Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці на вертикальних грядках

  1. Плюси і мінуси вертикальних грядок
  2. Способи вертикальної посадки
  3. Використовуємо старі речі
  4. Як вирощувати полуницю в пластикових пляшках
  5. Як зробити вертикальну грядку в трубах ПВХ
  6. Застосування сітки з дроту
  7. Грядка в автомобільних шинах

Вертикальна грядка для полуниці зроблена своїми руками має безліч переваг перед звичайними посадками. Особливо добре виглядає в стовпах і підвісах ампельна культура. У статті розглядаються варіанти створення незвичайних вертикальних грядок.

Плюси і мінуси вертикальних грядок

Вертикальне вирощування полуниці дозволяє:

  • економити простір;
  • незвично оформити ділянку або лоджію;
  • економити час на проріджуванні посадок полуниці і видаленні бур'янів;
  • менше нахилятися;
  • збирати чисті ягоди.

Плануючи вертикальні клумби потрібно враховувати, що земля в них швидше пересихає. Системи крапельного поливу, якщо вони можливі в ваших конструкціях, частково вирішать цю проблему.

Системи крапельного поливу, якщо вони можливі в ваших конструкціях, частково вирішать цю проблему

Виростити полуницю можна на власному балконі.

Щоб убезпечити ніжні корінці від повного пересихання рекомендується додавати до складу грунту гідрогель. Ця хитрість пом'якшить наслідки зайвого перезволоження і допоможе рослинам вижити в часи незапланованої посухи.

Вирощування полуниці на вертикальних грядках на закритій лоджії або балконі дозволить збирати урожай ремонтантних сортів практично цілий рік.

При установці вертикальних клумб на відкритій ділянці на зиму потрібно передбачити варіанти утеплення, щоб рослини не промерзли.

Добриво рослин потрібно проводити регулярно, так як маленький обсяг грунту швидко збіднюється. Слід контролювати якість землі, особливо якщо крім біогумусу і гною використовуються комплексні і азотні добрива.

Слід контролювати якість землі, особливо якщо крім біогумусу і гною використовуються комплексні і азотні добрива

Для вертикального вирощування полуниці в горщиках можна використовувати готові модульні системи.

Способи вертикальної посадки

У продажу є безліч товарів, що дозволяють посадити полуницю вертикально.

Горщики для вертикального вирощування мають по кілька ємностей для посадок, розташованих один над одним, іноді в кілька рядів. Подібні горщики можуть виглядати як комод або як стелаж. Важливо передбачити надійне кріплення до вертикальної опори, якщо горщик досить високий і нестійкий.

Модульні системи являють собою горщики, які можуть бути встановлені один на інший на певну висоту. Зовні виглядають як оригінальні колони.

Зовні виглядають як оригінальні колони

Вертикальне вирощування полуниці в мішках є одним з найбільш бюджетних варіантів.

Мішки для вертикального вирощування полуниці виготовляють з агроволокна. Бюджетний варіант - використання поліетиленових мішків. Навіть в мішок з під цукру можна посадити до 20 кущів. Принцип єдиний - в мішки засипається грунт, мішок зав'язується і підвішується до горизонтальної трубі. Надалі розсада висаджується в пророблені отвори, діаметром до 4 см.

Контейнери з розсадою полуниці можна встановлювати в вертикальні металеві каркаси.

А звичайні квіткові горщики добре виглядають на високих кованих квіткових підставках.

Вертикальне вирощування полуниці в теплиці в горщиках економить місце і полегшує збір.

Використовуємо старі речі

Популярно вторинне використання пластикових пляшок, автомобільних шин, дисків і навіть листів будівельного шиферу! Застосування можуть знайти старі дерев'яні ящики, закріплені на металевих утримують конструкціях, бочки і труби ПВХ з великим діаметром.

Як вирощувати полуницю в пластикових пляшках

Для організації такої вертикальної клумби вам будуть потрібні пластикові пляшки на 2 і більше літра. В боці посередині прорізається отвір для кущика і поливу розміром 5х10 см. Далі потрібно підвісити пляшки горизонтально. Зручно робити це з одного боку за шийку, з іншого - за крайнє поглиблення в пластиці. Якщо пляшка потрапила рівна, можна зробити невеликі наскрізні отвори, крізь які і буде пропущений утримує шнур або старий провід. Щоб край пляшки не прослизав, під отвором з шнура зав'язується вузлик. Якщо отвір завеликий, в вузлик можна вставити обмежувач - паличку або гвоздик.

Якщо отвір завеликий, в вузлик можна вставити обмежувач - паличку або гвоздик

Вирощування полуниці в пляшці.

Як зробити вертикальну грядку в трубах ПВХ

Підійдуть труби діаметром від 50 см і довжиною 2 м. У них робляться отвори діаметром 10 см і на відстані 20-25 см одна від одної, куди буде висаджуватися розсада.

Для поливу в центр цієї труби повинен бути вставлений шланг або інша труба маленького діаметру з зрошувальними отворами у верхній частині. Довжина шланга для поливу повинна бути на 20 см довше і мати насадку-перехідник, за допомогою якого його підключають гнучким шлангом до системи водопостачання.

Для посадки полуниці, в трубах необхідно висвердлити отвори, щоб помістився горщик з розсадою.

Щоб труба або шланг для поливу не засмічувати через отвори, їх потрібно щільно обмотати мішковиною або нетканим матеріалом і обв'язати мотузкою.

Труби неглибоко вкопуються і закріплюються у стіни або забору. У зазор між основною трубою і трубою для поливу на 10-15 см засипається керамзит. Потім зверху порціями засипається підготовлена ​​землесмесь. Кожну порцію потрібно пролити водою, щоб земля щільніше вляглася.

Застосування сітки з дроту

Сітку згортають трубою діаметром від 50 см і закріплюють. Зовні конструкцію обмотують щільною поліетиленовою плівкою. У центрі рекомендується встановити трубу для поливу за принципом вертикальної грядки в трубах ПВХ. Посадка кущів полуниці здійснюється в отвори, які легко виконати в плівці звичайним ножем.

Посадка кущів полуниці здійснюється в отвори, які легко виконати в плівці звичайним ножем

Для вертикального вирощування полуниці можна використовувати старі шини.

Грядка в автомобільних шинах

Шини по черзі укладаються одна на іншу і засипаються добре удобреному землею з додаванням розпушують перліту і піску. Під власною вагою конструкція буде дуже стійка. У видимій боковині шин робляться отвори 10 см шириною на відстані 20 см.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама