Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці як бізнес ідея: бізнес-план, рекомендації та відгуки

  1. Найкращий спосіб вирощування полуниці
  2. Початковий бюджет і очікуваний прибуток
  3. Процес вирощування: тонкощі та поради
  4. Збір врожаю, зберігання, реалізація
  5. прибутковість бізнесу

Полуниця вважається найпопулярнішою ягодою, яку з задоволенням їдять і дорослі, і діти. Напевно кожному доводилося помічати, що влітку її повно в продажу, але в холодні періоди року, коли найбільше хочеться соковитих і ароматних ягід, відшукати полуницю в свіжому вигляді практично неможливо. Чому б не спробувати скористатися цим і не організувати власну справу? Вирощування полуниці як бізнес може принести величезний прибуток: для нього не потрібно багато грошових вкладень, та й ті окупаються в перший же рік. Полуниця - затребуваний продукт, тому ризик зазнати збитків - мінімальний. Але щоб домогтися найбільшого успіху, слід ретельно вивчити всі нюанси, пов'язані з цим бізнесом. Так само як вибір місця для вирощування полуниці, догляд за культурою, можливі труднощі, питання щодо реалізації готової продукції, фінансові аспекти та ін.

Найкращий спосіб вирощування полуниці

Головна мета будь-якого бізнесу - прибуток, тому важливо вивчити всі способи вирощування ягоди і вибрати з них найбільш вигідний. Все залежить від використовуваного типу грунту, яких виділяють три:

  • відкритий;
  • закритий;
  • Захищений.

Відкритий грунт - це звичайні грядки, що знаходяться під відкритим небом. Даний спосіб не підходить для вирощування ягоди в великих масштабах, так як існує високий ризик псування врожаю через погодні умови. Крім того, дозрівання полуниці в природних умовах доводиться на початок літа, а це говорить про високу конкуренцію.

Крім того, дозрівання полуниці в природних умовах доводиться на початок літа, а це говорить про високу конкуренцію

Вирощувати полуницю у відкритому грунті нерентабельно, якщо ви плануєте розглядати це заняття як бізнесу

Закритий грунт - ємності (мішки, горщики, ящики), розташовані всередині спеціальних конструкцій або приміщень, в яких замість природного тепла і світла використовуються штучні замінники (обігрівачі та освітлювальні прилади). Суть методу полягає в організації ідеального мікроклімату. Метод невигідний: витрати на оплату електричної енергії настільки високі, що дохід від отриманого врожаю буде мало відчутний.

Можна вирощувати полуницю в мішках, проте в даному випадку чекайте великих витрат на електроенергію

Захищений грунт - стандартного типу плівкова теплиця. За рахунок плівки всередині теплиці утворюються відповідні для вирощування полуниці умови - в додатковому обігріві немає потреби. Також забезпечується захист рослин від дощів і інших кліматичних явищ. Результат: показники якості та кількості врожаю значно вище (близько 20-25%), покращені властивості продукції (ягоди легше переносять зберігання, транспортування). Метод захищеного грунту розділяється на два підвиди: висадка рослин здійснюється в звичайну грунт або субстрат - їм служить торф і інші речовини. Практичний використовувати субстрат: в такому випадку теплиця може розташовуватися на одному і тому ж місці скільки завгодно. З іншого боку, це тягне за собою додаткові витрати.

Самий рентабельний спосіб - вирощування полуниці в теплиці

Бізнес вимагає серйозного підходу, тому потрібно об'єктивно оцінювати достоїнства і недоліки тепличного способу.

плюси:

  • Швидке повернення витрачених коштів;
  • Можливість вирощувати полуницю в будь-який час року і не турбуватися про погодні умови;
  • Високий попит на продукцію в зимовий період тягне за собою великий дохід і високу рентабельність бізнесу;
  • Можливість поставляти ягоди в супермаркети.

мінуси:

  • Недостатньо високі смакові якості, в порівнянні з полуницею, вирощеної в природних умовах;
  • Необхідність в штучному запиленні рослин.
  • Первинні витрати.

Початковий бюджет і очікуваний прибуток

Щоб налагодити бізнес, слід розрахувати приблизні грошові витрати, які будуть потрібні на первинному етапі. Найбільш вигідний тип вирощування полуниці визначений, тому потрібно подбати про території, на якій буде розташовуватися теплиця, матеріалах для її побудови, грунті для рослин і супутніх інструменти, пристосування і т.д. Теплиця може бути влаштована не тільки на основі плівкового покриття - це самий простий і доступний варіант. Якщо ви маєте намір серйозно займатися вирощуванням полуниці протягом тривалого часу, то можна побудувати теплицю скляного або полікарбонатного типу. Другий варіант - найбільш надійний, але і дорогий. Однак в такій теплиці рослинам не страшні морози.

Наступний крок - вибір певного сорту культури. Рекомендується використовувати сорти полуниці, що відрізняються високими показниками врожайності і міцними коренями. Сорти найбільш високої якості: Ельсанта, Кембридж, Кама, Воля, Ред Капулет і ін.

Цікавий нюанс щодо вибору сортів: потрібно подбати про те, щоб кількість врожаю знаходилося на певному рівні. Коли всі рослини в теплиці плодоносять одночасно, процес дозрівання перетворюється в тривалий період «простою», тому потрібно запастися різними сортами полуниці: ранньо, середньо-і пізньостиглими.

На початковій стадії, як правило, в додатковому персоналі немає потреби: всі роботи можна виконати самостійно. Наймання робітників виправданий, в разі якщо планується велика кількість теплиць.

Для початку бізнесу з вирощування полуниці буде досить теплиці площею 10 м². Щоб побудувати теплицю, необхідно витратити близько 15 тисяч рублів. Також необхідно додати щомісячні витрати на її висвітлення. 1 м² площі вміщує в себе близько 100 саджанців полуниці (враховуючи можливість висаджувати рослини в два рівня). Таким чином, для 10 м² потрібно близько 1000 саджанців, що обійдеться садівникові в 12 тисяч рублів. Додаткові витрати включають витрати на перевезення, упаковку, зберігання продукції і для кожного випадку - індивідуальні.

З 1 м² можна отримати від 25 до 35 кг полуниці, а з 10 м² - 250-350 кг. У червні 1 кг полуниці можна продати за ціною 40-50 рублів, тобто виручити не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - це перший мінімальний дохід. У зимовий період вартість 1 кг полуниці підвищується до 280 рублів, а це значить, що мінімум прибутку складе 70 тисяч рублів. Перший дохід можна чекати через два-три місяці після висаджування розсади. Таким чином, всі витрати окупляться з першої прибутком, а протягом року збирати урожай можна 4-5 разів.

Процес вирощування: тонкощі та поради

В обладнаній теплиці розміщувати контейнери, горщики, ящики та інші ємності для висаджування розсади потрібно раціонально - це один із секретів успішного початку бізнесу. Щоб помістити якомога більше рослин, досить оснастити приміщення полками в кілька рядів.

Серед підприємців-садівників популярний «голландський» метод вирощування ягід, який зарекомендував себе як більш економний, в порівнянні з традиційними способами. Суть його полягає в тому, що в якості ємностей для висаджування розсади використовуються мішки з поліетилену. Розмір одного мішка становить від 2 до 2,5 м. Попередньо в мішку проробляються отвори для рослин і забезпечується їх полив. Встановлено, що найбільш ефективною є крапельна система зрошення: листя, ягоди полуниці не терплять зайвої вологи, тому поливати рослини потрібно під самий корінь і не дуже рясно. Як грунту використовується торф із сумішшю перліту.

Способи вирощування полуниці

Прихильникам стандартних способів вирощування ягід необхідно висадити розсаду в грунт, набутий в спеціалізованому магазині. Можна використовувати звичайну грунт і обробити її розчином марганцівки, а також удобрити речовинами, що містять фосфор, калій, азот і магній. Оптимальна температура для вирощування полуниці дорівнює 18-20 ° С. Підживлення азотними добривами відбувається періодично.

Важливий етап в процесі вирощування полуниці - штучне запилення, яке є обов'язковим в умовах захищеного / закритого грунту. Запилення здійснюється в період цвітіння рослин, який триває 1-4 дні для однієї квітки, в цілому - кілька тижнів, в залежності від сорту культури.

Способи запилення:

  • Ручний спосіб - підходить для невеликих теплиць, полягає в щоденному обробленні кожної квітки м'яким пензликом (для малювання);
  • Використання вентилятора - пристрій розміщується в теплиці і включається у напрямку до квіток;
  • Установка вулика з бджолами - ефективно на великих плантаціях, у вулику повинна знаходитися джмелина сім'я, яка швидко запилює рослини, не завдаючи їм шкоди.

Збір врожаю, зберігання, реалізація

За умови суворого дотримання всіх правил і рекомендацій по відношенню до вирощування культури, приблизну кількість врожаю, яке можна зібрати з 1 м², становить від 30 до 40 кг. Вирощування полуниці - лише половина справи, так як важливо не загубити зібраний урожай і продати його, доставивши покупцеві в ідеальному вигляді. Не рекомендується пересипати ягоди з одних ємностей в інші, оскільки це негативно позначається на їхньому зовнішньому вигляді і терміни зберігання. Найкраще відразу підготувати коробки для збору врожаю і продавати полуницю прямо в них. Слід подбати про холодильній камері, призначення якої - зберігання ягід. У прохолодній середовищі полуниця зберігається набагато довше.

Останній етап, що турбує підприємця - збут товару. Знайти покупця, налагодити торговельні відносини потрібно заздалегідь, так як полуниця не терпить затримок. Один з кращих варіантів по реалізації продукту - продаж супермаркетам, які з готовністю набувають тепличні овочі і фрукти завдяки їх властивостям (тривалого зберігання і привабливому зовнішньому вигляду). Ще одна можливість вигідно реалізувати полуницю, вирощену в теплиці - запропонувати її виробництвам, які займаються переробкою ягід для подальшого використання сировини. Так виготовляються варення та джеми, соки і т.п. Нарешті, фруктам і ягодам хорошої якості завжди раді установи оздоровчого типу, наприклад, дитячі табори. Тип збуту полуниці залежить від пори року. Супермаркети набувають ягоди у великих обсягах в зимовий час, на ринку полуниця добре продається влітку.

Влітку найкраще пропонувати полуницю на ринку, взимку - продавати супермаркетам

прибутковість бізнесу

Щоб визначити, наскільки вигідною є реалізація тієї чи іншої продукції, досить порівняти два фінансових показники, в даному випадку - гроші, витрачені на вирощування полуниці, тобто собівартість, а також зароблені на її продажу кошти. Собівартість включає всі витрати, потребовавшиеся для відкриття і розвитку справи аж до доставки врожаю покупцеві. Рентабельність цього бізнесу знаходиться на вищому рівні, особливо якщо намагатися звести витрати до мінімуму (використовувати економні методи вирощування полуниці, відмовитися від робочого персоналу і т.п.). Максимальний дохід можна отримати, продаючи полуницю взимку, коли придбати ягоди найважче. Це дає право постачальнику істотно підвищувати вартість своєї продукції. Вирощування полуниці можна ефективно використовувати в якості прибутковою бізнес-ідеї, перетворити його в налагоджений процес, який буде приносити хороший дохід. Головне - дотримуватися основних правил, враховувати всі тонкощі і ймовірні складності, які можуть стати на шляху починаючого підприємця.

Чому б не спробувати скористатися цим і не організувати власну справу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама