Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці в домашніх умовах, а також, які сорти краще вирощувати на балконі з описом, характеристикою та відгуками

  1. Яку полуницю можна виростити вдома
  2. Посадка полуниці в домашніх умовах
  3. Вибір місця для вирощування
  4. освітлення
  5. підготовка ґрунту
  6. стратифікація насіння
  7. Відео: стратифікація насіння полуниці
  8. Пікіровка сіянців полуниці
  9. Догляд за розсадою і запилення
  10. Відео: догляд за розсадою полуниці
  11. Сорти полуниці для вирощування в домашніх умовах
  12. Сорт Єлизавета II
  13. сорт Трістар
  14. сорт Брайтон
  15. Сорт Барон Солемахер
  16. Фотогалерея: популярні сорти для домашнього вирощування

Стигла, соковита, ароматна полуниця - найбажаніше ласощі на наших столах. Як би ми не любили варення і компоти, але ніщо не зрівняється зі смаком свіжої ягоди. На жаль, взимку її важко знайти навіть в супермаркетах, а ціна на неї просто захмарна.

Яку полуницю можна виростити вдома

Сьогодні багато дачники в менш завантажений зимовий період самостійно організовують своєрідну міні-ферму з вирощування полуниці у себе вдома. А деякі садівники примудряються не тільки ласувати взимку власної ягодою, але навіть отримувати фінансову вигоду від продажу дефіцитного продукту.

Для вирощування вдома підходять тільки ремонтантні сорти полуниці. Вони плодоносять більше двох разів за сезон. Але і такі види, в свою чергу, поділяються на ДСД та несанкціонованого доступу.

Звичайна полуниця закладає квіткові бруньки ближче до осені, коли світловий день короткий. А рослини ремонтантних сортів можуть формувати нирки і під час нейтрального (НСД), і під час довгого світлового дня (ДСД).

Полуниця ДСД плодоносить тільки при довгому світловому дні і дає всього два врожаї на рік: в липні і в серпні - вересні. Більш того, велика частина кущів гине після другого плодоношення. Створити штучний довгий світловий день неважко за допомогою підсвічування. Але все ж для домашнього розведення краще підійдуть НСД сорти, які закладають нирки при нейтральному світловому дні. Вони цвітуть протягом 10 місяців і плодоносять практично безперервно.

Посадка полуниці в домашніх умовах

Для нормального розвитку рослинам потрібні тепле, добре освітлене місце і підходяща грунт.

Вибір місця для вирощування

Перш ніж почати вирощувати полуницю в домашніх умовах, виберіть оптимальне місце для цього. Звичайно, якщо у вас є оранжерея або окремий опалювальний парник, то таке питання перед вами не варто. Але, швидше за все, таким багатством ви не маєте. Зате для цієї ж мети відмінно підійдуть засклена лоджія, підвіконня або окрема кімната. Головне, щоб вибране місце відповідало наступним мінімальним вимогам:

  • Постійна температура 20-22 ° C.
  • Гарна освітленість.
  • Циркуляція повітря.

Підтримувати потрібну для полуниці температуру в домашніх умовах зовсім нескладно. Додатковий обігрівач легко компенсує недолік тепла.

Недолік світла - найсерйозніша проблема при вирощуванні суниці будинку в наших кліматичних умовах, особливо в зимовий період. Для швидкого і повноцінного росту та розвитку рослин потрібно близько 14 годин освітлення в день. У кімнаті вибирайте для посадки південні, добре освітлені вікна. Компенсувати недостатню освітленість допоможуть лампи денного світла або спеціальні фітолампи. А також в комплекті часто використовують відбивачі з фольги.

Забезпечити додаткову циркуляцію повітря допоможе кондиціонер або вентилятор. Хоча з цим завданням впорається і відкрита кватирка. Але будьте вкрай обережні. Взимку закрита невчасно кватирка знищить ваші полуничні посадки і все доведеться починати спочатку.

освітлення

У житлових будинках світла часом не вистачає навіть нам, а вже тим більше гостро страждатиме від недостатнього освітлення полуниця, для якої сонце - це ще й джерело енергії.

Для створення оптимальних умов потрібно підібрати джерело освітлення зі спектром, найбільш наближеним до сонячного. У магазинах це газорозрядні лампи денного світла. Оптимальний вибір для наших агрономічних цілей - 40-60-ватні лампи. Вони дадуть достатню кількість світла і не дуже вплинуть на рахунок за електрику. Однією метрової лампи вистачає для освітлення 3-6 квадратних метрів посадок.

Стигла, соковита, ароматна полуниця - найбажаніше ласощі на наших столах

Газорозрядні лампи денного освітлення - оптимальний варіант для підсвічування полуниці

Кількість світла вимірюється не тільки тривалістю, але і ступенем освітленості. Норма для полуниці - 130-150 люкс протягом 12-14 годин в день або 2-3 лампи (F7) на 13-20 квадратних метрів. Для вимірювання ступеня освітленості зовсім не зайвим буде мати вдома прилад - люксметр.

Люксметр допоможе визначити, чи достатньо світла в приміщенні

Освітлення безпосередньо впливає на швидкість розвитку кісткової і дозрівання ягід. При тривалості дня о 15 годині полуниця починає цвісти через 10, а плодоносити через 35 днів, а при світловому дні о 8 годині - відповідно через 14 і 48 днів.

підготовка ґрунту

Потрібно пам'ятати, що в розпорядженні домашньої полуниці постійно буде вельми обмежений обсяг грунту, тому вона повинна бути дуже родючою. Є два способи: придбати в магазині готову грунтову суміш або самостійно підготувати грунт. Якщо вибір припав на другий варіант, то знадобляться такі компоненти в рівних кількостях:

  • садова земля;
  • перегній;
  • керамзит або пісок для дренажу.

Не беріть з садової ділянки землю, на якій росли томати, картопля, малина або сама полуниця. Разом з грунтом можна занести на домашню грядку і збудників хвороб.

Незайвим буде заміряти кислотність грунту. Оптимальним показником для полуниці буде pH 5,5-6,5.

стратифікація насіння

Насіння у полуниці дуже дрібні і зовсім не поспішають давати сходи, тому їх потрібно додатково простимулювати.

  1. Насіння висаджують в попередньо замочені торф'яні таблетки, по дві штуки в кожну.
  2. Таблетки прибирають на чотири тижні в приміщення з температурою 0-1 ° C, наприклад, на веранду.
  3. Через чотири тижні їх переносять в приміщення з температурою 10-15 ° C.
  4. Через тиждень забезпечують насінню сталу кімнатну температуру в 24-25 ° C.

Проростання стимулює поступова зміна температурного режиму, що імітує реальні природні умови.

Є й більш простий, але менш ефективний спосіб. Насіння перед посадкою загорніть у вологу тканину, потім в поліетиленовий пакет і приберіть в холодильник на чотири тижні.

Відео: стратифікація насіння полуниці

посів насіння

Тепер, коли насіння підготовлені, настає час посіву. Різні джерела пропонують різні терміни посадки полуниці при домашньому вирощуванні. Здається, що при створенні штучних умов не повинно бути ніякої залежності від пори року. Але все ж більшість «подоконнікових» садівників вважають, що посадку насіння коштує здійснювати з 15 серпня по 20 вересня або ранньою весною на початку березня.

  1. Беремо неглибокий ящик, наповнюємо його на 3/4 підготовленим грунтом.
  2. Висаджуємо насіння полуниці в неглибокі борозенки. Найпоширеніша помилка на цьому етапі - надмірне заглиблення насіння. Їх не варто навіть присипати. А грунт під час посадки повинна бути щільною і вологою, тоді паростки не провалився в порожнині і не задихнуться там.

    Насіння полуниці слід викладати на відстані 1-2 см один від одного

  3. Зверху ємність затягуємо поліетиленом або накриваємо прозорою кришкою, роль якої може виконувати звичайне скло.

    Під плівкою в ящику для розсади зберігається оптимальна вологість

  4. Прибираємо нашу міні-ферму в тепле місце до появи перших паростків.
  5. Переносимо ємність в добре освітлене місце і поступово позбавляємося від укриття.

Пам'ятайте, що навіть підготовлені насіння не поспішатимуть проростати. Перші сходи у полуниці з'являються тільки через 20-30 діб після посіву. Не варто передчасно засмучуватися.

Пікіровка сіянців полуниці

Час для пікіровки настає, коли у саджанця з'являться два справжніх листа.

  1. Дбайливо витягаємо кореневу систему з землі, намагаючись не травмувати її.

    Росток потрібно витягти з землі разом з грудочкою грунту

  2. Акуратно прищипують найдовші коріння. Їх можна відрізати ножицями або відламати нігтем.
  3. Переносимо розсаду на постійне місце проживання в просторі горщики.

Засинаючи розсаду землею, потрібно стежити, щоб точка росту була на рівні грунту

Догляд за розсадою і запилення

Поливаємо полуницю два рази в тиждень. Як і будь-яке інше кімнатна рослина, полуницю рекомендується зволожувати відстояною теплою водою. Слід бути дуже акуратним, культура не переносить застою води і швидко гине.

Перший раз підгодувати полуницю потрібно тільки після появи п'ятого аркуша. Робити це слід один раз в два тижні, використовуючи спеціалізовані підгодівлі для суниці. Будьте обережні з кількістю добрив: їх надлишок приведе до активного вегетативного росту, а ось ягід тоді доведеться чекати довго. Після збору першого врожаю від підгодівлі краще відмовитися на два місяці.

Відео: догляд за розсадою полуниці

У природі або на садовій ділянці з запиленням полуниці не буває ніяких проблем. Все відбувається природним шляхом за участю вітру, дощу і комах. Але в ізольованих умовах квартири велика ймовірність отримання пустоцвітів. Найпростіше проводити процедуру за допомогою звичайного пензлика. Щоб нічого не пропустити, опилённие квітки рекомендується позначати, відриваючи одну пелюстку, ніякої шкоди рослині це не завдасть.

Для імітації запилення вітром використовують вентилятор, але це менш ефективний спосіб.

Для штучного запилення полуниці зручно використовувати звичайну пензлик

У домашніх умовах полуниця зацвітає через 30-35 днів після пікіровки. А перше стиглих ягід можна чекати ще приблизно через місяць.

Сорти полуниці для вирощування в домашніх умовах

Сьогодні вже існує перевірений перелік сортів полуниці, добре зарекомендували себе для вирощування в домашніх умовах. Ось найпопулярніші з них.

Сорт Єлизавета II

Великоплідний ремонтантний сорт десертного призначення. Кущ прямостоячий, напіврозкидистий. Вага ягід при сприятливих умовах досягає 50-60 г. Смак солодкий, насичений, з медовим відтінком. М'якоть щільна, що дозволяє ягодам відмінно зберігатися і переносити транспортування. Сорт стійкий до більшості захворювань, в тому числі до сірої гнилі, бурої плямистості та борошнистої роси. Урожайність одного куща при сприятливих умовах досягає 1-1,5 кг. Не потребує штучного запилення. Сорт нейтрального світлового дня.

сорт Трістар

Популярний ремонтантний сорт голландської селекції. Кущ компактний. Ягоди масою 25-30 г, конічної форми, темно-червоні, глянцеві. М'якоть щільна. Завдяки високому вмісту цукрів плоди солодкі, десертні. Сорт НСД, самозапилюватися.

сорт Брайтон

Вага плодів досягає 50 м Ягоди солодкі, з насиченим смаком і унікальним ананасовим присмаком. Чи не деформуються під час транспортування. Кущики компактні. Сорт відмінно зарекомендував себе при вирощуванні в теплицях і на підвіконнях. Полуниця не вимагає штучного запилення. Рослина нейтрального світлового дня.

Сорт Барон Солемахер

У домашніх умовах вирощують не тільки полуницю (садову суницю), але і її дрібнішого побратима - суницю. Особливо популярні безвусі види, які можна отримати тільки з насіння. Барон Солемахер - дуже популярний сорт, відмінно підходить для домашнього використання. Крім того, він офіційно включений в «Державний реєстр селекційних досягнень, допущених до використання в РФ». Це ремонтантний, безвусий сорт. Вага однієї ягоди близько 4 м Кущі компактні, плоди мають кисло-солодким смаком і мають високий дегустаційний показник. Рослини самозапильних, стійкі до перепадів температур, мають високу опірність захворюванням.

Фотогалерея: популярні сорти для домашнього вирощування

Відгуки про вирощування полуниці в квартирі

Полуниця будинку в зимовий період - цілком досяжна мета. Соковиті яскраві ягоди розфарбують сірі зимові будні і нагадають про минуле літо. Свіжі вітаміни зміцнять організм і допоможуть чинити опір епідемії простудних захворювань. А самостійно вирощена ягода заощадить сімейний бюджет.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама