, подібний текст абсолютно вірний для європейської частини Росії. Але на півдні Омської області стійкі негативні температури встановлюються, як правило, в середині жовтня. От і рахуйте, скільки часу посаджені зубки проведуть в землі до морозів - 10, максимум 20 днів. Але аж ніяк не 40-50! Чи не вкорінені зубки при наших 30 градусних морозах зі сніговим покривом в 10 см приречені на загибель. Але в місцевих газетах наполегливо звучить термін посадки - початок жовтня.

Експериментував з термінами посадки, висаджуючи зубчики часнику з інтервалом 10 днів з 1 вересня. Найбільш урожайними виявилися перші посадки. Посадки в перших числах жовтня хоч і вижили (80%) завдяки товстому шару мульчі, але дали урожай на 50% нижче, ніж в перших числах вересня. Пізніше проводив інший експеримент. На початку жовтня посадив сухі зубки і зубки з пророщених у вологому серветці корінням завдовжки 5-7 см. У другому випадку урожай виявився краще на ті ж 50%. Висновок напрошується сам собою. Для визначення терміну посадки часнику не варто керуватися прописаними в рекомендаціях датами. Для свого регіону час посадки кожен повинен розрахувати сам.

Читати закінчення статті

Олег Телеп, член Омського клубу картоплярів
фото автора

23255

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама