Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

вирощування полуниці за фінською технологією: сорти, інструкція + відео

  1. Вирощування полуниці за фінською технологією: принцип, переваги, сорти
  2. використовувані матеріали
  3. Мульчування за допомогою чорної плівки
  4. Мульчування за допомогою нетканого матеріалу
  5. Технологія посадки і догляду

Фінляндія по праву вважається однією з провідних країн, в яких здійснюється виробництво полуниці в колосальних масштабах Фінляндія по праву вважається однією з провідних країн, в яких здійснюється виробництво полуниці в колосальних масштабах. Все це стало можливим завдяки застосуванню особливих технологій вирощування, які не відрізняються особливою складністю, але мають свої тонкощі. Сьогодні ви дізнаєтеся про особливості вирощування полуниці за фінською технологією, кращих сортах (додається відео інструкція).

Вирощування полуниці за фінською технологією: принцип, переваги, сорти

Фінська технологія вже заслужила схвалення багатьох фермерів по всьому світу і доказом тому служить неймовірна популярність даного методу вирощування полуниці в усьому світі. Чим же такий хороший метод фінів? У чому його особливості та тонкощі? Спробуємо в цьому розібратися.

Що дивно, Фінляндія - країна, яка за визначенням не може бути великим імпортером полуниці / суниці (яким вона є) з огляду на кліматичні особливості її територій (клімат занадто холодний). Проте ця країна радує і дивує кількістю смачної солодкої полуниці, яку вирощує.

Полуницю в теплиці можна отримувати круглий рік

Отже, суть методу в використанні спеціальних тунелів з натуральної і не тільки грунтом (найчастіше в закритому грунті) або спеціальних укриттів (плівки) з дотриманням певних тонкощів догляду за культурою. Останній спосіб використовується переважно у відкритому грунті і передбачає прискорений процес вирощування ягід. Серед городників-любителів цей спосіб відомий як мульчування.

Завдяки цьому методу вирощування рослина дає перші плоди вже через пару місяців після посадки в грунт. Спробуємо розібратися в тому, якими перевагами володіє даний метод вирощування полуниці. У ґрунтових шарах утворюється особливе середовище, що стимулює розвиток мікроорганізмів, що насичують молоді рослини киснем і необхідними поживними речовинами.

Крім того, закрите середовище дозволяє утримувати в верхньому грунтовому шарі нітратний азот, який дуже важливий для повноцінного розвитку кореневої системи полуниці, а ось стрімкого розвитку бур'янів плівкове укриття дозволяє уникнути, спрощуючи тим самим догляд за культурою.

Вирощування під плівкою дозволяє також позбутися від необхідності регулярних поливів полуниці, оскільки подібне укриття максимально довго зберігає грунт вологою.

Увага! Майте на увазі, що надмірно спекотне та сухе літо може спровокувати пересихання врожаю під плівкою, тому слід завчасно подбати про встановлення крапельної системи зрошення під укриттям.

Важливо розуміти, що однією лише технології буває іноді мало, важливо використовувати оптимально відповідний посадковий матеріал. Вирощувати за фінською технологією краще полуницю північних сортів. Ідеально підійдуть такі: Ханно, Румба, Корона, Bounty, Senga Sengana. Дані сорти відрізняються не тільки коротким вегетаційним періодом, а й чудовими смаковими якостями.

використовувані матеріали

Для вирощування полуниці по фінському методу використовується переважно два виду укриття: чорна поліетиленова плівка і неткане полотно, виконане з поліпропілену. Обидва варіанти мають як сильні, так і слабкі сторони. Спробуємо з'ясувати, який матеріал оптимальний для використання на території Росії.

Мульчування за допомогою чорної плівки

Отже, серед переваг вирощування полуниці під плівкою можна відзначити наступні:

  • збереження великої кількості поживних речовин (особливо, нітратного азоту) завдяки захищеності ґрунту від дощів;

Мульчування за допомогою чорної плівки

  • запобігання активного росту бур'янів;
  • підвищення і збереження високого рівня активності корисних для культури мікроорганізмів;
  • збереження достатнього для культури рівня вологості в грунті, завдяки чому відпадає необхідність в частих і регулярних поливах;
  • прискорений розвиток полуничних ягід;
  • збереження естетичного зовнішнього вигляду ягід;
  • запобігання надмірному розвитку полуничних вусів, яким просто нема за що зачепитися на плівці.

Але, крім переваг, є у цього укриття і свої недоліки, в числі яких можна відзначити можливий перегрів грунту в особливо жарку погоду, необхідність проведення крапельної системи зрошення, появі цвілі на поверхні грунту (коли спостерігається висока вологість).

Мульчування за допомогою нетканого матеріалу

Нетканий матеріал має більш широкими можливостями і менший перелік недоліків. Отже, серед переваг матеріалу можна відзначити:

  • грунт відмінно насичується киснем;
  • грунт не перегрівається в період надмірної спеки;
  • ягоди зберігають естетичний зовнішній вигляд;
  • в період дощів (під час підвищення рівня вологості) на грунті відсутній цвіль;
  • прискорений розвиток полуничних ягід;

Мульчування за допомогою нетканого матеріалу

  • запобігання надмірному розвитку полуничних вусів, яким просто нема за що зачепитися на плівці.

А ось серед недоліків можна відзначити лише швидке висихання грунту і непроникність матеріалу для вологи (тобто полив зверху буде неможливий).

Технологія посадки і догляду

Отже, спочатку необхідно вибрати відповідну ділянку для вирощування полуниці. Головна умова - достатня кількість сонця. Важливий також ще один критерій вибору місця для посадки: за рік до посадки полуниці там не повинні вирощуватися будь-які культури.

За кілька тижнів до посадки полуниці необхідно належним чином підготувати грунт на ділянці. Її потрібно перекопати, прополоти і ретельно розпушити, усунувши найменші грудочки. Цим ви забезпечите достатній доступ дорогоцінного кисню до верхніх шарів грунту.

Наступний етап - внесення поживних компонентів у вигляді органічних добрив (гній, кінський гній, компост цілком підійдуть). Після цього необхідно залишити ділянку на пару тижнів відстоятися. У цей час можна зайнятися підготовкою і прокладкою в грунт поливного шланга. Отже, в шлангу потрібно виконати невеликі отвори, а потім помістити в грунт (між рядами) на глибину близько 4-5 см.

Отже, в шлангу потрібно виконати невеликі отвори, а потім помістити в грунт (між рядами) на глибину близько 4-5 см

Грядки з полуницею

Після того, як земля трохи просяде, можна приступати безпосередньо до посадки полуничною розсади, але спочатку підготовлені грядки накриваються плівкою з пророблену в ній невеликими отворами для посадкового матеріалу. Обов'язково зберігайте суворе відстань між окремими саджанцями в 20-30 см. Відстань між рядами повинна бути не менше півметра, щоб в подальшому можна було спокійно пересуватися по міжряддю.

Порада. Щоб розвиток полуниці було максимально швидким і рослина відчувало себе комфортно, дотримуйтесь чітку шахову схему при посадці розсади. Таким чином, ви уникнете надмірну густоту грядок, а рослини зможуть повноцінно розвиватися, не заважаючи один одному.

Перший полив полуничних грядок здійснюється практично відразу поле посадки розсади, причому, робиться це вручну. Надалі проводиться запуск води по системі і завдяки наявності прокладеного під укриттям шланга рослина постійно буде отримувати достатню кількість вологи.

Що примітно, навіть збір врожаю за фінською технологією більш простий і чистий. У прямому сенсі цього слова. Коли ягоди повністю дозрівають, вони самі падають на плівку. При цьому плоди залишаються абсолютно чистими, непошкодженими, а збір врожаю прискорюється.

На цьому ми завершуємо розгляд особливостей фінською технологією вирощування полуниці. Як ви могли переконатися, він цілком застосовний для території Росії і при дотриманні всіх правил догляду за культурою, ви зможете добитися відмінних результатів. Успіхів!

Посадка полуниці на агроволокно: відео

Чим же такий хороший метод фінів?
У чому його особливості та тонкощі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама