Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці в трубах ПВХ горизонтально

  1. Що таке гідропоніка
  2. Технологія вирощування полуниці в горизонтальних трубах ПВХ гідропонним способом
  3. Особливості вирощування полуниці на гідропоніці
  4. Вирощування полуниці горизонтально в трубах з використанням грунту
  5. Як готувати труби до посадки суниці
  6. Кілька практичних порад

Можна зустріти полуницю, зростаючу у вигляді високих пірамід, в автомобільних покришках і саморобних вертикальних ящиках. Сьогодні ми розповімо про одне з найсучасніших способів - вирощування полуниці в горизонтальних трубах ПВХ. Які переваги цього методу? Можна зустріти полуницю, зростаючу у вигляді високих пірамід, в автомобільних покришках і саморобних вертикальних ящиках

Полуниця в трубах ПВХ

  1. Мобільність. Конструкція не має ніякої прив'язки до місця установки. Труби ПВХ можна розташовувати в теплиці і на балконі, на грядці і поруч з квітником. Переносити можна не тільки навесні перед посадкою розсади, але і вже під час активної вегетації або плодоношення.
  2. Мінімальні втрати часу на підготовку грунту і догляд за рослинами. У цій статті ми розглянемо метод вирощування не тільки в грунті, а й гідропонним способом. Другий варіант взагалі виключає використання грунту в звичному розумінні для більшості городників.
  3. Можливість максимальної автоматизації процесу вирощування. Причому, цю автоматизацію можна зробити самостійно, обійдеться вона дуже дешево, а по ефективності нічим не поступається промисловим аналогам.
  4. Ягоди чисті, не мають прямого контакту з землею, не загнивають, не втрачають товарний вигляд.
  5. Ще один плюс - значно збільшується час збору врожаю.

Спочатку поговоримо про гідропонному, а потім про звичному способі.

Зміст покрокової інструкції:

Що таке гідропоніка

Схема ежекторной гідропонній установки

Навіть нічого не знаючи про цю «наднової» технології більшість господинь займається нею десятки років. Яскравий приклад - вирощування на підвіконні цибулі в ємності зі звичайною водою. Деякі навіть підливають в воду спеціальні поживні прикормки і таким чином переходять до наступного етапу гідропоніки - інтенсивному вирощуванню сільськогосподарських культур. Великі надії на гідропоніки покладають і підкорювачі космосу. Це єдиний метод самостійно поповнювати харчові запаси під час тривалих космічних польотів.

схема установки

Відразу попередимо, що для гідропоніки підходить лише ремонтантная полуниця, ці сорти можуть давати врожай цілий рік. Професіонали рекомендують вирощувати «Королеву Єлизавету», «Ельвіру», «Жовте чудо», «Віма Зантен» та ін. Стійкі до захворювань високоврожайні сорти.

Полуниця «Жовте чудо»

Полуниця «Жовте чудо»

Садова суниця «Віма Зантен»

Рослини під час вирощування гідропонним методом поживні речовини беруть тільки з води, грунт повністю відсутня. Як виглядає система? Це ємність (в нашому випадку з пластикових труб ПВХ), в якій постійно циркулює вода з мінеральними добривами, мікро- і макродобавки. Рослини розташовані в невеликих пластикових горщиках, для підвищення стійкості на дно горщиків можна класти камінчики або керамзит.

Практична порада. Для підвищення ефективності керамзит краще молотком подрібнити. В такому стані коренева система рослин краще себе почуває, а керамзит може більш тривалий час віддавати їм вологу і поживні речовини.

Вода в трубах циркулює, для насоса можна використовувати невелику акваріумну помпу. Якщо труб багато і розташовані вони в кілька ярусів по висоті, то потрібно встановлювати більш потужний насос.

У воду додаються підгодівлі, збагачена вода рухається по замкнутому контуру, слив відводиться в окрему ємність, з неї робиться і паркан. Треба знати про одну особливість керамзиту - він має солі карбаміду, що створюють лужне середовище в системі. А полуниця любить слабокислі землі, для нормалізації умов зростання керамзит спочатку ретельно промивається, а потім замочується в слабкому розчині оцту. Є рекомендації замінювати керамзит кокосовим волокном, але це задоволення досить дороге.

Технологія вирощування полуниці в горизонтальних трубах ПВХ гідропонним способом

Гідропоніка дозволяє вирощувати ягоду безземельним способом

Найкраще для цих цілей підійдуть труби для каналізації Ø 100-150 мм, вони мають стандартні повністю герметичні заглушки, що дуже важливо для обраного методу. Для виконання робіт знадобиться дискова Круглошліфувальна машинка, дриль, відрізки труб Ø 20-25 мм, пластикові косинці, ємність для зливу і насос для подачі води.

Матеріали для виготовлення гідропонній установки

Крок 1. Визначтеся з місцем розташування труб і їх кількістю. Від цих параметрів будуть залежати технічні дані насоса і перелік додаткової водопровідної арматури.

Крок 2. На поверхні труби накресліть рівну лінію, на цій осі потрібно висвердлити отвори під горщики. Діаметр горошків повинен бути трохи більше діаметру отворів, вони повинні в них фіксуватися, але не провалюватися. Можна ставити горщики і на дно труби, але такий варіант створить значні перешкоди для циркуляції води. Відстань між отворами в межах 15 см.

Відстань між отворами в межах 15 см

Свердління отворів в трубі під горщики

Крок 3. Заготовте торцеві заглушки труб з відводами. Досить складний процес, вимагає вміння і практичних навичок. До заглушок потрібно приклеїти відводи патрубків для подачі / зливу води. Для цього висвердлите отвори діаметром на 1-2 мм менше зовнішнього діаметра труб. Акуратно зачистите місце зрізу, приберіть все задирки і нерівності. Патрубок нагрійте будівельним феном або в окропі, торець повинен пластичним, але не дуже м'яким. Далі із зусиллям вставте патрубок в отвір і потримайте в такому положенні до повного охолодження. Для повної герметизації місце стику потрібно додатково проклеїти термоактивні або термопластичних клеєм, краще двокомпонентним.

У даній конструкції гідропоніки, подача води здійснюється в кожну трубу окремо за допомогою тонких трубок

Крок 4. Таких заглушок потрібно заготовити по дві на кожну трубу. Встановіть їх на труби, підвішені один над одним у вигляді сходів. За допомогою відрізка Ø 20-25 мм і куточків з'єднайте всі труби послідовно, вихід повинен бути в спеціальну ємність, вхід пристосовується до підключення насоса. Як це зробити залежить від конкретної марки агрегату.

Система в зборі

Система в зборі

Труби можна розташувати в один ряд

Крок 5. Залийте в систему звичайну воду і перевірте всі з'єднання на герметичність. При виявленні протікання відремонтуйте проблемні місця.

Полуниця в трубах

Полуниця в трубах

Установка для вирощування полуниці

Вода не повинна циркулювати в системі неперервної, досить включати насос два-три рази на добу по півгодини. Для того щоб забезпечити автоматичну роботу системи рекомендується придбати таймер часу, коштує він копійки, а працює дуже надійно.

Особливості вирощування полуниці на гідропоніці

Поради з вирощування полуниці на гідропоніці

  1. Високої врожайності суниці не досягти без використання спеціального живильного розчину, добавок макро- і мікроелементів. Якщо в горщики насипаний керамзит, то рекомендується періодично перевіряти рівень кислотності, оптимальні значення 5,8-6,2.

    Поживний розчин для гідропоніки

  2. При виборі водяного насоса потрібно звертати увагу на його технічні характеристики, в тому числі на потужність, продуктивність і максимальну величину підйому. Завжди майте запас за цими показниками. По-перше, не буде проблем в разі збільшення кількості труб. По-друге, будь-яке обладнання, яке працює на граничних потужностях, прискорено виходить з ладу - перегріваються ізоляції обмоток, зношуються сальники і підшипники і т. Д.

    Компресори для подачі розчину

  3. Оптимальним для рослин вважається мікроклімат з температурою повітря вдень + 25 ° С і вночі + 18 ° С при вологості 65-75%. Якщо світловий день короткий, то обов'язково застосовуйте підсвічування. У період активної вегетації і дозрівання плодів тривалість світлового дня не повинна бути менше 12 годин.

Що стосується питань вирощування розсади, то використовується звичайна технологія, час висаджування залежить від характеристик приміщень (опалювані чи ні) і кліматичної зони проживання.

Що стосується питань вирощування розсади, то використовується звичайна технологія, час висаджування залежить від характеристик приміщень (опалювані чи ні) і кліматичної зони проживання

Як зібрати гідропонну установку

Вирощування полуниці горизонтально в трубах з використанням грунту

Підготовка пластикових труб має свої відмінності від вищеописаного методу. Пов'язано це з тим, що в них тепер не вода циркулює, а є поживний грунт, рослини висаджуються в нього, а не в горщики. Як готувати конструкцію для цього методу?

Крок 1. Відрізати труби по потрібній довжині, зробити розмітку для отворів. Якщо для їх висвердлювання немає дрилі з коронкою великого діаметра, то отвори можна зробити болгаркою. Вони можуть бути не зовсім однаковими, головне щоб не заважали висаджувати розсаду полуниці. Відстань між рослинами в межах 15 см, діаметр отворів в трубах ≈5 см, діаметр труб 100-150 мм. Знадобляться заглушки з двох сторін, їх можна придбати або зробити самостійно. Складно виготовити заглушки - візьміть шматок поліетиленової плівки і обв'яжіть ним торці труб, краю міцно обмотайте дротом або мотузкою.

Свердління отворів під горщики

Крок 2. Заготовте труби меншого діаметра для облаштування системи поливу. Довжина таких труб повинна бути на 10-15 см більше дини великих з рослинами, до торців будуть підключатися шланги подачі води. Потрібно висвердлити в них отвори на відстані 10-15 см Ø 2-3 мм. Крізь ці отвори буде подаватися вода. Для того щоб отвору не забивалися землею, оберніть трубу геотекстилем або нетканим синтетичним волокном, закріпіть його дротом.

На фото приклад організації крапельного поливу

Крок 3. У заглушках зробіть отвори для труб невеликого діаметра. Можна його не герметизувати, як в попередньому випадку. На іншій заглушці потрібно висвердлити отвори для зливу надлишків води.

Крок 4. Зробіть спеціальні конструкції для кріплення горизонтальних труб, продумайте систему подачі води. Можна використовувати насос, встановити на нього таймер і зробити полив автоматизованим, а можна поставити будь-яку ємність трохи вище труб і поливати рослини самопливом. Кожен повинен вибирати для себе найбільш прийнятний варіант з урахуванням можливостей і бажань.

Як готувати труби до посадки суниці

Досить трудомістка операція. Для засипки слід підготувати керамзит (він буде виконувати роль дренажу) і родючу землю (краще придбати в спеціалізованому магазині готовий субстрат). Майте на увазі, що керамзит знижує кислотність, а суниця цього не любить. Користуйтеся вищеописаними порадами для усунення цієї особливості. Коли всі елементи конструкції готові, можна починати їх заповнення.

Крок 1. Покладіть труби горизонтально на рівну поверхню. По черзі крізь кожен отвір засипте в них керамзит. Товщина шару не повинна перевищувати 2-3 см, паличкою або іншим зручним предметом розрівняйте його однаковим шаром по всій довжині труби.

Крок 2. Поставте на керамзит трубу меншого діаметру, підготовлену під полив. Зверніть увагу, щоб висвердлені отвори розташовувалися нагорі.

Крок 3. По черзі в кожне отвори насипайте землю. Постійно її вирівнюйте і трамбують, для кращої усадки рясно поливайте водою. Засипка землі - досить тривалий заняття, але до нього слід ставитися з великою відповідальністю. Якщо земля насипається нещільно, то з часом вона дасть велику усадку, що вкрай негативно позначиться на кінцевій врожайності суниці.

приклад конструкції

Всі труби наповнені землею - можна їх встановлювати на місце і підключати систему поливу. З розсадою надходять, як зазвичай, агротехнологія не відрізняється від вирощування полуниці в закритому ґрунті.

гідропонна установка

гідропонна установка

Полуниця на гідропоніці

Кілька практичних порад

Засипати грунт в труби досить важко і довго, під час вирощування суниці потрібно вживати всіх заходів щодо недопущення її зараження. В іншому випадку доведеться дуже часто розбирати всю конструкції і починати її підготовку до посадки розсади спочатку. Як мінімізувати ризики зараження субстрату?

  1. Завжди вирощуйте розсаду полуниці самостійно. Майже сто відсотків спеціалізованих сільгосппідприємств мають заражені грунту, хвороби швидко з'являться і на ваших грядках.

    розсада полуниці

  2. Для перестраховки настійно рекомендується знезаражувати навіть покупні суміші. Для цього можна використовувати як промислові препарати, так і народні методи.

    Насіння полуниці знезаражують марганцівкою або іншим препаратом

  3. Як тільки виявилося хворе рослина, негайного його видаліть разом з грунтом. Працюйте в рукавичках, при можливості зробіть профілактичну хімобробку.

    хворе рослина

Не турбуйтеся, якщо перший сезон виявиться не дуже вдалим, ви тільки набираєтесь досвіду. На наступний рік у вас буде відмінний урожай полуниці, для його вирощування майже не потрібно часу і фізично зусиль. Практики радять спочатку одночасно спробувати два способи вирощування: гідропонний і звичайний. З яким буде краще виходити, той і можна розширити на наступний сезон.

З яким буде краще виходити, той і можна розширити на наступний сезон

Перший урожай полуниці

Відео - Вирощування полуниці в трубах ПВХ горизонтально

Які переваги цього методу?
Як виглядає система?
Як готувати конструкцію для цього методу?
Як мінімізувати ризики зараження субстрату?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама